InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Sjinkie Knegt: Van belhamel tot held

Sjinkie Knegt: Van belhamel tot held

Eindelijk was daar het succes waar Sjinkie Knegt al lang op hoopte. Na een aantal tegenslagen kon de Fries zich kronen tot een held. De shorttracker won op 15 februari 2014 brons op de 1000 meter Olympische Spelen in Sotsji. De medaille betekende ook direct de eerste shorttrackmedaille ooit voor Nederland op dit prestigieuze toernooi.

Algemeen

In een klein Fries dorpje genaamd Bantega zag Knegt op 5 juli 1989 het levenslicht. Waar veel andere kinderen droomden van een carrière als profvoetballer, begon hij op negenjarige leeftijd met het schaatsen. Een jaar later begon hij met jeugdschaatsen en met toeval kwam Knegt in aanraking met het shorttracken. Hij werd gevraagd of hij niet eens mee wilde doen met een training en hij was meteen verkocht, zo vertelt hij op zijn eigen website. Met vallen en opstaan leerde Knegt de fijne kneepjes van het vak en won hij zijn wedstrijden. In het seizoen 2007/2008 kwalificeerde hij zich voor de eerste wereldbekerwedstrijden. Een jaar later volgde zijn eerste WK en kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen in Vancouver. Tijdens die Spelen werd hij elfde op de 1000 meter.

Vanaf de Spelen in Vancouver raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Knegt won als eerste Nederlander een zilveren medaille bij een wereldbekerwedstrijd in Shanghai en tijdens de Europese Kampioenschappen shorttrack in 2011 in Heerenveen werd hij derde in het eindklassement. Datzelfde toernooi bezorgde Nederland het eerste goud op een EK dankzij het Nederlandse herenteam. Het team bestaande uit Daan Breeuwsma, Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart werd Europees Kampioen op de 5000 meter aflossing. Knegt werd een gevreesde naam in het shorttracken.

Shorttrack

Het shorttracken is een sport waar geduld, discipline en een fenomenaal schaatsgevoel bij komt kijken. De baan is 111,12 meter lang. De korte rondjes in hoge snelheid maken het kijken waard en de sport wordt dan ook steeds bekender in Nederland. Anders dan bij het schaatsen maakt de tijd niet veel uit. Het gaat er in het shorttracken om dat je je races wint. De verschillen zijn vaak minimaal en een foute stuurbeweging kan fataal zijn in de strijd om succes.

Onbevangen en een opvlieger

De emoties lopen vaak hoog op bij deze sport, zo ook bij Sjinkie Knegt. Begin 2012 op de Nederlandse Kampioenschappen werd de Fries bijvoorbeeld vlak na de start in een val meegenomen door een andere shorttracker. In de reglementen is opgenomen dat wanneer er nog voor het zogeheten kopblok wordt gevallen, de scheidsrechter de race moet moet afschieten en dat er opnieuw moet worden gestart. De scheidsrechter van dienst denkt daar echter anders over en dit resulteert in een woedende Knegt.

In de media wordt Knegt een opvliegerig type genoemd, maar volgens hem hoort dit bij de sport. Oud-assistent-bondscoach Dave Versteeg noemde in 2009 de onbevangenheid van de shorttracker juist een kwaliteit. Op het EK shorttrack in Dresden was het opnieuw raak met Knegt. Tijdens de aflossing kwam hij met opgestoken middelvingers over de finish. Daarnaast maakte hij een schoppende beweging richting zijn tegenstander. De ISU besloot om de man op de schaatsen uit alle individuele uitslagen te schrappen waardoor ook zijn bronzen medaille in het eindklassement uit de boeken verdween.

Olympische Spelen Sotsji 2014

Zijn mooiste prestatie haalde Knegt op 24-jarige leeftijd door een bronzen medaille te winnen op de Olympische Spelen. Al zijn acties in het verleden waren daarmee vergeten. De vreugde was enorm nadat hij over de finish kwam. Wat zijn carrière in de toekomst gaat brengen weet niemand, maar duidelijk is wel dat Knegt tot de absolute wereldtop behoort.

Lees verder

© 2014 - 2019 Arjenk, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Shorttrack op de Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 in Zuid-Korea is shorttrack één van de sporten waarop Olympische medailles worde…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sjinkie_Knegt
  • http://sjinkieknegt.nl/

Reageer op het artikel "Sjinkie Knegt: Van belhamel tot held"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Arjenk
Gepubliceerd: 17-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Nederlandse topsporters
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!