Ultra stabiel naar de flick-flack!

Turnen/gymnastiek - De flick-flack is één van de 10 profielelementen binnen het turnen, dit komt doordat we het overal terug zien en omdat deze beweging aan het begin staat van verdere uitbouwmogelijkheden. De flick-flack wordt bij zowel turnen dames als bij turnen heren op alle toestellen gebruikt. Op het ene toestel zie je de beweging duidelijker dan op het andere toestel. Zo kan er een volledige beweging laten zien worden door de turner of turnster op vloer en zien we respectievelijk een deel terug op andere toestellen en/of andere bewegingen. De flick-flack kenmerkt zich door de 180 graden breedte-as draai met een kurbet in het handstandmoment en de steun op de handen tot de uitgangshouding op de voeten.

Verloopbeschrijving

Beginhouding

De gymnast staat rechtop, de voeten staan naast elkaar, de armen zijn laag en het hoofd is neutraal.

Werkhouding

De gymnast verplaatst het lichaamszwaartepunt naar de rugzijde zodat het meeste gewicht in verhouding aan de achterkant bevindt. Dit doet de gymnast door te buigen in de knieën, de knieën komen niet voorbij de tenen maar blijven erachter. De borst wordt bol gemaakt om zo extra rotatie te kunnen maken om de breedte as, dit gebeurt bij de afzet wanneer de gymnast fel de knieën strekt, de heupen strekt en de armen van laag lang het lichaam naar hoog langs de oren brengt, de bolle borst uit de beginhouding is nu gespannen hol / overstrekt. Belangrijk is dat de gymnast over de heupen turnt en met de armzwaai meebeweegt door middel van het meekijken, de gymnast kijkt dus naar de handen. Vanuit het overstrekte handstandmoment maakt de gymnast zich lang bol (kurbetactie).

Eindhouding

Na het bol maken komt de gymnast weer op de voeten terecht.

Door welke vlakken en assen gaat de beweging?

Sagittale vlak en de transversale as

Waar zit het LZP gedurende de beweging?

In de beginhouding in het lichaam. Tijdens de werkhouding verplaatst het LZP van in het lichaam naar de rugzijde (1e helft tot kurbet), daarna van de rugzijde naar de buikzijde (2e helft van de kurbet tot staan). Bij de eindhouding is het LZP teruggekeerd in het lichaam.

Overdracht van bewegingsimpuls:

Nadat de gymnast de armen heeft ingezwaait (handen staan op de grond), staat de gymnast in de holle handstand (1e deel van de kurbet). Hierna nemen de heupen/benen de beweging over (2e deel van de kurbet).

Fysieke voorwaarden

Voorspanning

Wat betreft de voorspanning dient de gymnast aan het begin van het element het hele lichaam hard te kunnen maken; volledig te kunnen spannen. Dit spannen zorg voor een stukje controle over het lichaam gedurende de beweging én maakt het mogelijk dat de gymnast in één lange lijn kan gaan naar het handstandmoment waarin de kurbet (hol-bol) plaatsvindt. Zonder deze volledige voorspanning van het lichaam zal de gymnast geen technisch juiste flick-flack kunnen bereiken omdat wanneer de spieren (met name in de core en schouders) niet volledig uitgeduwd en gespannen zijn de gymnast inzakt. Ook kan te weinig voorspanning zorgen voor verplaatsing van het LZP waardoor de gymnast terugvalt, doorvalt of inzakt.

Belangrijkste spieren (van boven naar beneden) bij de voorspanning van de flick-flack zijn:

 • M. Triceps brachii (armstrekspieren)
 • M. Trapezius (monnikskapspier)
 • M. Deltoideus (schouderspier)
 • M. Obliquus abdominus (schuine buikspieren)
 • M. Rectus abdominus (rechte buikspieren)
 • M. Abdominus internus (diepliggende buikspieren)
 • M. Ilio psoas (heup- lendenenspier)
 • M. Rectus femoris (bovenbeen strekspier)
 • M. Soleus (teenstrekspier)

Vormspanning

De vormspanning in de flick-flack houdt in dat het lichaam volledig gestrekt is; in één lange lijn (zowel in de bolle lichaamshouding als in de holle lichaamshouding). De spieren die bij de voorspanning genoemd zijn zijn hierbij ook de belangrijkste spieren.

Welke CLUSK(E) zijn er nodig om dit element te turnen?

 • Coördinatief moet de gymnast ervaren hoe het is om achterover naar de handstand toe te gaan door middel van het LZP achter het lichaam te plaatsen zodat het lichaam een stukje “valt”, ook is het belangrijk om tijdens dit vallen actief af te zetten naar achteren, de heupen te strekken en een felle armzwaai te maken waarbij de gymnast kijkt naar de handen. Het voordeel van dit element is dat het in respectievelijk één vlak (sagittaal) en één as (transversaal) wordt uitgevoerd, minder assen betekend doorgaand coördinatief makkelijker.
 • Lenigheid speelt met name een rol bij het kunnen openen van de schouders, de M. Pectoralis; borstspieren spelen hier een grote rol in; zij moeten de range of motion (R.O.M.) tot het volledig openen van de schouders toelaten. Ten tweede wordt er verwacht een overstrekte bewegingsuitslag te kunnen maken in het heupgebied, de spier die hier met name verantwoordelijk voor is, is de M. Ilio psoas (heup-lendenenspier).
 • Uithoudingsvermogen speelt niet noemenswaardig mee bij dit element.
 • Snelheid houdt in dat de gymnast de beweging met voldoende snelheid inzet om niet terug te vallen of door te klappen (dit is een onderdeel van coördinatie).
 • Kracht speelt hier een erg belangrijke rol zoals is te lezen onder het subkopje voorspanning hierboven. De gymnast moet de beweging fel in kunnen zetten om de flick-flack eenvoudig uit te kunnen voeren.
 • Evenwicht (als onderdeel van coördinatie), is essentieel! De gymnast moet het handstandmoment waarin de kurbet (hol-bol) uitgevoerd wordt beheersen zodat het element technisch juist en relatief eenvoudig uitgevoerd kan worden.

Methodiek

 • Hol, bol en recht ervaren door middel van kommetje (bol), holletje (hol)
 • Kaatssprongen naar achteren
 • Stutrol achterover met rechte armen vanaf schuine vlak
 • Boogje achterover met behulp van een verhoging
 • Streksprong naar achteren tot ruglig op verhoogd vlak
 • Flick-flack vanaf schuine vlak
 • Flick-flack vanuit minitrampoline op dikke mat
 • Flick-flack

Nevenopdrachten

 • Kruiwagentje lopen (2-tallen)
 • Ligsteun (hol, bol en recht)
 • Handstand tegen de muur (ev. met kurbet)

Turnaxioma's

De interne amplitude is bij de flick-flack vooral van toepassing op het heupgewricht en de schouders. Het overgrote deel van de beweging wordt in één segment uitgevoerd, uitzondering is het eerste deel van de afzet waarbij de knieën gebogen zijn. De schouders dienen volledig geopend te worden bij de afzet, de heupen dienen overstrekt te worden.

De externe amplitude bedraagt de afstand van de beginhouding tot aan de werkhouding tot aan de eindhouding. De strekking van de heupen is alles bepalend hierin. Wanneer de gymnast de heupen strekt zal de flick-flack in een lange lijn geturnd worden, wanneer de gymnast met een heuphoek afzet krijg je een korte, kromme, “neerstortende” flick-flack.Oftewel, het is de bedoeling dat dit element ruim geturnd wordt.

Segmentatie: de flick-flack wordt grotendeels in één lijn uitgevoerd, het afzetmoment is een uitzondering hierop. Wanneer de gymnast afzet de segmentatie van dit element 3 lijnen, de kurbet van hol naar bol wordt gerekend als één segment.

De flick-flack is een open uitvoering, omdat bij dit element de heupen én de schouders geopend en maximaal gestrekt zijn, met uitzondering van de voorbereiding van de afzet.

De piekmomenten van de flick-flack zijn wanneer de gymnast afzet en wanneer de gymnast in de handstand de kurbet maakt. Op deze twee momenten komt de meeste kracht vrij en beide momenten zijn bepalend voor het succesvol uitvoeren van het element.

Tips bij het aanleveren / verbeteren van dit element

 • "Voel je vingers en je tenen!" Hierdoor strekt de gymnast de uiteinden van het lichaam, met name handig in de beginhouding en eindhouding.
 • "Breng je heupen over je heen en wijs met je tenen de ondergrond na!" Hierdoor is de gymnast meer geneigd om de heupen te strekken.
 • De angst voor het achterover gaan moet weggenomen worden, daarvoor in de plaats moet vertrouwen komen over het eigen handelen. Trigger dit door veel methodische (tussen)oefeningetjes.

Lees verder

© 2013 - 2020 Jobmeijndert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ultra stabiel naar de kip!Turnen/gymnastiek - De kip is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Doordat dit element “overstijgend” is en…
Yogahoudingen – adho mukha vrksasana (handstand)Yogahoudingen – adho mukha vrksasana (handstand)Adho mukha vrksasana (handstand) is een zeer uitdagende yogaoefening voor gevorderden. Bij de aanblik ervan besluiten ve…
Paardensport: VoltigeVoltige is een tak binnen de paardensport die een combinatie is tussen paardrijden en gymnastiek of turnen. De voltigeur…
Ultra stabiel naar de salto achterover!Turnen/gymnastiek - De streksalto achterover is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Dit komt doordat dit e…

Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
TrainingsmethodenTrainingsmethoden - ze zijn essentieel bij het invullen van een effectieve training. Maar wat is nu eigenlijk een traini…
Bronnen en referenties
 • Uit: FLICKFLAPP - The Gymnast's Guide - www.flickflapp.com
 • Illustratie bewegingsverloop: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Illustraties onder bewegingsverloop en het FIG-symbool: © FIG
 • Elementspecificaties: FIG / FIG-code vertaling NL aanpassing maart 2011 (KNGU)
 • Illustraties methodiek: © Jochem Mol, uit methodiekkaarten profielelementen Gerben Wiersma (1999)
 • Illustraties nevenopdrachten: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Aanleveren van veel nuttige informatie: Gerben Wiersma
 • Deze analyse is gemaakt door: Job Meijndert, voor FLICKFLAPP en Info.Nu – Copyright © 2013 – Alle rechten voorbehouden, onder voorbehoud van (taal)fouten en ev. wijzigingen!

Reageer op het artikel "Ultra stabiel naar de flick-flack!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jobmeijndert
Gepubliceerd: 20-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!