Duurzame trainingsresultaten

Trainingsprincipes - duurzaamheid is er hier één van. Dit principe gaat over het vasthouden van het ontwikkelde fysieke niveau. Een goed getrainde sporter die duurzaam naar zijn doel gewerkt heeft zal na een periode van rust niet snel terug zakken naar zijn begin niveau. Een sporter die echter niet duurzaam heeft getraind naar zijn doel zal relatief snel terugzakken naar zijn oorspronkelijke niveau.

Het trainingsprincipe: duurzaamheid

Duurzaamheid is een afgeleid trainingsprincipe waarbij kwaliteit en houdbaarheid centraal staan. Synoniemen voor duurzaamheid zijn: bestendig, betrouwbaar, degelijk, gedegen, hecht, solide, stabiel, standvastig voortdurend, blijvend, permanent en vast. Je het kunnen omschrijven als: iets wat lang blijft bestaan, iets met een lange levensduur.

Dit trainingsprincipe wil concreet het volgende zeggen: “een verhoogd prestatieniveau dat langzaam bereikt is, zal langer behouden blijven dan een verhoogd prestatieniveau dat snel is bereikt.

In andere woorden kun je zeggen: de fysieke resultaten die je langzaam maar zeker ontwikkelt blijven langer behouden dan snelle en slecht onderbouwde resultaten. Hierdoor zal je duidelijk worden dat je voor bijvoorbeeld serieuze spiermassa een behoorlijke tijd zal moeten trainen als je wilt dat je spiermassa behouden blijft, zeker in een periode van rust of vakantie (heb je dus getraind volgens het principe van duurzaamheid, dan is je resultaat/niveau bestendig).

Duurzaamheid geldt niet alleen voor fysieke resultaten maar zeker ook voor technische resultaten. Zo doen topsporters er soms jaren over om een techniek feilloos te beheersen om vervolgens niet snel meer te verliezen. Dezelfde techniek zou ook in een maand beheerst kunnen worden maar theoretisch en praktisch heeft het duurzaamheidsprincipe uitgewezen dat deze korte hapsnap methode niet stabiel is omdat de techniek niet goed genoeg geïntegreerd is bij de sporter.

Duurzaamheid in een grafiek met twee casussen

Casus blauw

Je wilt spiermassa opbouwen en je traint een periode constant vijf á zes dagen per week. Je gebruikt supplementen zoals creatine en proteïne en bent na de periode van trainen zeven kilo aangekomen. Je stopt weer omdat je jouw doelstelling hebt behaald (breed worden door spiermassa opbouwen). Na een pauze of vakantie van twee weken tot een maand zit je weer op je oude gewicht en ben je in omvang afgenomen. Je begint weer van voor af aan omdat je je doel kwijtgeraakt bent en snel en ongefundeerd tot dit doel bent gekomen.

Casus rood

Trek een langere periode c.q. een maand uit om je algemeen fysiek niveau te verbeteren. Hiermee bedoel ik alle basisvaardigheden: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie. Doe dit door variërend en allround te trainen. Na deze periode heeft je lichaam een brede basis om op te bouwen en begin je met specifieke massatraining. Wanneer je na de algemene periode structureel bezig gaat met je massatraining drie tot vijf keer per week, zul je in bijvoorbeeld een pauzeperiode geen enorme terugslag hebben qua niveau, spiermassa en omvang.

Zie het principe van duurzaamheid als de fundering van je huis (resultaat); zonder dit alles stort je huis snel in terwijl met een goede fundering en dus (fysieke) investering blijft je huis lang staan!

Conclusies

  • Behaal je doel langzaam maar zeker, dan gaan je resultaten langer mee.
  • Zie de trainingsprincipes als fundering waarop je jouw training invult.
  • Ga na het lezen van dit artikel zelf experimenteren en kijk wat voor jou werkt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Jobmeijndert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Duurzaam ondernemen als verdienmodelDuurzaam ondernemen als verdienmodelTen onrechte denken veel ondernemers dat duurzaam ondernemen per definitie gepaard gaat met hogere kosten en lasten. Vre…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
Duurzaamheid: duurzaam bouwen van huisDuurzaamheid: duurzaam bouwen van huisEr wordt steeds meer duurzaam gebouwd. Een belangrijke reden daarvoor is dat het ook steeds goedkoper wordt om duurzaam…
ASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN doelbeleggen: beleggen en sparenASN bank doelbeleggen 2020 maakt een slimme combinatie van sparen en beleggen mogelijk waardoor u een hoger rendement ku…

Ultra stabiel naar de kip!Turnen/gymnastiek - De kip is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Doordat dit element “overstijgend” is en…
Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
Bronnen en referenties
  • Begrip "duurzaam": www.encyclo.nl/begrip/Duurzaam

Reageer op het artikel "Duurzame trainingsresultaten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jobmeijndert
Laatste update: 19-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!