Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestream

Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestream Op zondag 4 augustus wordt de Gouden Pijl 2019 verreden. Het is de 42e editie van dit criterium. Het parcours van deze wielerkoers bevindt zich in het centrum van de Drentse plaats Emmen. Deze profronde wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Gouden Pijl van Emmen 2019 online via een livestream volgen.

Historie: Gouden Pijl Emmen

De Gouden Pijl van Emmen is een profcriterium dat bestaat sinds 1976. De initiatiefnemer was Peter van Putten, die in deze periode de chef-sport was van de Emmer Courant. Die eerste editie werd in 1976 gewonnen door Gerben Karstens. In de loop der tijd heeft deze profronde van Emmen een grandioze erelijst opgebouwd. Daarop staan veel Nederlandse wereldtoppers, zoals Joop Zoetemelk (1980), Jan Raas (1981), Hennie Kuiper (1979), Peter Winnen (1983), Gerrie Knetemann (1978), Gert-Jan Theunisse (1991), Erik Dekker (2000), Michael Boogerd (2002), Bauke Mollema (2017) en Tom Dumoulin (2018).

Buitenlandse toppers op de erelijst

Ook veel buitenlandse wereldtoppers zijn in de loop der jaren naar Emmen gekomen en hebben dit wielercriterium ook gewonnen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Sean Kelly (1985), Laurent Fignon (1987), Greg Lemond (1989), Claudio Chiappucci (1992), Jan Ullrich (1997), Ivan Basso (2005) en Oscar Freire (2008). In 2011 won Alberto Contador deze profronde; later moest hij deze zege echter inleveren vanwege zijn schorsing (clenbuterol).

Criteriumcrisis midden jaren negentig: geen Gouden Pijl in 1994 en 1995

In de glorietijd van de Nederlandse criteriums, de jaren tachtig, hadden veel van deze wielerkoersen ongelofelijk hoge toeschouwersaantallen en hadden de organisatiecomités enorme budgetten, waarmee veel wereldtoppers werden aangetrokken. In de loop van de jaren negentig ging het duidelijk minder goed met de Nederlandse criteriums. Deels kwam dit doordat er minder Nederlandse successen waren in grote wielerwedstrijden, met als gevolg dat het wielrennen in Nederland minder populair werd. Ook de Gouden Pijl van Emmen had in die periode met organisatorische en financiële problemen te maken. Hierdoor werd er in 1994 en 1995 geen Gouden Pijl van Emmen georganiseerd. Er werd toen gevreesd dat er definitief een einde aan deze koers zou komen.

In 1996 keerde dit Drentse wielercriterium echter weer terug op de kalender; de Gouden Pijl herrees toen als een fenix uit zijn as. Daarna is dit criterium weer aan een nieuwe glorietijd begonnen en is er elk jaar een Gouden Pijl georganiseerd.

Nieuwe datum Gouden Pijl: op zondag met ingang van 2018

De Gouden Pijl van Emmen heeft met ingang van 2018 een nieuwe plaats op de wielerkalender. Bij voorgaande edities werd deze
profronde doorgaans op een dinsdag in augustus verreden. Met ingang van 2018 wordt de Gouden Pijl van Emmen verreden op een zondag verreden (de eerste zondag na afloop van de Tour de France, dus precies een week na afloop van de slotrit van de Tour).

Parcours Gouden Pijl Emmen 2019

De Gouden Pijl Emmen 2019 heeft hetzelfde parcours als de edities van 2016, 2017 en 2018. De start van dit criterium is aan de hoofdstraat van Emmen, nabij het voormalige dierenpark (dat anno 2019 het 'Rensenpark' heet). Vanaf de start rijden de renners in de noordelijke richting. Het parcours gaat onder meer over het Marktplein, over de Hondsrugweg, door de Hondsrugtunnel, over de Van Schaiklaan en de Wilhelminastraat.

Programma Gouden Pijl 2019

  • 7u30-11u00: Begin van de Toertocht voor wielertoeristen
  • 12u00: Streetrace MTB
  • 14u00: Dikke banden race
  • 15u00: Wedstrijd voor dames elite
  • 17u45: Tijdrit en voorstellen heren elite (profs)
  • 18u15: Klassementsrit heren elite (profs)
  • 20u15: Rit-in-lijn (criterium) voor heren elite (profs)

Deelnemers: startlijst

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Gouden Pijl van Emmen 2019? Beroemde wielrenners op de deelnemerslijst zijn onder meer Dylan Groenewegen, Bauke Mollema, Matteo Trentin, Dylan van Baarle en Lars Boom. Ook sterke Drentse profrenners zoals Bert-Jan Lindeman en Elmar Reinders behoren tot de deelnemers. De befaamde tijdrijder Dion Beukeboom staan eveneens op de deelnemerslijst. Een opvallende naam op de startlijst is de topschaatser Kjeld Nuis. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de herenwedstrijd in Emmen.

Deelnemers heren elite (profs): startlijst met rugnummers Gouden Pijl Emmen 2019
1 Dylan Groenewegen
2 Matteo Trentin
3 Bert-Jan Lindeman
4 Giulio Ciccone
5 Bauke Mollema
6 Elmar Reinders
7 Lars Boom
8 Oscar Riesenbeek
9 Justin Timmermans
10 Dylan van Baarle
11 Cees Bol
12 Kjeld Nuis
13 Gerrie van Lingen
14 Dion Beukeboom
15 Hatthijs de Vries
16 Wim Stroetinga
17 Irish Valenzuola
18 Roy Eefting
19 Maarten van Trijp
20 Tim Ariesen
21 Andre Looij
22 Chiel Breukelman
23 Jeen de Jong
24 Peter Koning
25 Jelle Bootsveld
26 Adrie Lindeman
27 Peter Merx
28 Gert-Jan Bosman
29 Koen Paalman
30 Roben Löwik
31 Jasper Schouten

Live op tv

De Gouden Pijl van Emmen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Deze tv-uitzending wordt verzorgd door de provinciale omroep RTV Drenthe. Hoe laat begint deze live tv-uitzending? Deze uitzending begint om 19u30.

RTV Drenthe is een omroep die vaker live aandacht besteedt aan mooie wielerevenementen. Zo zenden zij ook jaarlijks de Superprestige Cyclocross van Gieten live op tv en online via een livestream uit. Ook de Profronde van Drenthe (Hoogeveen) voor heren elite wordt jaarlijks in het voorjaar live uit op tv en per livestream. De Women World Tour Ronde van Drenthe voor dames elite is eveneens bij hen elk jaar in het voorjaar live op tv en via de livestream te volgen.

Livestream Gouden Pijl Emmen 2019

Gratis livestream

De Gouden Pijl Emmen 2019 wordt ook op het internet uitgezonden via een livestream. Dit houdt in dat men dit Drentse wielercriterium dus online via een computer of smartphone kan bekijken. Deze livestream wordt mogelijk gemaakt door RTV Drenthe. Men kan deze livestream bekijken via de website van RTV Drenthe. Die livestream is geheel gratis. De gratis livestream van deze wielerkoers begint tegelijk met de live tv-uitzending van de Gouden Pijl Emmen 2019. Dat houdt in dat deze livestream, net als de live tv-uitzending, om circa 19u30 begint.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de livestream te bekijken via bijvoorbeeld de Go App (online tv). Dit is een dienst waarmee men als klant van Ziggo per livestream naar tv-uitzendingen kan kijken. Via die app kan men per livestream dezelfde zenders live bekijken als men thuis op tv kan bekijken. Indien men dus thuis via digitale tv van Ziggo de zender RTV Drenthe kan bekijken, dan kan men dus ook per livestream (op een computer of smartphone) naar deze zender kijken via deze app. Ook voor een deel van de klanten van KPN is het mogelijk om via zo'n app per livestream naar de live tv-uitzending van dit criterium te kijken. Alle klanten die digitale tv bij KPN hebben, kunnen namelijk per livestream diezelfde zenders online bekijken via de iTV-app. Indien men als klant van KPN dus thuis op tv in het zenderpakket de zender RTV Drenthe heeft en men een tv-pakket heeft waartoe de functie Interactieve Tv behoort, dan kan men dus automatisch ook per livestream naar deze zender (en dit criterium) kijken op de iTV-app.

De Gouden Pijl van Emmen is één van de weinige criteriums in Nederland die live op tv en online per livestream bekeken kunnen worden. Ook de Profronde van Surhuisterveen is live op tv en per livestream te bekijken. Die live-uitzendingen zijn handen van Podium Tv. Het Spektakel van Steenwijk is ook live op tv en via de livestream te zien bij Podium Tv. De Profronde van Boxmeer is ook online via een livestream te bekijken. Dat is echter een livestream die de organisatie zelf verzorgt; die wedstrijd is niet live op tv te zien.

Uitslag Gouden Pijl Emmen 2019

De Gouden Pijl 2019 is gewonnen door de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen van Team Jumbo-Visma. De Amsterdammer zegevierde in de eindsprint in het centrum van Emmen voor de Italiaan Matteo Trentin (Mitchelton-Scott). Op de derde plek eindigde de Nederlander Dylan van Baarle van Team Ineos.

Voorgaande editie: uitslag Gouden Pijl Emmen 2018

De Gouden Pijl van Emmen 2018 werd gewonnen door Tom Dumoulin (Team Sunweb). Als tweede finishte Niki Terpstra (Team QuickStep). De derde plek ging in dit Drentse criterium naar Dylan Groenewegen (TEAMLottoNL-Jumbo). Voorafgaand aan dit criterium (de hoofdwedstrijd) stonden er op deze avond in Emmen ook twee andere wedstrijden voor de profs op het programma. Er werd een tijdrit verreden die door Niki Terpstra werd gewonnen. Ook werd er een puntenkoers verreden, daarin ging de zege naar Dylan Groenewegen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Profronde van Surhuisterveen 2019 live op tv en livestreamProfronde van Surhuisterveen 2019 live op tv en livestreamOp dinsdag 30 juli 2019 wordt voor de 38e keer de Profronde van Surhuisterveen georganiseerd. De profrenners strijden in…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…

World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Daags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamDaags na de Tour 2019: Ronde van Boxmeer met livestreamOp maandag 29 juli 2019 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e…
Bronnen en referenties
  • http://www.knwu.nl
  • http://www.belgiancycling.be
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Gouden Pijl Emmen 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!