Acht van Chaam 2021

Acht van Chaam 2021 In de zomer van 2021 wordt weer de Acht van Chaam verreden. Dit is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit verreden op de woensdag na de Tour de France. Welke prominente coureurs hebben in het verleden de Profronde van Chaam gewonnen? Hoe is de geschiedenis van dit profcriterium verlopen?

Geen acht van Chaam in 2020 (corona)

In 2020 wordt de Acht van Chaam niet verreden als gevolg van de coronacrisis.

Historie

De Acht van Chaam is de oudste nog bestaande internationale profwedstrijd van Nederland. De eerste editie van dit criterium vond plaats in 1933 en werd gewonnen door de Nederlander Matthijs van Oers (die dat jaar ook Nederlands kampioen werd).

De Belgische sprinter Karel Kaers was in de jaren dertig zeer succesvol in Chaam. Hij won de Acht van Chaam drie keer: in 1935, 1936 en 1938. Kaers was indertijd een zeer befaamde coureur, hij won onder meer ook het wereldkampioenschap van 1934 en zou in 1939 de Ronde van Vlaanderen winnen. Met zijn drie zeges in Chaam is Kaers anno 2017 nog altijd één van de recordhouders qua aantal overwinningen in deze koers. Hij deelt dit record met twee andere befaamde wielrenners: Rik van Steenbergen en Jo de Roo.

Rik van Steenbergen

Van Steenbergen won de Acht van Chaam in 1956, 1958 en 1960. Deze Belg behoort tot de allergrootste coureurs uit de wielerhistorie. Hij won drie keer het WK en daarnaast nog een groot aantal klassiekers. Dat hij ook kon klimmen bewees hij in 1951, toen hij tweede werd in de Giro d'Italia. De veelzijdigheid van Van Steenbergen wordt nog eens beklemtoond door het feit dat hij niet alleen tot de beste wegrenners, maar ook tot de beste baanwielrenners aller tijden behoort. Hij won bijvoorbeeld veertig zesdaagsen en pakte een hele reeks Europese titels op de baan.

Jo de Roo

De Zeeuw Jo de Roo won de Acht van Chaam in 1963, 1964 en 1967. Hij behoort tot de allerbeste klassiekerrenners uit de Nederlandse wielerhistorie. Hij won onder meer twee keer de Ronde van Lombardije, twee keer Parijs-Tours, één keer de Ronde van Vlaanderen, maar hij zegevierde bijvoorbeeld ook in de indertijd nog zeer hoog aangeschreven marathonklassieker, die een lengte had van bijna 600 kilometer.

Cultureel Erfgoed

In het voorjaar van 2014 werd bekend dat de Acht van Chaam geplaatst op de lijst van de Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. De wielerronde van Chaam is daarmee de allereerste wielerkoers die opgenomen is op deze lijst. De lijst is een inventaris van 'waardevolle Nederlandse tradities'.

Parcours Acht van Chaam

Oorsprong wedstrijdnaam Acht van Chaam

Hoe komt deze wielerwedstrijd aan die opvallende naam 'de Acht van Chaam'? Die naam is in de jaren dertig ontstaan, toen men het parcours voor deze koers had uitgetekend. Het viel op dat deze route op de kaart qua vorm veel op het cijfer acht leek. Bij het ontwerpen van deze route, had men ervoor gezorgd men langs zo veel mogelijk cafés in Chaam zou gaan. De reden hiervoor was, dat deze cafés meebetaalden aan de organisatie van de wielerronde van Chaam, aangezien zij dankzij dit evenement op de dag van de wedstrijd hogere omzetten draaiden.

Parcours Acht van Chaam 2021

De start en de finish van de Acht van Chaam 2021 is in de Dorpsstraat. Vervolgens rijden de renners rechtsaf naar de Ulicotenseweg, linksaf naar de Legstraat, wederom links naar de Baarleseweg, vervolgens rechtsaf over de Wouwerdries (het Marktplein), dan rijden ze linksaf naar de Wolfsdonk, vervolgens rijden ze over de Withagen en de Beekstraat, en uiteindelijk rijden ze weer op de Dorpsstraat, waar de finish ligt. Het parcours heeft een lengte van 4580 meter.

Bereikbaarheid van het parcours

Het parcours van de profronde is voor toeschouwers bereikbaar middels het openbaar vervoer, via de Veolia lijndiensten die vanaf Breda CS en Tilburg CS komen. De lijndienst van Veolia stopt bijvoorbeeld aan de Bredaseweg te Chaam, nabij het parcours. Voor toeschouwers die per auto komen, zijn er op diverse plekken parkings te vinden, onder meer bij het Sportpark aan de noordkant van Chaam, bij de Nieuweweg aan de oostkant van Chaam en bij de Bredaseweg aan de westkant van het dorp.

Doorlaatposten

Er zijn elf doorlaatposten bij het parcours. Legitimatie is daarbij verplicht (ook voor inwoners van Alphen en Chaam). Bij slechts drie doorlaatposten kan men binnenkomen met e-tickets: aan de Gilzeweg, de Dorpstraat en de Alphensebaan. Dit zijn ook de enige drie doorlaatposten waar men kan pinnen.

Programma Acht van Chaam 2021

Hieronder vindt u het programma van het wielercriterium Acht van Chaam 2021. Dit is echter nog onder voorbehoud.

Programma 2021 (onder voorbehoud)

 • 10u00 Nieuwelingen 40 km
 • 10u01 Nieuwelingen meisjes/junior-dames 36 km
 • 11u30 Amateurs A of Sportklasse 60 km
 • 11u31 Junioren 60 km
 • 13u15 Heren Elite en Beloften (U23) 80 km
 • 15u30 Funklasse 45 min.
 • 16u45 Dames Elite 60 km
 • 18u45 Heren Profs

Toegang

De prijzen voor 2021 zijn nog niet bekend. Waarschijnlijk gelden dezelfde toegangsprijzen als in 2019. Toegangskaarten voor de Acht van Chaam 2019 kostten 15 euro voor volwassenen, in de voorverkoop kosten de tickets 12,50 euro. Voor jongeren (van 13 tot 15 jaar) en voor 65-plussers kostten de kaarten 10 euro aan de kassa op de dag van de wedstrijd en 7,50 euro in de voorverkoop. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij deze wielerkoers gratis.

Deelnemers: startlijst Acht van Chaam 2021

Welke deelnemers staan aan op de startlijst van de Acht van Chaam 2021? De organisatie van de Acht van Chaam 2021 focust zich erop, om veeNederlandse deelnemersaan de Tour van 2021 in Chaam op de startlijst te hebben. Daarnaast hoopt men minstens één grote buitenlandse topper te contracteren. In 2019 hadden ze bijvoorbeeld Tourwinnaar Bernal aan de start.

Live? Tv? Livestream?

Kan men de Acht van Chaam 2021 ook online live via een livestream volgen? Of is deze wedstrijd live op tv te volgen? Waarschijnlijk is er bij dit befaamde Brabantse criterium in 2021 helaas geen livestream beschikbaar. Evenmin is deze wedstrijd live op tv te zien.

Voorgaande editie: uitslag Acht van Chaam 2019

Op 31 juli werd de herenwedstrijd van de Acht van Chaam gewonnen door de Colombiaanse ster Egan Bernal. Op de tweede plek eindigde de Nederlander Steven Kruijswijk. Als derde eindigde de Nederlander Dylan Groenewegen. De dameswedstrijd in Chaam werd gewonnen door Marianne Vos.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Daags na de Tour 2021: Ronde van BoxmeerDaags na de Tour 2021: Ronde van BoxmeerIn juli 2021 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e editie van…
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Bronnen en referenties
 • http://www.achtvanchaam.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.dichtbij.nl/breda/regionaal-nieuws/artikel/3467619/wielerronde-acht-van-chaam-wordt-cultureel-erfgoed.aspx
 • http://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender/evenement/110150

Reageer op het artikel "Acht van Chaam 2021"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!