Koolskamp Koers 2021, live op tv en livestream

Koolskamp Koers 2021, live op tv en livestream In september 2021 wordt de 105e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap van Vlaanderen'. Deze Vlaamse koers wordt live op tv uitgezonden. Koolskamp Koers is een onderdeel van zowel de UCI Europe Tour als de Bingoal Cycling Cup. Hoe ziet het parcours van dit Kampioenschap van Vlaanderen eruit? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse wielerkoers verlopen?

In 2020 afgelast vanwege coronavirus

Oospronkelijk zou de 105e editie van deze koers op 18 september 2020 plaatsvinden. Vanwege het coronavirus heeft de organisatie van deze Vlaamse koers in mei 2020 echter besloten om dat jaar geen wedstrijd te organiseren.

Geschiedenis: Kampioenschap van Vlaanderen - Koolskamp Koers

Koolskamp Koers heeft een zeer rijke historie. Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1908. Zowel die eerste editie als de tweede (in 1909) werden gewonnen door de Belg Robert Wancour. De derde editie van Koolskamp Koers werd gewonnen door de legendarische Odiel Defraye, die later de eerste Belgische Tourwinnaar zou worden. Op de erelijst van Koolskamp Koers staan veel grote namen uit de wielerhistorie, zoals Marcen Kint (1935), Briek Schotte (1941 en 1954), Rik van Steenbergen (1943), Rik van Looy (1959), Eddy Merckx (1966). Freddy Maertens (1974 en 1976), Johan Museeuw (1991 en 1995), Peter van Petegem (1997), Marcel Kittel (2011), Fernando Gaviria (2017) en Dylan Groenewegen (2018).

Kampioenschap van Vlaanderen - de Leeuwentrui

In de oertijd van deze wedstrijd (dat was nog voordat bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen bestond), werd Koolskamp Koers gezien één van de meest aansprekende Vlaamse wielerkoersen. Het werd beschouwd als het officieuze Vlaams Kampioenschap wegwielrennen. Bij dat kampioenschap hoorde ook een officieuze kampioenstrui: de Leeuwentrui. Die trui bestaat heden ten dage nog steeds. Ook wanneer een niet-Vlaming deze wedstrijd wint, krijgt hij deze kampioenstrui omgehangen. In 2012 won bijvoorbeeld de Nederlander Ronan van Zandbeek deze kampioenstrui. Deze officieuze kampioenstrui is vooral een mooie traditie die bedoeld is om de podiumceremonie meer allure te geven. De winnaar van de Vlaamse Leeuwentrui mag deze officieuze kampioenstrui immers niet in andere koersen dragen.

Cultuurgoed

Mede door de lange en rijke historie van deze wedstrijd en ook door de tradities rondom deze koers (zoals het uitreiken van de Leeuwentrui) wordt Koolskamp Koerse door velen beschouwd als veel meer dan 'gewoon' een wielerkoers. Deze wedstrijd is voor velen een soort 'cultuurgoed' geworden. Er zijn in de loop der jaren ook diverse boeken over Koolskamp Koers geschreven, waaronder 'Koolskamp Koers - een eeuw strijd voor de leeuwentrui', door Patrick Cornillie en Jan David.

Recordhouder

Nico Eeckhout is de succesvolste coureur uit de historie van het Vlaams Kampioenschap in Koolskamp. Hij won vier keer de Leeuwentrui: in 1996, 1998, 2000 en 2006. De tweede plek op de ranglijst met meeste overwinningen in Koolskamp Koerse wordt gedeeld door Aimé Dossche en Leon van Daele. Zij slaagden er allebei drie keer in om deze koers te winnen. Dossche won in 1925, in 1928 en 1931. Van Daele won in 1956, 1957 en 1958. Recente winnaars van Koolskamp Koers zijn de Belg Jens Debusschere (2013), de Fransman Arnaud Démare (2014), de Pool Michal Golas (2015), de Belg Timothy Dupont (2016), de Colombiaan Fernando Gaviria (2017) en de Nederlander Dylan Groenewegen (2018).

Bingoal Cycling Cup

Kampioenschap van Vlaanderen Koolskamp Koers is een onderdeel van het regelmatigheidsklassement de Bingoal Cycling Cup 2021. Dit is een bundeling van een tiental relatief kleine Belgische wielerkoersen. Deze cup is een initiatief van oud-prof Nick Nuyens. Dit klassement is vooral bedoeld als een soort kweekvijver voor jonge, talentvolle profs.

Parcours en programma Kampioenschap van Vlaanderen 2021

De start is om 12u45 in Koolskamp. De renners moeten 17 ronden rijden van 11,1 kilometer. Het totale parcours heeft een lengte van 186 kilometer. In het parcours is een kasseistrook op de Bruggesteenweg opgenomen met een lengte van 1,7 kilometer. De route van deze koers loopt onder meer door Egem en Pittem.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan in 2021 op de startlijst van Koolskamp Koers? Zodra de deelnemslijst bekend is, wordt hier een link naar die lijst geplaatst.

Live op tv

Live op Sporza, niet meer op VTM

Het Kampioenschap van Vlaanderen werd enkele jaren (tot en met de edtie van 2018) live op tv uitgezonden door VTM. De uitzendrechten van de Bingoal Cycling Cup zijn echter met ingang van 2019 verhuisd van VTM naar Sporza. Als gevolg daarvan is dus ook Koolskamp Koers anno 2021 live op tv te zien op Sporza (VRT). Hoe laat begint de live-uitzending en op welke zender is die te zien? Zodra dat bekend is, wordt hier hier gemeld.

Eurosport

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van alle wedstrijden die meetellen voor de Bingoal Cycling Cup, waaronder dus ook dit Kampioenschap van Vlaanderen. Zij maken echter niet altijd gebruik van die uitzendrechten, aangezien ze vaak reeds een drukke programmering hebben op hun tv-zenders. In 2018 was Koolskamp Koers bijvoorbeeld niet live op tv bij Eurosport te zien, maar wel online via een livestream. In 2021 zenden ze deze koers mogelijk wel weer live op tv uit. Zodra daar zekerheid over is, wordt dat hier gemeld.

Livestream Koolskamp Koers 2021

Livestream Sporza

Koolskamp Koers wordt ook via aan livestream uitgezonden door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men dit Kampioenschap van Vlaanderen online volgen op bijvoorbeeld een tablet, smartphone of computer. Er is onder meer een livestream van dit Kampioenschap van Vlaanderen beschikbaar via de rubriek Nu Live op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van Koolskamp Koers vinden via de gratis Sporza App. De livestream van Koolskamp Koers is bij Sporza geheel gratis, maar wel geo-restricted. Alleen kijkers in België mogen naar deze gratis livestream van het Kampioenschap van Vlaanderen kijken. Voor andere kijkers is deze livestream van deze Vlaamse koers 'geo-blocked'. De livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Livestream Eurosport

Eurosport heeft ook een livestream van Koolskamp Koers 2021. Die livestream bevindt zich op haar Eurosport Player App, maar die stream is alleen beschikbaar voor abonnees van die app. De livestream van Koolskamp Koers begint bij Eurosport om 16u00. Eurosport is online 'The Home of Cycling'. Ook alle koersen van het WK wielrennen 2021 zijn per livestream bij hen te zien. Veel Italiaanse najaarsklassiekers kan men eveneens via een livestream bij hen bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om Koolskamp Koers via een livestream op de Go App te bekijken. Via die dienst kan men als klant van digitale tv bij Ziggo per livestream tv kijken. Zo kan men dus deze Vlaamse koers via een livestream op een smartphone of computer bekijken. Eurosport en VRT één behoren namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Zo'n livestream op de Go App kan men in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app

Voor klanten van de KPN is het mogelijk om deze Vlaamse wielerkoers te bekijken via een livestream op de iTV-app. (Om hierop een livestream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.) Via die iTV-app kan men op een smartphone of tablet via een livestream naar Eurosport of VRT één kijken. Indien men als klant van KPN een livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men hiervoor de KPN-site van 'Interactieve Tv' gebruiken. Zo'n livestream voor klanten van KPN is in de hele EU te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Koolskamp Koers - Kampioenschap van Vlaanderen 2019

 • Jannik Steimle (Dui) Deceuninck QuickStep 4:03:55
 • Timo Roosen (Ned) Jumbo-Visma op 1 sec.
 • Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo-Visma op 4 sec.
 • Adrien Petit (Fra) Total - Direct Energie z.t.
 • Cees Bol (Ned) Sunweb z.t.
 • Lawrence Naesen (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 • Emiel Vermeulen (Bel) Natura4Ever z.t.
 • Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data z.t.
 • Edward Theuns (Bel) Trek Segafredo z.t.
 • Baptiste Planckaert (Bel) Wallonie-Bruxelles z.t.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2021, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 11 januari 2021 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…

Beginnen met golf: de scorekaartBeginnen met golf: de scorekaartBeginnende golfers met baanpermissie zullen vroeg of laat vooruitgang merken in hun spel. Behalve meer lengte en nauwkeu…
Almelose RuiterdagenEenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.kampioenschapvanvlaanderen.be
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/19634/ronan-van-zandbeek-de-beste-in-koolskamp-koers.html
 • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Koolskamp Koers 2021, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Kris Deblauwe, 20-09-2013 10:24 #1
Het is een zeer interessante informatiebron. we weten nu tenminste wie er ongeveer komt. zeer goed voor verzamelaars en mensen die naar de koers komen kijken.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!