InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestream

Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestream

Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestream Op vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrijd in categorie '1.HC' van de UCI Europe Tour. De Bredene Handzame Koksijde Classic 2019 is live op tv te zien. Ook kan men deze West-Vlaamse wedstrijd op het internet via een livestream bekijken. De start van het parcours van deze koers is in Bredene. De finish is in Koksijde.

Geschiedenis van de Handzame Classic

Handzame Classic is een jonge, maar ambitieuze wedstrijd. De organisatoren hopen dat deze koers in de komende jaren uitgroeit tot een vooraanstaande Vlaamse koers. Hoewel deze wedstrijd pas sinds 2011 onder de naam 'Handzame Classic' bestaat, zijn de organisatoren van deze koers beslist niet onervaren: voordat zij besloten om vanaf 2011 zelf een eendagswedstrijd te organiseren, organiseerden zij jarenlang één etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. Deze etappe finishte altijd in Handzame.

Erelijst

De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 door de Belg Steve Schets gewonnen. De Italiaan Francesco Chicci won in 2012 de twee editie. In 2013 ging de zege naar de Belg Kenny Dehaes. Luka Mezgec uit Slovenië won de Handzame Classic in 2014. In 2015 werd deze koers gewonnen door de Belg Gianni Meersman. In 2016 pakte de jonge Slowaak Erik Baška de zege in de Handzame Classic. In 2017 werd deze koers gewonnen door de Noor Kristoffer Halvorsen. In 2018 won de Colombiaans sprinter Hodeg deze koers.

Op de erelijst die de organisatie van de Handzame Classic verspreidt, staan ook winnaars vermeld achter edities van de Handzame Classic van 2002 t/m 2004 en van 2006 t/m 2010. In werkelijkheid gaat dit echter niet om winnaars van de eendagswedstrijd 'Handzame Classic', maar om winnaars van de etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen die in Handzame finishte.

Napoleon Games Cycling Cup?

De Handzame Classic was in 2016 en 2017 een onderdeel van het regelmatigheidsklassement Napoleon Games Cycling Cup. Voor dit klassement tellen tien Belgische wedstrijden mee. Met ingang van 2018 is de organisatie van de Handzame Classic echter een meer zelfstandige weg in gegaan en is men geen onderdeel meer van de Napoleon Games Cup.

UCI-categorie

Deze Vlaamse wielerwedstrijd is met ingang van het seizoen 2018 gepromoveerd binnen de UCI Europe Tour: het was een koers van categorie 1.1, maar is gepromoveerd naar categorie 1.HC (Hors Categorie), wat de hoogste categorie van de Europe Tour is. Dat is dus één categorie onder de UCI World Tour.

Parcours: Bredene - Koksijde

Route: Bredene - Handzame - Heuvelland - Koksijde

Hoe ziet het parcours van de Bredene Koksijde Classic eruit in 2019? De start is op vrijdag 22 maart om 12u30 bij het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys in Bredene. De renners rijden langs onder meer Gistel en Kortemark richting Handzame. Daarna rijdt het peloton naar het heuvelland, waar men onder meer de Rode Berg en de Kemmelberg beklimt. Vervolgens rijden de coureurs naar De Moeren. Uiteindelijk komt het peloton aan in de finishplaats Koksijde, waar men nog drie plaatselijke rondes moet rijden. De finish wordt rond vijf uur verwacht. De totale afstand van het parcours is 199,52 kilometer.

Voorbeschouwing: karakterisering van het parcours

Wat is het karakter van het parcours van deze koers? Het is een typische Vlaamse wedstrijd, met diverse kasseistroken en korte hellingen. Daarnaast kan de wind (met name in De Moeren) een grote rol spelen in het wedstrijdverloop. Alles bij elkaar is het parcours op papier echter wel wat minder zwaar dan dat van veel andere Vlaamse voorjaarskoersen. Met name als het goed weer is (als er bijvoorbeeld geen sterke wind staat in De Moeren en de kasseistroken ook goed berijdbaar zijn) is er bij deze wedstrijd een grotere kans op een massasprint dan bij de meeste Vlaamse koersen.

Naamgeving: Handzame Classic of Bredene Koksijde Classic

Van origine heette deze wedstrijd de 'Handzame Classic'. Met ingang van 2018 kreeg deze koers de naam 'Bredene - Handzame Classic' gaan noemen. In de praktijk gebruikte men in de wielerwereld dat jaar echter doorgaans nog de oude naam van deze koers: de Handzame Classic.

Met ingang van 2019: finish in Koksijde

Met ingang van 2019 is de finish van deze koers dus niet meer in Handzame, maar in Koksijde. De nieuwe officiële naam van deze koers is daarom de Bredene Handzame Koksijde Classic. Een andere naam die men gebruikt is de Bredene-Koksijde Classic (aangezien die naam wat korter is en ook duidelijker aangeeft wat de start- en finishplaats van deze koers zijn). Daarnaast wordt deze koers echter uit gewoonte door heel wat mensen nog steeds de Handzame Classic genoemd, hoewel dat dorp anno 2019 dus niet meer de start- of finishplaats van deze koers is.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, Bredene-Koksijde Classic 2019

Welke bekende deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Bredene-Koksijde Classic? Tot de prominente profwielrenners op de deelnemerslijst van deze Vlaamse wielerkoers behoren onder meer Fabio Jakobsen, Alvaro José Hodeg, Lars Boom, Ian Stannard, Pascal Ackermann, Jakub Mareczko, Jens Debusschere en het Belgische supertalent Remco Evenenpoel.

Oorspronkelijk stond ook Mathieu van der Poel op de startlijst van deze koers. Hij heeft echter enkele wijzigingen in z'n planning doorgevoerd, waarbij hij heeft besloten om deze wedstrijd toch niet te rijden. In plaats daarvan doet hij in deze periode verkenningen in de Vlaamse Ardennen (ter voorbereiding op Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen).

Live op tv: Sporza en Eurosport

De Bredene - Handzame Classic 2019 is live op tv te zien bij Sporza (VRT). De uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één. De live tv-uitzending van de Handzame Classic begint bij Sporza 's middags om 15u30. Deze Belgische wielerkoers wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending begint op de zender Eurosport 1 eveneens om 15u30.

Niet meer op VTM

Diverse voorgaande edities van deze koers werden live op tv en via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval.

Live wielrennen

Naar welke andere koersen kunnen wielerliefhebbers in deze periode live op tv en online via de livestream kijken? Op zaterdag 23 maart kan men live op tv en via de livestream kijken naar Milaan-Sanremo. Van 25 maart tot en met 31 maart is live de Ronde van Catalonië (Volta a Catalunya) te volgen. Op 27 maart wordt Brugge-De Panne (ex-3daagse) live uitgezonden. Op vrijdag 29 maart is de E3 Prijs Harelbeke (BinckBank Classic 2019) live te zien op tv en via de livestream.

Livestream Bredene-Handzame-Koksijde Classic 2019 op 22 maart

Livestream bij Sporza

De Handzame Classic 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met deze livestream kan men de Bredene-Handzame-Koksijde Classic op vrijdag 22 maart 2019 live bekijken op een computer (of smartphone). De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt die livestream van Bredene-Koksijde Classic op de wedstrijddag onder meer via het menu 'Nu Live'. Het is een gratis livestream. Deze livestream van is echter geo-restricted, zodat men deze Sporza-stream van de Handzame Classic alleen in België kan bekijken. De livestream van de Handzame Classic 2018 begint bij Sporza om 15u30. De livestream is ook te vinden op de gratis Sporza App.

Livestream bij Eurosport

Er is ook een officiële livestream van de Handzame Classic die verzorgd wordt door Eurosport. Die livestream is op de middag van 22 maart 2019 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient echter een betaald abonnement op de te hebben op die livestream te kunnen bekijken. De livestream van Eurosport is zowel Nederland als België te bekijken. Op de Eurosport Player begint de livestream van de Bredene-Handzame Classic 2019 om 15u30. Via die app is de stream van de uitzending van de wedstrijd ook integraal terug te kijken.

Livestream Go App

Men kan op de middag van 22 maart 2019 deze koers ook bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze dienst van Ziggo kan men de Sporza-uitzending van deze koers legaal per livestream in de gehele EU bekijken. Dit dus in tegenstelling tot de site van Sporza zelf, waarop men immers alleen in België de livestream mag bekijken.

Kan men de Bredene Handzame Koksijde Classic 2019 ook via een livestream bij NLziet bekijken? Nee, de Bredene Koksijde Classic is niet live te zien op een zender die men op die app per livestream kan bekijken.

Uitslag Bredene Koksijde Classic 2019

 1. Pascal Ackermann (Dui)
 2. Kristoffer Halvorsen (Noo)
 3. Alvara José Hodeg (Col)
 4. Szymon Sajnok (Pol)
 5. Thimoty Dupont (Bel)
 6. Sasha Weemaes (Bel)
 7. Lawrence Naesen (Bel)
 8. Simone Consonni (Ita)
 9. Thomas Boudat (Fra)
 10. Rudy Barbier (Fra)

Voorgaande editie: uitslag Handzame Classic 2018

 1. Alvaro José Hodeg (Col) QuickStep
 2. Kristoffer Halvorsen (Noo) Sky
 3. Pascal Ackermann (Dui) Bora Hansgrohe
 4. Matteo Pellucchi (Ita) Bora Hansgrohe
 5. Adam Blythe (UK) Aqua Blue
 6. Kenny Dehaes (Bel) WB Aqua Protect
 7. Rui Oliveira (Por) Hagens Berman Axeon
 8. Tanguy Turgis (Fra) Vital Concept
 9. Moreno Hofland (Ned) Lotto Soudal
 10. Jonas Koch (Dui) CCC Sprandi

Lees verder

© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 24 november 2019 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaa…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamOp woensdag 27 maart 2019 wordt de wielerwedstrijd Brugge-De Panne verreden. Deze eendagswedstrijd voor heren elite (pro…
Bronnen en referenties
 • http://sportmagazine.knack.be/sport/belga-sport/zeven-worldtourteams-in-handzame-classic/article-4000254367802.htm
 • http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/1586829/2013/02/27/Handzame-Classic-en-Handzame-Challenge-moeten-begrip-worden.dhtml
 • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-handzame-classic-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t4723-u281-m150863-v1.html
 • http://www.handzameclassic.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.wielerland.nl
 • http://www.cqranking.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!