InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Boxmeer - Daags na de Tour 2013

Ronde van Boxmeer - Daags na de Tour 2013

Op maandag 22 juli 2013 zal in Boxmeer het 'Wielerspektakel Daags Na de Tour' plaatsvinden. Het is de 39e editie van dit criterium. Hoe ziet in 2013 het programma van dit wielerspektakel eruit? En wie zijn de belangrijkste deelnemers op de startlijst van deze profronde?

Historie

De eerste editie van de Profronde van Boxmeer vond plaats in 1970. De glorietijd van dit criterium begon echter in 1979. In dat jaar slaagde de organisatie erin om een andere plek op de wielerkalender te krijgen: voortaan werd de wedstrijd op de eerste maandag na de Tour verreden, terwijl die koers vroeger in mei plaatsvond. Sindsdien is de Profronde van Boxmeer dus ieder jaar de eerste kans voor de fans om de Tourhelden in Nederland te zien. Mede dankzij die plek op de kalender, maar ook dankzij de sterke deelnemersvelden die de organisatie in de loop der jaren aan het publiek kon voorschotelen, is de Ronde van Boxmeer op den duur uitgegroeid tot één van de bekendste en populairste Nederlandse wielercriteriums.

Erelijst

De Profronde van Boxmeer heeft een buitengewoon indrukwekkende erelijst. Daarop staan de namen van veel ex-Tourwinnaars, waaronder Eddy Merckx, Jan Ullrich en Lance Armstrong. De succesvolste coureur uit de historie van deze koers is echter Michael Boogerd. Hij won vijf keer de Profronde van Boxmeer. Recente winnaars van deze koers zijn: Koos Moerenhout (2008), Andy Schleck (2009), Lars Boom (2010 en 2011) en Vincenzo Nibali (2012).

Gaat niet door? Gaat wel door!

In het voorjaar van 2013 leek het erop dat er een einde zou komen aan de Profronde van Boxmeer. Een conflict tussen de plaatselijke horeca en het organisatiecomité was dusdanig hoog opgelopen, dat de organisatoren besloten om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig werd enkele maanden later bekend dat er een nieuw organisatiecomité was opgericht, dat in 2013 en de daaropvolgende jaren de Profronde van Boxmeer zal organiseren.

Nieuwe organisatie

Het nieuwe organisatiecomité, genaamd Stichting Daags na de Tour, bestaat uit de ondernemer Pierre Hermans (voorzitter), de ex-wielrenner Twan Poels (secretaris) en Jan van den Heuvel (penningmeester).

Toegangskaarten? Entree gratis!

In het verleden moest men tickets kopen (in 2012 kostten die bijvoorbeeld 15 euro) om toegang te krijgen tot dit criterium. Het mooie nieuws van het nieuwe organisatiecomité is, dat de toegang bij deze wedstrijd in 2013 gratis zal zijn.

Programma 2013

 • 13u00 - Nieuwelingen
 • 14u15 - Amateurs
 • 16u30 - Skeelerwedstrijd
 • 17u30 - Koppelkoers oud-wielrenners
 • 18u30 - Reclamekaravaan
 • 19u30 - Voorstellen deelnemers profronde
 • 20u00 - Profronde (80 kilometer)

Deelnemers 2013

De Duitse topsprinter Marcel Kittel zal in de Ronde van Boxmeer van start gaan. Daarnaast heeft de organisatie als doel om zoveel mogelijk Nederlandse deelnemers aan de Tour de France van 2013 in Boxmeer aan de start te krijgen. Het startveld wordt samengesteld door Twan Poels (secretaris van het organisatiecomité) in samenwerking met het bedrijf Cycling Service (van John van de Akker).

Kalender wielercriteriums 2013

Klik hier voor meer informatie over de natourcriteriums die in 2013 in Nederland en België worden verreden.

Uitslag 2012

 1. Vincenzo Nibali (Ita)
 2. Laurens ten Dam (Ned)
 3. Christian Knees (Dui)
© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Criteriums 2013 Nederland en België - kalender, deelnemersIn de weken na de Tour de France 2013 staan er in Nederland en België weer veel natourcriteriums op het programma, waari…
Daags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer programmaDaags na de Tour 2018 - Ronde van Boxmeer programmaOp maandag 30 juli 2018 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 44e…
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
Criteriums in Nederland en België kalender 2018Criteriums in Nederland en België kalender 2018Traditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Welke pro…
Bronnen en referenties
 • http://www.daagsnadetour.nl/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.wielerland.nl
 • http://www.omroepbrabant.nl/?news/1957661283/Ronde+van+Boxmeer+gaat+toch+door,+maar+Tourwinnaar+binnenhalen+is+een+utopie.aspx
 • http://www.omroepbrabant.nl/?news/193760862/Toonaangevend+profwielercriterium+Daags+na+de+Tour+in+Boxmeer+stopt+na+38+jaar.aspx
 • http://www.cyclingservice.com/

Reageer op het artikel "Ronde van Boxmeer - Daags na de Tour 2013"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-07-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!