InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour de France: wie is de beste tijdrijder van het peloton?

Tour de France: wie is de beste tijdrijder van het peloton?

Tour de France: wie is de beste tijdrijder van het peloton? Een tijdrit in de Tour de France is altijd een speciale belevenis. De wielrenners starten allemaal apart en zijn zo aërodynamisch mogelijk uitgedost. Een race tegen de klok is de ideale gelegenheid om te zien welke renners sterk zijn. De renners kunnen er immers in een eerlijke strijd van man tegen man uitmaken wie de snelste is. Wie zijn de beste tijdrijders van het peloton? En wie staat er op het lijstje van de beste tijdrijders aller tijden?

Tijdrijden in de Tour de France: een vak apart

Kenners zeggen wel eens dat tijdrijden de elitediscipline van het wielrennen is. Je kan immers geen beschutting zoeken in het wiel van je concurrenten. Je staat er helemaal alleen voor: de wind, de weersomstandigheden, de vlakke stukken en de techniek in het bochtenwerk: tijdrijden is ieder voor zich. Er is dus wel wat voor te vinden dat dit het eerlijkste onderdeel van de koers is. In de race tegen de klok telt elke seconde en is elk detail belangrijk.

Tijdrijden: een optimale aërodynamica

Als een van de eerste vereisten van een goede tijdrit, is om je aërodynamica optimaal te hebben. Een tijdrijder heeft dan ook een speciale tijdritfiets die ervoor zorgt dat hij minder wind vangt. Het komt er ook op aan om "de grote molen rond te draaien", zoals dat in het jargon heet. Dit betekent dat je een zo groot mogelijk rendement (en dus snelheid) krijgt naarmate je een grotere versnelling kan draaien op je fiets. Tony Martin draaide in de eerste tijdrit van de Tour 2013 de ongelooflijk zware versnelling 58x11.

Wie zijn de beste tijdrijders van het peloton in 2016?

Tony Martin

De wereldkampioen tijdrijden van 2011 en 2012 is een tijdrijder van grote klasse. In de Tour van 2013 maakte hij grote indruk door de eerste tijdrit te winnen met een gebroken sleutelbeen. Tony Martin is daarnaast ook een vrij goed allrounder die onder meer de eindzege in Parijs-Nice 2011 op zijn naam heeft staan.

Fabian Cancellara

Deze beresterke renner heeft al veel klassiekers gewonnen maar is ook in het tijdrijden een absolute crack. Hij werd olympisch kampioen in het tijdrijden en veroverde meerdere malen het wereldkampioenschap tijdrijden. Daarnaast won Cancellara ook vier maal de proloog in de Tour de France, wat hem telkens de gele trui opleverde.

Chris Froome

Chris Froome is een vrij compleet renner en haalt uitstekende resultaten in tijdritten, vooral in grote rondes zoals de Tour de France. Zoals het een goed klassementsrenner past, behoort Froome zowel in het tijdrijden als in het klimmen tot de absolute top. In tijdritten in de Tour haalde hij tweede plaatsen na absolute specialisten zoals Wiggins en Martin.

Tejay van Garderen

Tejay van Garderen reed een uitstekende Tour de France in 2012 maar bleef in 2013 wat onder de verwachtingen. Toch is dit een van de grootste talenten van het peloton als het aankomt op de race tegen de klok. Na een mindere Tour 2013 verwachten we wel dat Van Garderen zich zal herpakken in de volgende jaren.

Tom Dumoulin

Dé grote naam in opmars als het aankomt op tijdrijden is de Nederlander Tom Dumoulin. De talentvolle tijdrijder en allrounder Dumoulin liet meermaals zijn talent voor tijdrijden zien en lijkt in juni 2015 in de vorm van zijn leven te zitten. Zo won hij de proloog en de tijdrit in de Ronde van Zwitserland 2015 waarbij hij telkens het tijdritfenomeen Fabian Cancellara in het stof liet bijten. In 2017 verbaasde Dumoulin vriend en vijand door in de afsluitende tijdrit van de Giro de roze leiderstrui definitief te veroveren. Dumoulin werd zodoende de eerste Nederlandse eindwinnaar van de Ronde van Italië.

Bradley Wiggins

Bradley Wiggins staat bekend als de eerste Engelsman die de Ronde van Frankrijk won. In die Tour van 2012 won hij ook de twee tijdritten, wat hem uiteindelijk de eindzege opleverde. Als baanrenner van oorsprong is Wiggins de absolute tijdritspecialist van het huidige peloton. In 2012 werd hij olympisch kampioen tijdrijden in Londen, in 2014 wereldkampioen tijdrijden op de weg en in 2015 verpulverde hij het werelduurrecord. Met een formidabel gemiddelde van 54.526 per uur lijkt Wiggins het werelduurrecord voor enkele jaren onbereikbaar te hebben gemaakt voor de concurrentie. Wiggins sloot zijn carrière af op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Andere goeie tijdrijders in het peloton

Het hangt zowat af van het moment in het wielerseizoen welke tijdrijders er bovenuit steken. Op het einde van een grote wielerronde zoals de Tour zijn het ook vooral de klassementsrenners die de tijdritten winnen. Een van de beste graadmeters is steeds het wereldkampioenschap tijdrijden. Andere uitstekende tijdrijders in het peloton zijn onder meer:

 • Wilco Kelderman
 • Rohan Dennis
 • Alex Dowsett
 • Matthias Brändle
 • Taylor Phinney
 • Richie Porte
 • Roman Kreuziger
 • Michael Rogers
 • Andreas Kloden
 • Gustav Larsson
 • Thomas De Gendt
 • Sylvain Chavanel
 • Rayder Hesjedal
 • Jurgen Vandenbroeck

Wie zijn de beste tijdrijders aller tijden?

Als we een lijst opmaken van de beste tijdrijders uit de geschiedenis van het wielrennen is het opvallend hoeveel Tourwinnaars vermeld worden. Blijkbaar is het geen toeval dat uitstekende tijdrijders die ook goed kunnen klimmen de beste troeven in handen hebben om de Tour de France te winnen. Dit lijstje kan ongetwijfeld weinig verkeerd doen als het gaat om het verzamelen van de beste tijdrijders aller tijden:

 • Eddy Merckx
 • Jacques Anquetil
 • Bernard Hinault
 • Miguel Indurain
 • Greg LeMond
 • Fabian Cancellara
 • Bradley Wiggins

Lees verder

© 2013 - 2018 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
WK wielrennen 2015 live uitzendingen op tv bij NOS & SporzaWK wielrennen 2015 live uitzendingen op tv bij NOS & SporzaHet wereldkampioenschap wielrennen 2015 wordt van 20 september tot en met 27 september 2015 gehouden in Richmond (USA).…
WK wielrennen 2015: De prestaties en kansen van Tom DumoulinWK wielrennen 2015: De prestaties en kansen van Tom DumoulinHet WK wielrennen 2015 wordt van 20 september tot en met 27 september 2015 gehouden in Richmond (Virginia) in de Verenig…
Tom Dumoulin een medaillewinnaar?Tom Dumoulin een medaillewinnaar?De Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin heeft zich in korte tijd en al op jeugdige leeftijd gemanifesteerd als een tijdr…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdrijden, bezocht op 23/06/2015.

Reageer op het artikel "Tour de France: wie is de beste tijdrijder van het peloton?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 29-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Topwielrenners
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!