Tour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestream

Tour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestream De Tour de France 2019 gaat op zaterdag 6 juli van start. Er is bij de Tour 2019 geen proloog. Deze Ronde van Frankrijk begint met een 'gewone' etappe. De start en de finish van deze openingsrit zijn in de Belgische hoofdstad Brussel. Het parcours van de openingsetappe heeft een lengte van 194,5 kilometer. Deze openingsrit van de Tour de France 2019 wordt integraal live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men deze eerste etappe via een livestream online volgen. Hoe ziet het parcours van deze openingsrit eruit? Op welke tv-zenders kan men deze eerste etappe van de Tour bekijken? Waar vindt men een livestream van deze openingsrit van de Tour de France?

Openingsrit is in 2019 geen proloog

Periode 1967-2007: de proloog

Tot eind jaren zestig was de openingsrit van de Ronde van Frankrijk doorgaans een 'gewone etappe'. In de jaren zestig kwam de Tourorganisatie op het idee om de Tour te beginnen met een korte tijdrit, een proloog. De eerste Tourproloog werd verreden in 1967 en gewonnen door de Spanjaard José Maria Errandonea Urtizberea. Deze openingstijdrit werd een traditie.

In de daaropvolgende veertig jaar werd bijna iedere Tour de France begonnen met een proloog (behalve o.a. in 1971 en 2005). Al moet hierbij vermeld worden dat de proloog niet altijd een ‘gewone’ korte tijdrit was. Soms bestond de 'proloog' uit een ander, alternatief kort wedstrijdtype, zoals de proloog van 1988. Toen telde deze ‘prelude’ ook niet mee voor het algemeen klassement. De Tour begon dat jaar met een soort experimentele combinatie tussen een ploegentijdrit en een individuele tijdrit. Die proloog begon als een ploegentijdrit en aan het einde van de wedstrijd moest één renner van het team het ‘afmaken’.

Einde aan de traditie van de proloog?

Na 2007 heeft de organisatie van de Tour de France besloten om te breken met de vaste gewoonte om de Tour met een proloog te beginnen. Sindsdien werd alleen in 2010 en 2012 nog maar een proloog verreden in de Ronde van Frankrijk. Beide keren won overigens Fabian Cancellara. Andere proloogspecialisten uit de historie van de Tour de France waren onder meer Christopher Boardman, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Eddy Merckx en Thierry Marie.

Ronde van Frankrijk 2019

De Tour de France 2019 gaat dus op zaterdag 6 juli 2019 van start in Brussel. Op de startlijst van de Tour staan 22 teams van acht renners. In totaal worden er 21 etappes verreden. Op zondag 28 juli finisht de slotrit in Parijs.

Tourstart 2019 in Brussel (België)

De Belgische hoofdstad Brussel is in 2019 voor de tweede keer in de geschiedenis de gastheer van de start van de Ronde van Frankrijk. De eerste keer was in de Tour van 1958. Dat men in 2019 voor Brussel als locatie voor de Tourstart kiest, is officieel een eerbetoon aan de beste wielrenner aller tijden, de Brusselaar Eddy Merckx. In 2019 is het precies 50 jaar geleden dat hij voor het eerst de Tour de France won. Bij de Tour van 2019 zijn niet alleen de start en de finish van de openingsrit op zaterdag 6 juli in Brussel, ook bij de ploegentijdrit op zondag 7 juli 2019, de tweede etappe van deze Tour, zijn de start en de finish in Brussel.

Parcours openingsrit Tour 2019 op zaterdag 6 juli

Start in Brussel

Hoe ziet het parcours van de openingsrit van de Ronde van Frankrijk 2019 eruit? De officieuze start van de eerste etappe is op zaterdag 6 juli om 12u00 bij Sint-Jans Molenbeek, aan de westkant van de Belgische hoofdstad Brussel. Het peloton rijdt dan collectief enkele kilometers 'geneutraliseerd' achter de wagen van de wedstrijdleiding. Vervolgens zwaait rond 12u25 de wedstrijdleider met z'n vlag, als teken dat de koers echt kan beginnen.

Parcours: Muur van Geeraardsbergen en de Bosberg ver van de finish

De route van de eerste etappe van de Tour 2019 heeft een lengte van 194,5 kilometer. In het parcours zijn diverse bekende Vlaamse hellingen opgenomen, waaronder de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Deze beroemde heuvels liggen echter wel al heel vroeg in de etappe. De Muur van Geraardsbergen is de eerste col van de Tour waarop men punten voor het bergklassement kan halen. Het is een col van de derde categorie. Na 43,5 kilometer koers komen de renners op de top van die klim. De Bosberg is in deze Tour geklassificeerd als een col van de vierde categorie. Op de top van die klim is daarom één punt voor het bergklassement te halen. De renners komen 47,5 kilometer koers op de top van de Bosberg. De renners moeten vanaf die top dus nog 147 kilometer rijden richting de finish.

Tussenprint

Er is één tussensprint opgenomen in het parcours van deze openingsrit: in Les Bons Villers, na 125 kilometer koers (dus op 69,5 kilometer van de finish), kan men sprinten om de eerste punten voor de groene trui in deze Ronde van Frankrijk.

Finale

De finish van de eerste etappe van de Tour 2019 wordt verwacht rond 17u00. De finish bevindt zich bij het Kasteel van Laken. De finale van deze openingsrit is niet biljartvlak: de slotkilometer loopt licht omhoog.

Voorbeschouwing: favorieten en kanshebbers

Deze openingsrit eindigt waarschijnlijk in een massasprint. Welke prominente sprinters behoren tot de grote kanshebbers voor de ritzege? Veel Nederlanders hoopten bij deze etappe natuurlijk op sprinter Dylan Groenewegen. Indien hij in Brussel als eerste over de finish zou komen, zou hij niet alleen de rit winnen, maar ook de gele trui pakken. Hij zou dan de eerste Nederlander sinds 1989 (Erik Breukink) zijn die de gele trui in de Tour mag dragen. Velen zagen vooraf Groenewegen als de grote favoriet voor de zege in de eerste rit van de Ronde van Frankrijk 2019. Er waren echter ook wielervolgers die betwijfelden of Groenewegen, vanwege de licht oplopende slotkilometer, wel echt beschouwd moest worden als de grote topfavoriet. Een andere naam die veel genoemd werd was de Australische sprinter Caleb Ewan. Hij is een zeer getalenteerde sprinter, die echter vooral ook erg goed is in finales die lichtelijk omhoog lopen. Overige belangrijke kanshebbers voor topklasseringen in deze rit waren in theorie onder meer Viviani, Colbrelli, Sagan, Kristoff, Matthews, Trentin en Nizzolo.

Live op tv: openingsrit Tour op zaterdag 6 juli 2019

Live op tv bij de NOS

Alle etappes van de Tour de France 2019 worden weer live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS. Een aantal etappes, waaronder deze openingsrit, worden zelfs integraal uitgezonden (van start tot en met finish) door NOS Studio Sport. De live tv-uitzending begint op de zender Nederland 1 (NPO1) om 11u55.

Live tv-uitzending van deze Touretappe bij de NOS verhuist om circa 16u25 naar Nederland 2

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de gehele live-uitzending van deze rit plaats zou vinden op de zender NPO1. Dat staat ook nog vermeld in veel tv-gidsen. Vanwege de groeiende populariteit van het WK vrouwenvoetbal 2019 heeft men echter besloten om in de namiddag van die zaterdag (om 16u25) een uitgebreide voorbeschouwing uit te zenden voor de troostfinale van dat wereldkampioenschap damesvoetbal. Die voorbeschouwing vindt vanaf 16u25 plaats in een extra ingelaste uitzending van het programma Studio France (waarin men overigens ook vast wat voorbeschouwt op de finale van het WK vrouwenvoetbal, die een dag later plaatsvindt.) Daarom verhuist de live-uitzending van de Touretappe om circa 16u25 naar de zender Nederland 2 (NPO2). Daarop kan men dus de slotfase van deze live-uitzending van de Tour bekijken.

Live op tv bij Sporza (VRT)

De Tour de France 2019 wordt ook weer live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). De live tv-uitzending van de openingsrit begint op zaterdag 6 juli 2019 om circa 11u45 op de Vlaamse zender één. Omstreeks 13u00 verhuist deze live-uitzending echter naar de Vlaamse zender Canvas, aangezien dan op de zender één het Eén Uur Journaal wordt uitgezonden. Na afloop van dat journaal (vanaf circa 13u30) is deze openingsrit van de Tour weer live op de zender één te zien.

De wieleruitzendingen van Sporza zijn niet alleen populair bij de Belgische kijkers, maar ook veel Nederlandse wielerfans bekijken wielerkoersen het liefst bij Sporza. Hoe ziet het uitzendschema van de Tour 2019 eruit bij Sporza? Bij de doorsnee doordeweekse vlakke etappes begint vaak de uitzending om circa 14u10. Bij de meer opvallende etappes (zoals de grote bergetappes) begint de live tv-uitzending vaak al eerder. Een aantal van die belangrijke ritten worden door Sporza integraal uitgezonden (van start tot finish).

Live op tv bij Eurosport

De Tour de France 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Aangezien in de eerste week van de Tour ook het tennistoernooi van Wimbledon bezig is, worden helaas niet alle ritten van de Tour uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1. De meeste etappes in de eerste week van de Tour worden live uitgezonden op de zender Eurosport 2. Ook de openingsrit van de Tour de France 2019 is live te zien op Eurosport 2 vanaf 11u55. De zender Eurosport 2 zit niet in het standaard tv-pakket van de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers; men dient doorgaans een extra tv-abonnement te hebben om die zender te kunnen bekijken (in tegenstelling tot Eurosport 1, dat wel bij de meeste Nederlanders en Vlamingen in het standaard tv-pakket zit).

Hoe ziet het uitzendschema van de Tour 2019 bij Eurosport eruit? In de eerste week zijn dus de meeste ritten te zien op Eurosport 2, maar een uitzondering daarop is de tweede etappe, op zondag 7 juli. Op die dag is er een rustdag op Wimbledon en kan men dus wel die tweede etappe live op Eurosport 1 uitzenden. In de tweede en derde week van de Tour zijn de etappes overigens doorgaans wel live te zien op de zender Eurosport 1. Een voordeel van Eurosport vergeleken met de NOS en Sporza is wel, dat zij alle etappes van de Tour integraal uitzenden (van start tot en met finish) op tv en op hun livestream. NOS Studio Sport en Sporza zenden wel de grote bergritten integraal uit, maar niet bijvoorbeeld de doordeweekse vlakke ritten in de eerste weken. Als er bijvoorbeeld in de beginfase van zo'n doordeweekse vlakke etappe toch iets heel spectaculairs gebeurt (bijvoorbeeld sterke waaiervorming), dan kan men dat dus niet live op tv zien bij de NOS of Sporza, maar wel live op tv en per livestream bij Eurosport.

Livestream eerste etappe Tour 2019 (zaterdag 6 juli)

Livestream Sporza (VRT)

De Vlaamse omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van haar live-uitzending op zaterdag 6 juli van deze openingsrit van de Tour de France 2019. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of computer de live-uitzending van deze Touretappe volgen. De livestream begint om 11u45. De livestream van deze eerste etappe is op 6 juli te vinden op hun site. Daar bevindt zich dan een link van die eerste etappe in het menu 'nu live'. Ook kan men op die zaterdagmiddag de livestream van die Touretappe vinden in de rubriek 'Wielrennen' op de website van Sporza. Eveneens vindt men de livestream van deze openingsrit op de Sporza App. De livestream van Sporza is een gratis stream (op zowel de site als de app). Helaas is deze gratis livestream van Sporza is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream van Sporza bij deze Tour alleen in België mag bekijken. Voor andere landen (waaronder dus ook Nederland) is de officiële livestream van Sporza bij de Tour 2019 op hun website geo-blocked (geblokkeerd). Toch zijn er wel opties voor Nederlandse wielerliefhebbers om geheel legaal een livestream van een live tv-uitzending van Sporza te bekijken. Men kan deze openingsrit van de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld via een livestream op de Go App (online tv) bekijken.

Livestream NOS Studio Sport

De openingsrit van de Tour de France 2019 is ook te bekijken via een livestream van de NOS. Deze livestream van de eerste rit van deze Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 6 juli om 11u55, dus tegelijk met de live tv-uitzending. Men kan deze livestream van de Tour vinden op de website van de NOS. Ook op de NOS-App kan men de Tour de France per livestream vinden. De livestream van de NOS is bij deze Tour de France helemaal gratis, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat alleen in Nederland deze gratis livestream van de Tour-uitzending van de NOS mag worden bekeken.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan van de openingsetappe van de Tour de France 2019. Bij Eurosport wordt via de livestream elke etappe van de Tour integraal uitgezonden, van de start tot en met de finish. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de Sporza en de NOS is de livestream van Eurosport echter niet gratis. Men dient een abonnement op de Eurosport Player App te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. Eurosport maakt reclame met de leus 'The Home of Cycling'. Die leus maken ze op tv, maar ook online zeker waar: heel veel grote wielerkoersen zijn bij hen live op tv en online via een livestream te bekijken. Bij de Giro hebben ze zelfs de enige officiële livestream in de lage landen. In de Tour is Eurosport de enige aanbieder in Nederland en Vlaanderen, die elke etappe integraal uitzendt (van start tot finish) uitzendt via de livestream. Sporza en de NOS zenden wel heel veel uren van de Tour live via hun stream uit, maar in tegenstelling tot Eurosport zenden zij niet elke rit integraal uit op de livestream. Net als op televisie, begint bij hen bij doordeweekse vlakke etappes de livestream pas rond 14u10, terwijl bij Eurosport de stream al vanaf de start van de rit begint.

Livestream openingsrit Tour via Go App

Het is ook mogelijk om deze etappe via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Deze app is een middel om op het internet tv te kunnen kijken. Hiermee kan men dus ook per livestream naar zenders kijken die deze openingsrit live op tv uitzenden. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo. Men kan op die app in de hele EU live via een stream naar tv kijken, dus deze dienst is ook zeer handig voor Nederlanders die in het buitenland (maar in de EU) op vakantie zijn.

Livestream eerste etappe Tour 2019 op NPO Start

Het is ook mogelijk om op zaterdag 6 juli 2019 naar de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk te kijken via een livestream op de website van NPO Start. Op die site kan men immers per livestream naar NPO1 (Nederland 1) kijken, waarop deze openingsrit live wordt uitgezonden. Dit is een gratis livestream van deze openingsrit. Die livestream op de site van NPO Start is wel 'geo-restricted'. Alleen vanuit Nederland kan op die site via een gratis livestream naar de openingsrit van de Tour op NPO1 kijken. Vanuit andere landen is deze livestream van NPO1 'geo-blocked'.

Livestream Tour op 6 juli 2019 via NLziet

Men kan deze openingsetappe van de Tour de France 2019 op 6 juli ook bekijken via de NLziet-app. Om met een livestream van die dienst naar tv te kunnen kijken, dient men wel een abonnement te hebben. Indien men dat niet heeft, kan men binnen Nederland echter dezelfde livestream van de openingsrit geheel gratis bekijken via de bovengenoemde NPO Start-app.

Livestream openingsrit Tour de France via InteractieveTv of op de iTV-app

Voor klanten van de KPN is het ook mogelijk om de eerste etappe van de Tour de France 2019 online via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv. Via die site kunnen klanten van KPN immers per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoort de zender Nederland 1 (NPO1), waarop de openingsrit wordt uitgezonden. Zo kan men dus, indien men inlogt op die site, op zaterdag 6 juli 2019 per livestream naar de uitzending van deze eerste etappe kijken. Net als de Ziggo Go App kan men de dienst van de KPN ook in de hele EU gebruiken, om bijvoorbeeld op een vakantielocatie live naar de eerste etappe van de Tour de France 2019 te kijken. Bij KPN kan men ook per livestream tv kijken via een app genaamd iTV. Hierop kan men diezelfde livestream van Nederland 1 (NPO1) bekijken als op de site van InteractieveTv. Wat is dan het verschil tussen het kijken van een livestream op de site of op de app? De livestream op de app is geoptimaliseerd voor kijkers op smartphones en tablets. De livestream op de site is daarentegen bedoeld voor kijkers die live tv willen kijken op een reguliere 'desktop' computer of een laptop.

Verslag openingsrit Tour de France 2019

Tijdens de finale van deze rit kwam de grote favoriet voor de ritzege, de Nederlander Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), helaas ten val. Tot verbazing van velen in de wielerwereld en tot grote vreugde van de Nederlandse wielerfans, nam Mike Teunissen, ploeggenoot en landgenoot van Groenewegen, in de massasprint op grandioze wijze de rol van afmaker over en won deze rit. Hij werd daarmee ook de eerste Nederlander sinds 30 jaar die de gele trui mocht aantrekken.

Uitslag eerste etappe Tour 2019

 1. Mike Teunissen (Ned) Team Jumbo-Visma
 2. Peter Sagan (Slw) BORA - Hansgrohe
 3. Caleb Ewan (Aus) Lotto - Soudal
 4. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data
 5. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain Merida
 6. Michael Matthews (Aus) Sunweb
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott
 8. Oliver Naesen (Bel) AG2R
 9. Elia Viviani (Ita) Deceuninck QuickStep
 10. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamOp vrijdag 14 augustus 2020 wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden. De openingsrit van de…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Tour of California 2019, live op tv en livestreamTour of California 2019, live op tv en livestreamOp zondag 12 mei 2019 gaat de veertiende editie van de Amgen Tour of California van start. Deze Amerikaanse wielerkoers…

Welke sport past het best bij mij?Welke sport past het best bij mij?Bijna iedereen heeft wel een blauwe maandag een sport beoefend die eerst heel leuk leek, maar toen toch een beetje begon…
Hoe word ik een betere wielrenner?Hoe word je een betere wielrenner? Hoe verbeter je je klimcapaciteiten? Hoe word je profwielrenner? Misschien heb je je…
Bronnen en referenties
 • http://www.coureurlocale.nl/Tour/Tijdritten/TijdrittenProloog2.aspx
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.letour.fr
 • Wieler Revue Tourspecial 2018

Reageer op het artikel "Tour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!