InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dressuurruiter Charlotte Dujardin

Dressuurruiter Charlotte Dujardin

Dressuurruiter Charlotte Dujardin Charlotte Dujardin, geboren in 1985, is een Britse dressuuramazone die in 2012 twee Olympische medailles veroverde in eigen land, met het paard Valegro. Sinds deze prestatie behoort ze tot de wereldtop in de dressuursport.

Jonge amazone

Charlotte Dujardin kon amper lopen toen ze voor het eerst op een paard klom. Op haar tweede begon ze met ponygewenning en de paardensport heeft haar nooit meer losgelaten.
Toen Charlotte dertien werd, ging ze zich toeleggen op de dressuur. Ze bleek al snel over heel wat talent te beschikken, en maakte iedereen duidelijk dat paardrijden en dressuur haar absolute passie was.
Charlotte trainde hard en reed bij de Young Riders haar eerste internationale concoursen in 2004. Ze bleef deelnemen aan internationale Young Riders wedstrijden tot 2006, waar ze vijfde werd in de individuele proef en tweede in de kür op muziek.

Carl Hester

In 2007 begon Charlotte te trainen bij Carl Hester, een andere Britse dressuurruiter die vele internationale successen boekte. Al na enkele dagen training, merkte Carl het uitzonderlijke talent van Charlotte op en bood hij haar een job aan op zijn stal. Ze ging daar aan de slag als groom (verzorger van de paarden, nvdr.) maar mocht al snel enkele paarden van Carl trainen. In 2011 verscheen Charlotte voor het eerst in de ring met het paard Valegro, in eigendom van Carl Hester en Roly Luard. Ze behaalde diverse ereplaatsen in de Grand Prix, Grand Prix Special en Kür op muziek. Inmiddels bracht ze op hetzelfde niveau het paard Fernandez uit, en deed dat ook niet onverdienstelijk.

Wereldrecords

In april 2012, in volle voorbereiding voor de Olympische Spelen die in augustus van dat jaar zouden plaatsvinden in Londen, zette Charlotte met Valegro een monsterscore neer tijdens de Grand Prix Special. Met een score van 88.022% zette ze een nieuw wereldrecord op haar naam.
Met dit resultaat sprak het voor zich dat Charlotte en Valegro geselecteerd werden om hun land te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2012. Ze maakte er alle verwachtingen meer dan waar en behaalde 2 individuele gouden medailles en goud met het Britse dressuurteam.
Opvallend was dat Charlotte als één van de enige amazones met een veiligheidshelm de ring in reed, in plaats van met het bekende dressuurhoedje.

Verkoop Valegro

Na de Olympische Spelen doken al snel geruchten op over de mogelijke verkoop van Charlotte's toppaard Valegro. Het paard, nog steeds in eigendom van Carl Hester, zou samen met diens paard Uthopia voor een monsterbedrag van ettelijke miljoenen euro's verkocht worden. Dit bericht werd echter nooit officieel bevestigd en in 2013 verscheen Charlotte alsnog met Valegro in de ring. Inmiddels is ze ook een aantal keer gestart met Uthopia.

Sponsors

Nu Charlotte tot de absolute top van de dressuurwereld behoort, heeft ze enkele grote sponsors weten te strikken. Ze wordt gesponsord door enkele grote merken uit de ruitersport, zoals onder meer helmenfabrikant Charles Owen, handschoenenmerk Roeckl en één van de grootste merken in paardendekens, Bucas.
© 2013 - 2019 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema paardensportOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema paardensportOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema paardensport. Van 28 juli tot en met 9 augustus worden er wedstrijden voor de…
Paardensport, Olympische spelen 2012Paardensport, Olympische spelen 2012Op de olympische spelen 2012 in Londen, zal de paardensport bestaan uit 3 disciplines: eventing, springen en dressuur. E…
Paardensport: DressuurPaardensport: DressuurDe dressuursport is een heel populaire tak van de paardensport en wordt gezien als de basis voor alle andere onderdelen…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Para-dressuur, dressuur voor gehandicaptenEr wordt steeds meer aandacht besteed aan het onder de aandacht brengen van deze sport, en het gaat steeds beter met de…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Dressuurruiter Charlotte Dujardin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Gepubliceerd: 17-02-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!