InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Vuelta 2018

Favorieten Vuelta 2018

Favorieten Vuelta 2018 De Vuelta Ciclista a Espana 2018 wordt verreden van 25 augustus tot en met 16 september. Dit is de 73e editie van de Ronde van Spanje. Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Vuelta 2018? En welke renners behoren tot de belangrijkste kanshebbers voor de eindzege in de Vuelta 2018?

Historie Ronde van Spanje

De eerste twee edities van de Ronde van Spanje werden verreden in 1935 en 1936. Beide jaren werd het eindklassement van deze ronde gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. De recordhouder qua aantal eindzeges in de Ronde van Spanje is Roberto Heras. Deze Spanjaard won de ronde vier keer (in 2000, 2003, 2004 en 2005), al is er nogal veel discussie over, of die vierde zege daadwerkelijk meegeteld moet worden. Die overwinning werd hem namelijk oorspronkelijk ontnomen omdat hij in die ronde op epo was betrapt. Een Spaanse rechtbank heeft in 2011 echter geoordeeld dat hij die zege in 2005 terug moest krijgen. Hij zou volgens de rechtbank indertijd onterecht geschorst zijn.

Achter Heras staan Tony Rominger en Alberto Contador gezamenlijk op de tweede plek van de liijst van renners met de meeste eindzeges in de Vuelta. De Zwitser Rominger won in de jaren negentig drie keer op rij de Ronde van Spanje: in 1992, 1993 en 1994. Alberto Contador won in 2008, 2012 en 2014. Tot de recente winnaars van het eindklassement van de Vuelta behoren onder meer ook: Alejandro Valverde (2009), Vincenzo Nibali (2010), Juan Jose Cobo (2011), Chris Horner (2013), Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016) en Chris Froome (2017).

Parcours Vuelta 2018

Hoe ziet het rittenschema van de Vuelta 2018 eruit? Er staan 21 etappes op het programma. De Vuelta begint in Malaga met een openingstijdrit van 8 kilometer. Ook de zestiende etappe van deze Vuelta is een individuele tijdrit (lengte: 32,7 kilometer). Net als bij veel voorgaande edities, ligt ook bij de Vuelta van 2018 vaak de finish bovenop een klim. In 2018 finishen 9 van de 21 etappes op een beklimming.

Vuelta 2018 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Spanje 2018 zijn live op tv en online per livestream te volgen. Deze koers wordt elke dag live op tv uitgezonden door Eurosport en Sporza. Daarnaast zendt de NOS de etappes in de weekends ook live uit op tv.

Favorieten: klassementsrenners Vuelta 2017

Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Vuelta 2018? En wie worden er door hun teams uitgespeeld als kopmannen? De Vuelta is eigenlijk een heel andere koers dan bijvoorbeeld bij de Giro en de Tour. Bij die andere grote rondes weten renners vaak al een half jaar van tevoren dat ze in die ronde gaan starten en ze bereiden zich in die periode ook specifiek voor op die rittenkoers. Voor veel renners en ploegen is de daarentegen Vuelta meer een 'wedstrijd van de tweede kans'. Als ze bijvoorbeeld vallen of ziek worden in de Tour en daardoor een tegenvallende Ronde van Frankrijk rijden, dan kunnen ze daarna beslissen om als revanche alsnog de Vuelta te rijden. Hieronder vindt u een overzicht van prominente klassementsrenners die van start gaan in deze Ronde van Spanje.

Movistar: Quintana en Valverde

Het Spaanse topteam Movistar gaat op papier van start met een extreem sterke selectie in deze Vuelta. De Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alejandro Valverde zijn de kopmannen. (Oorspronkelijk zou ook Mikel Landa deze Vuelta rijden, maar hij is niet op tijd hersteld van z'n blessureleed.)

Het team Movistar ging in 2018 met grote verwachtingen van start in de Tour de France. Ondanks een ritzege van Quintana werd die Tour echter grotendeels een ontgoocheling voor Spaanse sterrenteam. Ze azen daarom dus ook op revanche in de Vuelta 2018.

Hoe verging het Movistar uiteindelijk in deze Vuelta? Vooraf verwachtten velen vooral een sterke Quintana, maar in de praktijk was Valverde sterker. Met name in de eerste weken presteerde Valverde goed en pakte ook twee ritzeges. In de slotdagen, tijdens de echt grote bergritten, verloor Valverde echter zijn kans op een plek op het eindpodium. Valverde eindigde als vijfde, Quintana werd achtste in het eindklassement.

Miguel Angel Lopez

Bij het team Astana is Miguel Angel Lopez de kopman in de Vuelta 2018. Deze Colombiaan wordt gerekend tot grootste rondetalenten ter wereld. In 2016 won hij als 22-jarige al de Ronde van Zwitserland. In 2017 werd hij achtste in het eindklassement van de Vuelta en won hij twee ritten. In 2018 werd hij derde in het eindklassement van de Giro d'Italia, achter Froome en Dumoulin.

Hoe verging het hem in de Vuelta 2018? Hij bewees wederom dat hij tot de meest talentvolle klassementsrenners ter wereld behoort: Lopez werd derde in het eindklassement van de Vuelta 2018.

Lotto-Jumbo: Kruijswijk en Bennett

Het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo gaat men van start met de klassementsrenners Steven Kruijswijk en George Bennett. Van dit tweetal focust Bennett (Nieuw-Zeeland) zich het meest op deze Vuelta. Voor de Nederlander Steven Kruijswijk was de Tour het hoofddoel van het seizoen. Die Tour is voor hem glansrijk verlopen. In de aanloop naar de Vuelta heeft Kruijswijk aangegeven dat hij echter ook wel graag in de Vuelta 2018 een goed klassement wil rijden. In de praktijk is het echter al voor heel veel toprenners erg zwaar gebleken om zowel de Tour als de Vuelta goed te rijden. Kruijswijk zou daarom tijdens de Vuelta hoe zijn goed vorm is, om vervolgens te besluiten wat zijn doel in deze ronde is: is hij daadwerkelijk goed genoeg om een goed klassement te rijden, of gaat hij voor een etappezege, of gebruikt hij de Vuelta mede om het WK wielrennen voor te bereiden?

Hoe verliep de Vuelta voor Lotto-Jumbo? Kruijswijk reed een ijzersterke ronde. Uiteindelijk miste hij nipt het eindpodium, hij eindigde als vierde in het eindklassement. Bennett reed enigszins een tegenvallende Vuelta en reed daarom in de latere fase vooral in dienst voor Kruijswijk.

Wilco Kelderman

Bij het Team Sunweb is de Nederlander Wilco Kelderman de kopman voor het klassement in deze Vuelta. Kelderman wordt al vele jaren tot de grootste rondetalenten van Nederland gerekend. Hij kan zowel goed klimmen als goed tijdrijden. Kelderman heeft echter in z'n carrière al heel wat grote tegenslagen meegemaakt (waaronder diverse zware valpartijen). Hoe sterk hij kan rijden als hij fysiek en mentaal in goede vorm is, bewees hij echter bijvoorbeeld in de Vuelta van 2017, waarin hij vierde werd in het eindklassement.

Hoe verliep in 2018 de Vuelta van Kelderman? Tijdens deze ronde presteerde hij wisselvallig, waarschijnlijk mede vanwege zijn voorbereiding vol tegenslagen, waardoor hij eigenlijk zonder competitieritme van start moest gaan. Uiteindelijk herpakte Kelderman zich echter nog goed en vocht zich terug naar een plek in de top tien van de eindstand van deze Vuelta.

Simon Yates

Het Australische team Mitchelton-Scottt heeft de Brit Simon Yates als kopman in deze Vuelta. in Yates reed in het voorjaar van 2018 lange tijd ijzersterk in de Giro en leek zelfs op weg te zijn naar de eindzege. Uiteindelijk stortte hij in de slotfase van die Giro echter in elkaar en verloor nog heel veel tijd. Hij zal zeker azen op revanche. De Vuelta 2018 is een mooi podium voor hem, om te demonstreren dat hij toch echt bij de beste renners ter wereld behoort in een Grote Ronde over drie weken.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Colombiaan Esteban Chaves naast Simon Yates de tweede kopman zou zijn in deze Vuelta. Uiteindelijk men besloten dat Chaves toch niet van start gaat in deze Vuelta. Hij werd namelijk getroffen door de ziekte van Pfeiffer en is daardoor niet op tijd in vorm om deze Ronde van Spanje te rijden. Simon Yates krijgt daarentegen onverwacht wel zijn broer Adam Yates aan z'n zijde in de selectie van Mitchelton-Scott voor de Vuelta 2018. Oorspronkelijk zou Adam Yates de Vuelta 2018 niet rijden, maar na een tegenvallende Tour 2018 heeft men besloten dat hij toch van start gaat in de Ronde van Spanje 2018. Adam rijdt in deze Vuelta vooral in dienst van z'n broer Simon Yates.

Hoe verging het de gebroeders Yates in deze Vuelta? Het werd een groot succes: Simon pakte de eindzege in het algemeen klassement en won zo dus zijn eerste Grote Ronde. Adam had met name in de laatste week, tijdens grote bergetappes, een belangrijke rol als superknecht van z'n broer.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte had oorspronkelijk de Tour de France als hoofddoel in het seizoen 2018. Tijdens die Tour kwam hij echter zwaar ten val, waardoor hij op moest geven. Vervolgens heeft hij besloten om zich op de Vuelta 2018 te gaan focussen. Hij is in die Ronde van Spanje de kopman voor het klassement van team BMC. Porte werd kort voor de Vuelta 2018 echter ziek en reed een zeer tegenvallende Vuelta.

Nibali

Ondanks het blessureleed dat hij opliep door zijn val in de Tour de France 2018, heeft Vincenzo Nibali toch besloten om van start te gaan in de Vuelta 2018. Het is echter wel af te wachten in welke vorm hij van start gaat. Nibali heeft aangegeven dat hij zich in principe niet gaat focussen op het algemeen klassement. Hij wil de Vuelta vooral gebruiken als voorbereiding op het WK wielrennen 2018. De Italiaan rijdt anno 2018 voor Team Bahrain-Merida.

Nibali won de Vuelta in 2010. Ook pakte hij de eindzege in de Tour (2014) en twee maal de eindzege in de Giro (2013 en 2016). In de Giro 2017 werd hij derde. In de Vuelta van 2017 werd hij tweede achter Froome.

Hoe verliep de Vuelta 2018 voor Nibali? Hij reed een onopvallende ronde en mengde zich niet in de strijd om het algemeen klassement. In de slotfase van de Vuelta ging hij nog wel enkele malen mee ten aanval, maar zonder daarbij erg succesvol te zijn. Voor hem was de Vuelta dus inderdaad vooral een voorbereidingswedstrijd op het WK en de rest van het najaar.

Aru

Een andere Italiaan die in theorie mogelijk een hoofdrol zou kunnen spelen in de Vuelta 2018 is Fabio Aru. Hij is in deze ronde de kopman van het UAE Team Emirates. Aru pakte in 2015 de eindzege in de Vuelta a España. Aru reed in het voorjaar van 2018 een tegenvallende Giro. In de tweede helft van het seizoen 2018 wilde hij zich revancheren door zich te focussen op de Giro en het WK wielrennen. Dat werd echter een deceptie: Aru reed een zeer tegenvallende Vuelta.

Mollema

Ook Bauke Mollema (Trek Segafredo) staat op de startlijst van de Vuelta 2018. Hij wil in deze ronde vooral proberen te strijden voor de ritzeges in de bergetappes. Tijdens de Vuelta zal hij vervolgens evalueren hoe goed z'n vorm is en daarna kan hij besluiten om ook voor het algemeen klassement te gaan.

Hoe verliep voor hem de Vuelta? Mollema reed menigmaal in de aanval, haalde ook een aantal korte klasseringen in daguitslagen, maar won geen etappe in de Vuelta 2018. Wel won hij dankzij deze manier van koersen de prijs voor de 'meest strijdlustige renner van de Vuelta 2018'.

Thibaut Pinot

Een andere grote naam op de startlijst is de Fransman Pinot. Hij is een zeer getalenteerde, maar ook zeer wisselvallig presterende coureur. Pinto rijdt de Vuelta voor FDJ. Na het uitvallen van Pinot in de Giro (met ziekte en uitputtingsverschijnselen) heeft hij een lange herstelperiode nodig gehad. Het was nog af te wachten in welke vorm hij de Vuelta 2018 zou rijden.

Pinot deed in deze Vuelta weer zijn imago als wisselvallig presterende coureur alle eer aan. Hij won twee etappes en reed op sommige dagen echt ijzersterk, maar hij presteerde tussendoor in sommige bergritten ook weer juist tegenvallend, waardoor hij niet mee kon strijden om de podiumplekken. Uiteindelijk werd hij zesde in het eindklassement.

Overige klassementsrenners en goede klimmers

Welke overige goede klimmers en klassementsrenners staan op de startlijst van de Vuelta 2018? Op de deelnemerslijst staan onder meer Uran, Majka, Daniel Martin, De La Cruz, Carapaz, Bilbao, Henao, Zakarin, Woods, Rolland, Formolo, Geniez, Kwiatkoski, Mas, De Plus, Benoot, Caruso, Pardilla, Meintjes en Buchmann. Van al deze 'outsiders' presteerde zonder twijfel Mas het sterkst: hij eindigde als tweede in het algemeen klassement en demonstreerde daarmee dat hij één van de grootste rondetalenten van Spanje is.

Vuelta = moeilijk voorspelbaar

Er gaan altijd heel wat goede klimmers in de Vuelta van start, die zich niet op het algemeen klassement focussen, maar zich eigenlijk vooral op dagzeges willen richten. Vaak zijn dit coureurs die eerder in het seizoen zich al volledig op een klassement hebben gefocust in de Giro of de Tour. Het komt echter ook voor dat zulke renners 'per ongeluk' tijdens de Vuelta merken dat hun vorm heel goed is en daarom alsnog beslissen om voluit voor het klassement te gaan. (Dit gebeurde bijvoorbeeld met Tom Dumoulin in 2015.) Door al deze omstandigheden is het doorgaans extra moeilijk om te voorspellen welke renners in de Vuelta een hoofdrol gaan spelen in het algemeen klassement.

Afwezig in de Vuelta 2018

Een aantal renners die in het verleden de Vuelta kleurden zijn in 2018 afwezig. Daartoe behoort Tom Dumoulin, aangezien hij al een druk seizoen heeft gehad met de Giro en de Tour. Ook het Nederlandse toptalent Sam Oomen heeft besloten om de Vuelta 2018 niet te rijden.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.standaard.be/cnt/c33bst5d
  • http://www.cyclingnews.com
  • http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2017_Startlist

Reageer op het artikel "Favorieten Vuelta 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!