Paardrijden met een bodyprotector

Op de paardenmarkt zijn aardig wat praktische hulpmiddelen te vinden om de paardensport veiliger te maken. De cap is hierbij verplicht en algemeen geaccepteerd. In opkomst is de bodyprotector, een beschermingsvest voor de ruiter. Maar hoe is de bodyprotector in het gebruik?

Bodyprotector

Een bodyprotector is een beschermingsvest dat gedragen kan worden tijdens het paardrijden. De bodyprotector beschermt de belangrijkste organen, de ruggenwervels en ribben. Voorwaarde voor deze bescherming is dat de bodyprotector precies past. Een bodyprotector wordt voornamelijk gebruikt tijdens het crossen (verplicht) of springen, maar ook in de dressuur, recreatief en manegelessen verschijnt de bodyprotector steeds vaker.

Aanschaf bodyprotector

Uit de markt komen verschillende verhalen dat een bodyprotector wellicht minder comfortabel rijdt en erg warm is. De eerste stap is dan ook een ruitersportzaak te bezoeken met een ruim assortiment aan bodyprotectors. Deze ruime keus is belangrijk om verschillende modellen en maten te kunnen passen en vergelijken. Een niet aansluitende bodyprotector kan meer schade aanrichten tijdens een val. Bij het passen wordt het verschil tussen de modellen direct duidelijk en vrijheid rondom de armen wordt daarmee beschouwd als één van de belangrijkste factoren in de zoektocht. Bij het passen van modellen is het aan te raden om de bodyprotector tevens te passen op een zadel (binnen de ruitersportzaak). Een te lange bodyprotector aan de achterkant kan namelijk voor ongemak zorgen bij een dressuurzadel met een diepe zit. Gezien de kosten van de bodyprotector (gemiddeld rond de 100 euro) wil je niet graag een miskoop doen. Een beetje vreemd is het wel om het paardrijden na te doen midden in een winkel op een houten bok, maar het ‘proefzitten’ draagt uiteindelijk wel bij aan de definitieve keuze.

Paardrijden met bodyprotector

De bodyprotector dient zo dicht mogelijk op het lichaam gedragen te worden voor de beste bescherming. Een dun vestje kan er prima onder, afhankelijk van het weer kan een dikke trui of jas over de bodyprotector worden gedragen. Een beetje een Michelin poppetje wordt het wel, maar verder zit het zeker niet vervelend. Tijdens het paardrijden zijn de eerste ritten even wennen, maar vervelend kan het niet zijn. Ook de bewegingsvrijheid dient goed te zijn. Oké, er zit wat meer om je lichaam, maar verder dienen je armen nog vrij te kunnen bewegen en het paardrijden als vanouds te gaan. Met 30 graden is de bodyprotector uiteraard warmer, maar deze extra warmte is in de winter weer niet verkeerd.

Concluderend

De conclusie luidt dan ook dat de bodyprotector een nuttige investering is die zorgt voor verbeterde veiligheid en voor angstige ruiters net kan zorgen voor een extra stukje veiligheidsgevoel en bescherming.

De kritische noot blijft wel ‘koop eentje die precies past’. Bezuinig niet op de bodyprotector. Als deze niet lekker zit zal de protector niet gedragen worden.

De bodyprotector, de vooroordelen

Het algemene beeld van het rijden met een bodyprotector is nog niet zo gewoon als het rijden met een cap. Dit is snel aan het veranderen in disciplines zoals SGW (waar het verplicht is) of tijdens het springen. Ook maneges stellen meer en meer het gebruik van een bodyprotector verplicht, voornamelijk voor kinderen en tijdens de springlessen. Recreatieve en dressuurruiters lopen in de praktijk nog regelmatig tegen vooroordelen aan. Zo zal een dressuurruiter met een bodyprotector vast een jong en onbezonnen paard hebben of zal het paard wel zeer gemeen zijn en je er gemakkelijk vanaf bokken. Uit onderzoek blijkt echter dat ongevallen net zo vaak voorkomen bij dressuurruiters als bij springruiters. Ach, deze vooroordelen hebben ook zo zijn voordelen, het is in ieder geval lekker rustig om je heen tijdens het inrijden.

Het lijkt er in ieder geval op dat over een aantal jaren de bodyprotector niet meer uit het algemene beeld weg te denken is.

Lees verder

© 2014 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ongevallen paardensport; cijfers en veiligheid waarborgenHet aantal ongevallen bij de paardensport valt in aantallen jaarlijks wel mee. Echter heeft een val van een paard in vel…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Help, mijn kind wil paardrijdenUw kind wil graag gaan paardrijden, maar u bent een leek op paardengebied? Dit artikel gaat in op de belangrijkste aspec…
Paardrijden: bodyprotectorPaardrijden is redelijk gevaarlijk. Het is altijd aan te raden om de juiste kleding te dragen en een cap hoort daar ook…

Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamDaags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamOp maandag 29 juli 2019 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e…
Hardloopschema: 5 kilometerHardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Beginnen met hardlopen kan echter lastig zijn, het is dus ra…

Reageer op het artikel "Paardrijden met een bodyprotector"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 17-06-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Schrijf mee!