InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Hardlopen: Singelloop Breda

Hardlopen: Singelloop Breda

Elk jaar, begin oktober, wordt er in Breda de Singelloop georganiseerd. Een hardloopevenement met diverse onderdelen en voor elk wat wils. Bij menigeen hardloper staat deze wedstrijd jaarlijks op hun agenda. Er zijn maar liefst 6 afstanden waaruit kan worden gekozen en het parkoers is uitgezet door de mooie Brabantse stad Breda.

Programma en afstanden

Er is een brede keuzemogelijkheid als het gaat over welke afstand je wil lopen:
  • Bedrijven- en prestatieloop: 5 km
  • Bedrijvenloop- en prestatieloop: 10 km
  • Bedrijvenloop- en prestatieloop: 21,097 km (halve marathon)
  • Wedstrijd: 21,097 (halve marathon)
  • Familieloop: 1650 m
  • Familieloop: 3000 m
  • Familieloop: 4400 m

Parkoers

De diverse routes zijn uitgezet in Breda. Er wordt een klok voor de tussentijd voorzien op elke 5 km en tevens worden de lopers onderweg op de hoogte gehouden van de gelopen afstand middels kilometerbordjes. De naam Singelloop heeft uiteraard te maken met het parkoers wat is gekozen. De hardlopers lopen o.a. over de Wilhelminasingel, Sluissingel, Nijverheidssingel en Boeimeersingel.

Pacers

Bij de Amgen Singelloop Breda, is er de mogelijkheid om gebruik te maken van ervaren pacers. Dit zijn ervaren lopers en zij helpen jou om de moelijke momenten door te komen en zo de halve marathon tot een succes te maken. De pacers nemen de controle over de tussentijden en het looptempo.

Startvakken en -tijden

Als je inschrijft middels voorinschrijving, dan dien je je tijd op te geven welke je denkt te gaan lopen op de gekozen afstand. Het startnummer wat wordt toegekend, zal van een gekleurde balk voorzien zijn die correspondeert met de kleur van het startvak. Bij de 5 km en 10 km wordt er met tussenpozen gestart van 10 minuten. Dit vanwege het aantal deelnemers. Voor de overige afstanden is er telkens 1 start. De start vindt plaats op het Chasséveld bij het stadskantoor en de finish is op de Grote Markt.

Breda

Een oorkonde gedateerd in het jaar 1125, is het oudste materiaal waar de naam Breda werd vermeld. Breda, als nederzetting, een plaats waar twee riviertjes samen komen, namelijk de Mark en de Aa. Uit deze laatste dankt Breda dan ook zijn naam. In 1252 kreeg Breda stadsrechten en in de 14e eeuw werd de stad ommuurd. Rondom de stad liggen de singels en de straten vormen een ovaal wat kenmerkend is voor oude vestingsteden.

De Duitse edelman Engelbrecht van Nassau, kwam in Breda in 1404 en zette als eerste van Nassau zijn stappen in Breda. Hij huwde Johanna van Polanen, een Bredase en zo werd Breda een Nassaustad en kreeg het het aanzien van een hofstad. In het rijk van Karel V, behoorden zij tot de machtigste adel. De stad bloeide en er was zelfs een open verbinding met de zee. Dit stimuleerde de internationale handel. In 1449 werd de Hostie van Niervaert overgebracht naar Breda en zo werd Breda ook een belangrijke bedevaartsoort. Vele pelgrims kwamen naar de stad om de hostie te vereren. Helaas ging de hostie verloren tijdens de beeldenstorm.

Later kreeg Breda nog meer tegenslag te verwerken toen Willem van Oranje, vanwege de Spaanse bezetting, niet meer in de Grote Kerk van Breda werd begraven, maar in Delft. En door de scheiding der Nederlanden verloor Breda zijn centrale ligging en ging de stad achteruit. Pas na 200 jaar kwam Breda weer tot bloei.

Lees verder

© 2013 - 2018 Kirjoittaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New York Marathon 2018 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 november 2018 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 48e editie van de TCS New York City Maratho…
Hardlopen: Marathon Brabant Etten-LeurJaarlijks wordt er volgens traditie op de laatste zondag in oktober de Marathon Brabant georganiseerd in Etten-Leur. Een…
Eredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersEredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersHet eredivisieseizoen 2008-2009 was weer een spannende strijd. Gedurende 34 speelrondes in de periode augustus 2008 tot…
Sportanalyse hardlopen (lange afstand)Hardlopen (lange afstand) kenmerkt zich door langdurig inspanning te leveren. De energie (ATP) die wordt geleverd voor s…
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Bronnen en referenties
  • http://www.bredasesingelloop.nl
  • http://www.vvvbreda.nl

Reageer op het artikel "Hardlopen: Singelloop Breda"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kirjoittaja
Gepubliceerd: 22-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Hardlopen in Brabant
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!