Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream

Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream Op zondag 11 oktober wordt Parijs-Tours 2020 verreden. Dit is de 114e editie van deze Franse koers. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI Europe Tour 2020. Deze Franse najaarsklassieker wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men Parijs-Tours 2020 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Parijs-Tours

Parijs-Tours is één van de oudste heden ten dage nog bestaande wielerklassiekers. De eerste editie vond plaats in 1896. Dat jaar zegevierde de Fransman Eugène Prévost. In eerste instantie vond de wedstrijd slechts eens in de vijf jaar plaats. Met ingang van 1906 werd het een jaarlijkse wedstrijd. Vanaf dat moment begon er een grote glorietijd voor deze koers, die ongeveer 25 jaar duurde.

In die periode behoorde Parijs-Tours tot de allerbelangrijkste wielerwedstrijden op aarde. De erelijst uit die periode is ook buitengewoon indrukwekkend, met legendarische namen als Lucien Petit Breton (1906), Francois Faber (1909 en 1910), Octave Lapize (1911), Charles Crupelandt (1913), Philippe Thys (1917), Eugène Christophe (1920), Henri Pélissier (1922), Paul Deman (1923), Louis Mottiat (1924), Denis Verschueren (1925 en 1928), Heiri Suter (1926 en 1927) en Nicolas Frantz (1929) en André Leducq (1931).

Hoewel de wedstrijd later qua prestige ingehaald werd door andere koersen, bleef het toch altijd een koers die alle renners heel graag op hun palmares wilden hebben. Na de Tweede Wereldoorlog werd Parijs-Tours gewonnen door grootheden als Briek Schotte (1946 en 1947), Rik van Looy (1959 en 1967), Francesco Moser (1974), Freddy Maertens (1975), Joop Zoetemelk (1977 en 1979), Jan Raas (1978 en 1981), Johan Museeuw (1993), Philippe Gilbert (2008 en 2009) en Oscar Freire (2010). De recordhouders qua aantal zeges in Parijs-Tours zijn Gustave Danneels, Guido Reybrouck, Paul Maye en Erik Zabel. Zij slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn John Degenkolb (2013), Jelle Wallays (2014 en 2019), Matteo Trentin (2015), Fernando Gaviria (2016), Matteo Trentin (2017) en Soren Kragh Andersen (2018).

UCI-categorie: geen World Tour

Hoewel de prestige van de klassieker Parijs-Tours op den duur minder groot was geworden dan de prestige van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, bleef Parijs-Tours nog lang een onderdeel uitmaken van de belangrijkste wedstrijdseries van het profkoersen, zoals indertijd de Wereldbeker en in eerste instantie ook nog de ProTour. Sinds 2009 is dat echter niet meer het geval. Parijs-Tours is sindsdien niet meer een eendagswedstrijd van de hoogste categorie, maar een wedstrijd die meetelt voor de UCI Europe Tour.

Parcours Parijs-Tours 2020

Het parcours van Parijs-Tours 2020 heeft een lengte van 213 kilometer. De start is in Chartres. In de finale krijgen de renners zeven kleine heuvels voorgeschoteld. De laatste was de Cote de Rochecorbon op 10,5 kilometer van de finish. De eindstreep van deze klassieker ligt weer in Tours.

Deelnemers Parijs-Tour 2020: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Parijs-Tours 2020? Omdat op diezelfde dag onder meer Gent-Wevelgem en de Giro d'Italia worden verreden, is de startlijst wat minder sterk dan bij voorgaande edities het geval was. Prominente renners op de deelnemerslijst van Parijs-Tours zijn onder meer Bryan Coquard, Benoit Cosnefroy, Romain Bardet, Sören Kragh Andersen, Dries de Bondt en Nacer Bouhanni.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

Op tv bij Eurosport2

Parijs-Tours 2020 wordt op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending vindt plaats op hun abonneezender Eurosport 2. Hoe laat begint de tv-uitzending? Die begint op zondag 11 oktober de zender Eurosport 2 om circa 16u30 (na afloop van de uitzending van de Giro d'Italia). Helaas is de Franse koers in 2020 niet live op hun hoofdnet te zien (Eurosport 1), aangezien het een druk sportweekend is met veel grote andere evenementen.

Live bij Sporza (VRT)?

Het Vlaamse Sporza (VRT) heeft ook de uitzendrechten (live tv) van Parijs-Tours. Hun uitzending van Sporza op Zondag staat op 11 oktober 2020 echter bijna geheel in het teken van de live-uitzending van Gent-Wevelgem 2020. Daarvan zendt men zowel de heren- als de dameswedstrijd live uit.

NOS Studio Sport

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van Parijs-Tours. De live-uitzendrechten zijn namelijk een onderdeel van een pakket dat zij bezitten van koersen van de ASO. Zij zenden een deel van de finale van Parijs-Tours uit als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat hun uitzending exact begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die zij ook op die middag live uitzenden. Ook in andere jaren was het onvoorspelbaar of en hoeveel zij live van deze koers uitzonden, mede omdat het voor hen vaak geen hoofdonderdeel is van de zondagmiddaguitzending, doch wel een evenement waarmee zij tijd kunnen vullen.

Livestream Parijs-Tours 2020 (11 oktober)

Livestream Eurosport

Parijs-Tours is ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Op middag van zondag 11 oktober 2020 is die livestream beschikbaar op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport begint om 16u30. Op die middag is ook de Giro d'Italia per livestream bij hen te zien. Eveneens bieden zij een livestream aan van Gent-Wevelgem. Zo'n livestream van Eurosport is echter alleen beschikbaar voor abonnees van zijn app.

Livestream Go App (hele EU), met aanvullend abonnement

Het is ook mogelijk om deze Franse koers via een livestream op de Go App te bekijken. Dit is een app waarmee men op het internet (via een livestream) naar tv-zenders kan kijken. Het is een app van Ziggo. Als men een abonnement voor digitale tv heeft bij dat bedrijf, dan kan men via die app alle tv-zenders die men thuis op het tv-toestel kan bekijken, ook elders online via een livestream bekijken op een computer of smartphone. Men dient dus wel een uitgebreid tv-pakket bij Ziggo te hebben, waarin ook de zender Eurosport 2 zit. Elke livestream op die app (en dus ook deze live-uitzending van deze Franse klassieker) is te bekijken in de hele EU. Via die applicatie kan men alleen de live tv-uitzending per livestream bekijken.

Livestream iTV-app (met aanvullend abonnement)

Eveneens is het mogelijk om deze Franse najaarsklassieker te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, waarmee klanten die een abonnement hebben op interactieve tv, via deze app per livestream op een smartphone of tablet tv kunnen kijken. Ook via die applicatie kan men elke livestream in de hele EU bekijken. Om de livestream van deze koers te kunnen bekijken dient men wel een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream Parijs-Tours bij GCN

Parijs-Tours is op 11 oktober per livestream te bekijken op de GCN-app, voor betaalde abonnees. Die livestream begint om 16u30.

Livestream Parijs-Tours via Flobikes?

Kan men deze Franse najaarsklassieker ook met een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes bekijken? Neen, zij bieden niet een livestream aan van Parijs-Tours 2020.

Livestream Sporza: Parijs-Tours en Gent-Wevelgem

Wordt er op die middag van 11 oktober ook een gratis livestream van Parijs-Tours beschikbaar gesteld door Sporza (VRT)? Ja, hoewel er tegenstrijdige berichten over waren, blijkt dat zij uiteindelijk toch een livestream van deze koers aanbieden. Die gratis stream begint om 13u30. Ook bieden zij op die middag een livestream aan van een andere wielerkoers; Gent-Wevelgem. De officiële livestream van Sporza is op die middag van 11 oktober 2020 op hun website te vinden, onder meer via de rubriek 'nu live'. Ook kan men deze gratis livestream van Gent-Wevelgem vinden via de Sporza App. Deze Vlaamse livestream van Sporza voor Gent-Wevelgem is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream die Sporza beschikbaar stelt alleen in België mag bekijken. De livestream op de site van Sporza is vooral bedoeld voor mensen die de koers op een computer willen bekijken. Daarnaast is er ook een livestream op de Sporza App te vinden, waarmee men deze West-Vlaamse klassieker op een smartphone kan bekijken.

Uitslag Parijs-Tours 2020

 1. Casper Phillip Pedersen (Den) Sunweb 4:51:44
 2. Benoit Cosnefroy (Fra) AG2R z.t.
 3. Joris Nieuwenhuis (Ned) Sunweb op 30 sec.
 4. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ z.t.
 5. Warren Barguil (Fra) Arkea-Samsic z.t.
 6. Petr Vakoc (Tsj) Alpecin-Fenix z.t.
 7. Romain Bardet (Fra) AG2R z.t.
 8. August Jensen (Noo) Riwal Readynez op 2:11
 9. Maurits Lammertink (Ned) Circus-Wanty Gobert z.t.
 10. Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ z.t.

Voorgaande editie: uitslag Parijs-Tours 2019

 1. Jelle Wallays (Bel) Lotto Soudal 5u34:20
 2. Niki Terpstra (Ned) Total-Direct Energie op 29 sec.
 3. Oliver Naesen (Bel) Ag2r op 30 sec.
 4. Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ op 36 sec.
 5. Amaury Capiot (Bel) Sport Vlaanderen op 49 sec.
 6. Aime De Gendt (Bel) Wanty Groupe Gobert z.t.
 7. Lars Bak Ytting (Den) Dimension Data op 51 sec.
 8. Bert De Backer (Bel) Vital Concept op 53 sec.
 9. Kevyn Ista (Bel) Wallonie Bruxelles z.t.
 10. Julien Vermote (Bel) Dimension Data z.t.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…

Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…
World Grand Prix Darts 2020 programma: live tv en livestreamWorld Grand Prix Darts 2020 programma: live tv en livestreamDe World Grand Prix Darts 2020 wordt gehouden van dinsdag 6 oktober tot en met maandag 12 oktober. Dit evenement wordt i…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Tours
 • http://www.letour.fr
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.velowire.com/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!