UAE Tour 2020 (UCI World Tour), live op tv en livestream

UAE Tour 2020 (UCI World Tour), live op tv en livestream Op zondag 23 februari 2020 wordt in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de openingsrit van de UAE Tour verreden. Het is de tweede editie van deze Arabische profwielerwedstrijd. Deze wielerkoers is het resultaat van een fusie tussen twee koersen: de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. Op de startlijst van de UAE Tour 2020 staan veel prominente Europese deelnemers. Deze koers is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. De Dubai Tour 2020 is live op tv te zien. Daarnaast is de Dubai Tour ook online via de livestream te volgen.

Laatste etappes UAE Tour 2020 afgelast wegens coronavirus

Op de avond van donderdag 27 februari 2020 kwam het nieuws dat de twee laatste etappes van de UAE Tour zijn afgelast. Dit heeft te maken met twee vermoedelijke besmettingen van het coronavirus bij stafleden van UAE Team Emirates.

Wielrennen in het Midden-Oosten

Het is in de mode gekomen bij topwielrenners, om als voorbereiding op het Europese wegwielerseizoen in het Midden Oosten te gaan koersen. Een belangrijk argument daarvoor is natuurlijk dat het weer daar in februari doorgaans heel wat aangenamer is dan in Europa. Daarnaast zijn deze koersen ook qua organisatie, hotels, enzovoort, vaak goed in orde. De eerste koers in het Midden-Oosten die tot de favoriete voorbereidingswedstrijden van de Europese toppers ging behoren was de Ronde van Qatar, die in 2002 voor het eerst werd georganiseerd. In 2010 kwam daar de Ronde van Oman bij. Zowel de Ronde van Qatar als de Ronde van Oman werden georganiseerd door ASO, het Franse bedrijf dat onder meer ook de Tour de France organiseert.

RCS: Dubai Tour

In 2014 is er een nieuwe interessante profkoers in het Midden-Oosten bijgekomen, de Ronde van Dubai. Deze nieuwe wielerkoers wordt echter niet door ASO georganiseerd, maar door RCS, het bedrijf dat onder meer ook de Tirreno-Adriatico, de Giro d'Italia en Milaan-San Remo organiseert.

De eerste editie van deze Arabische koers werd in 2014 gewonnen door Taylor Phinney. Mark Cavendish pakte in 2015 de eindzege. Marcel Kittel won in 2016 en 2017. Elia Viviani won deze rittenkoers in 2018.

RCS: Abu Dhabi Tour

Sinds 2015 organiseerde RCS ook een andere profkoers in het Midden-Oosten: de Abu Dhabi Tour. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door Esteban Chaves. In 2016 won Tanel Kangert. In 2017 promoveerde deze koers naar de UCI World Tour, de mondiale eredivisie van het profwielrennen. Dat jaar pakte Rui Costa de eindzege. In 2018 won Alejandro Valverde deze koers.

Fusie Dubai Tour en Abu Dhabi Tour: UAE Tour

Beide rittenkoersen die de RCS in het Midden-Oosten organiseerde, de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour, besloten om met ingang van 2019 te gaan fuseren. De nieuwe naam van wedstrijd is de UAE Tour. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour, aangezien het de World Tour-licentie van de Abu Dhabi Tour heeft overgenomen.

Verenigde Arabische Emiraten (VAE/UAE)

De Verenigde Arabische Emiraten is een land aan de oostkant van het Arabisch Schiereiland. Het telt anno 2019 circa 6 miljoen inwoners. In Nederland is de afkorting van de naam van dit land V.A.E. Internationaal gebruikt men doorgaans de Engelse afkorting UAE (United Arabic Emirates). Het land bestaat uit zeven emiraten. De belangrijkste daarvan zijn Dubai en Abu Dhabi.

Dubai

Dubai is één van de zeven Emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. De hoofdstad van dit emiraat heet eveneens Dubai. Het emiraat heeft ruim twee miljoen inwoners. Opvallend genoeg zijn daaronder maar liefst anderhalf miljoen mannen. Dit komt doordat veel mannen uit andere landen naar dit emiraat zijn getrokken om daar te gaan werken. In dit emiraat zijn buitengewoon grote inkomensverschillen. Het beeld van Dubai wordt voor de buitenwereld vaak bepaald door de zeer rijke elite, maar daar tegenover staat dat ook een groot deel van de bevolking het moet doen met een inkomen van omgerekend slechts honderd of enkele honderden euro's paar maand. Dit geldt met name voor veel gastarbeiders.

Vergeleken met de omringde landen heeft Dubai relatief beperkte oliereserves. Dat deze plaats de laatste decennia toch een buitengewoon sterk groeiende economie heeft en een zeer rijke elite, is onder meer te danken aan de goede strategische ligging van deze plaats, tussen diverse florerende oliestaten. Het Dubai International Airport, behoort qua internationale passagiers bijvoorbeeld tot de top 5 van drukste luchthavens ter wereld. Dubai is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest vanwege veel zeer ambitieuze bouwprojecten. Het gebouw Burj Khalifa in de stad Dubai is 828 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw ter wereld. Het emiraat Dubai is ruim 4000 vierkante kilometer groot en daarmee is het iets kleiner dan bijvoorbeeld de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Abu Dhabi

Het emiraat dat qua oppervlakte het grootst is en waar zich de meeste olie bevindt is Abu Dhabi. Dit emiraat telt anno 2020 circa 3 miljoen inwoners. De hoofdstad van dit emiraat heeft eveneens als naam Abu Dhabi.

UAE Tour 2020: rittenschema, parcours

De UAE Tour bestaat in 2020 uit zeven etappes. De belangrijkste etappes voor het klassement zijn op papier de derde en de vijfde etappe. Bij deze twee etappes ligt de finish bovenop op de klim 'Jebel Hafeet'. Hieronder vindt u het etappeschema van deze rittenkoers in de Verenigde Arabische Emiraten.

Rittenschema UAE Tour: parcours 2020

 • Zo. 23 februari, rit 1: Palm Jumeirah-Dubai Silicon Oasis 148 km
 • Ma. 24 februari, rit 2: Hatta – Hatta Dam 168 km (heuvelop finish)
 • Di. 25 februari, rit 3: Al Qudra Cycle Track – Jebel Hafeet 184 km (bergop finish)
 • Wo. 26 februari, rit 4: Zabeel Park – Dubai City Walk 173 km
 • Do. 27 februari, rit 5: Al Ain – Jebel Hafeet 162 km (bergop finish)
 • Vr. 28 februari, rit 6: Al Ruwais – Al Mirfa 158 km (geannuleerd wegens coronavirus)
 • Za. 29 februari, rit 7: Al Maryah Island – Abu Dhabi Breakwater 127 km (geannuleerd wegens coronavirus)

Deelnemers: startlijst met rugnummers van de UAE Tour 2020

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers bij deze Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten? Deze wielerkoers in het Midden-Oosten heeft een sterke startlijst. Chris Froome maakt in deze rittenkoers zijn comeback. Op de deelnemerslijst staan onder meer ook Adam Yates, Alejandro Valverde, Wout Poels, Wilco Kelderman, Mark Cavendish, Caleb Ewan en Dylan Groenewegen.

Live op tv: Eurosport

De UAE Tour wordt live uitgezonden worden door Eurosport. Deze sportomroep heeft een sterke band met RCS, het organisatiebureau dat de UAE Tour organiseert. Bij veel koersen van de RCS, waaronder UAE Tour en de Giro d'Italia, heeft Eurosport de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor Nederland en België. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv-uitzendingen (en livestream) van deze rittenkoers in het UAE.

UAE Tour 2020, uitzendschema: live tv en livestream

 • Zo. 23 februari: 12u05 live op Eurosport1 en livestream
 • Ma. 24 februari: 11u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Di. 25 februari: 11u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Wo. 26 februari: 11u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Do. 27 februari: 11u45 live op Eurosport1 en livestream
 • Vr. 28 februari: geannuleerd wegens coronavirus
 • Za. 29 februari: geannuleerd wegens coronavirus

Live wielrennen

Eind februari 2020 gaat ook in Vlaanderen en Nederland wegwielerseizoen weer van start. De wielerkoersen van het traditionele openingsweekend worden ook live op tv uitgezonden. De traditionele Vlaamse openingskoers is de Omloop het Nieuwsblad (29 februari), die live op tv en via een gratis livestream door Sporza wordt uitgezonden. Bij diverse regionale zenders kan men op die zaterdag ook live op tv (en per livestream) kijken naar de Nederlandse openingskoers: Ster van Zwolle 2020. Op de dag daarna volgt Kuurne-Brussel-Kuurne (zondag 1 maart), wat ook live op tv en via een gratis livestream wordt uitgezonden.

Livestream UAE Tour 2020

Livestream Eurosport

De UAE Tour 2020 is bij Eurosport via een livestream online te volgen. Met deze stream kan men live de ritten van deze Arabische rittenkoers volgen op een smartphone of computer. De officiële livestream voor België en Nederland bevindt zich van 23 tot en met 29 februari op de Eurosport Player App. Men dient echter wel een abonnement te hebben op de Eurosport Player om deze livestream te kunnen gebruiken. De livestream van deze koers in de UAE begint op de meeste dagen om circa 11u45.

Livestream UAE via Go App

De etappes van de UAE Tour kan men in 2020 ook live bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Alle etappes worden immers uitgezonden op de zender Eurosport 1 en die is online ook te bekijken via een livestream op deze Go App. Die applicatie is bedoeld voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Men kan hierop per livestream naar elke zender van het standaardpakket van Ziggo kijken. Tot die zenders die men per livestream kan bekijken behoort dus ook deze sportzender. Elke livestream op die app (en dus ook deze livestream van deze Arabische wielerwedstrijd) kan men in elk land van de EU bekijken. Ook in diverse landen buiten de EU kan men via deze app per livestream tv kijken, waaronder Noorwegen, Groot-Brittannië en IJsland.

Livestream via de iTV-app

Klanten van KPN kunnen de live tv-uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken via de iTV-app. Om die app te kunnen gebruiken voor het bekijken van tv-uitzendingen via een livestream, dient men een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN. Elke livestream op die app (en dus ook deze livestream) kan men in de hele EU bekijken. Klanten van de KPN hebben naast de iTV-app (voor de smartphone) ook de mogelijkheid om via de site van Interactieve Tv van KPN per livestream tv te kijken (op een desktop computer of laptop).

Livestream FloBikes?

De UAE Tour 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Hun livestream is echter alleen beschikbaar in Noord-Amerika. Daarnaast dient men ook een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken.

Uitslagen UAE Tour 2020

De openingsrit op 23 februari eindigde in een massaprint die gewonnen werd door de Duitser Pascal Ackermann. Op 24 februari won de Australiër Caleb Ewan de etappe; hij zegevierde op indrukwekkende wijze in de heuvelop sprint op de Hatta Dam. Op 25 februari imponeerde Adam Yates: hij won solo de etappe die bovenop de berg Jebel Hafeet finishte. Op 26 februari won Dylan Groenewegen de etappe; hij zegevierde in de massasprint. Op 27 februari won Pogacar bovenop de Jebel Hafeet. Hij won bergop de sprint van een groepje met de belangrijkste klassementsrenners en klimmers. De laatste twee etappes werden afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Adam Yates, die eerste stond in het algemeen klassement, werd officieel uitgeroepen tot eindwinnaar van de UAE Tour 2020.

Voorgaande editie: uitslagen UAE Tour 2019

In 2019 werd in de UEA de eerste editie van deze wielerwedstrijd verreden. Die koers was dat jaar ook live op tv en via een livestream te volgen bij Eurosport. Deze ronde begon met een ploegentijdrit, die gewonnen werd door het Nederlandse team Jumbo-Visma. De tweede etappe eindigde in een massasprint, waarin Gaviria de ritzege pakte. De derde etappe werd gewonnen door Alejandro Valverde. De vierde rit werd door Caleb Ewan gewonnen. In de vijfde rit ging de overwinning naar Elia Viviani. De zesde etappe werd gewonnen door Primoz Roglic. De slotrit van deze rittenkoers in de Verenigde Arabische Emiraten werd gewonnen door Sam Bennett.

De Sloveen Primoz Roglic, die als kopman van Jumbo-Visma van start was gegaan, pakte reeds in de openingsrit (ploegentijdrit) de leiderstrui in de UAE. Hij zou in de rest van deze ronde de leiding in het algemeen klassement niet afstaan. Valverde werd tweede in het eindklassement, voor Gaudu en Buchmann. De beste Nederlander in het eindklassement was Wilco Kelderman op de vijfde plek. Tom Dumoulin eindigde als zesde. De beste Belg in het algemeen klassement was Laurens de Plus. Ondanks dat hij tijdens deze koers heel veel werk verzette voor zijn kopman Roglic, eindigde De Plus toch nog op een mooie negende plek in het algemeen klassement van deze wielerwedstrijd in het UAE.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou van start gaan op zaterdag 27 juni, maar vanw…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…

Mathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel: biografie van hem en zijn familieMathieu van der Poel behoort tot de beste wielrenners ter wereld. Hij blinkt uit in het veldrijden, wegwielrennen en mou…
Global Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenGlobal Bodyweight Training - Arm, Borst en Rug OefeningenHet Global Bodyweight Training Programma is er op gericht om je spierkracht te verhogen door gebruik te maken van je eig…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingnews.com/news/cavendish-cancellara-kittel-and-sagan-to-ride-the-inaugural-dubai-tour
 • http://www.demorgen.be/dm/nl/1001/Wielrennen/article/detail/1756304/2013/12/11/Wielertoppers-present-in-ambitieuze-Ronde-van-Dubai.dhtml
 • http://www.dubaitour.com/
 • http://www.rcssport.it/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "UAE Tour 2020 (UCI World Tour), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!