Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestream

Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestream Op vrijdag 20 september 2019 wordt de 104e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap van Vlaanderen'. Deze Vlaamse koers wordt live op tv uitgezonden. Koolskamp Koers is een onderdeel van zowel de UCI Europe Tour als de Bingoal Cycling Cup. Hoe ziet het parcours van dit Kampioenschap van Vlaanderen eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse wielerkoers verlopen?

Geschiedenis: Kampioenschap van Vlaanderen - Koolskamp Koers

Koolskamp Koers heeft een zeer rijke historie. Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1908. Zowel die eerste editie als de tweede (in 1909) werden gewonnen door de Belg Robert Wancour. De derde editie van Koolskamp Koers werd gewonnen door de legendarische Odiel Defraye, die later de eerste Belgische Tourwinnaar zou worden. Op de erelijst van Koolskamp Koers staan veel grote namen uit de wielerhistorie, zoals Marcen Kint (1935), Briek Schotte (1941 en 1954), Rik van Steenbergen (1943), Rik van Looy (1959), Eddy Merckx (1966). Freddy Maertens (1974 en 1976), Johan Museeuw (1991 en 1995), Peter van Petegem (1997), Marcel Kittel (2011), Fernando Gaviria (2017) en Dylan Groenewegen (2018).

Kampioenschap van Vlaanderen - de Leeuwentrui

In de oertijd van deze wedstrijd (dat was nog voordat bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen bestond), werd Koolskamp Koers gezien één van de meest aansprekende Vlaamse wielerkoersen. Het werd beschouwd als het officieuze Vlaams Kampioenschap wegwielrennen. Bij dat kampioenschap hoorde ook een officieuze kampioenstrui: de Leeuwentrui. Die trui bestaat heden ten dage nog steeds. Ook wanneer een niet-Vlaming deze wedstrijd wint, krijgt hij deze kampioenstrui omgehangen. In 2012 won bijvoorbeeld de Nederlander Ronan van Zandbeek deze kampioenstrui. Deze officieuze kampioenstrui is vooral een mooie traditie die bedoeld is om de podiumceremonie meer allure te geven. De winnaar van de Vlaamse Leeuwentrui mag deze officieuze kampioenstrui immers niet in andere koersen dragen.

Cultuurgoed

Mede door de lange en rijke historie van deze wedstrijd en ook door de tradities rondom deze koers (zoals het uitreiken van de Leeuwentrui) wordt Koolskamp Koerse door velen beschouwd als veel meer dan 'gewoon' een wielerkoers. Deze wedstrijd is voor velen een soort 'cultuurgoed' geworden. Er zijn in de loop der jaren ook diverse boeken over Koolskamp Koers geschreven, waaronder 'Koolskamp Koers - een eeuw strijd voor de leeuwentrui', door Patrick Cornillie en Jan David.

Recordhouder

Nico Eeckhout is de succesvolste coureur uit de historie van het Vlaams Kampioenschap in Koolskamp. Hij won vier keer de Leeuwentrui: in 1996, 1998, 2000 en 2006. De tweede plek op de ranglijst met meeste overwinningen in Koolskamp Koerse wordt gedeeld door Aimé Dossche en Leon van Daele. Zij slaagden er allebei drie keer in om deze koers te winnen. Dossche won in 1925, in 1928 en 1931. Van Daele won in 1956, 1957 en 1958. Recente winnaars van Koolskamp Koers zijn de Belg Jens Debusschere (2013), de Fransman Arnaud Démare (2014), de Pool Michal Golas (2015), de Belg Timothy Dupont (2016), de Colombiaan Fernando Gaviria (2017) en de Nederlander Dylan Groenewegen (2018).

Bingoal Cycling Cup

Kampioenschap van Vlaanderen Koolskamp Koers is een onderdeel van het regelmatigheidsklassement de Bingoal Cycling Cup 2019. (Bij voorgaande edities heette dit klassement de Napoleon Games Cycling Cup.) Dit is een bundeling van een tiental relatief kleine Belgische wielerkoersen. Deze cup is een initiatief van oud-prof Nick Nuyens. Dit klassement is vooral bedoeld als een soort kweekvijver voor jonge, talentvolle profs.

Parcours en programma Kampioenschap van Vlaanderen 2019

De start is om 12u45 in Koolskamp. De renners moeten 17 ronden rijden van 11,1 kilometer. Het totale parcours heeft een lengte van 186 kilometer. In het parcours is een kasseistrook op de Bruggesteenweg opgenomen met een lengte van 1,7 kilometer. De route van deze koers loopt onder meer door Egem en Pittem.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan in 2019 op de startlijst van Koolskamp Koers? Op de deelnemerslijst met rugummers staan heel wat goede sprinters, waaronder Dylan Groenwegen, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Nacer Bouhanni, André Greipel, Edward Theuns, Timothy Dupont, Jasper De Buyst, Mike Teunissen en Max Walsheid.

Live op tv

Live op Sporza, niet meer op VTM

Het Kampioenschap van Vlaanderen werd enkele jaren (tot en met de edtie van 2018) live op tv uitgezonden door VTM. De uitzendrechten van de Bingoal Cycling Cup zijn echter met ingang van 2019 verhuisd van VTM naar Sporza. Als gevolg daarvan is dus ook Koolskamp Koers anno 2019 live op tv te zien op Sporza (VRT). Hoe laat begint de live-uitzending en op welke zender is die te zien? Hun live tv-uitzending begint om 16u00 op de zender VRT één.

Eurosport

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wedstrijden die meetellen voor de Bingoal Cycling Cup, waaronder dus ook dit Kampioenschap van Vlaanderen. Zij maken echter niet altijd gebruik van die uitzendrechten, aangezien ze vaak reeds een drukke programmering hebben op hun tv-zenders. In 2018 was Koolskamp Koers bijvoorbeeld niet live op tv bij Eurosport te zien, maar wel online via een livestream. In 2019 zenden ze deze koers wel weer live op tv uit. Hun live tv-uitzending begint om 16u00 op Eurosport 1.

Wielrennen live op tv

Welke andere wielerwedstrijden zijn in deze periode live op tv of online per livestream te bekijken? Op zaterdag 21 september kan men bij Sporza live op tv kijken naar de Primus Classic 2019. Die koers geldt onder meer voor Mathieu van der Poel en Peter Sagan als een generale repetitie voor de wegrit van het WK wielrennen. In de periode van zondag 22 september tot en met zondag 29 september kan men bij Sporza en Eurosport veelvuldig live op tv en per livestream kijken naar het WK wielrennen 2019 in Yorkshire.

Livestream Koolskamp Koers

Livestream Sporza

Koolskamp Koers wordt ook via aan livestream uitgezonden door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men dit Kampioenschap van Vlaanderen online volgen op bijvoorbeeld een tablet, smartphone of computer. Er is onder meer een livestream van dit Kampioenschap van Vlaanderen beschikbaar via de rubriek Nu Live op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van Koolskamp Koers vinden via de gratis Sporza App. De livestream van Koolskamp Koers is bij Sporza geheel gratis, maar wel geo-restricted. Alleen kijkers in België mogen naar deze gratis livestream van het Kampioenschap van Vlaanderen kijken. Voor andere kijkers is deze livestream van deze Vlaamse koers 'geo-blocked'. De livestream begint om 16u00.

Livestream Eurosport

Eurosport heeft ook een livestream van Koolskamp Koers 2019. Die livestream bevindt zich op haar Eurosport Player App, maar die stream is alleen beschikbaar voor abonnees van die app. De livestream van Koolskamp Koers begint bij Eurosport om 16u00. Eurosport is online 'The Home of Cycling'. Ook alle koersen van het WK wielrennen 2019 zijn per livestream bij hen te zien. Veel Italiaanse najaarsklassiekers kan men eveneens via een livestream bij hen bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om Koolskamp Koers via een livestream op de Go App te bekijken. Via die dienst kan men als klant van digitale tv bij Ziggo per livestream tv kijken. Zo kan men dus deze Vlaamse koers op vrijdag 20 september 2019 via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Eurosport en VRT één behoren namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Zo'n livestream op de Go App kan men in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app

Voor klanten van de KPN is het mogelijk om deze Vlaamse wielerkoers op 20 september te bekijken via een livestream op de iTV-app. (Om hierop een livestream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.) Via die iTV-app kan men op een smartphone of tablet via een livestream naar Eurosport of VRT één kijken. Indien men als klant van KPN een livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men hiervoor de KPN-site van 'Interactieve Tv' gebruiken. Zo'n livestream voor klanten van KPN is in de hele EU te bekijken.

Uitslag Koolskamp Koers - Kampioenschap van Vlaanderen 2019

 • Jannik Steimle (Dui) Deceuninck QuickStep 4:03:55
 • Timo Roosen (Ned) Jumbo-Visma op 1 sec.
 • Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma op 4 sec.
 • Adrien Petit (Fra) Total - Direct Energie z.t.
 • Cees Bol (Ned) Sunweb z.t.
 • Lawrence Naesen (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 • Emiel Vermeulen (Bel) Natura4Ever z.t.
 • Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data z.t.
 • Edward Theuns (Bel) Trek Segafredo z.t.
 • Baptiste Planckaert (Bel) Wallonie-Bruxelles z.t.

Voorgaande editie: uitslag Koolskamp Koers 2018

 1. Dylan Groenewegen (Ned)TEAMLottoNL-Jumbo
 2. John Degenkolb (Bel) Trek - Segafredo
 3. Jasper Stuyven (Bel) Trek - Segafredo
 4. Emiel Vermeulen (Bel) Roubaix Lille Métropole
 5. Bram Welten (Ned) Team Fortuneo

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
BK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeBK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeOp donderdag 27 juni 2019 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamOp zondag 23 juni 2019 wordt in België de Elfstedenronde verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zi…

Beginnen met golf: de scorekaartBeginnen met golf: de scorekaartBeginnende golfers met baanpermissie zullen vroeg of laat vooruitgang merken in hun spel. Behalve meer lengte en nauwkeu…
Almelose RuiterdagenEenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.kampioenschapvanvlaanderen.be
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/19634/ronan-van-zandbeek-de-beste-in-koolskamp-koers.html
 • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Kris Deblauwe, 20-09-2013 10:24 #1
Het is een zeer interessante informatiebron. we weten nu tenminste wie er ongeveer komt. zeer goed voor verzamelaars en mensen die naar de koers komen kijken.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!