InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2013 - favorieten bolletjestrui - bergklassement

Tour 2013 - favorieten bolletjestrui - bergklassement

Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 21 juli 2013 wordt de 100e Tour de France verreden. Welke klimmers zijn de belangrijkste kanshebbers voor de bergtrui in deze Tour?

Geschiedenis bergklassement

Het bergklassement bestaat al sinds 1933. De Spanjaard Vicente Trueba won dat jaar het bergklassement. Indertijd was er echter geen speciale trui aan dit klassement verbonden. Pas in 1975 werd de bolletjestrui geïntroduceerd, als het tricot dat de leider in het bergklassement moest dragen. Het verhaal gaat dat de eerste winnaar van de bolletjestrui, de Belg Luciën van Impe, dit tricot tijdens de Ronde van Frankrijk van 1975 met enige gêne droeg, omdat hij het polka dot-motief (= de bolletjes) op die trui nogal merkwaardig en lelijk vond. Waarom had de klimtrui dat bolletjesmotief? Indertijd was de sponsor van dat klassement een chocolademerk. De verpakkingen van dat merk waren wit met rode bolletjes. De bergtrui wordt tegenwoordig al jaren niet meer door dat chocolademerk gesponsord, maar toch heeft de Tourorganisatie besloten om dat befaamde bolletjesmotief op de bergtrui te behouden.

Erelijst

De Fransman Richard Virenque is de recordhouder wat betreft het aantal overwinningen in het bergklassement: hij won zeven keer de bergtrui. De Spanjaard Federico Bahamontes en de Belg Lucien van Impe slaagden er allebei zes keer in om het bergklassement te winnen. Twee keer won een Nederlander de bergtrui: Steven Rooks in 1988 en Gert-Jan Theunisse in 1989.
Recente winnaars van het bergklassement zijn de Fransman Anton Charteau (2010), de Spanjaard Samuel Sanchez (2011) en de Fransman Thomas Voeckler (2012)

Puntentelling

Hieronder vindt u de puntentelling zoals die sinds 2012 geldt. Wanneer de aankomst van een rit bovenop een klim ligt van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie, dan wordt het aantal punten dat de renners krijgen verdubbeld.

Puntentelling per categorie:

 • Hors categorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten
 • 1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt
 • 2e categorie: 5, 3, 2 en 1 punt
 • 3e categorie: 2 en 1 punt
 • 4e categorie: 1 punt

Voorbeschouwing: kanshebbers bergtrui 2013

De laatste jaren is het vaak erg moeilijk om te voorspellen wie de bergtrui gaat winnen. Globaal gezien zijn er twee manieren waarop men een hoofdrol in dit klassement kan spelen. Allereerst zijn er renners die veelvuldig ten aanval trekken, met één groot doel: onderweg zo veel mogelijk punten rapen voor het bergklassement. Het maakt deze renners niet veel uit dat ze daardoor veel energie verspillen en als gevolg daarvan mogelijk veel tijd verliezen voor het algemeen klassement. Zij gaan puur voor het bergklassement.
Naast deze pure aanvallers is er nog een groep renners die vaak een belangrijke rol speelt in de strijd om de bergtrui: de klassementsrenners Doordat klassementsrenners vaak tijdens bergetappes in de groep der favorieten zitten en ook regelmatig meesprinten om de zeges in bergritten, pakken zij bijna automatisch (zonder daar een groot doel van te maken) heel wat bergpunten. In eerste instantie heeft voor deze renners het algemeen klassement de prioriteit en ze zijn daarom niet van plan om erg veel energie te verspillen aan de strijd om de punten voor het bergklassement. Dat kan echter in de loop van de Tour veranderen. Als zij merken dat zij door hun koersgedrag 'automatisch' al veel bergpunten hebben gepakt, dan kunnen zij alsnog beslissen om ook van het bergklassement een doel te maken.
De Tour-organisatie ziet liever dat de bolletjestrui gewonnen wordt door een echte klassementsrenner en niet door een moedige, doch tamelijk onbekende aanvaller, zoals Anthony Charteau in 2010. De Tourorganisatie heeft die voorkeur voor de klassementsrenners, aangezien dit meer status geeft aan de bolletjestrui. De afgelopen jaren heeft de Tourorganisatie dan ook verschillende reglementswijzigingen doorgevoerd, die bedoeld waren om de aanvallers te benadelen en de klassementsrenners te bevoordelen. (Bijvoorbeeld: minder punten voor kleine bergjes en extra veel punten op slotklimmen.) Toch is er zeker nog wel hoop voor de pure aanvallers. In 2012 won Thomas Voeckler het bergklassement. Natuurlijk zal de Tourorganisatie niet rouwig zijn geweest om deze overwinning, aangezien Voeckler een grote naam is in de wielerwereld, maar toch was de manier waarop hij het klassement won wel opvallend, gezien alle reglementswijzigingen die bedoeld waren om klassementsrenners te bevoordelen. Ondanks al die wijzigingen slaagde Voeckler erin om de bergtrui te winnen middels de oude methode van de pure aanvallers: hij trok veelvuldig ten aanval en toonde geen interesse in het algemeen klassement. De nummers twee en drie van het bergklassement, respectievelijk de Zweed Frederik Kessiakoff en de Deen Chris Anker Sorensen, dankten hun hoge plaats in dit klassement eveneens aan hun aanvalslust.

Klassementsrenners

In principe kunnen alle renners die genoemd worden in het overzicht van de favorieten voor eindoverwinning in de Tour 2013 ook uitgroeien tot kanshebbers voor het bergklassement. Of zij daadwerkelijk van de bolletjestrui een hoofddoel zullen maken, zal heel erg afhangen van het koersverloop. Twee renners die in theorie erg veel talent hebben voor de strijd om de bergtrui zijn de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde. Zij zijn niet alleen goede klimmers, maar beschikken ook over veel explosiviteit, waardoor zij goed zouden kunnen presteren in de sprints om de bergpunten. Een andere interessante kandidaat voor de bergtrui is Andy Schleck. Hij heeft al aangegeven dat hij, als gevolg van zijn blessureleed en een zware mentale dip, mogelijk niet op tijd in topvorm zal komen, om een hoofdrol te kunnen spelen in de strijd om de gele trui in de Tour van 2013. Het is daarom niet uitgesloten dat hij besluit om niet van het algemeen klassement, maar van het bergklassement zijn hoofddoel te maken.

Franse aanvallers

Verschillende aanvalslustige Franse coureurs zullen er zeker zin in hebben, om van de bolletjestrui hun hoofddoel te maken. Tot die coureurs behoren onder meer: Thomas Voeckler, Thibaut Pinot, Pierre Rolland en Sylvain Chavanel. Van dit viertal is Pinot qua talent waarschijnlijk de beste klimmer. Dat heeft echter wel een nadeel voor zijn eventuele bolletjestrui-ambities: omdat hij mogelijk zeer hoog kan eindigen in zowel het klassement om de gele als de witte trui, zal men hem niet snel laten rijden wanneer hij demarreert voor punten voor de bolletjestrui. Van de vier hierboven genoemde Fransen is waarschijnlijk Sylvain Chavanel de zwakste klimmer.

De klimmers van Vacansoleil

Bij de Nederlandse ploeg Vacansoleil DCM rijdt natuurlijk Johnny Hoogerland, die natuurlijk ook graag van het bergklassement zijn grote doel wil maken. In de Tour van 2011 reed hij al enige dagen in de bolletjestrui (dat was de Tour waarin hij verschrikkelijk ten val kwam in het prikkeldraad). Hoogerland is een geweldige aanvaller en een goede klimmer, doch hoogstwaarschijnlijk is hij als klimmer toch net niet goed genoeg om veel punten te kunnen rapen in de finales van de allergrootste bergritten. De wijzigingen die de afgelopen jaren in de puntentelling voor het bergklassement zijn doorgevoerd zijn dan ook zeker in zijn nadeel. Twee ploeggenoten van Hoogerland bij Vacansoleil, de Belg Thomas de Gendt en de Nederlander Wout Poels, zijn doorgaans beter in het absolute hooggebergte en zijn daardoor mogelijk ook betere kandidaten voor de strijd om het bergklassement.

Uitslag 2012

Eindklassement bergtrui 2012

 1. Thomas Voeckler 135 punten
 2. Fredrik Kessiakoff 123 punten
 3. Chris Anker Sorensen 77 punten
 4. Pierre Rolland 63 punten
 5. Alejandro Valverde 51 punten
 6. Chris Froome 48 punten
 7. Egoi Martinez 43 punten
 8. Thibaut Pinot 40 punten
 9. Brice Feillu 38 punten
 10. Daniel Martin 34 punten

Special: Tour de France 2013

Dit artikel is een onderdeel van de special over de Tour de France 2013. In deze special vindt u onder meer ook informatie over de favorieten voor de andere klassementen (gele trui, witte trui en groene trui).
© 2013 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2014 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)Tour 2014 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)De Tour de France 2014 wordt verreden van 5 tot en met 27 juli. Welke klimmers behoren tot de belangrijkste kanshebbers…
Nederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceNederlanders en de bolletjestrui in de Tour de FranceHet bergklassement van de Ronde van Frankrijk is een belangrijk nevenklassement. Tijdens de etappes van de Tour de Franc…
Tour 2015: favorieten bolletjestrui (bergklassement)Tour 2015: favorieten bolletjestrui (bergklassement)Welke klimmers zijn de grote kanshebbers voor de overwinning in het bergklassement van de Tour de France 2015? Hoe zit d…
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.goeievraag.nl/vraag/sport-spel-recreatie/sporten/wielrennen/bolletjes-trui-wit-rode-bolletjes.213539
 • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Tour 2013 - favorieten bolletjestrui - bergklassement"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 24-05-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2013
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!