Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestream

Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestream Op maandag 29 juli 2019 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e editie van de Profronde van Boxmeer. In 2019 is dit evenement voor het eerst live online via een livestream te volgen. Welke bekende deelnemers zullen op de startlijst staan bij deze Ronde van Boxmeer? Hoe ziet het programma van dit befaamde Brabantse criterium eruit?

Historie

De eerste editie van deze wielerkoers werd in 1970 verreden. Indertijd was deze wedstrijd echter nog niet zo'n befaamd criterium als het later werd. De succestijd van de Profronde van Boxmeer begon in 1979, toen deze wielerkoers voor het eerst op de eerste maandag na de finish van de Tour de France plaatsvond. Hierdoor kreeg de Ronde van Boxmeer ook de nieuwe naam 'Wielerspektakel Daags Na de Tour'. Dit criterium is sindsdien de eerste kans voor de Nederlandse wielerliefhebbers om na de Tour de Tourhelden in eigen land actief te zien.

Tourwinnaars winnen in Boxmeer

Hoogtepunten waren wat dat betreft de edities van 1980, 1984, 1997 en 1999. Bij deze vier edities stond namelijk de kersverse winnaar van de Tour de France aan de start in Boxmeer. Dit waren de Nederlander Joop Zoetemelk (1980), de Fransman Laurent Fignon (1984), de Duitser Jan Ullrich (1997) en de Amerikaan Lance Armstrong (1999). Twee maal was de renner die op zondag de Tour won, op de volgende dag ook de winnaar in Boxmeer. Dit waren Jan Ullrich (1997) en Lance Armstrong (1999).

Ronde van Boxmeer 1997

Met name rondom de Profronde van Boxmeer 1997 ontstond er een grote hype. Dankzij de successen van Jan Ullrich en zijn Team Telekom (waaronder ook Zabel), was het wielrennen in Duitsland binnen korte tijd extreem populair geworden. Omdat de Profronde van Boxmeer de eerste wedstrijd was die Ullrich na zijn Tourzege zou rijden en omdat Boxmeer dichtbij de Duitse grens ligt, trokken tienduizenden Duitsers naar dit Nederlandse criterium om hun Duitse wielerheld in levende lijve te zien en aan te moedigen. Het criterium van Boxmeer werd dat jaar zelfs deels live op tv uitgezonden door de Duitse publieke zender WDR.

Neergang? Wederopstanding!

Voor veel criteriums in Nederland waren de jaren tachtig de grote glorietijd. Daarna ging het duidelijk minder met veel van deze 'rondjes rond de kerk'. Velen verdwenen in de jaren negentig zelfs van de kalender. Het 'Wielerspektakel Daags na de Tour' in Boxmeer beleefde echter ook in de jaren negentig nog erg goede jaren.

Na een lange glorietijd leek het in de jaren na de eeuwwisseling qua financiën echter toch duidelijk minder goed te gaan met Daags Na De Tour. In 2013 dreigde de wedstrijd zelfs niet door te kunnen gaan. Een nieuw organisatiecomité en nieuwe sponsoren hebben er echter voor gezorgd dat de toekomst van deze koers toch verzekerd lijkt te zijn. Mede door de groei die de populariteit van het wielrennen in Nederland sindsdien heeft meegemaakt (onder meer door de successen in grote rondes van Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk) is ook de populariteit van de profcriteriums in Nederland weer gestegen.

Erelijst Ronde van Boxmeer

Op de erelijst van de Ronde van Boxmeer staan veel grote namen uit de wielerhistorie, waaronder Joop Zoetemelk (1970), Walter Godefroot (1976), Eddy Merckx (1977), Gerrie Knetemann (1979 en 1980), Adrie van der Poel (1987 en 1990), Gianni Bugno (1991), Claudio Chiappucci (1992), Tony Rominger (1993), Jan Ullrich (1997), Lance Armstrong (1999) en Erik Zabel (2001 en 2003). De recordhouder qua aantal zeges in Boxmeer is Michael Boogerd. Hij won vijf keer het Wielerspektakel Daags Na De Tour (in 1998, 2002, 2005, 2006 en 2007). Recente winnaars van de Ronde van Boxmeer zijn Lars Boom (2010 en 2011), Vincenzo Nibali (2012), Bauke Mollema (2013 en 2016), Lars Boom (2014), Wout Poels (2015), Dylan Groenewegen (2017) en Bram Tankink (2019).

Programma Ronde van Boxmeer 2019

 • 13u00: junioren/amateurs(b), 60 kilometer
 • 14u45: NK journalisten, 40 kilometer
 • 16u00: bedrijvenbokaal (funklasse)
 • 16u45: Meet & Greet Elite Dames (op podium bij Rochusrotonde)
 • 17u15: dernykoers Elite Dames, 40 kilometer
 • 18u30: reclamekaravaan
 • 19u15: Meet & Greet met de profrenners
 • 20u15: profs, 80 kilometer

Entertainment bij Wielerspektakel Daags na de Tour

Naast de wielerkoersen uit het bovenstaande programma, zal het publiek in Boxmeer ook vermaakt worden door allerlei entertainment. Bij diverse horecagelegenheden zullen er muzikale live-optredens plaatsvinden.

Toegang = gratis

In tegenstelling tot vroeger tijden en in tegenstelling tot veel andere topcriteriums, hoeft men bij de wielerwedstrijd Daags Na De Tour in Boxmeer geen toegangskaarten te kopen. De toegang is in 2019 gratis. (Dit was in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 ook al het geval, want dit is het beleid van het vernieuwde organisatiecomité dat dit evenement in 2013 overnam).

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke prominente coureurs staan op de startlijst van de Profronde van Boxmeer 2019? Men heeft jaarlijks als doel om een groot aantal Nederlandse deelnemers aan de Tour de France 2019 in Boxmeer op de deelnemerslijst te hebben. Een grote publiekstrekker op de startlijst is natuurlijk Steven Kruijswijk, die als klassementsrenner van Jumbo-Visma excelleerde in de Tour 2019. Op de deelnemerslijst staat ook Mike Teunissen, de winnaar van de openingsrit van de Tour de France 2019. Ook de sprintbom Dylan Groenewegen, die in de Tour 2019 wederom zijn grote kunnen als sprinter toonde, behoort tot de deelnemers aan dit criterium. Andere prominente deelnemers zijn onder meer Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Sebastian Langeveld, Fabio Jakobsen, Koen de Kort en Cees Bol. Bij de dameskoers staan op de startlijst onder meer de wereldtoppers Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Marianne Vos, Floortje Mackaij, Roxane Knetemann, Lorena Wiebes en Kirsten Wild.

Livestream Profronde van Boxmeer 2019

Wordt de Ronde van Boxmeer 2019 online per livestream uitgezonden? Ja, in 2019 wordt er een professionele livestream van dit evenement geproduceerd. Dit is een gratis livestream. Met die livestream kan men het evenement 'Daags na de Tour 2019' de hele middag en avond online volgen. De uitzending van de livestream duurt maar liefst circa 10 uur. De livestream van de Ronde van Boxmeer bevindt zich op de wedstrijddag op de site van dit criterium. Met zo'n livestream kan men dit criterium dus live volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktop computer. Daarnaast worden de beelden van de livestream ook gebruikt op locatie, bij het evenement. Er worden bij het parcours namelijk vier megaschermen geplaatst, waarop live de beelden van de livestream worden getoond. Dankzij die livestream kunnen toeschouwers dus niet alleen de renners zien wanneer ze tijdens de wedstrijd langflitsen, maar kan men de hele tijd de koers live volgen. De livestream wordt geproduceerd door Cybox, Ecce Productions, Foolen Audio en Light, Hof Broadcast Service en Stichting Daags na de Tour.

Primeur: professionele livestream

Is het een primeur voor Daags na de Tour, dat er in 2019 een livestream bij dit evenement beschikbaar is? Deels is dit wel het geval: in 2019 wordt die livestream namelijk voor het eerst heel professioneel aangepakt. In het verleden kon men daarentegen wel met een livestream van een webcam naar het evenement kijken. Die livestream was echter puur bedoeld voor live sfeerbeelden. Anno 2019 is het de bedoeling dat men via de livestream daarentegen professionele beelden krijgt van de wedstrijden. Ook worden er op de livestream interviews getoond met deelnemers. De livestream van 2019 is dus te vergelijken met een grote, professionele live tv-uitzending.

Live op tv? Neen, alleen een livestream

Wordt de Ronde van Boxmeer ook live op tv uitgezonden? Neen, men kan deze wedstrijd niet live op bekijken, maar alleen online per livestream volgen. Een criterium dat wel live op tv wordt uitgezonden is de Profronde van Surhuisterveen op dinsdag 30 juli 2019. Bij dat Friese criterium zal ook een livestream beschikbaar zijn. Zowel de live tv-uitzending als de livestream van die Friese wielerwedstrijd worden geproduceerd door Podium Tv. Een ander criterium dat men live op tv en via een livestream kan volgen is de Gouden Pijl van Emmen. De live tv-uitzending en livestream van die Drentse koers worden geproduceerd door RTV Drenthe. De live tv-uitzending en livestream van die Drentse koers zijn op 4 augustus te zien. Ook het Overijsselse criterium Het Spektakel van Steenwijk (op 6 augustus) is live op tv en online via een livestream te zien. Hun live-uitzending wordt (net als het geval is bij de stream en live tv-uitzending van de Profronde van Surhuisterveen) geproduceerd door Podium Tv.

Profronde van Boxmeer 2019: uitslagen

De herenwedstrijd in Boxmeer werd in 2019 gewonnen door Mike Teunissen. Hij zegevierde voor Wout Poels en Steven Kruijswijk. De dameswedstrijd werd gewonnen door Marianne Vos, voor Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

Voorgaande editie: uitslagen Profronde van Boxmeer 2018

Heren elite m/c

 1. Bram Tankink
 2. Tom Dumoulin
 3. Bauke Mollema

Dames elite (derny)

 1. Anna van der Breggen
 2. Chantal Blaak
 3. Marianne Vos

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Tacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamTacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober 2019 wordt de derde editie van de Tacx Pro Classic verreden. In het verleden stond deze koers bek…
Ronde van Drenthe 2020, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2020, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe zou medio maart 2020 een reeks wielerevenementen organiseren. De twee grootste wedstrijde…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…

World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Paardrijden met een bodyprotectorOp de paardenmarkt zijn aardig wat praktische hulpmiddelen te vinden om de paardensport veiliger te maken. De cap is hie…
Bronnen en referenties
 • http://daagsnadetour.nl
 • https://www.trouw.nl/home/met-dank-aan-der-jan-heeft-boxmeer-weer-een-echte-ronde~a62e7a96/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.bndestem.nl

Reageer op het artikel "Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan Jansen, 26-07-2018 19:44 #1
Waar kunnen we parkeren? wij komen vanuit Venray. Reactie infoteur, 27-07-2018
Geachte Jan Jansen, over deze vraag kunt u het best contact opnemen met de organisatie: info@daagsnadetour.nl

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!