InfoNu.nl > Sport > Overige sport > WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit elite

WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit elite

Op zondag 23 september 2012 vindt de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen voor elite-renners (profs) plaats in Valkenburg. Welke renners zijn de grote kanshebbers voor de regenboogtrui?

Programma en Parcours

De wegrit voor de heren elite-renners (profs) begint om kwart voor elf 's ochtends. De finish wordt rond vijf uur verwacht. Het parcours van het WK begint met een grote aanloopronde van circa 100 kilometer door diverse Limburgse gemeentes. Hierna moeten de coureurs nog 10 rondes afleggen van 16,5 kilometer, op een circuit dat voor een groot deel lijkt op het parcours van het WK van 1998. In totaal moeten de profwielrenners 267 kilometer afleggen.

Peter Sagan

De Slowaak Peter Sagan is pas 22 jaar. Toch behoort hij al tot de grote favorieten voor de wereldtitel in Valkenburg. Hij rijdt in 2012 een verbluffend sterk seizoen. Zo won hij onder meer vier etappes in de Ronde van Zwitserland, vijf etappes in de Ronde van Californië en drie etappes plus de groene trui in de Tour de France. Sagan is een sterke sprinter, maar kan ook heel goed de Limburgse heuvels verteren, zo bewees hij in het voorjaar van 2012, toen hij derde werd in de Amstel Gold Race.

Alejandro Valverde

De Spanjaard Alejandro Valverde maakte begin 2012 zijn comeback na een dopingschorsing. Hij presteert in 2012 zeer wisselend. Zo reed hij matig tijdens de door hem zo geliefde voorjaarsklassiekers en was hij ook tamelijk zwak tijdens de eerste weken van de Tour de France. Toch won hij uiteindelijk wel een bergrit in die Ronde van Frankrijk. Ook won hij etappes in de Tour Down Under, Ruta del Sol, Parijs-Nice en de Ronce van Spanje. Valverde beschouwt het WK in Valkenburg als één van zijn belangrijkste doelen in het seizoen 2012. In het verleden werd deze Spanjaard al twee keer tweede en één keer derde op het WK wielrennen. Het parcours in Limburg moet hem erg goed liggen. Hij is een specialist in heuvelklassiekers zoals de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert reed in 2011 een wonderbaarlijk seizoen. Tijdens ééndagswedstrijden op een geaccidenteerd parcours was hij bijna onverslaanbaar. Gilbert won in het voorjaar van 2011 alle drie de grote klimklassiekers: Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Als gevolg van een mindere wintervoorbereiding en problemen met zijn gebit, was het voorjaar van 2012 heel wat minder glorieus. In het najaar van 2012 lijkt hij echter toch weer in vorm te komen. Hij won bijvoorbeeld de 9e etappe van de Ronde van Spanje. Het WK in Valkenburg is zijn hoofddoel voor het najaar. Gilbert houdt van de Limburgse heuvels. Hij won de Amstel Gold Race reeds twee keer.

Oscar Freire

Oorspronkelijk was de Olympische wegrit het grote doel van Oscar Freire in 2012. Hij viel echter zwaar tijdens de Tour de France en moest daardoor de Olympische Spelen missen. Zijn nieuwe hoofddoel voor het seizoen 2012 is daarom het WK in Valkenburg. Hij werd in het verleden al drie keer wereldkampioen. Als hij erin slaagt om vier keer wereldkampioen te worden, dan zal hij de geschiedenis in gaan als de succesvolste WK-renner aller tijden. Het parcours in Limburg moet hem erg goed liggen.

Simon Gerrans

De Australiër Simon Gerrans behoort niet tot de absolute topfavorieten voor de wereldtitel, maar moet zeker wel tot de belangrijke outsiders gerekend worden. Gerrans won etappes in alle drie de grote rondes. Zijn grootste zege boekte hij in het voorjaar van 2012: Milaan-SanRemo. Het parcours in Limburg moet Gerrans goed liggen. Hij was bijvoorbeeld al derde in de Amsel Gold Race van 2011. Ook in andere heuvelklassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl speelde hij in het verleden reeds een hoofdrol.

Nederlandse selectie

De Nederlandse bondscoach Leo van Vliet heeft voor de wegrit van het WK inmiddels de volgende deelnemers gekozen: Boom, Gesink, De Kort, Kroon, Lindeman, Mollema, Slagter, Ten Dam en Terpstra. De tijdrit wordt gereden door Kelderman en Westra.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2012 - ValkenburgIn september 2012 worden de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg georganiseerd in Valkenburg.
WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2018 worden verreden in Tirol (Oostenrijk). Op zaterdag 29 september staat de wegwe…
WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2018 wordt gehouden in de stad Innsbruck, in de Oostenrijkse streek Tirol. Op zondag 30 september word…
WK wielrennen 2015 - Richmond (USA) - programma en parcoursWK wielrennen 2015 - Richmond (USA) - programma en parcoursVan zondag 20 september tot en met zondag 27 september 2015 wordt in en rond de Amerikaanse stad Richmond het WK wielren…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Bronnen en referenties
  • http://www.limburg2012.nl/
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit elite"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: WK wielrennen 2012
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!