Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream

Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream Op zondag 11 oktober wordt Parijs-Tours 2020 verreden. Dit is de 114e editie van deze Franse koers. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI Europe Tour 2020. Deze Franse najaarsklassieker wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men Parijs-Tours 2020 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Parijs-Tours

Parijs-Tours is één van de oudste heden ten dage nog bestaande wielerklassiekers. De eerste editie vond plaats in 1896. Dat jaar zegevierde de Fransman Eugène Prévost. In eerste instantie vond de wedstrijd slechts eens in de vijf jaar plaats. Met ingang van 1906 werd het een jaarlijkse wedstrijd. Vanaf dat moment begon er een grote glorietijd voor deze koers, die ongeveer 25 jaar duurde.

In die periode behoorde Parijs-Tours tot de allerbelangrijkste wielerwedstrijden op aarde. De erelijst uit die periode is ook buitengewoon indrukwekkend, met legendarische namen als Lucien Petit Breton (1906), Francois Faber (1909 en 1910), Octave Lapize (1911), Charles Crupelandt (1913), Philippe Thys (1917), Eugène Christophe (1920), Henri Pélissier (1922), Paul Deman (1923), Louis Mottiat (1924), Denis Verschueren (1925 en 1928), Heiri Suter (1926 en 1927) en Nicolas Frantz (1929) en André Leducq (1931).

Hoewel de wedstrijd later qua prestige ingehaald werd door andere koersen, bleef het toch altijd een koers die alle renners heel graag op hun palmares wilden hebben. Na de Tweede Wereldoorlog werd Parijs-Tours gewonnen door grootheden als Briek Schotte (1946 en 1947), Rik van Looy (1959 en 1967), Francesco Moser (1974), Freddy Maertens (1975), Joop Zoetemelk (1977 en 1979), Jan Raas (1978 en 1981), Johan Museeuw (1993), Philippe Gilbert (2008 en 2009) en Oscar Freire (2010). De recordhouders qua aantal zeges in Parijs-Tours zijn Gustave Danneels, Guido Reybrouck, Paul Maye en Erik Zabel. Zij slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn John Degenkolb (2013), Jelle Wallays (2014 en 2019), Matteo Trentin (2015), Fernando Gaviria (2016), Matteo Trentin (2017) en Soren Kragh Andersen (2018).

UCI-categorie: geen World Tour

Hoewel de prestige van de klassieker Parijs-Tours op den duur minder groot was geworden dan de prestige van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, bleef Parijs-Tours nog lang een onderdeel uitmaken van de belangrijkste wedstrijdseries van het profkoersen, zoals indertijd de Wereldbeker en in eerste instantie ook nog de ProTour. Sinds 2009 is dat echter niet meer het geval. Parijs-Tours is sindsdien niet meer een eendagswedstrijd van de hoogste categorie, maar een wedstrijd die meetelt voor de UCI Europe Tour.

Parcours Parijs-Tours 2020

Het parcours van Parijs-Tours 2020 is nog niet officieel gepresenteerd. Waarschijnlijk is het grotendeels hetzelfde als in 2019. Hieronder vindt u info over die route.

Parcours 2019

Het parcours had in 2019 een lengte van 217 kilometer. De start is in Chartres. Er was in het parcours 10,7 kilometer aan onverharde wegen (grindstroken) opgenomen. De eerste grindstrook kregen de deelnemers voorgeschoteld na circa 160 kilometer koers (dus op circa 57 kilometer voor de finish). In de finale kregen de renners zeven kleine heuvels voorgeschoteld. De laatste was de Cote de Rochecorbon op 10,5 kilometer van de finish. De eindstreep van deze klassieker lag weer aan de Avenue de Grammont te Tours.

Deelnemers Parijs-Tour 2020: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van Parijs-Tours 2020? Omdat op diezelfde dag onder meer Gent-Wevelgem wordt verreden, zal het startveld waarschijnlijk minder sterk zijn dan diverse voorgaande jaren. Zodra de startlijst bekend is, wordt hier een link geplaatst naar de deelnemerslijst van deze Franse klassieker.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Live bij Sporza (VRT)

Parijs-Tours 2020 wordt waarschijnlijk live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Hun live-uitzending vindt plaats op de zender VRT één en is het hoofdonderdeel van het programma Sporza op Zondag. In dat programma worden echter ook diverse andere evenementen uitgezonden, waaronder Gent-Wevelgem. De live-uitzending van Parijs-Tours begint pas na de finish van die Vlaamse koers.

Live op Eurosport2

Eurosport zendt Parijs-Tours in 2020 ook live uit. Bij hen begint de uitzending waarschijnlijk ook pas na Gent-Wevelgem.

NOS Studio Sport

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten van Parijs-Tours. Zij zenden Parijs-Tours uit als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat hun uitzending exact begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die zij ook op die middag live uitzenden.

Livestream Parijs-Tours 2020

Livestream Sporza

Er wordt op die middag van 11 oktober een gratis livestream van Parijs-Tours beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). De officiële livestream van Sporza is op die middag van 11 oktober 2020 op hun website te vinden, onder meer via de rubriek 'nu live'. Ook kan men deze gratis livestream van Parijs-Tours vinden via de Sporza App. Deze Vlaamse livestream van Sporza voor Parijs-Tours is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream van Parijs-Tours die Sporza beschikbaar stelt alleen in België mag bekijken. Ook de livestream van de NOS is geo-restricted: die stream mag men alleen in Nederland bekijken. De livestream op de site van Sporza is vooral bedoeld voor mensen die de koers op een computer willen bekijken. Daarnaast is er ook een livestream op de Sporza App te vinden, waarmee men deze Franse klassieker op een smartphone kan bekijken.

Livestream Eurosport

Parijs-Tours is ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Op middag van zondag 11 oktober 2020 is die livestream beschikbaar op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport begint waarschijnlijk om 15u30. Die livestream van Eurosport is echter alleen beschikbaar voor abonnees van zijn app.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om deze Franse koers via een livestream op de Go App te bekijken. Dit is een app waarmee men op het internet (via een livestream) naar tv-zenders kan kijken, waaronder bijvoorbeeld VRT één, waarop Sporza deze wedstrijd live uitzendt. Het is een app van Ziggo. Als men een abonnement voor digitale tv heeft bij dat bedrijf, dan kan men via die app alle tv-zenders die men thuis op het tv-toestel kan bekijken, ook elders online via een livestream bekijken op een computer of smartphone. Elke livestream op die app (en dus ook deze live-uitzending van deze Franse klassieker) is te bekijken in de hele EU. Via die app kan men alleen de live tv-uitzending per livestream bekijken. Zo kan men deze Franse klassieker bij Sporza dus pas vanaf circa 16u30 bekijken (na Gent-Wevelgem). Het eerste deel van de uitzending van Sporza zenden zij puur per livestream uit en niet op tv. Dat dit deel kan men dus niet via zo'n tv-app per livestream bekijken. Dat deel is via de exclusieve livestream op de site van Sporza te bekijken, doch die is dus geo-blocked voor kijkers uit Nederland.

Livestream iTV-app

Eveneens is het mogelijk om deze Franse najaarsklassieker te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, waarmee klanten die een abonnement hebben op interactieve tv, via deze app per livestream op een smartphone of tablet tv kunnen kijken. Ook via die app kan men elke livestream in de hele EU bekijken.

Livestream Parijs-Tours via Flobikes?

Kan men deze Franse najaarsklassieker ook met een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes bekijken? Neen, zij bieden niet een livestream aan van Parijs-Tours 2020.

Voorgaande editie: uitslag Parijs-Tours 2019

 1. Jelle Wallays (Bel) Lotto Soudal 5u34:20
 2. Niki Terpstra (Ned) Total-Direct Energie op 29 sec.
 3. Oliver Naesen (Bel) Ag2r op 30 sec.
 4. Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ op 36 sec.
 5. Amaury Capiot (Bel) Sport Vlaanderen op 49 sec.
 6. Aime De Gendt (Bel) Wanty Groupe Gobert z.t.
 7. Lars Bak Ytting (Den) Dimension Data op 51 sec.
 8. Bert De Backer (Bel) Vital Concept op 53 sec.
 9. Kevyn Ista (Bel) Wallonie Bruxelles z.t.
 10. Julien Vermote (Bel) Dimension Data z.t.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Zwitserland. Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
Primus Classic 2021, live op tv en livestreamPrimus Classic 2021, live op tv en livestreamIn september 2021 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…

Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…
World Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamWorld Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamDe World Grand Prix Darts 2019 wordt gehouden van zondag 6 oktober tot en met zaterdag 12 oktober. Dit evenement wordt i…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Tours
 • http://www.letour.fr
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.velowire.com/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Parijs-Tours 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!