Zesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestream

Zesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestream Van dinsdag 12 november tot en met zondag 17 november 2019 wordt de 77e editie verreden van de Zesdaagse van Gent. Deze Belgische baanwielerwedstrijd vindt plaats op de piste van 't Kuipke, bij het Citadelpark te Gent. De zesdaagse heeft in 2019 een sterke startlijst. Tot de deelnemers behoort onder meer het koppel Mark Cavendish met Iljo Keisse. De slotdag van de zesdaagse (17 november) is live op tv te bekijken en daarnaast ook online via een livestream te volgen.

Geschiedenis

De eerste editie van de Zesdaagse van Gent werd georganiseerd in 1922. Deze wedstrijd vond plaats op een demontabele wielerpiste, die voor dit evenement tijdelijk in het Feest- en Florarliënpaleis was opgebouwd. In 1927 kreeg Gent bij het Citadelpark een nieuwe, vaste wielerpiste. Deze indoor wielerbaan had een lengte van 160 meter. Vanwege de steile bochten kreeg deze piste als bijnaam Het Kuipke. Voortaan hoefde er dus niet meer een tijdelijke piste opgebouwd te worden, maar kon men de Gentse zesdaagse op deze vaste baan organiseren.

Het ging in de jaren twintig en dertig echter niet erg glorieus met het organisatiecomité van de zesdaagse van Gent. Nadat men in 1927 voor het eerst de wielerzesdaagse op de nieuwe, vaste baan kon organiseren, moest men daarna tot 1936 wachten, voordat men eindelijk weer een zesdaagse in Gent kon organiseren. Daarna vond er in 1937 wederom een zesdaagse plaats, doch hierna moest men tot 1947 wachten, tot er weer een zesdaagse van Gent verreden kon worden.

Wederopstanding

Voor de Tweede Wereldoorlog leidde de organisatie van de zesdaagse van Gent dus een tamelijk kwakkelend bestaan, maar in de decennia na de Tweede Wereldoorlog is deze zesdaagse uitgegroeid tot één van de mooiste en gezelligste sportevenementen van Vlaanderen. Terwijl veel andere grote zesdaagsen in de loop der tijd ten onder zijn gegaan, is de Zesdaagse van Gent qua populariteit steeds meer een succesverhaal geworden.

Brand

Begin jaren zestig had men nog wel met een gigantische tegenslag te maken: in november 1962 werd de wielerbaan door een grote brand verwoest. Hierdoor kon in 1962, 1963 en 1964 geen zesdaagse van Gent georganiseerd worden. Uiteindelijk werd er toch weer een nieuwe indoor wielerbaan in Gent gebouwd (die wederom als bijnaam het Kuipke kreeg), zodat er sinds 1965 weer jaarlijks een Zesdaagse van Gent plaats kon vinden.

Patrick Sercu Superstar

De succesvolste renner uit de historie van de zesdaagse van Gent is Patrick Sercu. Hij won deze zesdaagse elf keer. Na zijn actieve carrière als wielrenner bleef hij decennialang een hoofdrol spelen in de mondiale baanwielersport, onder meer als manager en wedstrijdleider bij veel zesdaagsen waaronder ook de Zesdaagse van Gent. Hij was de Keizer van het Kuipke. Sercu werd op 27 juni 1944 geboren in Roeselare. Hij overleed in die plaats op 19 april 2019.

Deelnemers: startlijst Zesdaagse van Gent 2019

Op de startlijst van de Zesdaagse van Gent 2019 staan weer veel ijzersterke koppels. Daaronder is het koningskoppel Mark Cavendish/Iljo Keisse. Hieronder vindt u een overzicht van alle deelnemers aan de Zesdaagse van Gent 2019.

Deelnemerslijst Zesdaagse van Gent 2019

 • Iljo Keisse (Bel) Mark Cavendish (UK)
 • Kenny De Ketele (Bel) Robbe Ghys (Bel)
 • Theo Reinhardt (Dui) Roger Kluge (Dui)
 • Jasper De Buyst (Bel) Tosh van der Sande (Bel)
 • Moreno De Pauw (Bel) Gerben Thijssen (Bel)
 • Jan Willem van Schip (Ned) Yoeri Havik (Ned)
 • Otto Vergaerde (Bel) Jules Hesters (Bel)
 • Wim Stroetinga (Ned) Lindsay De Vylder (Bel)
 • Francesco Lamone (Ita) Michele Scartezzini (Bel)
 • Morgan Kneisky (Fra) Oliver Wulff Frederiksen (Den)
 • Fabio van den Bossche (Bel) Marc Hester (Den)
 • Roy Pieters (Ned) Jonas Rickaert (Bel)

Recordman Victor Campenaerts

De Belgische werelduurrecordhouder Victor Campenaerts doet niet mee aan de reguliere zesdaagse van Gent, maar hij staat op zondag 17 november wel in de spotlights bij dit evenement. Campenaerts wordt dan namelijk nogmaals groots geëerd vanwege zijn werelduurrecord. Daarnaast gaat hij op die middag een poging doen om het baanrecord op de 5 kilometer op de piste van het Kuipke te breken. Dit is overigens een stokoud record, dat al sinds 1981 staat. Het is in handen van Dirk Baert. Tot begin jaren negentig was de 5 kilometer een veel gereden afstand voor profs, bij de achtervolging op de baan. Sinds 1993 is de vaste afstand voor een achtervolging bij de heren elite (profs en amateurs) echter 4 kilometer. Vandaar dat het record op de 5 kilometer in al die daaropvolgende jaren niet is aangevallen. Het leek de organisatoren van deze zesdaagse en Campenaerts echter wel een leuke stunt, om toch nog eens een topprof die oude afstand van 5 kilometer op de piste te laten rijden en zo te kijken hoe snel een topprof daarop anno 2019 kan zijn.

Recordpoging geslaagd

Campenaerts had tijdens zijn recordpoging in Gent duidelijk moeite met het sturen op deze baan (die veel steiler en korter is dan de baan waarop hij zijn werelduurrecord reed). De coureur was op deze zondagmiddag in november ook duidelijk niet in fysieke topvorm was (zijn wegseizoen was al lang afgelopen en z'n voorbereiding op het nieuwe seizoen was nog nauwelijks begonnen). Desondanks slaagde hij zoals verwacht toch erin om het record ruim te breken. Het stokoude record stond op 6 minuten en 13 seconden. Campenaerts legde de afstand af in 5 minuten en 51 seconden. Campenaerts reeds zijn tijd overigens op een tijdritfiets, met een ligstuur. Baert reed zijn record in 1981 daarentegen op een 'gewone' baanfiets, met een 'gewoon' wielrenstuur.

Dameswedstrijd

Op de vrijdagavond staat er bij dit baanwielerevenement in Gent een sterk bezette dameswedstrijd op het programma. Tot de deelnemers hieraan behoren onder meer Kirsten Wild, Jolien D'Hoore, Lotte Kopecky en Simona Frapporti.

Tv: Sporza

Tijdens de journaals en sportuitzendingen van de Vlaamse publieke omroep (Sporza), wordt er weer ruim aandacht besteed aan de Zesdaagse. Op de slotdag (zondag 17 november) zendt Sporza tijdens haar middaguitzending op de Vlaamse zender één verschillende onderdelen van de zesdaagse live uit. Die uitzending van Sporza op Zondag staat op die middag daarnaast overigens vooral in het teken van de live tv-uitzending van een ander wielerevenement: de Flandriencross Hamme (DVV Trofee Veldrijden).

Livestream Zesdaagse van Gent 2019

Livestream Sporza

De slotdag van de Zesdaagse van Gent is ook online live te volgen via een livestream. Er wordt op die zondagmiddag 17 november onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Deze livestream van de Zesdaagse van Gent is bij Sporza beschikbaar vanaf circa 13u35. Met die livestream kan men dus op de computer of via een smartphone live naar de slotmiddag van de Zesdaagse van Gent kijken. Het is een geheel gratis livestream. Deze gratis livestream van de slotdag van deze baanwielerwedstrijd is op 17 november te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van dit baanwielerevenement bekijken via de Sporza Go App. Helaas is de officiële livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent wel geo-restricted, wat inoudt dat men deze stream alleen in België mag bekijken. Voor kijkers in Nederland is deze livestream van Sporza bij de Zesdaagse van Gent 2019 officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Eurosport? Niet in 2019

Is er ook een livestream van die slotdag te vinden op de Eurosport Player? In 2018 boden zij een livestream van de slotdag van deze zesdaagse aan. In 2019 hebben zij echter niet een livestream van deze wedstrijd. In tegenstelling tot de stream van Sporza was de livestream van Eurosport in 2018 overigens niet gratis. Om die livestream van Eurosport te bekijken van de Zesdaagse van Gent, diende men een abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App

Ook is het mogelijk om via de Go App (online tv) per livestream op zondag 17 november 2019 naar de slotdag van dit evenement te kijken. Via de Go App kunnen klanten van digitale tv bij Ziggo per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook de zender VRT één, waarop dit evenement live wordt uitgezonden. Elke livestream op die app (dus ook van deze uitzending van Sporza) is in de hele EU te bekijken. Zo kan men als klant van Ziggo dus geheel legaal alsnog per livestream in Nederland (of een ander EU-land) naar de tv-uitzending van Sporza kijken, ondanks dat de officiële livestream van Sporza buiten België geo-blocked is.

Livestream via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen per livestream naar televisie kijken via de iTV-app. Zij kunnen middels die app op zondagmiddag 17 november 2019 dus ook per livestream naar de tv-uitzending van dit baanwielerevenement kijken. Op die app kan men namelijk per livestream naar de zender VRT één kijken, waarop dit wielerevenement live te zien is. De iTV-app is (net als de hierboven genoemde Go App van Ziggo) een dienst waarop elke livestream in de hele EU te bekijken is.

Deze iTV-app van KPN is overigens vooral bedoeld voor mensen die een livestream op hun telefoon (smartphone) willen bekijken. Daarnaast is hij ook geschikt om een livestream op een tablet te bekijken. Wie een livestream echter op een desktop computer (of laptop of notebook) wil bekijken, kan daar beter de site van Interactieve Tv van KPN voor gebruiken. Ook via die site kan elke klant van KPN per livestream naar alle zenders van zijn tv-pakket kijken, waaronder dus ook VRT één.

Livestream FloBikes? Neen

Is deze Gentse wielerzesdaagse ook per livestream te volgen bij FloBikes? Neen, deze Noord-Amerikaanse streamingdienst biedt niet een livestream aan van deze koers. De Six Days of London waren wel per livestream bij hen te zien, maar zij hebben dus niet een stream van dit Belgische baanwielerevenement.

Uitslag Zesdaagse van Gent 2019

 1. De Ketele/Ghys (Bel) 301 punten
 2. De Buyst/Van der Sande (Bel) 296 p.
 3. Kluge/Reinhardt (Dui) 212 p.
 4. Cavendish/Keisse (UK/Bel) 268 p. en op 1 ronde
 5. Van Schip/Havik (Ned) 299 p. +2 r.
 6. Vergaerde/Hesters (Bel) 211 p. +11 r.
 7. Hester/Van den Bossche (Den/Bel) 116 p. +17 r.
 8. Rickaert/Pieters (Bel/Ned) 111 p. +22 r.
 9. De Vylder/Stroetinga (Bel/Ned) 87 p. +22 r.
 10. Kneisky/Frederiksen (Fra/Den) 199 p. +26 r.
 11. Scartezzini/De Pauw (Ita/Bel) 168 p. +32 r.

Voorgaande editie: uitslag Zesdaagse van Gent 2018

 1. Viviani/Keisse (Ita/Bel) 382 punten
 2. De Ketele/Ghys (Bel) 374 p.
 3. Van der Sande/De Buyst (Bel) 343 p.
 4. Reinhardt/Kluge (Dui) 233 + 1 ronde

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
Finale Beker van België 2020, live op tv en livestreamFinale Beker van België 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 1 augustus 2020 wordt de finale van de Beker van België (Croky Cup) gespeeld. Dit is de eerste grote voetbal…

Golfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidGolfen in Nederland: van vrije golfer tot baanlidNog niet zo lang geleden was er in Nederland één mogelijkheid om te (leren) golfen: je werd lid van een golfbaan en leer…
Wedstrijden rijden in de paardensport: de startpasPer 1 januari 2012 heeft de KNHS de startkaart vervangen voor de startpas. De startkaarten die niet voor 1 december 2012…
Bronnen en referenties
 • http://www.z6sdaagse.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.hln.be
 • http://www.sporza.be
 • http://www.gva.be

Reageer op het artikel "Zesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!