InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Epke Zonderland – Fries Sportman van het jaar 2014

Epke Zonderland – Fries Sportman van het jaar 2014

Epke Zonderland – Fries Sportman van het jaar 2014 In Heerenveen is jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar worden gekozen. In 2013 is het turner Epke Zonderland uit Lemmer die tot Friese Sportman van 2012 wordt gekozen. Zonderland kreeg de Pim Mulier-prijs uit handen van ondermeer politiek verslaggever Frits Wester. Hij won van Sven Kramer en Sjinkie Knegt. In 2015 won Zonderland de titel nogmaals voor het jaar 2014 en liet hij Jorrit Bergsma en Sven Kramer achter zich.

Epke Zonderland

Turner Epke Zonderland uit Lemmer werd op 30 januari 2013 gekozen tot Fries Sportman van het jaar 2012. Hij moest het opnemen tegen schaatser Sven Kramer uit Heerenveen en shorttracker Shinkie Knegt uit Bantega. Zonderland won met ruim verschil. Knegt en Kramer waren niet aanwezig bij het Friese Sportgala waar de winnaar bekend werd gemaakt. De feestavond paste niet in hun schaatsschema.

Trinitas in Heerenveen

Het sportgala wordt jaarlijks georganiseerd. In 2013 vindt het plaats in Heerenveen, de sportstad van Friesland. Het complex rond het Abe Lenstra voetbalstadion wordt Sportstad genoemd en daar werden eerdere Sportgala’s georganiseerd.
Op 30 januari 2013 is het gala in een kerk:
 • Trinitas
 • Coehoorn van Scheltingaweg 1
 • Heerenveen

Bron: Sportgala FryslânBron: Sportgala Fryslân

Sportgala en Sportman van het Jaar

Het Sportgala kent prijzen toe aan Friese sporters in verschillende categorieën. De avond zet de Friese sporters en coaches van Olympische en Paralympische Spelen in 2012 in London extra in het zonnetje.
De winnaars van 2012 zijn:
Fryske sporter :
Oane Galema (Fierljeppen)
Sportploeg:
Shorttrack mannen (Shorttrack)
Sporttalent:
Antoinette de Jong (Schaatsen)
Sportstimuleringsprijs :

HZ&PC

Oeuvreprijs:

Henk Gemser

Sportvrouw:
Marit Bouwmeester (Zeilen)
Sportman:
Epke Zonderland (Turnen)

Kiezen

Publiek kiest mee wie de sporter van het jaar wordt. De helft van de stemmen zijn publieksstemmen. De andere 50 procent wordt bepaald door de nominatiecommissie. Die commissie bestaat uit Sport Fryslân, Topsport NOORD, sportjournalisten, en ex-topsporters.

Rekstok, Frits Wester en Sybrand van Haersma Buma

Zonderland won de prijs in 2013 voor de derde keer op rij. Eerder kreeg hij al de landelijke erkenning van Sportman van het jaar 2012.
De rekstokspecialist kreeg in Heerenveen een trofee, de Pim Mulier-trofee, uit handen van CDA-politicus Sybrand van Haersma Buma en verslaggever Frits Wester.
Turner Zonderland stond op het podium naast winnares Marit Bouwmeester, die tot Fries sportvrouw van het jaar werd gekozen. Bouwmeester en Zonderland stonden een jaar eerder ook al samen op het toneel.

Pim Mulier

De prijs die de winnaars overhandigd krijgen is de Pim Mulier-prijs. De trofee is vernoemd naar de grondlegger van de georganiseerde sport in het land. Mulier was afkomstig uit Friesland en hij was de man die er voor zorgde dat de Elfstedentocht in 1909 een georganiseerde wedstrijd werd. In 1890 reed hij zelf schaatsend langs de Friese elf steden. Dat inspireerde hem tot de Elfstedentocht. Mulier introduceerde meerdere sporten in Nederland en hij schreef diverse sportboeken. Ook had hij de hand in de oprichting van het Nederlands Olympisch Comité.

Sportgala

Het Fries Sportgala wordt in 2013 voor de vierde keer georganiseerd. Daarvoor werd de Provinciale Sportwisselprijs uitgereikt. Die prijs gaat terug tot 1974. In dat jaar won schaatsvrouw Atje Keulen-Deelstra hem.
De prijswinnaars van sportman van de afgelopen jaren zijn:
 • 2015 Sjinkie Knegt
 • 2014 Epke Zonderland
 • 2013 Sven Kramer
 • 2012 Epke Zonderland
 • 2011 Epke Zonderland
 • 2010 Epke Zonderland
 • 2009 Sven Kramer
 • 2008 Sven Kramer

Lees verder

© 2013 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Epke Zonderland: WereldkampioenEpke Zonderland, wereldkampioen rekstok! Een fantastische prestatie voor Epke Zonderland op het Wereldkampioenschap Arti…
Winnaars en genomineerden NOC-NSF sportgala 2011Winnaars en genomineerden NOC-NSF sportgala 2011Het sportgala is een jaarlijks evenement waarbij bekend wordt gemaakt wie er sportvrouw, sportman, sportcoach, sportploe…
WK turnen 2017: Programma, Nederlandse deelnemers, tvWK turnen 2017: Programma, Nederlandse deelnemers, tvHet wereldkampioenschap turnen 2017 wordt van maandag 2 oktober tot en met zondag 8 oktober 2017 gehouden in Montreal. D…
Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Div…
Programma turnen Olympische Spelen 2016 in RioProgramma turnen Olympische Spelen 2016 in RioTurnen is één van de oudste sporten die beoefend worden tijden de Olympische Zomerspelen. Turnen staat al op het program…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sportgala Fryslân
 • Leeuwarder Courant
 • Sportfanfryslan.nl
 • Afbeelding bron 1: Sportgala Fryslân

Reageer op het artikel "Epke Zonderland – Fries Sportman van het jaar 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 02-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!