Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestream

Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestream Op zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse veldrit is live op tv te zien. Ook is de GP Mario de Clercq 2019 via een livestream op het internet te volgen. Deze Vlaamse veldrit is een onderdeel van de wedstrijdreeks DVV Trofee Veldrijden.

Geschiedenis GP Mario de Clercq (Hotondcross)

Officieel vond de eerste editie van deze wedstrijd plaats in 2000. Indertijd werd deze wedstrijd echter in een andere plaats verreden (in Wortegem-Petegem) en op een totaal ander (veel vlakker) parcours. De wedstrijd werd daar verreden van 2000 tot en met 2004. Daarna verdween deze cross enige jaren van de kalender. In 2010 maakten de organisatoren hun comeback, waarbij men echter besloot om de wedstrijd voortaan bij een andere plaats (Ronse) te laten verrijden en op een veel zwaarder parcours.

De Belg Sven Nys was in 2010 de eerste winnaar van deze vernieuwde cross. Hij won de cross in 2013 voor de tweede keer. De cross in Ronse werd in de daaropvolgende jaren gewonnen door de Belgen Kevin Pauwels (in 2011) en Niels Albert (2012). In 2013 en 2014 pakte Nys zijn derde en vierde zege. In 2015 en 2016 werd deze wedstrijd gewonnen door Wout van Aert. In 2017 ging de zege naar Lars van der Haar. In 2018 ging de zege naar Mathieu van der Poel

Wereldbeker, GVA, Bpost, DVV en Brico Cross

In de beginperiode was deze veldrit meermaals een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Later werd deze cross een onderdeel van de GVA Trofee. De naam van dat klassement veranderde later in de Bpost Trofee en nog weer later in de DVV Verzekeringen Trofee. De crossen van dat klassement werden live op tv en per livestream uitgezonden door Sporza. In 2018 was de veldrit van Ronse echter niet meer een onderdeel van dat klassement. Het was toen een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen. Met ingang van 2019 is de wedstrijd echter toch weer teruggekeerd naar de DVV Trofee Veldrijden.

Mario de Clercq

Deze wedstrijd is vanzelfsprekend vernoemd naar de oud-wereldkampioen Mario de Clercq. Hij werd in Oudenaarde geboren op 5 maart 1966 en groeide op in een echte veldritfamilie. Zijn vader was de crosser René de Clercq, die in 1969 wereldkampioen werd bij de amateurs. Een oom van Mario was Roger de Clercq (een oudere broer van René), die drie keer Belgisch veldritkampioen werd bij de profs.

Mario de Clercq werd in 1991 profwielrenner bij de Nederlandse Buckler-ploeg van Jan Raas. Gedurende de eerste jaren van zijn profcarrière richtte hij zich vooral op het wegwielrennen. Dat bracht hem echter weinig grote successen. Midden jaren negentig besloot hij zich op het veldrijden te gaan concentreren. Dat bleek een gouden idee te zijn. Hoewel hij op het moment dat hij besloot om over te stappen naar het veldrijden al bijna dertig was, slaagde hij er toch in om nog een grandioze erelijst op te bouwen als crosser. Hij won drie keer het WK veldrijden en werd twee keer Belgisch kampioen bij de profs.

In zijn nadagen als crosser raakte Mario de Clercq nog wel in opspraak. Hij werd verdacht van dopinggebruik. Er werd bij hem tijdens een huiszoeking onder meer een schriftje gevonden, met daarin allerlei aantekeningen over dopinggebruik. Mario de Clercq gebruikte toen het legendarische excuus, dat dit geen aantekeningen waren van zijn eigen dopinggebruik, maar aantekeningen voor een roman over een dopinggebruiker, die hij wilde schrijven.

Uiteindelijk werd Mario de Clercq toch voor vier jaar geschorst, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Van 2007 tot 2016 was De Clercq de ploegleider van het team Sunweb, waarvoor onder meer Kevin Pauwels en Klaas Vantornout rijden. Daarnaast was De Clercq ook onder meer nog actief als adviseur voor de GP Mario de Clercq. Zo is hij de ontwerper van het parcours van deze wedstrijd.

Parcours Cyclcoross Ronse: Hotondcross

De wedstrijd vindt plaats op een parcours rondom de Hotondberg. Dit is een heuvel ten noord-westen van de stad Ronse. (Hoewel deze cross doorgaans 'de veldrit van Ronse' wordt genoemd, ligt het parcours eigenlijk grotendeels in Zulzeke, een deelgemeente van Kluisbergen.) Aangezien de route van deze veldrit over de Hotondberg gaat, noemt men deze veldrit vaak ook de 'Hotondcross'. In de loop der jaren is men die naam, 'de Hotondcross', steeds meer gaan gebruiken voor deze veldrit. Anno 2019 gebruikt men zelfs vaker de naam 'Hotondcross' dan de 'GP Mario de Clercq'.

Het parcours van de Hotondcross bevindt zich bij de Zandstraat (aan die straat liggen ook de start- en finishlijn). Een groot deel van het parcours bestaat qua ondergrond uit gras. Daarnaast zijn er echter ook twee lange asfaltstroken, namelijk bij de finish-strook en niet ver daarvoor, aan de westkant van het parcours. Hieronder vindt u het adres van het parcours.

Adres:

 • Terreinen molen 'Ten Hotond'
 • Zandstraat 4
 • 9690 Kluisbergen.

Programma GP Mario de Clercq op 14 december 2019 te Ronse

 • Junior-dames: 10u00
 • Junioren: 10u45
 • Heren Beloften (U23): 11u50
 • Dames: 13u45
 • Elite (profs): 15u00

Deelnemers Cyclocross Ronse: startlijst met rugnummers

Deelnemers: startlijst dameswedstrijd

Welke deelnemers staan bij de dameswedstrijd op de startlijst in Ronse? Tot de prominente deelnemers behoren onder meer Annemarie Worst, Sanne Cant, Yara Kastelijn, Laura Verdonschot, Maria Arzuffi, Ceylin Del Carmen Alvarado en Loes Sels.

Deelnemers Hotondcross 2019 (DVV): startlijst met rugnummers v.d. cross voor de dames elite
1. Cant, Sanne
2. Worst, Annemarie
3. Sels, Loes
4. Del Carmen Alvarado, Ceylin
5. Arzuffi, Maria A.
6. Loy, Ellen van
7. Lechner, Eva
8. Verdonschot, Laura
9. Kaptheijns, Maud
10. Kastelijn, Yara
11. Richards, Evie
12. Verschueren, Jolien
13. Steene, Kim van de
14. Riberolle, Marion R.
15. Siobhan Kelly
16. Roeck, Naomi de
17. Coogan Cisek C.
18. Geoghegan, Michelle
19. Alphen, Aniek van
20. Borowiecka, Barbara
21. Vas Kata, Blanka van
22. Kukk, Kätlin
23. Strathdee, Ishbel
24. Witzenburg, Marieke van
25. Akhmadoellina, Guzel
26. Vries, Didi de
27. Vos, Nele de
28. Vermeiren, Tinne
29. Tielen, D.
30. Hoeke, Geerte
31. Meistrok, Susanne

Deelnemers: startlijst herenwedstrijd

Welke deelnemers staan op de startlijst van de herenwedstrijd in Ronse? De meeste Belgische en Nederlandse toppers staan op de deelnemerslijst van deze wedstrijd, waaronder Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Eli Iserby Toon Aerts en Laurens Sweeck. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de GP Mario de Clercq 2019.

Deelnemers Hotondcross Ronse 2019 (DVV): startlijst met rugnummers v.d. cross voor heren elite (profs)
1. Poel, Mathieu van der
2. Aerts, Toon
3. Vanthourenhout, Michael
4. Haar, Lars van der
5. Sweeck, Laurens
6. Kessel, Corné van
7. Meisen, Marcel
8. Vermeersch, Gianni
9. Poel, David van der
10. Iserbyt, Eli
11. Adams, Jens
12. Merlier, Tim
13. Soete, Daan
14. Meeusen, Tom
15. Aernouts, Jim
16. Cleppe, Nicolas
17. Aerts, Thijs
18. Wouters, Sieben
19. Vanthourenhout, Dieter
20. Vankeirsbilck, Berne
21. Wit, Edwin de
22. Dijke, Koen van
23. Weber, Sascha
24. Bock, Yoni de
25. Bock, Jelle de
26. Sefa, Ylber
27. Bomal, Benoit
28. Willemyns, Mathieu
29. Oger, Vincent
30. Alderweireld, Robin
31. Peeters, Yannick
32. Tielen, Dario

Live op tv: GP Mario de Clercq 2019 (Hotondcross)

Door welke omroep wordt dezee veldrit live uitgezonden? De GP Mario de Clercq wordt in 2019 weer live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Ook alle andere wedstrijden van de DVV Trofee worden live door Sporza uitgezonden. In 2018 was de veldrit in Ronse geen onderdeel van de DVV Trofee en dat jaar werd de cross daarom uitgezonden door de commerciële zender VTM, maar in 2019 keert deze cyclocross dus weer terug bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza)

Live tv-uitzending Sporza: hoe laat en welke zender?

De live tv-uitzending van deze cyclocross van Ronse vindt plaats op de zender VRT één. De live tv-uitzending begint om 13u30. Zowel de dameswedstrijd (start om 13u45) als de herenwedstrijd (start om 15u00) zijn live te zien.

Ook live op tv bij Eurosport

Eurosport heeft in 2019 ook de uitzendrechten van een groot aantal veldritten, waaronder de Hotondcross Ronse. Hun tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op Eurosport 1 om circa 14u00 (na afloop van de World Cup Alpineskiën.) De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint bij hen om 15u00.

Livestream GP Mario de Clercq 2019 (Hotondcross) op 14 december

Livestream Sporza van de Hotondcross Ronse (DVV)

De veldrit van Ronse wordt via de livestream van Sporza (VRT) op het internet uitgezonden. Met zo'n livestream kan men deze cyclocross op de middag van 14 december dus op een computer of smartphone bekijken. De stream van deze Hotondcross bij Sporza is een gratis livestream. Deze gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream van de Hotondcross alleen in België bekijken. Voor kijkers uit andere landen is deze livestream van de Hotondcross geo-blocked. De gratis livestream is op de middag van zaterdag 14 december 2019 te vinden op de website van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van de Hotondcross vinden op de Sporza App.

Livestream Hotondcross Ronse bij Eurosport

De Hotondcross te Ronse wordt ook per livestream door Eurosport uitgezonden. Hun livestream bevindt zich op 14 december 2019 op de Eurosport Player App. Via die livestream zijn op 14 december zowel de dames- als de herenwedstrijd te zien. In tegenstelling tot de livestream van Sporza is dit niet een gratis stream. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. In tegenstelling tot de livestream van Sporza bij deze Hotondcross is de stream van Eurosport echter wel ook in andere landen dan België te bekijken.

Livestream Hotondcross Ronse via Go App

Het is ook mogelijk om de GP Mario de Clercq via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die app kan men de live tv-uitzendingen in de hele EU bekijken per livestream. Dit is een dienst voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Tot de zenders die op deze app per livestream bekeken kunnen worden behoren de zenders Sporza en Eurosport, waarop deze veldrit wordt uitgezonden.

Livestream iTV

Voor klanten van KPN is het mogelijk om deze cyclocross van Ronse te bekijken via een livestream op de iTV-app. Ook op die app kan men (net als op de Go App) per livestream naar onder meer Eurosport en Sporza kijken. Men moet dan wel een abonnement hebben op Interactieve Tv bij KPN. Deze livestream is eveneens in de hele EU te bekijken.

Uitslag Hotondcross (GP Mario de Clerq) 2019

 1. Toon Aerts (Bel) in 55'54"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 1'30"
 3. Mathieu van der Poel (Ned) 2'14"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'18"
 5. Tim Merlier (Bel) 2'28"
 6. Lars van der Haar (Ned) 2'32"
 7. Marcel Meisen (Dui) 3'06"
 8. Corné van Kessel (Ned) 3'16"
 9. Thijs Aerts (Bel) 4'14"
 10. Jim Aernouts (Bel) 4'38"

Voorgaande editie: uitslag GP Mario de Clercq te Ronse in 2018

 1. Mathieu van der Poel (Bel)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Gianni Vermeersch (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Nicolas Cleppe (Bel)
 9. Michael Boros (Tsj)
 10. Marcel Meisen (Dui)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2020, live op tv en livestreamDe 30e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op zaterdag 31 oktober. In 2020 wordt deze cross voor het eerst in zij…
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…

Primus Classic 2021, live op tv en livestreamPrimus Classic 2021, live op tv en livestreamIn september 2021 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
Bronnen en referenties
 • http://www.bpostbanktrofee.be
 • http://www.ronsekoerst.be/
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclo-cross.info
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jlm Sevriens, 12-12-2019 15:34 #2
Waarom worden bij deelnemerslijsten de dames doorgaans niet vermeld?

Marcel Maerevoet, 10-10-2014 19:29 #1
Zijn er mindervalide parkings voorzien? Reactie infoteur, 11-10-2014
Ja hoor, de ingang hiervan is bij het kruispunt Kruisstraat/Zandstraat te Ronse.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 2
Schrijf mee!