Sprinters in de Vuelta 2020

Sprinters in de Vuelta 2020 Op 20 oktober 2020 gaat de 75e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start. Welke prominente sprinters staan op de startlijst van deze Ronde van Spanje? Wie zijn de grote favorieten voor de overwinningen in de massasprints? Welke sprinters hebben in de loop der jaren uitgeblonken in de Vuelta a Espana?

Geschiedenis: rittenkapers in de Vuelta

Anders dan de Giro d'Italia en de Tour de France, is de Vuelta Ciclista a Espana doorgaans niet een ronde waarin de topsprinters verschrikkelijk veel kansen op ritzeges krijgen. In veel Vuelta-ritten zitten toch een aantal beklimmingen die voor veel 'pure sprinters' iets te lastig zijn. Op de ranglijst van de succesvolste rittenkapers van de Vuelta staan dan ook veel renners die goed konden sprinten, maar daarnaast ook behoorlijk goed konden klimmen.

Delio Rodríguez Barros

De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Vuelta Ciclista a Espana is de Spanjaard Delio Rodríguez Barros. Hij werd geboren in 1916 en overleed in 1994. Hij was een geweldige coureur, maar hij is buiten Spanje vele malen minder bekend dan in eigen land. Deels komt dit, doordat hij niet veel buiten Iberisch Schiereiland koerste. Daarnaast komt dit, doordat hij zijn glorietijd had tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen er vanzelfsprekend niet veel internationale deelnemers aan de start stonden van de Spaanse wielerkoersen.

Rodriguez won een recordaantal van 33 etappes in de Vuelta, waaronder veel sprints (wat zijn specialisme was), maar ook bergritten en tijdritten. In de Vuelta van 1941 won hij maar liefst 12 ritten. In 1945 slaagde hij erin om, naast zes etappezeges, ook het algemeen eindklassement van de Vuelta te winnen.

Andere rittenkapers uit de Vuelta-historie

Nummer twee op de lijst van renners met de meeste zeges in Vuelta-ritten is Alessandro Petacchi. Deze Italiaan won in zijn carrière 20 Vuelta-ritten. De gedeelde derde plek op de lijst van rittenkapers in de Vuelta is voor Laurent Jalabert en Rik van Looy (die beiden zeker niet alleen massasprints wonnen). Zij wonnen 18 Vuelta-ritten. De beste Nederlandse rittenkaper uit de Vuelta-historie is Gerben Karstens, die op de zesde plek staat op de internationale lijst van 'meeste etappezeges in de Vuelta'. Hij won 15 Vuelta-ritten.

Op de zevende plek van die lijst staat de Belg Freddy Maertens. Opvallend genoeg ging Maertens slechts één keer van start in de Vuelta, maar in die ronde van 1977 slaagde hij erin om een recordaantal van maar liefst 13 ritten te winnen. Daaronder waren heel wat massasprints, maar ook bergritten en twee tijdritten. Maertens pakte in 1977 ook de eindzege in de Vuelta.

Parcours Vuelta en de sprinters

De Vuelta is traditioneel een koers waarin de sprinters minder kansen krijgen dan in de Tour de France of de Giro d'Italia. In het rittenschema van de Vuelta 2020 finishen bijvoorbeeld weer heel wat etappes bovenop een berg of een heuvel. Toch blijven er voor de sprinters zeker nog wel voldoende kansen op ritzeges over. Juist doordat de Vuelta qua topsprinters doorgaans iets minder sterk bezet is dan de Giro of de Tour, is de Vuelta een podium waarop jonge, talentvolle sprinters de kans krijgen om hun mondiale doorbraak te beleven. Diverse topsprinters, waaronder Petacchi en Kittel, pakten in de Vuelta hun eerste ritzege in een Grote Ronde, waarna er nog heel veel ritzeges in andere grote rondes zouden volgen.

Vuelta 2020 live op tv en livestream

Alle etappes van de Ronde van Spanje 2020 worden live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Daarnaast is deze 75e editie van de Vuelta Ciclista a España ook deels live te volgen bij de NOS.

Deelnemers: startlijst

Er staan 22 ploegen op de startlijst van de Vuelta 2020. 19 ploegen met een World Tour-licentie hadden sowieso startplicht in deze ronde. Drie teams kregen een wildcard. Elke ploeg mag in deze Ronde van Spanje van start gaan met 8 deelnemers.

Welke sprinters rijden de Vuelta 2020?

Welke sprinters staan op de startlijst van de Vuelta 2020? Hieronder vindt u een overzicht. De Vuelta is doorgaans de ronde waarin teams nog de meeste 'last minute' wijzigingen doorvoeren in hun selectie. Bij de Giro en de Tour zijn de selecties vaak reeds lang van te voren bepaald en werkt men structureel met die selectie toe naar zo'n grote ronde. De Vuelta is daarentegen vaak een 'ronde van de herkansingen'. Als bijvoorbeeld een toprenner geblesseerd raakt in de Tour, of om een andere reden een tegenvallend seizoen heeft gereden, dan kan men besluiten om hem, tegen de oorspronkelijke plannen in, alsnog de Vuelta te laten rijden. Als zo'n toprenner bijvoorbeeld een klimmer is, dan kan men besluiten om de hele selectie van de ploeg voor de Vuelta totaal om te gooien, om hem van klimknechten te voorzien. En men kan dan besluiten om bijvoorbeeld een subtop-sprinter, die in de oorspronkelijke voorlopige selectie zat, toch thuis te laten. Omgekeerd kan men echter ook plotseling besluiten om juist een sprinter die een tegenvallende Tour reed, alsnog de Vuelta te laten rijden en ook een reeks knechten voor hem in die selectie te doen.

Pascal Ackermann

Op 17 januari 1994 werd Pascal Ackermann geboren in Kandel (Duitsland). Sinds 2017 is hij profwielrenner. Deze Duitser is één van de 'Rising Stars' van het sprintersgilde. In 2019 won hij twee etappes en het puntenklassement in de Giro. Ook won hij in de loop der jaren vier etappes in de Ronde van Polen. Op zijn erelijst staan ook zeges in semi-klassiekers zoals Eschborn-Frankfurt (GP Frankfurt op 1 mei), de Prudential Ride London en de Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel). In de Vuelta van 2020 is hij de sprintkopman van BORA - Hansgrohe.

Sam Bennett

De Ier Sam Bennet is anno 2020 uitgegroeid tot één van de beste sprinters ter wereld. In de voorgaande jaren reed hij bij Team Bora Hansgrohe in de schaduw van Peter Sagan, waardoor hij bij dat team nooit werd uitgespeeld in de Tour de France. In 2020 rijdt hij bij Deceuninck-QuickStep. Bij die ploeg was hij eindelijk het speerpunt in de massasprints van de Tour. Het gevolg ervan was dat Bennett in 2020 de groene trui in de Tour won.

Jasper Philipsen

Op 2 maart 1998 werd Jasper Philipsen geboren in Mol (België). Hij wordt door velen beschouwd als een zeer getalenteerde coureur voor de klassiekers. Philipsen is echter ook een goede sprinter. Hij rijdt anno 2020 voor de ploeg UAE-Team Emirates. Vaak wordt hij in massasprints van andere rondes ingezet om de sprint aan te trekken voor kopmannen zoals Gaviria en Kristoff. Waarschijnlijk krijgt hij in de Vuelta van 2020 de gelegenheid om voor z'n eigen kansen te rijden.

Overige sprinters

Welke overige sprinters staan op de startlijst van de Vuelta 2020? Bij EF Education First zit Magnus Cort Nielsen in de voorlopige selectie. Hij is een zeer sterke en getalenteerde coureur. Deze Deen heeft zich niet gespecialiseerd in massasprints, maar hij is wel zeer explosief. Als hij in goede vorm is, dan is hij zeker in staat om groepssprints (met name bij heuvelachtige ritten) te winnen. Zo pakte hij in het verleden al diverse mooie zeges door de sprints van een uitgedund peloton te winnen.

De 26-jarige Jakub Mareczko is een Italiaan met Poolse roots. Hij rijdt anno 2020 voor Team CCC. In principe is Mareczko een zeer snelle sprinter, maar hij heeft vaak moeite met de hardheid van het parcours en het koersverloop in grote wedstrijden. De overgrote meerderheid van z'n goede prestaties heeft hij daarom geboekt in kleinere wedstrijden. Als voorbeeld: na de 'coronabreak' reedt hij heel sterk in de Ronde van Hongarije, waar hij drie etappes en het puntenklassement won. Maar zijn eerstvolgende koers daarna was de BinckBank Tour en in die World Tour-wedstrijd speelde Mareczko geen enkele rol in de sprints; hij zou die ronde ook niet uitrijden. Waarschijnlijk zijn de parcoursen en het koersverloop in de Vuelta 2020 voor hem ook te zwaar, maar indien alles toch voor hem meezit en hij in topvorm is, dan moet het niet worden uitgesloten, dat hij in die koers wel mee kan spelen in de grote sprints.

Spaanse sprinters op de deelnemerslijst zijn Jon Aberasturi en Alex Aranburu. In zijn jonge jaren was ook Francisco Ventoso een goede sprinter. Anno 2020 rijdt de inmiddels 38-jarige Ventoso echter meestal in dienst van z'n teamgenoten. Welke andere coureurs op de startlijst kunnen korte klasseringen in de sprints behalen? Bij Lotto-Soudal krijgt mogelijk de Belg Tosh van der Sande de kans om voor z'n eigen kansen te mogen sprinten in deze Vuelta. Hij is niet een grote kanshebber voor etappezeges, maar hij is wel een coureur die, als hij voor zichzelf mag rijden, een aantal mooie ereplaatsen bij elkaar kan sprinten. In veel andere wedstrijden moet hij echter in dienst van z'n kopmannen rijden. Een wereldcoureur zoals Alejandro Valverde is natuurlijk geen specialist in massasprints, maar heeft wel een goede sprint en kan daarmee waarschijnlijk met name in groepssprint na heuvelachtige ritten nog heel wat korte klasseringen behalen. Op de startlijst van de Vuelta staan ook diverse namen van coureurs die qua aanleg wel een goede sprint hebben, maar die zich in hun carrière niet per se op massasprints hebben gericht. Zulke coureurs zijn bijvoorbeeld Reinardt Janse van Rensburg en Dion Smith. Indien zij zich wel in de sprints van deze Vuelta gaan werpen, dan kunnen zij mogelijk toch nog diverse korte klasseringen behalen.

Afwezig: klassiekersprinters en Giro-sprinters

Men vreesde dat de Vuelta qua sprinters in 2020 nog wat minder sterk bezet zou zijn dan het in veel voorgaande edities was. Dit komt mede door de herzieningen op de kalender, als gevolg van de coronacrisis. Hierdoor wordt de Giro deels tegelijkertijd verreden met de Vuelta. Bovendien worden diverse klassiekers hierdoor tijdens de Vuelta verreden. Het gevolg hiervan is dat renners die zich op de Giro of de klassiekers focussen, niet van start kunnen gaan in de Vuelta. Toch heeft de Vuelta 2020 nog een mooi deelnemersveld qua sprinters, met echte wereldtoppers zoals Bennett en Ackermann.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Biografie: Mathieu HermansBiografie: Mathieu HermansOp 9 januari 1963 werd Mathieu Hermans geboren in de Noord-Brabantse plaats Goirle. In 1985 werd hij profwielrenner. Ein…
Favorieten Vuelta 2020Favorieten Vuelta 2020De Vuelta Ciclista a Espana 2020 begint op 20 oktober. De slotrit van deze Ronde van Spanje wordt verreden op 8 november…
Vuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamVuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamEén van de beroemdste bergen in het parcours van de Vuelta is de Alto de El Angliru. Deze verschrikkelijke klim heeft al…

Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.lavuelta.com
  • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Sprinters in de Vuelta 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hendrickx, 15-08-2018 11:26 #1
Kittel en Groenewegen komen die aan de start van de Vuelta?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!