InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Vlaanderen 2018: parcours, live op tv

Ronde van Vlaanderen 2018: parcours, live op tv

Ronde van Vlaanderen 2018: parcours, live op tv Op eerste Paasdag, zondag 1 april 2018, wordt de 102e Ronde van Vlaanderen verreden. Deze wielerklassieker wordt ook wel Vlaanderens Mooiste genoemd. Het parcours van de wedstrijd is circa 250 kilometer lang en laat een start in Antwerpen zien. Daarnaast laat de route van deze wielerwedstrijd zien dat de deelnemers ook in 2018 de Muur van Geraardsbergen moeten opfietsen. De finish van De Ronde is in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen is op zondag 1 april 2018 live op tv te zien bij de NOS en Sporza

Vlaanderen


De Ronde van Vlaanderen

In het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Eén van deze wielerklassieker is de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen is een zeer geliefde wielerkoers die niet alleen bij de Vlamingen, maar ook in het buitenland veel aanzien heeft. Ruim 800.000 toeschouwers zagen in 2017 dan ook hoe de Belg Phillippe Gilbert de wedstrijd op zijn naam schreef voor zijn landgenoot Greg van Avermaete en de Nederlander Nikki Terpstra.

Geschiedenis

De Ronde van Vlaanderen, die in 2018 voor de 102e maal wordt verreden, werd voor het eerst verreden in 1913. De wedstrijd werd destijds georganiseerd door de sportkrant Sportwereld. Het gebeurde in die tijd vaker, dat uitgevers van kranten en tijdschriften een wielerwedstrijd gingen organiseren, om op deze wijze aandacht voor hun krant te vragen. Léon van den Haute, stichter van de Sportwereld, was in 1913 ook de initiatiefnemer van de eerste Ronde van Vlaanderen.

Belgische wedstrijd

Bron: Bochumi, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Bochumi, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In de jaren voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog was de ronde van Vlaanderen vooral een Belgische wedstrijd, die vaak een plaats op de agenda kreeg, tegelijkertijd met de wedstrijd Milaan-San Remo. Dit was één van de redenen dat betere Italiaanse en Franse renners de wedstrijd in Vlaanderen vaak links lieten liggen. De Zwitser Heiri Suter was tijdens de edities van de ronde van Vlaanderen, die werden verreden voor de Tweede Wereldoorlog, de enige niet Belg, die de Ronde van Vlaanderen wist te winnen

Internationale wedstrijd

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Ronde van Vlaanderen steeds meer internationale aanzien. Een belangrijke factor hierin was dat de organisatoren van een aantal koersen de Challenge Desgrange-Colombo gingen oprichten. Challenge Desgrange-Colombo was een soort voorloper van de wereldranglijst. Ook de Ronde van Vlaanderen maakte deel uit van deze Challenge Desgrange-Colombo

Pro Tour

Sinds 2005, maakte de wielerklassieker van Vlaanderen deel uit van de Pro Tour. Vanaf 2011 behoort de wedstrijd tot de UCI World Tour.

Nederlandse winnaars

De Ronde van Vlaanderen is het vaakst gewonnen door een Belg. De Belgen wisten tot en met de editie van 2017 maar liefst 66 maal in eigen land te winnen. Nederland wist negen maal de overwinning voor zich op te eisen. De eerste Nederlander die de Ronde van Vlaanderen wist te winnen was Wim van Est in 1953.

Alle Nederlandse winnaars op een rij

Jaar Winnaar
1953Wim van Est
1965Jo de Roo
1974Cees Bal
1979Jan Raas
[1981Hennie Kuiper
1983Jan Raas
1984Johan Lammerts
1986Adri van der Poel

Parcours Ronde van Vlaanderen 2018

De wielerklassieker van Vlaanderen start in 2018, net als in 2017, in het bruisende Antwerpen. De renners die op 1 april om 10:45 officieel van start gaan zullen tijdens een route van circa 250 kilometer, 'de zeven dorpen' van De Ronde aan doen. Hoewel er gesproken wordt van dorpen, gaat het ook om steden.

Muur van Geraardsbergen

Ook in 2018 is de Muur van Geraardsbergen opgenomen in het parcours van De Ronde. De Muur van Geraardsbergen is een helling en straat op de Oudenberg in de Belgische stad Geraardsbergen. De Muur van Geraardsbergen heeft een hoogteverschil van 77 meter en een gemiddelde stijgingspercentage van 9,3%. De Muur werd voorafgaande aan de editie van 2018 vijftien maal eerder opgenomen in het parcours van De Ronde van Vlaanderen. Het gaat om de edities (1950-1952, 1970-1980 en 2017). De Muur van Geraardsbergen is ook opgenomen in het parcours van de Tour de France 2019.

De Paterberg

De Paterberg wordt sinds 1986 beklommen tijdens de Ronde van Vlaanderen. In 2018 wordt de Paterberg, net als in 2017, tweemaal beklommen.

Finish

De aankomst is rond 17:00 uur in de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

Deelnemende teams 2018

Tot de deelnemende teams van de Ronde van Vlaanderen 2018 behoren alle World Tour Teams. Daarnaast zijn er zeven wildcards vergeven.

World Tour TeamsWildcards
 • AG2R La Mondiale
 • Astana Pro Team
 • Bahrain Merida Pro Cycling team
 • BMC Racing Team
 • Bora - Hansgrohe
 • Dimension Data
 • EF Education First-Drapac p/b Cannondale
 • FDJ
 • Lotto Soudal
 • Mitchelton-Scott
 • Movistar Team
 • Quick-Step Floors
 • Team Katusha - Alpecin
 • Team LottoNL-Jumbo
 • Team Sky
 • Team Sunweb
 • Trek - Segafredo
 • UAE Team Emirates
   • Cofidis,
   • Vital Concept
   • Sport Vlaanderen-Baloise,
   • Wanty Groupe-Gobert,
   • Veranda’s Willems-Crelan
   • WB Aqua Protect Veranclassic
   • Team Roompot - Nationale loterij
   .

Ronde van Vlaanderen live op tv

De Ronde van Vlaanderen 2018 wordt zowel door de NOS, Sporza als Eurosport live uitgezonden op tv.

NOS

De Ronde van Vlaanderen is bij de NOS een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending, deze uitzending begint op zondag 1 april om 13:10 uur begint op Nederland 1 (NPO1).

Sporza

Wie de gehele wedstrijd live wil volgen zit bij Sporza op één goed. De live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen begint op Sporza op zondag 1 april al om 9:30, dus een uur voor de wedstrijd van start gaat. Om 12:55 uur verhuist de uitzending tijdelijk naar de zender Canvas. Bij één wordt dan plaats gemaakt voor het journaal. Vanaf 13:30 uur, verhuist de live-uitzending van de mannenwedstrijd van de Ronde van Vlaanderen, weer terug naar één. Op de zender Canvas zendt men dan vanaf 13:30 uur de vrouwenwedstrijd live uit.

Eurosport

Net als Sporza zendt ook Eurosport de Ronde van Vlaanderen van start tot en met finish uit. De uitzending op Eurosport 1 begint om 10:15 uur en eindigt om circa 17:15 uur.

Uitslag

 1. Niki Terpstra
 2. Mads Pedersen
 3. Philippe Gilbert

Lees verder

© 2013 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2019 - live op tv en livestreamOp maandag 12 augustus 2019 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 18 augustus.…
Bronnen en referenties
 • www.ad.nl
 • www.nusport.nl
 • www.sportstatistieken.org
 • Afbeelding bron 1: Bochumi, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Ronde van Vlaanderen 2018: parcours, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 02-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!