InfoNu.nl > Sport > Overige sport > De Paralympics 2016: live op tv en internet

De Paralympics 2016: live op tv en internet

De Paralympics 2016: live op tv en internet Wanneer de Olympische Zomerspelen 2016 met de slotceremonie zijn beëindigd, dan lijkt de lange sportzomer van 2016 ten einde te zijn gekomen. Niets is echter minder waar, want na de Olympische Zomerspelen volgen de Paralympics 2016. De Paralympics is het op één na grootste sportevenement ter wereld. Tijdens deze Paralympics zijn er voor onze Nederlandse sporters wederom veel medaille kansen. Ondanks de grote sportprestaties die deze Paralympische sporters leveren is er in Nederland, in verhouding met andere deelnemende landen, weinig media-aandacht voor dit evenement. Gelukkig zijn er toch mogelijkheden om alle wedstrijden live te bekijken of om de Paralympics te volgen via de samenvattingen van de NOS.

De Paralympics 2016

Amper twee weken na de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro zullen de Paralympische Zomerspelen eveneens in Brazilië worden gehouden. De Paralympics worden sinds 1960 georganiseerd voor sporters met een lichamelijke beperking. Van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 september 2016 zullen de Paralympische sporters twee weken lang strijden om de fel begeerde medailles.

De sporten van de Paralympics

Medailles zijn in de volgende 22 sporten te behalen:
 1. atletiek
 2. bankdrukken
 3. boccia
 4. boogschieten
 5. CP
 6. goalbal
 7. judo
 8. kanovaren
 9. paardensport
 10. quad rugby
 11. roeien
 12. rolstoelbasketbal
 13. rolstoelschermen
 14. rolstoeltennis
 15. schieten
 16. tafeltennis
 17. triatlon
 18. wielrennen(baan)
 19. wielrennen(weg)
 20. zeilen
 21. zitvolleybal
 22. zwemmen
De sporten kanovaren en triatlon zijn in 2016 nieuw aan het Paralympische programma toegevoegd.

Uitzending van de Paralympics 2016

Veel sportliefhebbers vinden het jammer dat de Paralympics niet dezelfde aandacht krijgt als de Olympische Zomerspelen. Een vervanging van dit gemis is het vorig jaar aangekondigde mondiale sportkanaal van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het sportkanaal van het IOC “Over The Top (OTT)” is in 2016 met het tonen van de sportprogramma’s begonnen. De Olympische zender zendt zelfgemaakte programma’s, nieuws en hoogtepunten uit van de sportwedstrijden en de sportevenementen. De zender werkt samen met Discovery Communications.

Discovery Communications

Discovery Communications heeft daardoor de uitzendrechten in bezit. Discovery Communications heeft ook de Nederlandse uitzendrechten. Discovery Communications is in Europa eigenaar van de sportzender Eurosport.

APP

Sportliefhebbers kunnen via een app voor Apple- en Android-apparaten de sportwedstrijden en de sportevenementen gratis bekijken.

De Paralympics op tv

Tijdens de Olympische Spelen 2016 deed de NOS dagelijks van 14:00 tot diep in de nacht rechtstreeks verslag van alle wedstrijden en de Nederlandse deelnemers werden zoveel mogelijk live gevolgd. Dit is een schril contrast met het aantal uren dat de NOS aandacht besteedt aan de Paralympische Spelen 2016.

Lineaire kanalen

De Paralympics worden door de NOS in principe niet uitgezonden via de lineaire kanalen. Indien er een aanleiding is, bijvoorbeeld als Nederlandse sporters de finales halen, dan bekijkt de NOS opnieuw de mogelijkheden.

Livestreams

Elke dag is er dertien uur lang live sport te vinden op de vier livestreams van de NPO. Als er volgens de NOS een reden toe is dan gaat de NOS in overleg met de netcoördinator van de NPO om te bekijken of er in te breken is op het uitzendschema. Is het mogelijk om in te breken en live te gaan op een NPO-kanaal dan zal de NOS dat ook gaan doen.

Sluitingsceremonie

De Sluitingsceremonie in Rio de Janeiro wordt in ieder geval wel live uitgezonden in de nacht van zondag 18 op maandag 19 september 2016. In deze nacht zal van 00.55 tot 02.55 uur op NPO 2 de Sluitingsceremonie van de Paralympische Zomerspelen 2016 te zien zijn.

Uitzendtijden NOS

De NOS gaat ook in 2016 meer aandacht dan ooit aan dit wereldwijde sportevenement voor sporters met een handicap besteden.
De NOS gaat tijdens de Paralympische Spelen dagelijks twee programma’s uitzenden. Op NPO 2 wordt van 19.20 tot 19.50 uur een magazine uitgezonden, waarin de sportieve gebeurtenissen van de dag op een rijtje worden gezet. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt, die ook betrokken was bij de presentatie van de Olympische Spelen 2016. Van der Zandt wordt tijdens de Paralympische Spelen vergezeld door oud-rolstoelbasketballer Marc de Hond. Naast de avonduitzendingen wordt er dagelijks door de NOS om 07.30 en 08.30 uur op NPO 1 een selectie uitgezonden van de hoogtepunten van de afgelopen nacht.

Internet

Sportliefhebbers die alle wedstrijden van de Paralympische Spelen live willen volgen kunnen bij de NOS terecht op NOS.nl
Via NOS.nl zijn vier livestreams beschikbaar. De NOS streeft er naar om alle wedstrijden, waar Nederlandse atleten aan deelnemen, live uit te zenden via deze livestreams op NOS.nl.

Uitzendingen Paralympics in België

De Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT) en de RTBF (Radio Televisie België Frans).
De uitzendingen in België zijn te vinden op www.sporza.be en www.rtbf.be.

Media aandacht voor de Paralympics ook bij ARD, ZDF, CHANNEL 4

Bij de Duitse publieke omroepen worden de Paralympische Zomerspelen in Rio de Janeiro wel zeer uitgebreid verslagen. Evenals bij andere grote sportevenementen werken de ARD en ZDF ook tijdens de Paralympische Zomerspelen 2016 weer samen. In Duitsland is het de Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland (ARD) and Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) die de Paralympische Zomerspelen uitzenden. Daardoor zal een groot deel van de nachtprogrammering van zowel ARD als ZDF bestaan uit uitzendingen over de Paralympics. Daarnaast brengt de ZDF iedere ochtend ook een samenvatting en de ARD heeft daarnaast voor de sportliefhebbers een speciale uitzending aan het einde van de middag.

Channel4

Speciaal voor de schotelkijkers die de Astra-2 satelliet op 28,2 oost kunnen ontvangen, kunnen de sportliefhebbers ook terecht bij Channel 4.

Live op tv in Duitsland

In Duitsland wordt er, in tegenstelling tot Nederland, wel heel veel media-aandacht besteed aan de Paralympische Zomerspelen. Een groot deel van de programmering, van zowel ARD als ZDF, bestaat tijdens de Paralympische Zomerspelen uit live verslagen en is informatie in Duitsland op internet te vinden op www.sportschau.de en www.zdfsport.de.

Lees verder

© 2012 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
Medaillespiegel Paralympics 2018Medaillespiegel Paralympics 2018Van 9 maart tot en met 18 maart 2018 worden de Paralympische Winterspelen gehouden. De Paralympische Spelen, ook wel Par…
Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementParalympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementDe Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperkin…
Paralympics 2018, programma en medailles Nederlandse atletenParalympics 2018, programma en medailles Nederlandse atletenPrecies een maand, na de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang, wordt op 9 maart 2018 eve…
Tennis - Esther VergeerTennis - Esther VergeerEsther Vergeer is ongetwijfeld de beste Nederlandse rolstoeltennisster ooit. Al vanaf 1998 staat zij eerste op de wereld…
Bronnen en referenties
 • www.nos.nl
 • www.paralympics.com
 • www.wikipedia.com
 • www.rtl.com
 • www.paralympics.org
 • www.handicaptv.de

Reageer op het artikel "De Paralympics 2016: live op tv en internet"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dirk-Jan, 11-09-2016 10:14 #5
Jammer dat er zo weinig aandacht is voor de gehandicaptensport, want in tegenstelling tot onze "gezonde" mensen is het toch een grotere prestatie wat deze gehandicapten leveren ondanks hun beperkingen.

Ze zullen er wel weinig aan kunnen verdienen want alles draait om geld. Jammer. Reactie infoteur, 18-09-2016
Hallo Dirk-Jan,

Het artikel is bijgewerkt en de echte sportliefhebbers weten de informatie wel te vinden.

TeksSchrijverT

Frans, 30-08-2012 11:31 #4
Ja leuk, de paralympics beginnen. Kijken hoe laat ik mee kan kijken. Vanavond 19.00 uur voor 25 minuten. Dit is het een na grootste sportevenemnent van de wereld. Waar blijft de NOS? Maar goed dat onze buren alerter zijn, om 12.00 uur bij ZDF.

NOS schaam je!

Groet, Frans Reactie infoteur, 30-08-2012
Beste Frans,

Dank voor je reactie.

Als service voor de bezoekers van http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/sport/101103-het-programma-van-de-paralympics-2012-live-op-tv.html is de informatie op de site aangevuld met internetlinks en informatie over uitzendingen in het Duits en in België.

Veel kijk plezier.

TekstSchrijverT

Hanno, 19-08-2012 22:34 #3
Oeps. De tekst in de laatste alinea met de kop: De Paralympics bij de NOS, stopt abrupt in de laatste regel: "Het zal hier gaan om een sportuitzending die dage…" Waar kan ik verder lezen. Ik, als gehandicapte sporter, was juist benieuwd wanneer nou de uitzending op de Nederlandse televisie zijn te zien.
Dank voor uw reactie. Groet, Hanno Zaal Reactie infoteur, 22-08-2012
Beste Hanno,

Dank voor de reactie. Door de reactie is een ernstige onvolkomenheid in de tekst waargenomen en is deze hersteld. Zowel de Nederlandse als de Belgische uitzendingen zijn nu vermeld.

Nogmaals dank

TekstSchrijverT

Mascha, 13-08-2012 13:55 #2
Paralympics horen dezelfde aandacht van de media te krijgen dan de Olympics. Ik vind het echt te triest voor woorden dat dit niet zo is. Daarbij vind ik de prestaties van mensen met een beperking eigenlijk nog veel knapper dan bij de Olympics. Het zou nog mooier zijn als de onderdelen van de Olympics tegelijk waren met de Paralympics. Reactie infoteur, 13-08-2012
Gelukkig zijn er meer dan 4.000 deelnemers aan deze Paralimpics 2012. Alleen uit Nederland zijn er al meer dan 70 atleten die aan 11 onderdelen deelnemen.

De Nederlandse deelnemers staan in het artikel: http://sport.infonu.nl/kampioenschappen/101292-paralympics-2012-nederlandse-deelnemers.html

Als er nog veel meer reacties komen op deze spelen dan wordt de belangstelling ook voor deze spelen alleen maar groter.

TekstSchrijverT

Jannette, 12-08-2012 21:22 #1
Ik vind het echt Belachelijk voor woorden. (kijk maar op je computertje) of je de hele dag met een laptop of achter een pc wil gaan zitten.
Nederland wil altijd vooraan staan met solidariteit en gelijkheid maar als het er dan op aan komt, zijn de paralympics dus absoluut niet belangrijk voor tv bobo's.
Misschien is het ze nog niet doordrongen dat de paralympics 4 jaar terug met meer medailles terugkwamen dan de olympics. Ik heb 2 weken met veel plezier de hele olympische spelen gevolgd en dat wil ik ook graag bij de paralympics.
Wordt is wakker Nederlandse televisie bobo's zendt het net zo uit als de olympics er zullen meer mensen kijken dan jullie denken Reactie infoteur, 13-08-2012
In het artikel http://sport.infonu.nl/kampioenschappen/101128-medaillespiegel-paralympics-2012-in-londen.html zal dagelijks zichtbaar zijn wat de resultaten van de deelnemende landen zijn.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 5
Schrijf mee!