InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2018 live tv en livestream

Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2018 live tv en livestream

Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2018 live tv en livestream Op zondag 7 oktober 2018 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse veldrit is live op tv te zien. Ook is de GP Mario de Clercq 2018 via een livestream op het internet te volgen. De hoofdsponsor van deze Vlaamse veldrit is met ingang van 2018 het bedrijf Brico. Daarom wordt deze veldrit ook wel de Brico Cross Ronse genoemd.

Geschiedenis GP Mario de Clercq

Officieel vond de eerste editie van deze wedstrijd plaats in 2000. Indertijd werd deze wedstrijd echter in een andere plaats verreden (in Wortegem-Petegem) en op een totaal ander (veel vlakker) parcours. De wedstrijd werd daar verreden van 2000 tot en met 2004. Daarna verdween deze cross enige jaren van de kalender. In 2010 maakten de organisatoren hun comeback, waarbij men echter besloot om de wedstrijd voortaan bij een andere plaats (Ronse) te laten verrijden en op een veel zwaarder parcours.

De Belg Sven Nys was in 2010 de eerste winnaar van deze vernieuwde cross. Hij won de cross in 2013 voor de tweede keer. De cross in Ronse werd in de daaropvolgende jaren gewonnen door de Belgen Kevin Pauwels (in 2011) en Niels Albert (2012). In 2013 en 2014 pakte Nys zijn derde en vierde zege. In 2015 en 2016 werd deze wedstrijd gewonnen door Wout van Aert. In 2017 ging de zege naar Lars van der Haar.

Wereldbeker, GVA, Bpost, DVV en Brico Cross

In de beginperiode was deze veldrit meermaals een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Later werd deze cross een onderdeel van de GVA Trofee. De naam van dat klassement veranderde later in de Bpost Trofee en nog weer later in de DVV Verzekeringen Trofee. De crossen van dat klassement werden live op tv en per livestream uitgezonden door Sporza. Met ingang van 2018 is de veldrit van Ronse echter niet meer een onderdeel van dat klassement. Het is sindsdien een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen.

Mario de Clercq

Deze wedstrijd is vanzelfsprekend vernoemd naar de oud-wereldkampioen Mario de Clercq. Hij werd in Oudenaarde geboren op 5 maart 1966 en groeide op in een echte veldritfamilie. Zijn vader was de crosser René de Clercq, die in 1969 wereldkampioen werd bij de amateurs. Een oom van Mario was Roger de Clercq (een oudere broer van René), die drie keer Belgisch veldritkampioen werd bij de profs.

Mario de Clercq werd in 1991 profwielrenner bij de Nederlandse Buckler-ploeg van Jan Raas. Gedurende de eerste jaren van zijn profcarrière richtte hij zich vooral op het wegwielrennen. Dat bracht hem echter weinig grote successen. Midden jaren negentig besloot hij zich op het veldrijden te gaan concentreren. Dat bleek een gouden idee te zijn. Hoewel hij op het moment dat hij besloot om over te stappen naar het veldrijden al bijna dertig was, slaagde hij er toch in om nog een grandioze erelijst op te bouwen als crosser. Hij won drie keer het WK veldrijden en werd twee keer Belgisch kampioen bij de profs.

In zijn nadagen als crosser raakte Mario de Clercq nog wel in opspraak. Hij werd verdacht van dopinggebruik. Er werd bij hem tijdens een huiszoeking onder meer een schriftje gevonden, met daarin allerlei aantekeningen over dopinggebruik.Mario de Clercq gebruikte toen het legendarische excuus, dat dit geen aantekeningen waren van zijn eigen dopinggebruik, maar aantekeningen voor een roman over een dopinggebruiker, die hij wilde schrijven.

Uiteindelijk werd Mario de Clercq toch voor vier jaar geschorst, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Van 2007 tot 2016 was De Clercq de ploegleider van het team Sunweb, waarvoor onder meer Kevin Pauwels en Klaas Vantornout rijden. Daarnaast was De Clercq ook onder meer nog actief als adviseur voor de GP Mario de Clercq. Zo is hij de ontwerper van het parcours van deze wedstrijd.

Parcours Brico Cross Ronse

De wedstrijd vindt plaats op een parcours rondom de Hotondberg. Dit is een heuvel ten noord-westen van de stad Ronse. (Hoewel deze cross doorgaans 'de veldrit van Ronse' wordt genoemd, ligt het parcours eigenlijk grotendeels in Zulzeke, een deelgemeente van Kluisbergen.) Aangezien de route van deze veldrit over de Hotondberg gaat, noemt men deze veldrit vaak ook de 'Hotondcross'.

Het parcours bevindt zich bij de Zandstraat (aan die straat liggen ook de start- en finishlijn). Een groot deel van het parcours bestaat qua ondergrond uit gras. Daarnaast zijn er echter ook twee lange asfaltstroken, namelijk bij de finish-strook en niet ver daarvoor, aan de westkant van het parcours. Hieronder vindt u het adres van het parcours.

Adres:
 • Terreinen molen 'Ten Hotond'
 • Zandstraat 4
 • 9690 Kluisbergen.

Programma GP Mario de Clercq 2018

 • Nieuwelingen: 9u45
 • Junioren: 10u45
 • Beloften (U23): 11u45
 • Dames: 13u45
 • Elite (profs) en beloften: 15u00

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst in Ronse? De meeste Belgische en Nederlandse toppers staan op de deelnemerslijst van deze wedstrijd, waaronder Wout van Aert, Lars van der Haar, Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Laurens Sweeck. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de GP Mario de Clercq 2018.
GP Mario de Clercq 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1 - Wout van Aert (Bel)
2 - Mathieu van der Poel (Ned)
5 - Michael Vanthourenhout
6 - Lars van der Haar (Ned)
8 - Tim Merlier (Bel)
12 - Marcel Meisen (Dui)
13 - Eli Iserbyt (Bel)
14 - Kevin Pauwels (Bel)
15 - Michael Boros (Tsj)
16 - Jens Adams (Bel)
17 - Tom Meeusen (Bel)
18 - Gianni Vermeersch (Bel)
20 - Diether Sweeck (Bel)
23 - Nicolas Cleppe (Bel)
24 - Dieter Vanthourenhout (Bel)
25 - Stan Godrie (Ned)
27 - Joris Nieuwenhuis (Ned)
28 - Yannick Peeters (Bel)
29 - Sieben Wouters (Ned)
30 - Robin Alderweireld (Bel)
31 - Kenneth Van Compernolle (Bel)
32 - Hendrik Sweeck (Bel)
33 - Thijs Aerts (Bel)
34 - Mikolaj Markiewicz (Pol)
35 - Lucas Dubau (Fra)
36 - Joshua Dubau (Fra)
37 - Kelvin Bakx (Bel)

Live op tv: GP Mario de Clercq 2018 (Brico Cross Ronse)

Door welke zender wordt deze veldrit live uitgezonden? De GP Mario de Clercq wordt, net als alle 'Brico Crossen', live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Door hen worden zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uitgezonden. De live tv-uitzending van de Brico Cross Ronse (Hotondcross) begint rond 13u35. De start van de vrouwenwedstrijd is live te zien om 13u45. De start van de herenwedstrijd is live te zien om 15u00. Voor de meeste Nederlandse kijkers is de zender VTM niet op tv te ontvangen. Voor Nederlanders die crossen live op tv kijken is dat dus wel een nadeel vergeleken met de oude situatie, toen deze veldrit nog live op tv werd uitgezonden door Sporza (VRT). De Nederlandse veldritfans kunnen deze GP Mario de Clercq echter wel online via een livestream bekijken. (Meer info over de livestream van de GP Mario de Clercq: zie verderop.)

Live wielrennen en veldrijden op tv

Op de middag van de GP Mario de Clercq kunnen de wielerliefhebbers ook nog genieten van live wegwielrennen: de Franse klassieker Parijs-Tours 2018 wordt op die zondagmiddag door diverse omroepen live op tv (en online per livestream) uitgezonden.

In het weekend na de GP Mario de Clercq zijn er ook weer diverse wegwielerwedstrijden en veldritten live op tv en online via de livestream te zien. In dat weekend worden twee tv-crossen verreden: de Rapencross Lokeren op zaterdag 13 oktober en de Cyclocross Gieten (Superprestige) op zondag 14 oktober. De belangrijkste wegwielerkoers in dat weekend is de Italiaanse klassieker Ronde van Lombardije op zaterdag 13 oktober.

Livestream GP Mario de Clercq - Brico Cross Ronse 2018

De 'Grote Prijs Mario de Clercq - Brico Cross Ronse' is op zondag 7 oktober ook live op het internet te volgen via een livestream. Hiermee kan men de GP Mario de Clercq dus op bijvoorbeeld een laptop of smartphone bekijken. Deze livestream wordt beschikbaar gesteld door de omroep VTM.

Gratis livestream GP Mario de Clercq 2018

De livestream van de Brico Cross Ronse (GP Mario de Clercq) is geheel gratis. Hij bevindt zich op de middag van zondag 7 oktober 2018 op de website van VTM. Men kan een gratis account aanmaken bij VTM (medialaan) om de livestream te kunnen bekijken. Als men daarmee inlogt, dan kan men de livestream van de GP Mario de Clercq vervolgens vinden in de programmagids van VTM. Sinds medio 2018 is het echter ook mogelijk om zo'n stream van VTM te bekijken zonder zo'n een expliciet (gratis) account van deze omroep. Men kan ook met een Facebook-account inloggen om deze livestream van de GP Mario de Clercq te bekijken. Soms kan de livestream wegens overbelasting overigens wel haperen (zoals vaker het geval is bij een populaire, gratis, openbare stream van een groot evenement). Behalve via de programmagids kan men de livestream ook bereiken via onder meer de nieuws-site van VTM. Het kan zelfs soms gebeuren dat de livestream via de programmagids te druk bezet is (en daardoor hapert), maar dat de stream bijvoorbeeld via de nieuws-site wel prima functioneert.

Voor Nederlandse veldritfans die graag online (per livestream) naar crossen kijken, is het wel een voortuitgang dat de uitzendrechten van deze cross verhuisd zijn van de publieke omroep VRT (Sporza) naar het commerciële VTM. De livestream van Sporza (VRT) was in het verleden immers vaak 'geo-blocked' (geblokkeerd) voor kijkers van buiten België. De livestream van de VTM voor de GP Mario de Clercq 2018 is daarentegen niet geo-restricted voor andere kijkers in de EU. Ook Nederlanders kunnen dus geheel gratis en geheel legaal naar de officiële livestream van de GP Mario de Clercq 2018 kijken.

HLN livestream

Behalve bij de zender VTM, is er ook een livestream van deze Brico Cross te vinden op de website van de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is eveneens een gratis stream. Bij deze livestream bevindt zich doorgaans ook een liveticker met info over het koersverloop.

FloBikes Livestream GP Mario de Clercq - veldrit Ronse 2018

Er is echter ook een officiële Engelstalige livestream bij de GP Mario de Clercq 2018. Deze livestream wordt geproduceerd door het bedrijf FloBikes. In tegenstelling tot de livestream van de VTM is dit echter niet een gratis openbare stream. Men dient een abonnement te hebben bij FloBikes om deze livestream van de GP Mario de Clercq - Hotondcross Ronse te kunnen bekijken. Deze livestream is vooral bedoeld voor kijkers in de Verenigde Staten en Canada. In die Noord-Amerikaanse landen groeit namelijk de populariteit van het veldrijden. Ook van diverse andere Europese crossen biedt FloBikes in de winter van 2018-2019 een livestream aan.

Uitslag GP Mario de Clercq 2018

 1. Mathieu van der Poel (Bel)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Gianni Vermeersch (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Nicolas Cleppe (Bel)
 9. Michael Boros (Tsj)
 10. Marcel Meisen (Dui)

Voorgaande editie: uitslag GP Mario de Clercq 2017

 1. Lars van der Haar (Ned) in 58'55"
 2. Mathieu van der Poel (Ned) op 20 sec.
 3. Wout van Aert (Bel) 21"
 4. Kevin Pauwels (Bel) 22"
 5. Toon Aerts (Bel) 24"
 6. Michael Vanthourenhout (Bel) 47"
 7. Jens Adams (Bel) 1'01"
 8. Dieter Vanthourenhout (Bel) 1'23"
 9. Laurens Sweeck (Bel) 1'31"
 10. Corné van Kessel (Ned) 1'38"

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Brico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamBrico Cross Parkcross Maldegem 2019 live op tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 6 februari 2019 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de dertiende editie van deze c…
Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamDe 23e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zondag 8 september 2019. Deze veldrit is een onderdeel van de wed…
Veldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamVeldrit Hulst: Brico Vestingcross 2019 live tv en livestreamOp zondag 17 februari 2019 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de derde editie van de Brico Vestingcross verred…
Bronnen en referenties
 • http://www.bpostbanktrofee.be
 • http://www.ronsekoerst.be/
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclo-cross.info
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2018 live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marcel Maerevoet, 10-10-2014 19:29 #1
Zijn er mindervalide parkings voorzien? Reactie infoteur, 11-10-2014
Ja hoor, de ingang hiervan is bij het kruispunt Kruisstraat/Zandstraat te Ronse.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!