Ultra stabiel naar de salto voorover!

Turnen/gymnastiek - De hurksalto voorover is één van de 10 profielelementen binnen het turnen, omdat dit element “overstijgend” is (we het overal terug zien). Zeker ook omdat deze beweging aan het begin staat van veel meer bewegingen. De hurksalto voorover wordt bij zowel turnen dames als bij turnen heren op bijna alle toestellen gebruikt. Op het ene toestel zie je de hurksalto voorover duidelijker dan bij het andere toestel.

Verloopbeschrijving

Beginhouding / -fase

Bij de inzet van de salto voorover is het de bedoeling dat de voeten, die naast elkaar staan bij de afzet, iets naar voren geschopt worden, hierdoor krijg je een goed rem-hefwerkingseffect; de horizontale snelheid (door de aanloop) wordt door de rem-herwerking geblokkeerd en omgezet naar verticale amplitude (hoogte). Het is de bedoeling dat de gymnast het lichaam zo verticaal mogelijk plaatst en het lichaam hard gespannen heeft zodat alle krachten optimaal worden benut (door een slap lichaam gaat de kracht verloren). Belangrijk bij de inzet van de salto is dat het hoofd neutraal / ietwat omhoog is gericht, dat de gymnast de heupen strekt en de armen fel omhoog zwaait (dit laatste ondersteunt in richting en hoogte). Dit stuk wordt de inzet-, ook wel stijgfase genoemd.

Werkhouding / -fase

Na de stijgfase volgt de rotatiefase. In deze fase brengt de gymnast haar lichaamsdelen naar de draai-as (maakt zich kleiner). Hierdoor zal de rotatie versnellen. Het is van belang dat de gymnast draait volgens het “voorover-rotatie” principe. Dit houdt in dat de gymnast “onder zichzelf door” moet draaien zodat de draaiing die zij maakt, snel en voorover gaat. Wanneer de gymnast zowel onder zichzelf door gaat als dat de knieën in eerste instantie worden ingetrokken zal er geen optimaal gebruik worden gemaakt van de voorwaartse draaiing. Knieën over je heen trekken is het principe voor achterover draaien, het onder je door gaan is het principe voor voorover draaien, het is belangrijk deze goed uit elkaar te houden!

Eindhouding / -fase

Na de rotatiefase volgt de landingsfase. De gymnast maakt vanuit de gehurkte positie het lichaam weer lang zodat de breedte-as rotatie in snelheid afneemt. Dit zorgt ervoor dat de gymnast eenvoudiger en beheerster kan landen. De landing vindt plaats op de voorvoeten, het hoofd van de gymnast is neutraal en de armen zijn voor- zijwaarts; “drukarmen”.

Fysieke voorwaarden

Voorspanning

Wat betreft de voorspanning dient de gymnast aan het begin van het element het hele lichaam hard te kunnen maken; volledig te kunnen spannen. Dit spannen zorg voor een controle over het lichaam bij de inzet. Door te weinig voorspanning is het voor de gymnast niet mogelijk om te kaatsen, zodoende heeft de gymnast niet de hoogte en dus de mogelijkheid om de salto te maken.

Belangrijkste spieren (van boven naar beneden) bij de voorspanning van de salto voorover zijn:

 • M. Trapezius (monnikskapspier)
 • M. Deltoideus (schouderspier)
 • M. Obliquus abdominus (schuine buikspieren)
 • M. Rectus abdominus (rechte buikspieren)
 • M. Abdominus internus (diepliggende buikspieren)
 • M. Ilio psoas (heup- lendenenspier)
 • M. Quadriceps femoris (bovenbeenspieren)
 • M. Gastrocnemius (kuitspieren)
 • M. Soleus (teenstrekspier)

Vormspanning

De vormspanning in de salto houdt in dat het lichaam een klein bolletje is; in 5 segmenten. De spieren die bij de voorspanning genoemd zijn zijn hierbij ook de belangrijkste spieren.

Welke CLUSK(E) zijn er nodig om dit element te turnen?

 • Coördinatief moet de gymnast het roteren beheersen, en dan met name gericht op; het weten waar de gymnast is in de lucht en in de beweging. Het voordeel van dit element is dat het in respectievelijk één vlak (sagittaal) en één as (transversaal) wordt uitgevoerd, minder assen betekend doorgaand coördinatief makkelijker.
 • Lenigheid speelt een kleine rol, de heupen strekken bij de afzet is een voorwaarde (met name de heup- lendenenspier, de M. Ilio psoas, moet dit toelaten).
 • Uithoudingsvermogen speelt niet noemenswaardig mee bij dit element.
 • Snelheid houdt in dat de gymnast de beweging met voldoende snelheid inzet (stijgfase), met voldoende snelheid voorover roteert om de lichaamsbreedte-as (rotatiefase) en met voldoende snelheid uitstrekt (landingsfase).
 • Kracht speelt hier een erg belangrijke rol zoals is te lezen onder het subkopje voorspanning hierboven. Met name in de afzet-, / stijgfase. Er moet namelijk explosief omhoog gekaatst worden (zit dus tussen kracht en snelheid in). Zorg daarom dat de core (buik-rug) deze impact aankan.
 • Evenwicht speelt een belangrijke rol bij het landen van de salto. Bij de salto voorover zie je pas op het laatste moment de ondergrond (stukje inschatting wat valt onder coördinatie). Het is bij de landing de bedoeling om in één keer stil te staan met het lichaam relatief zo ver mogelijk in het verticaal, zonder wiebels en andere verstoringen.

Methodiek

 • Bolletje schommelen
 • Koprol voorover vanaf schuin vlak
 • Koprol voorover
 • Streksprong naar verhoging
 • Rolletje naar verhoging
 • Salto voorover vanaf minitrampoline
 • Hurksalto voorover

Nevenopdrachten

 • Roprollen in serie
 • Hoogspringen

Turnaxioma's

De interne amplitude is bij de hurksalto erg gering, het lichaam dient namelijk zo’n klein mogelijke werkhouding te hebben.

De externe amplitude bedraagt hier met name de hoogte, hoe hoger hoe beter. Tevens bedraagt de externe amplitude ook de afstand, als richtlijn; één á anderhalf maal de lichaamslengte van de gymnast.

Segmentatie: de afzet bestaat uit 1 segment, met uitzondering van de armzwaai (2 segmenten). De werkhouding bedraagt 5 segmenten. De eindhouding bedraagt uiteindelijk 1 segment (uitstrekken).

De hurksalto voorover is een gesloten uitvoering, omdat bij dit element de heupen én de schouders tijdens de werkhouding gesloten zijn.

Het piekmoment van de salto voorover is de afzet, de kaats die de gymnast maakt om zo de salto voorover mogelijk te maken. Gedurende het korte kaatsmoment komt er explosief erg veel kracht vrij.

Tips bij het aanleren / verbeteren van dit element

 • De richting van de salto vind ikzelf erg belangrijk (75% verticale verplaatsing en 25% horizontale verplaatsing). Wanneer je gaat uitbreiden of de salto zal gaan toepassen in series wordt het “raken” van de salto wat lastiger. Oefen daarom diverse raakmomenten; (te) vroeg, “het juiste moment” en (te) laat.
 • Bij de kaats moet het lichaam, met name de core (buik-rug) erg veel kracht omzetten (de kaats op de grond resulteert in opwaartse energie, oftewel; de actie-reactie wet). Zeker bij jonge kinderen kan dit bij veel herhalingen blessure gevoelig zijn. Hou daarom rekening met de intensiteit en de omvang van de oefeningen. Zorg ook voor een goede methodische opstap, oftewel; zorg dat de core deze krachten aan kan.
 • Het roteren wordt door veel gymnasten inefficiënt uitgevoerd. Het roteren voorover en achterover wordt vaak door elkaar gehaald of gecombineerd. Gehurkt voorover roteren is simpel gezegd het onder jezelf door gaan. De grondvorm hiervan is het duikelen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Jobmeijndert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ultra stabiel naar de salto achterover!Turnen/gymnastiek - De streksalto achterover is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Dit komt doordat dit e…
Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Ultra stabiel naar de kip!Turnen/gymnastiek - De kip is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Doordat dit element “overstijgend” is en…
Olympische Spelen 2012 in Londen - Goud voor Epke ZonderlandOlympische Spelen 2012 in Londen - Goud voor Epke ZonderlandTurner Epke Zonderland uit Lemmer turnt een gouden oefening op de rekstok. Hij haalt de vijfde gouden medaille voor Nede…

Schaatsen: de WereldrecordsHet allermooiste om naar te kijken in de schaatssport: een wereldrecord. Een geweldig moment als een schaatser of schaat…
Hoe word je gespierd?Hoe word je gespierd? Steeds meer mensen en vooral jongeren vragen zich dit af. De meeste willen snel gespierd worden in…
Bronnen en referenties
 • Uit: FLICKFLAPP - The Gymnast's Guide - www.flickflapp.com
 • Illustratie bewegingsverloop: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Illustraties onder bewegingsverloop en het FIG-symbool: © FIG
 • Elementspecificaties: FIG / FIG-code vertaling NL aanpassing maart 2011 (KNGU)
 • Illustraties methodiek: © Jochem Mol, uit methodiekkaarten profielelementen Gerben Wiersma (1999)
 • Illustraties nevenopdrachten: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Aanleveren van veel nuttige informatie: Gerben Wiersma
 • Deze analyse is gemaakt door: Job Meijndert, voor FLICKFLAPP en Info.Nu – Copyright © 2013 – Alle rechten voorbehouden, onder voorbehoud van (taal)fouten en ev. wijzigingen!

Reageer op het artikel "Ultra stabiel naar de salto voorover!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jobmeijndert
Gepubliceerd: 11-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!