Primus Classic 2019, live op tv en livestream

Primus Classic 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote Prijs Raymond Impanis. Deze wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Primus Classic online via een livestream volgen. Hoe ziet in 2019 het parcours van de GP Impanis-Van Petegem eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze Primus Classic? Hoe is de geschiedenis van deze wielerwedstrijd verlopen?

Historie

De eerste editie van deze wedstrijd werd verreden in 1982. Deze koers was bedoeld als een eerbetoon aan de ex-renner Raymond Impanis. De wedstrijd vond dan ook plaats in zijn geboortestreek (de omgeving van Kampenhout, in Vlaams-Brabant) en deze profkoers droeg als naam de Grote Prijs Raymond Impanis. In 1994 leek er echter al een definitief einde te komen aan de geschiedenis van deze wedstrijd; de GP Raymond Impanis verdween van de wielerkalender. Ruim tien jaar later, in 2005, begon de wedstrijd aan een wederopstanding. In dat jaar kwam de koers terug op de kalender als een juniorenkoers, in de daaropvolgende jaren was het een amateurkoers (een wedstrijd voor elite-zonder-contract).

Met ingang van 2011 wilden de organisatoren de koers weer in zijn oude glorie herstellen en er dus weer een profwielerkoers van maken. Er werd besloten om van die hernieuwde profkoers niet alleen een eerbetoon te maken voor Impanis, maar ook voor Peter van Petegem. De herrezen profkoers kreeg dan ook als naam Grote Prijs Impanis-van Petegem. In de daaropvolgende edities is de hoofdsponsor van deze koers, Primus bier, om meer zichtbaarheid van hun merknaam in de naam van deze wedstrijd gaan vragen. De wedstrijd droeg vervolgens de lange naam 'Primus Classic - Grote Prijs Raymond Impanis - Peter van Petegem'. Anno 2019 wordt de wedstrijd door de organisatie echter doorgaans de Primus Classic genoemd, met achter die naam nog slechts tussen haakjes de namen van de twee renners waar deze wedstrijd een eerbetoon aan is: Primus Classic (Impanis-Van Petegem).

Raymond Impanis

Raymond Impanis was een zeer veelzijdige coureur. Hij werd op 19 oktober 1925 geboren in Berg (wat tegenwoordig een deelgemeente van Kampenhout is). Aangezien hij uit een bakkersfamilie kwam, kreeg hij in het wielerpeloton de bijnaam 'Het bakkertje van Berg'. Hij werd prof in 1947 en bleef dat tot 1963. Zijn 'wonderjaar' beleefde Impanis in 1954: hij won toen onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Parijs-Nice. Aan het einde van dat jaar stond hij tweede op de wereldranglijst (de Challenge Desgrange-Colombo).

Impanis kon op elk terrein goed presteren: hij won kasseienklassiekers, etappewedstrijden, klimklassiekers en behaalde ook nog korte klasseringen in Grote Rondes (in alle drie de grote rondes behaalde hij minstens de top 7 en in 1956 werd hij derde in de Vuelta). Impanis overleed op 31 december 2010 in Vilvoorde.

Peter van Petegem

De tweede grote coureur waar deze wedstrijd een eerbetoon aan is, is Peter van Petegem. Hij werd in Opbrakel geboren, op 18 januari 1970. Van Petegem werd prof in 1992. In 1994 brak hij door als winnaar van de Scheldeprijs. Doorgaans stond het seizoen van Van Petegem helemaal in het teken van de kasseienklassieker. (Al had Van Petegem eigenlijk het talent om ook op andere gebieden uit te blinken, zo bewees hij onder meer met een derde plek in Parijs-Nice 2001 en met korte klasseringen in klimklassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.)

Peter van Petegem beleefde zijn wonderjaar in 2003. Hij won dat jaar zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix, en pakte in het najaar ook nog brons op de wegrit van het WK wielrennen. In 1999 had hij de Ronde van Vlaanderen ook al gewonnen. Andere hoogtepunten uit zijn wielercarrière waren onder meer drie zeges in de Omloop het Volk.

Primus

De hoofdsponsor en naamgever van de Primus Classic is het biermerk Primus. De naam van dit bier is een verwijzing naar Jan I van Brabant, die ook wel Jan Primus wordt genoemd. In de 13e eeuw was hij de hertog van Brabant en Limburg. Er bestaan diverse Brabantse volksverhalen over deze vorst, waarin hij wordt voorgesteld als een goedlachse, gulle Hertog, die nogal veel van een pint en van gezelligheid hield. Door die verhalen was hij een inspiratiebron, niet alleen voor mensen die de naam van het biermerk Primus bedachten; ook het biermerk Hertog Jan (uit Limburg) is naar hem vernoemd.

Parcours en programma Primus Classic 2019

Het parcours van de Primus Classic 2019 heeft een lengte van 197 kilometer. Om 12u15 vindt de start plaats op het Marktplein van Brakel. Onderweg beklimmen de renners 15 hellingen, waaronder de Zonnebloemstraat, Holstheide, de Chemin du Relais en de
Hulstbergstraat. Het parcours heeft in totaal een lengte van 193 kilometer. De aankomst van de wedstrijd wordt vijf uur verwacht. De finish ligt in Haacht/Boortmeerbeek.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers de Primus Classic 2019? De grote publiekstrekkers op de deelnemerslijst van deze wedstrijd zijn Mathieu van der Poel, Peter Sagan en Greg van Avermaet. Voor hen is deze koers een mooie generale repetitie voor het WK wielrennen 2019. Andere grote namen op de startlijst van deze Vlaamse koers zijn onder meer Fabio Jakobsen, Mark Cavendish en Dylan Groenewegen.

Live op tv: Sporza

Deze wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Deze live tv-uitzending begint op zaterdag 21 september 2019 om circa 14u30 op de Vlaamse publieke zender één.

Livestream Primus Classic 2019 (21 september)

Livestream Sporza

Er is een livestream van de Primus Classic beschikbaar van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men op 21 september deze Vlaamse wedstrijd bekijken op een computer of smartphone. Het is een gratis livestream. De livestream van de Primus Classic - GP van Petegem Impanis is op de middag van 21 september te vinden via de rubriek 'nu live' op website van Sporza. Ook is de livestream op die zaterdagmiddag te vinden op de Sporza app. Deze livestream van de Primus Classic begint om circa 14u30, tegelijk met de live tv-uitzending. De gratis livestream van de Primus Classic is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel alleen in België de livestream van Sporza bij deze Primus Classic mag bekijken. Bij Sporza biedt men ook een gratis (geo-restricted) livestream aan bij de wedstrijden van het WK wielrennen 2019.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van de Primus Classic beschikbaar bij Eurosport. Zij hebben namelijk eveneens de uitzendrechten voor deze koers (live tv en livestream). Hoewel ze de wedstrijd niet live op tv uitzenden, stellen ze dus wel een livestream beschikbaar. Deze livestream is op de middag van 21 september 2019 te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van Eurosport voor de Primus Classic 2019 te bekijken, dient men echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Hun livestream begint om 15u00. Op de Eurosport Play kan men in de week na deze koers ook per livestream kijken naar alle wedstrijden van het WK wielrennen 2019.

Livestream Go App

Deze Vlaamse koers kan men ook via ene livestream op de Go App bekijken. Via die app kan men immers als klant van Ziggo live naar tv kijken (per livestream). Tot de zenders die men op die app per livestream kan ontvangen, behoort ook VRT één, waarop Sporza deze Primus Classic uitzendt.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen per livestream tv kijken op de iTV-app. Zij kunnen via die app dus ook op 21 september 2019 per livestream naar deze Vlaamse wedstrijd kijken.

Uitslag Primus Classic 2019

 1. Edward Theuns (Bel) Trek Segafredo
 2. Pascal Ackermann (Dui) BORA Hansgrohe
 3. Jasper De Buyst (Bel) Lotto-Soudal
 4. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo Visma
 5. Jerome Baugnies (Bel) Wanty-Gobert
 6. Jakub Mareczko (Ita) CCC
 7. Greg Van Avermaet (Bel) CCC
 8. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data
 9. Mike Teunissen (Ned) Jumbo Visma
 10. Cyril Lemoine (Fra) Cofidis

Voorgaande editie: uitslag Primus Classic 2018

 1. Taco van der Hoorn (Ned)
 2. Huub Duijn (Ned)
 3. Frederik Frison (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…
Tacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamTacx Pro Classic 2019 (Zeeland), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober 2019 wordt de derde editie van de Tacx Pro Classic verreden. In het verleden stond deze koers bek…
Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamKoolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 september 2019 wordt de 104e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap v…
Nokere Koerse 2020, live op tv en livestreamNokere Koerse 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 18 maart 2020 zou de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstr…

World Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamWorld Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamDe World Grand Prix Darts 2019 wordt gehouden van zondag 6 oktober tot en met zaterdag 12 oktober. Dit evenement wordt i…
Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…
Bronnen en referenties
 • http://groenkampenhout.wordpress.com/2012/04/29/impanis-raymond-de-vondelingszoon-uit-berg/
 • http://www.wvcycling.com/wedstrijd/1741/uitslag/2013/
 • http://impanis-vanpetegem.be/info/
 • http://www.primus.be
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://fr.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Primus Classic 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: September 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!