InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Hardlopen: Tilburg Ten Miles

Hardlopen: Tilburg Ten Miles

Hardlopen: Tilburg Ten Miles Elke eerste zondag van september wordt de Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles georganiseerd. Een hardloopevenement met afstanden en onderdelen voor iedereen.

Inleiding

De Ten Miles is een wegwedstrijd in het centrum van Tilburg. Dit evenement is georganiseerd voor nationale en internationale toppers, maar ook voor de recreant. Kenmerkend voor de loop, die dwars door Tilburg gaat, is de sfeer van de vele toeschouwers die elk op hun manier aanwezig zijn. Vele bandjes zorgen voor de opzwepende muziek om de lopers te stimuleren hun PR te verbeteren. Deze elementen maken deze loop uniek en een absolute must om bij te zijn, ofwel als toeschouwer, ofwel als deelnemer.
De Tilburg Ten Miles is al meer dan 25 jaar een begrip in het najaarsseizoen van de loopsport in Nederland. In 1992 werd deze wedstrijd voor de eerste maal georganiseerd en in 1993 week de organisatie uit naar het centrum van Tilburg waar de keuze werd gemaakt om een internationale 10EM voor mannen en vrouwen te organiseren. Ook voor recreanten werd er een categorie toegevoegd voor deze traditionele afstand. Ook voor scholieren en jongeren werd een categorie toegevoegd en het bedrijfsleven kon zich inschrijven middels de businessrun.
In al die jaren ontwikkelde de TTM zich tot een van de sterkste wegwedstrijden, getuige de deelnemers en tijden die werden gerealiseerd.
In 2005 heeft Haile Gebrselassie een wereldrecord gelopen op de 10EM met een tijd van 44.24 Bij de vrouwen werd er op 10 km ook regelmatig een toptijd gerealiseerd met als hoogtepunt in 2011, toen Joyce Chepkirui 30.38 liep op 10km.

Programma

TTM Programma
  • Minirun 300 meter
  • Interpolis Familyrun 1 mijl:
  • De Rooi Pannen Cityrun 5 km
  • 10 km Brabant trimloop mannen
  • Introductie topatleten op Paleisring
  • Internationale Rabobank Tilburg Ladies Run 10 km met als onderdelen:
  • Introductie topatleten op Koningsplein
  • Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles

Organisatie

De organisatie is in handen van de Stichting Tilburg Ten Miles.

Stichting Tilburg Ten Miles
Postbus 1156
5004 BD Tilburg
www.tilburgtenmiles.nl
info@tilburgtenmiles.nl

Historie

De TTM is begonnen als trimloop in Oost Tilburg, namelijk in gebied Moerenburg. Al in 1989 werd het een regionale wedstrijdloop. En al spoedig stonden er Nederlandse en Belgische subtoppers aan de start. In 1992 kwamen de eerste Afrikaanse lopers en dit had onmiddellijk effect op de tijden. Er werd een plan gesmeed om naar het centrum van Tilburg te verhuizen. Tot nu toe zijn alle stadsedities door Afrikaanse lopers gewonnen.
Op 4 september 2005, liep Hail Gebrselassie het wereldrecord 10EM in een tijd van 44.24. Zijn tussentijd 41.21 op de 15 km was de beste tijd tot dusver gelopen..
In 1993 was de eerste stadseditie met een wedstrijdeditie over 10 kilometer voor vrouwen. In 2012 was een absoluut topjaar. Maar liefst 6 deelnemers liepen een tijd onder de 46 minuten.
Greg van Hest was drie maal de beste Nederlander met 46.46 als beste tijd en PR. Kamile Maase liep met een tijd van 46.44 een keer sneller dan de Tilburger Greg van Hest. Verder stonden aan de start Bert van Vlaanderen, Marco Gielen en Koen Raymaekers en zij kwamen alle drie als beste Nederlander over de streep.

Bij de vrouwen staat de beste tijd bij de Ladies Run op naam van de Keniaanse Joyce Chepkirui met een knappe tijd van 30.38 In de beginjaren liepen de vrouwen de 10EM, pas later in 1993 werd de 10km geïntroduceerd. Het niveau was vanaf het begin zeer hoog. De winnaars bij de vrouwen zijn steeds van uitzonderlijke klasse geweest en behoorden vaak tot de wereldtop. Namen zoals Tegla Loroupe, Lornah Kiplagat, Susan Chepkemei en Mestawat Tufa, wonnen meerdere malen deze prestigieuze wedstrijd. In 2012 bleek de wedstrijd in Tilburg de beste wegwedstrijd te zijn voor vrouwen.

Lees verder

© 2013 - 2018 Kirjoittaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Air Miles, wie spaart ze nog?Air Miles, wie spaart ze nog?Het is een tijd lang een rage geweest. Iedereen spaarde Air Miles. Mensen droomden van verre reizen met het vliegtuig, m…
Wat is een frequent flyer programma?Veel vliegmaatschappijen werken met een frequent flyer programma, wat is dit en wanneer is het handig hier aan mee te do…
Air Miles, spaar voor leuke uitjes en extraatjesAir Miles, spaar voor leuke uitjes en extraatjesJe hebt vast wel eens van Air Miles gehoord. Door aankopen bij bepaalde winkels te doen kun je Air Miles sparen. Als je…
Studentenleven in TilburgVoor een aankomend student is het allemaal nog lastig te bevatten hoe je leven eruit gaat zien de komende jaren. Voor ee…
Dooyoo, reviews schrijven in het EngelsReview schrijvers zijn er genoeg in ons mooie kikkerland, maar ook voor sites in het buitenland kun je actief meeschrijv…
Bronnen en referenties
  • http://www.tilburgtenmiles.nl

Reageer op het artikel "Hardlopen: Tilburg Ten Miles"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kirjoittaja
Gepubliceerd: 20-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Hardlopen in Brabant
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!