InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Darts: The Masters 2013 Edinburgh speelschema, programma, tv

Darts: The Masters 2013 Edinburgh speelschema, programma, tv

Van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november 2013 worden The Masters gehouden in het Schotse Edinburgh. Dit is een darttoernooi dat georganiseerd wordt door de PDC.

Ontstaan

Dit is de eerste editie van dit toernooi. In het verleden zijn er wel toernooien met vergelijkbare namen georganiseerd (zoals The Masters Of Darts, dat in Hengelo werd gehouden), doch die vroegere toernooien staan los van dit nieuwe toernooi in Schotland. De belangrijkste reden waarom dit nieuwe toernooi is ontstaan, is een televisiedeal tussen de dartbond PDC en de Britse tv-zender ITV. Al jarenlang worden de meeste toptoernooien van de PDC uitgezonden door de Britse zender SkySports. De zender ITV heeft echter aangegeven dat die in de toekomst weer meer aandacht aan darts wil besteden. ITV heeft voor het seizoen 2013 de rechten van verscheidene PDC-toernooien gekocht en daarnaast heeft de PDC ook speciaal voor ITV een nieuw toptoernooi gecreëerd: dat zijn dus The Masters in Edinburgh.

Locatie

Het toernooi wordt gespeeld in het Royal Highland Centre in Edinburgh. Edinburgh heeft ongeveer een half miljoen inwoners en is de hoofdstad van Schotland.

PDC

De PDC (Professional Darts Corporation) is de dartbond die begin jaren negentig werd opgericht door een aantal topdarters, waaronder Eric Bristow en Phil Taylor. Zij deden dit uit onvrede met het beleid van de BDO (de British Darts Organisation, dat bijvoorbeeld het beroemde WK-toernooi The Embassy organiseert). Tegenwoordig is de PDC veruit de sterkste dartbond ter wereld. Bijna alle topdarters (waaronder Nederlanders zoals Michael van Gerwen, Jelle Klaassen en Raymond van Barneveld) zijn actief voor de PDC.

Live op tv: RTL7

Dit toernooi zal uitgezonden worden door de Britse zender ITV en door het Nederlandse RTL 7. Op vrijdag zijn er uitzendingen op RTL7 om 19u30 en om 22u00. Op zaterdag en zondag begint op RTL7 de uitzending om 19u40.
Daarnaast zijn de wedstrijden ook live te volgen via een livestream op de site van RTL7.

Deelnemers

Aan dit toernooi doen de 16 beste spelers mee van de PDC-wereldranglijst (de zogenaamde Order Of Merit). Daartoe behoren twee Nederlanders: Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.

Favorieten

De belangrijkste kanshebbers voor de eindwinst in dit toernooi zijn Phil Taylor, Michael van Gerwen, Adrian Lewis en Simon Whitlock.

Prijzengeld

De winnaar van dit toernooi krijgt vijftigduizend pond.

Speelschema The Masters 2013

In de eerste ronde speelt men om de 'best of 11 legs', in de tweede ronde (laatste acht) om de 'best of 15 legs', in de halve finale en de finale speelt men om de 'best of 19 legs'.

Programma vrijdag 1 november: eerste ronde (laatste 16)

 • James Wade (5) - Kevin Painter (12)
 • Wes Newton (8) - Justin Pipe (9)
 • Andy Hamilton (6) - Robert Thornton (11)
 • Simon Whitlock (4) - Mervyn King (13)
 • Adrian Lewis (3) - Kim Huybrechts (14)
 • Phil Taylor (1) - Terry Jenkins (16)
 • Michael van Gerwen (Ned) (2) - Peter Wright (15)
 • Dave Chisnall (7) - Raymond van Barneveld (Ned) (10)

Programma zaterdag 2 november: kwartfinale

 • Wade - Whitlock
 • Thornton - Lewis
 • Taylor - Newton
 • van Gerwen (Ned) - van Barneveld (Ned)

Programma zondag 3 november: halve finale en finale
Halve finales:

 • Phil Taylor - James Wade
 • Raymond van Barneveld - Adrian Lewis

Het volgende toernooi

Het eerstvolgende grote tv-toernooi van de PDC na The Masters is de Grand Slam of Darts, dat van 9 tot en met 17 november wordt gehouden.
© 2013 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: The Masters 2014 - speelschema en programmaDarts: The Masters 2014 - speelschema en programmaOp zaterdag 1 november en zondag 2 november 2014 worden in Edinburgh de Unibet Masters gehouden. Dit is de tweede editie…
World Series of Darts 2014 - programma en speelschemaWorld Series of Darts 2014 - programma en speelschemaDe World Series of Darts 2014 is een reeks van drie evenementen die georganiseerd wordt door de dartsbond PDC. Deze reek…
Singapore Darts Masters 2014 - World Series of DartsSingapore Darts Masters 2014 - World Series of DartsOp vrijdag 15 augustus en zaterdag 16 augustus 2014 worden de Singapore Darts Masters gehouden. Dit toernooi is een onde…
Perth Darts Masters 2014 PDC World Series of DartsPerth Darts Masters 2014 PDC World Series of DartsVan vrijdag 22 augustus tot en met zondag 24 augustus worden in Perth (Australië) de Perth Darts Masters gehouden. Dit i…
Live darts op RTL7: Kalender PDC 2015Live darts op RTL7: Kalender PDC 2015Wanneer vinden in het seizoen 2015 de grote toernooien plaats van de dartbond PDC (Professional Darts Corporation)? In N…
Bronnen en referenties
 • http://www.dartinfo.nl/index.php/pdc-nieuws/2465-pdc-kondigt-met-the-masters-nieuw-tv-toernooi-in-schotland-aan
 • http://www.pdc.tv
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.rtl7darts.nl

Reageer op het artikel "Darts: The Masters 2013 Edinburgh speelschema, programma, tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!