Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton?

Tour de France: wie zijn de beste klimmers van het peloton? De Alpen en de Pyreneeën zijn in de Tour de France het strijdtoneel voor de meest heldhaftige taferelen van het wielrennen: de strijd tussen de klimmers. Klimmers zijn vaak kleine, magere mannetjes rond wie een zweem van mysterie hangt. Je vraagt je af hoe zoveel kracht kan komen uit zo een klein lijfje. Onder meer daarom spreken klimmers tot de verbeelding van wielerliefhebbers en volgers van de Ronde van Frankrijk. Welke renners behoren tot de beste klimmers van het peloton?

Bergop rijden

De Tour de France is al honderd jaar de belangrijkste koers van het jaar. Een van de constanten in de Ronde van Frankrijk is dat de Alpen en de Pyreneeën altijd deel uitmaken van het parcours. Het is doorgaans in deze twee monumentale bergketens dat er beslist wordt over de overwinning in de Tour de France. Onder meer daarom kijken veel wielerliefhebbers uit naar de etappes waarin het peloton steile beklimmingen moet afwerken, én dan vooral naar de renners die hierin uitblinken: de klimmers.

Klimmers: een ras apart

Bergop rijden is volgens velen iets waarvoor je aanleg moet hebben; het is niet iets dat je kan leren. Normaal gezien kan een renner goed bergop rijden, ofwel kan ie dat niet. Hier en daar zijn er wel renners die zich erin trainen, maar doorgaans is het toch een kwestie van talent. Klimmers zijn over het algemeen kleine, lichte mannetjes met een bijzondere spieropbouw die uitstekend geschikt is voor het bergop rijden. Waar het gros van het peloton opkijkt tegen de zware bergetappes, zijn de typische klimmers begerig om zich uit te leven op de steile wegen van de cols.

Beste klimmers van het peloton (2020)

Tadej Pogačar

Tadej Pogačar sloeg in 2020 de wielerwereld met verstomming door als amper 21-jarige de Tour de France te winnen. Zo werd hij de jongste naoorlogse winnaar en zal hij de volgende jaren de te kloppen man worden. Pogačar is vooral goed in de bergen en kan als een van de beste klimmers ter wereld beschouwd worden. In de Tour van 2020 won hij twee bergritten in lijn en dan ook nog eens de klimtijdrit. Pogačar blijkt over een uitzonderlijk recuperatievermogen te beschikken wat hem een groot voordeel oplevert in lange en zware bergritten.

Chris Froome

Zijn stijl is niet om aan te zien, maar wel efficiënt: Chris Froome is een van de allerbeste klimmers van het peloton. Door zijn effectieve demarrages bergop kan hij het verschil maken en de concurrentie stevig pijn doen. Froome won al meerdere bergetappes in de Tour de France en behaalde al viermaal de eindzege. Wegens een valpartij in de Dauphiné van 2019 moest Froome forfait geven voor de Tour van datzelfde jaar, maar in 2020 lijkt hij weer in vorm om de strijd met de beste klimmers aan te gaan in het hooggebergte, meer bepaald in de Giro d'Italia.

Nairo Quintana

Een van grootste klimtalenten uit het peloton is de Columbiaan Quintana. Quintana lijkt moeiteloos bergop te rijden en kan ook het verschil maken.. Na zijn winst in de Giro van 2014 leek dit Colombiaanse pocketklimmertje goed op weg om ook in de bergen van de Tour de France de grote man te worden, maar de resultaten bleven uit. In 2020 lijkt de Colombiaanse renner echter herboren en dankzij opvallende zeges in het voorjaar is hij ook in 2020 een van de belangrijkste klimmers van het peloton.

Fabio Aru

Aru is een vinnige klimmer die bergop makkelijk een demarrage kan plaatsen. Het is een explosieve klimmer die bij aankomsten op een klim steeds bij de besten behoort. Hij won verschillende bergritten in tal van rittenwedstrijden, en daarnaast ook het algemeen eindklassement van de Vuelta 2015. Aru komt terug uit een langdurige revalidatie maar blijkt in juni 2020 weer de ambitie te hebben om te schitteren in een grote ronde.

Vincenzo Nibali

Er zijn niet veel renners die zo allround zijn als Nibali. Als een van de beste dalers van het peloton is Nibali ook bij de besten als het bergop gaat. Nibali won al de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië. In 2019 werd hij tweede in de Giro en beloofde meteen te gaan strijden om ritzeges en het bergklassement in de Giro van 2020.

Egan Bernal

Bernal is een jong Colombiaans wielrenner die als een van de grootste talenten van het peloton beschouwd wordt. Bernal is niet alleen een sterk tijdrijder maar ook een van de allerbeste klimmers. In 2019 schreef hij al de prestigieuze rittenkoers Parijs-Nice en de Tour de France op zijn naam. In 2020 kon hij de hoge verwachtingen echter niet waarmaken en moest hij opgeven in de Tour.

Andere goeie klimmers van het peloton

Deze reeks kan aangevuld met nog meer renners die het bergop uitstekend doen. Sommige lijken hun beste tijd gehad te hebben terwijl anderen nog een mooie toekomst tegemoet gaan:
  • Primoz Roglic
  • Richard Carapaz
  • Bauke Mollema
  • Romain Bardet
  • Warren Bargueil
  • Julian Alaphilippe
  • Rafal Majka
  • Steven Kruiswijk
  • Tom Dumoulin
  • Alejandro Valverde
  • Robert Gesink
  • Thomas de Gendt

Wie zijn de beste klimmers aller tijden?

Het is natuurlijk altijd moeilijk om renners uit verschillende tijdsperioden met elkaar te vergelijken, maar toch zijn er enkele klimmers die overeind blijven als je de hele wielergeschiedenis aan een grondig onderzoek onderwerpt. In het volgende lijstje zijn de beste klimmers aller tijden samengebracht:
  • Lucien Van Impe
  • Marco Pantani
  • Charly Gaul
  • Federico Bahamontes
  • Richard Virenque
  • Alberto Contador

Boek: "De klimmers"

Wout Koster en Martin Ros lieten zich dermate door de enigmatische charme van de klimmers in het wielrennen inspireren dat ze er een prachtig boek over schreven: "De Klimmers". In dit boek brachten ze interessante info en verhalen samen over de beste klimmers uit de geschiedenis van de Tour de France en het wielrennen. Illustere namen die aan bod komen zijn onder meer Herrera, Bobet, Ocana, Theunisse en Pantani.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimop in alle soorten en matenKlimop in alle soorten en matenDe klimop is niet meer uit beeld van de tuin weg te denken. Een ideale plant die het geheel verder ”een groen jasje geef…
Bergklassement Tour 2021: de bolletjestruiBergklassement Tour 2021: de bolletjestruiDe bolletjestrui is de bergtrui van de Tour de France, ook in 2021. De bolletjestrui staat los van de gele trui van de T…
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…
Spaanse Pyreneeen - Pallars SobiraTen westen van Andorra, in het Spaanse deel van de Pyreneeen ligt een prachtig mooi stukje natuur waar elke (berg)liefhe…

Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…
Meer gewicht bankdrukkenBankdrukken is een van de populairste en effectiefste fitness oefeningen. In een gym vragen de sporters dan ook vaak aan…
Bronnen en referenties
  • http://www.bol.com/nl/p/de-klimmers/1001004004808116/ (bron geraadpleegd op 08/06/2016).
  • https://www.indeleiderstrui.nl/nieuws/tour-de-france/232359/wiggins-voorziet-geen-tweestrijd-in-tour-froome-pakt-zijn-vijfde-titel (bron geraadpleegd op 06/06/2019).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.