InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Schansspringen: Vierschansentournee 2018-2019, live op tv

Schansspringen: Vierschansentournee 2018-2019, live op tv

Schansspringen: Vierschansentournee 2018-2019, live op tv De Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Het bekendste evenement van de Vierschansentournee is de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, die traditioneel op 1 januari wordt gehouden. Hoe ziet de kalender van de Vierschansentournee in het seizoen 2018-2019 eruit? Door welke zenders worden deze wedstrijden live op tv uitgezonden? Waar kan men deze wedstrijden online per livestream bekijken? Hoe is de geschiedenis van de Vierschansentournee (of eigenlijk: het Vierschansentoernooi) verlopen?

Geschiedenis van de Vierschansentournee

De eerste editie van de Vierschansentournee vond plaats in 1953. De eerste wedstrijd werd in dat seizoen gehouden op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen. Daarbij waren tussen de 20.000 en 30.000 toeschouwers aanwezig. De Noor Asgeir Dølplads won de eerste wedstrijd. Vervolgens won de Oostenrijker Sepp Bradl het eerste eindklassement van de Vierschansentournee. Die eerste Vierschansentournee was meteen een groot succes. De vier wedstrijden voor dit klassement meetellen worden sindsdien door velen in de wereld van het skischansspringen beschouwd als 'de vier Grand Slam Toernooien van het schansspringen'. Er werd bij die eerste Vierschansentournee overigens een vernieuwing doorgevoerd die later in de gehele wereld van het skispringen zou gaan gelden: meteen na elke sprong moest elk jurylid punten geven. Voorheen gaf de jury pas aan het einde van de wedstrijd de punten aan de deelnemers.

Erelijst

De recordhouder qua aantal eindzeges in de Vierschansentournee is de Fin Janne Ahonen. Hij won het eindklassement vijf keer. Twee op die ranglijst staat de Duitser Jens Weissflog. Hij won vier keer het eindklassement. Eén keer slaagde een schansspringer erin om alle vier de wedstrijden in één seizoen te winnen: dat was Sven Hannewald (Duitsland) in het seizoen 2001-2002.

De vier wedstrijden

De Vierschansentournee begint met twee wedstrijden in Duitsland. De openingswedstrijd is doorgaans in Oberstdorf, op de Stattenbergschans. Deze wedstrijd vindt in de laatste week van december plaats. De tweede Duitse wedstrijd is de beroemdste skispringwedstrijd ter wereld, namelijk het Neujahrsspringen op de Grote Olympiaschans van de Zuid-Duitse plaats Garmisch-Partenkirchen. De finale van de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen is altijd op 1 januari. De schans dankt zijn naam 'Grote Olympiaschans' aan het feit dat op deze locatie in 1936 het schansspringen plaatsvond tijdens de Olympische Spelen van Garmisch-Partenkirchen.

Na de twee Duitse wedstrijden staan er twee wedstrijden in Oostenrijk op het programma. De eerste Oostenrijkse wedstrijd is doorgaans rond 3 of 4 januari op de Bergiselschans in Innsbruck. De vierschansentournee wordt afgesloten met een wedstrijd op de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen. Doorgaans wordt die slotwedstrijd gehouden op 'Driekoningen' (6 januari), maar soms ook een dag later.

Naam: 'der Vierschanzentournee'

In het Duits heet deze reeks wedstrijden 'der Vierschanzentournee'. De Nederlandse vertaling van deze wedstrijdreeks is soms 'het Vierschansentoernooi', maar vaker gebruikt men in de Nederlandse sportmedia de benaming 'de Vierschansentournee'. De Duitse benaming voor de sport 'Schansspringen' is 'Skispringen'. In Nederland gebruikt men doorgaans de term 'Schansspringen', maar soms ook de term 'Skispringen' of 'Skischansspringen'.

Vierschansentournee en de wereldbeker

De Vierschansentournee had decennialang de status van een soort officieuze wereldbeker schansspringen. Eind jaren zeventig besloot de internationale skifederatie FIS echter om ook een officiële wereldbeker te gaan organiseren. Alle vier de wedstrijden van de Vierschansentournee werden met ingang van het eerste officiële wereldbekerseizoen (1979-1980) ook een onderdeel van de wereldbeker skispringen, die daarnaast ook nog bestond uit een groot aantal andere topwedstrijden. Sindsdien zijn er bij de wedstrijden van de Vierschansentournee dus zowel punten voor het klassement van de wereldbeker schansspringen te verdienen, als punten voor het aparte klassement van de Vierschansentournee.

Wedstrijdvorm

Bij de wedstrijden van de Vierschansentournee vindt er in de eerste ronde een schifting plaats via het zogenaamde knock-out systeem. Alle vijftig deelnemers die zich gekwalificeerd hebben voor de eerste ronde, moeten in die ronde tegen een andere deelnemer springen. Er zijn dan dus 25 duels. Alle 25 winnaars van die duels kwalificeren zich automatisch voor de finale. Daarnaast kwalificeren de vijf verliezers die het best hebben gesprongen zich ook nog voor de finale, waaraan in totaal dus 30 springers deelnemen.

Kalender vierschansentournee 2018 - 2019

 • Oberstdorf: kwalificatie op 29 december 2018, wedstrijd op 30 december 2018
 • Garmis-Partenkirchen: kwalificatie op 31 december 2018, wedstrijd op 1 januari 2019
 • Innsbruck: kwalificatie op 3 januari 2019, wedstrijd op 4 januari 2019
 • Bischofshofen: kwalificatie op 5 januari 2019, wedstrijd op 6 januari 2019

Uitslagen 2013 - 2014

In december 2013 werd de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee 2013-2014 in Oberstdorf gewonnen door de Zwitser Simon Amman. Op nieuwjaarsdag 2014 werd de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen gewonnen door de Oostenrijke Thomas Diethart. De derde wedstrijd (in Innsbruck) werd gewonnen door de Fin Anssi Koivuranta. Bij de slotwedstrijd in Bischofshofen won Thomas Diethart voor de tweede keer een wedstrijd van deze tournee en daarmee pakte hij de eindzege in het klassement van de Vierschansentournee.

Uitslagen 2014 - 2015

De wedstrijd in Oberstdorf moest wegens de weersomstandigheden (te sterke, gevaarlijke wind) verplaatst worden van de zondag naar de maandag. De Oostenrijker Stefan Kraft won de wedstrijd, voor zijn landgenoot Michael Haybock, de Sloveen Peter Prevec
en de Pool Kamil Stoch.

De wedstrijd in Garmis-Partenkirchen werd gewonnen door Anders Jacobsen, voor Ammann en Prevc. Stefan Kraft werd pas zesde, maar deze Oostenrijker behield wel de koppositie in de tussenstand van de Vierschansentournee.

Op de schans van Innsbruck ging de zege naar de Duitser Richard Freitag. Dit was de eerste Duitse zege sinds 12 jaar in een wedstrijd die meetelt voor de Vierschansentournee. De Oostenrijker Stefan Kraft werd tweede in Innsbruck en behield de leiding in de tussenstand van de Vierschansentournee.

De Oostenrijker Michael Hayböck won in Bischofshofen de slotwedstrijd van de Vierschansentournee 2014-2015. De Japanner Noriaki Kasai werd tweede. De derde plek ging in Bischofshofen naar de Oostenrijker Stefan Kraft, die daarmee ook de eindoverwinning in het klassement van de Vierschansentournee behaalde.

Uitslagen 2015 - 2016

Op 29 december werd de eerste wedstrijd gewonnen door de Duitser Severin Freund. Tweede werd de Oostenrijker Michael Hayböck en derde werd de Sloveen Peter Prevc. Hayböck sprong overigens grotere afstanden dan de Duitser, maar dit was mede het gevolg van het feit dat wegens de wisselende weersomstandigheden de springers van verschillende hoogtes moesten beginnen. De jury gaf hogere waarderingen voor de sprongen van Freund, zodat hij dus de wedstrijd won.

Op nieuwjaarsdag werd de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen gewonnen door de 23-jarige Sloveen Peter Prevc. De Noor Kenneth Gangnes werd tweede. De Duitser Freund, die de eerste wedstrijd had gewonnen, eindigde ditmaal als derde. In de tussenstand van de Vierschansentournee pakte dagwinnaar Prevc de leiding, voor Freund en Hayböck.

Peter Prevc pakte op 3 januari ook de zege in de derde wedstrijd van de Vierschansentournee. Severin Freund werd tweede en Kenneth Gangnes werd derde. Prevc versterkte met zijn zege vanzelfsprekend de leiding in de tussenstand van de Vierschansentournee. Daarin staat na de derde wedstrijd Freund tweede en Ganges derde.

De 23-jarige Sloveen Peter Prevc won uiteindelijk ook de vierde wedstrijd van de Vierschansentournee en won daardoor op glansrijke wijze ook het eindklassement. Hij was de eerste niet-Oostenrijker sinds acht jaar (sinds 2008) die erin slaagde om dit prestigieuze klassement te winnen. De Duitser Severin Freund werd tweede in de eindstand van de Vierschansentournee 2016. De Oostenrijker Michael Hayböck werd derde in de eindstand.

Uitslagen 2016 - 2017

Oberstdorf 2016

In Oberstdorf won de Oostenrijker Stefan Kraft de openingswedstrijd van de vierschansentournee 2016-2017. Kraft scoorde 308 punten (met sprongen van 139 meter en 134,5 meter). De Pool Kamil Stoch werd tweede met 305 punten (hij sprong 137 meter en 135 meter). Derde werd Michael Haybock (zijn sprongen waren 135 meter en 133 meter). Titelverdediger Prevc eindigde in deze openingswedstrijd slechts als tiende.

Garmis-Partenkirchen 2017

In Garmisch-Partenkirchen ging de zege naar de 22-jarige Noor Daniel-André Tane. Hij haalde in totaal 289,2 punten. Met zijn eerste sprong haalde hij 138 meter en met zijn tweede haalde hij 142 meter. De Pool Kamil Stoch werd tweede. Hij haalde 286 punten. Bij zijn eerste sprong haalde Stoch 135,5 meter en bij zijn tweede haalde hij 143 meter. Die tweede sprong van Stoch was de verste sprong van deze wedstrijd. In het algemeen klassement van de Vierschansentournee nam Stoch na deze wedstrijd de leiding.

Innsbruck 2017

Bij de derde wedstrijd van de Vierschansentournee, die plaatsvond in Innsbruck, waren de weersomstandigheden allerminst ideaal voor een skischansspringwedstrijd. Door een constant draaiende wind kon er uiteindelijk slechts één maal gesprongen worden door de deelnemers. De 22-jarige Noor Tande sprong volgens de jury het best: hij haalde 125,7 punten voor een sprong met een afstand van 128,5 meter. Zijn landgenoot Johansson had nochtans de verste sprong van de dag (133 meter), maar de jury waardeerde die met een score van 123,1 punt, zodat hij op de tweede plek achter Tande strandde. Met zijn tweede zege in de Vierschansentournee nam Tande de leiding over in het algemeen klassement van deze tournee.

Bischofshofen 2017

De slotwedstrijd van de Vierschansentournee 2016-2017 werd gewonnen door de Pool Kamil Stoch. Hij zegevierde voor de Oostenrijker Hayböck en de Pool Zyla. Het opvallendste nieuws van deze wedstrijd was echter de tegenvallende prestatie van de Noor Daniel-André Tande, die voorafgaand aan de slotwedstrijd nog de leider in het algemeen klassement was. De slotsprong van Tande was een mislukking; hij kwam bijna ten val, moest veel corrigeren en landde vroeg (na 117 meter). In de daguitslag werd Tande daarom slechts 26e. De zege in het eindklassement ging naar de Pool Kamil Stoch, voor zijn landgenoot Piotr Zyla. Daniel-André Tande eindigde uiteindelijk als derde in de eindstand van deze Vierschansentournee.

Uitslagen 2017-2018

Op 30 december 2017 werd in Oberstdorf de eerste wedstrijd van deze competitie ruim gewonnen door de Pool Kamil Stoch. Op de tweede plek eindigde de Duitser Freitag. Derde werd de Pool Dawid Kubacki, vierde werd de Duitser Stefan Kraft. Op 1 januari 2018 zegevierde Stoch ook in de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee. Net als bij de eerste wedstrijd werd ook ditmaal de Duitser Freitag tweede. Op de derde plek eindigde de Noor Anders Fannemel. Ook de derde wedstrijd, die plaatsvond op 4 januari in Innsbruck, werd gewonnen door de Pool Kamil Stoch. Hij won deze wedstrijd voor de Noor Tande en de Duitser Wellinger.

Op zaterdag 6 januari won Stoch ook de vierde en laatste manche van de Vierschansencompetitie. Tweede werd de Noor Fannemel en derde werd de Duitser Wellinger. Vanzelfsprekend behaalde Stoch ook de eindzege in het algemeen klassement. De Pool is de tweede atleet in de geschiedenis die erin is geslaagd om in één seizoen alle vier de wedstrijden van de Vierschansentournee te winnen. De eerste die daarin slaagde was de Duitser Sven Hannawald in het seizoen 2001-2002.

Uitslagen 2018-2019

De eerste wedstrijd van de Vierschansentournee 2018-2019 werd op 30 december 2018 gewonnen door de Japanner Ryoyu Kobayashi. Op de tweede plek eindigde de Duitser Markus Eisenbichler. De Oostenrijker Stefan Kraft werd bij die openingswedstrijd in Oberstdorf derde. Op 1 januari 2019 won Kobayashi ook de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee. Wederom eindigde Eischenbichler als tweede. De Pool Kubacki werd die dag derde. Ook de derde wedstrijd werd door Kobayashi gewonnen. Hij zegevierde in Innsbruck voor Kraft en Stjernen. De vierde wedstrijd werd eveneens door Kobayashi gewonnen. Als tweede eindigde in die slotwedstrijd Kubacki en derde werd Kraft. Met zijn vier zeges tijdens deze Vierschansentournee werd Kobayashi vanzelfsprekend ook de winnaar van het eindklassement van deze wedstrijdserie.

Live op tv: Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee worden live op tv worden uitgezonden door Eurosport. Hieronder vindt het uitzendschema met de uitzendtijden van de wedstrijden op de zender Eurosport 1. Eurosport is sowieso een omroep met een groot hart voor de wintersporten. In februari 2019 zenden zij bijvoorbeeld ook veel live uit van het WK alpineskiën 2019.

Uitzendschema Vierschansentournee live op tv: Eurosport1

 • Oberstdorf kwalificatie, Za. 29 december om 16u15
 • Oberstdrof wedstrijd, Zo. 30 december om 16u15
 • Garmis-Partenkirchen kwalificatie, Ma. 31 december om 13u45
 • Garmis-Partenkirschen wedstrijd, Di. 1 januari om 13u45
 • Innsbruck kwalificatie, Do. 3 januari om 14u00
 • Innsbruck wedstrijd, Vr. 4 januari om 13u45
 • Bischofshofen kwalificatie, Za. 5 januari om 17u00
 • Bischofshofen wedstrijd, Zo. 6 januari om 16u30

Live op tv bij de NOS: 1 januari

NOS Studio Sport zendt op dinsdag 1 januari 2019 de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen live uit op tv. Hun live tv-uitzending begint op nieuwjaarsdag om 14u05 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream schansspringen

Livestream Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee zijn ook online live te bekijken, onder meer via de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken moet men wel een abonnement op deze dienst hebben. Via die Eurosport Player App zijn, behalve de vier wedstrijden van de Vierschansentournee (en de kwalificatiesessies) ook de overige wereldbekerwedstrijden van het schansspringen via livestreams te bekijken.

Livestream NOS

Op 1 januari 2019 heeft NOS een livestream online voor de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen. Die livestream van de NOS begint om 14u00. Dit is een gratis livestream. De livestream bevindt zich op de website van de NOS. Deze livestream van het schansspringen van de NOS is echter wel geo-restricted: buiten Nederland mag men officieel niet naar de stream van de NOS kijken. De livestream van Eurosport mag men daarentegen in de gehele EU bekijken, doch die stream is dus alleen beschikbaar voor abonnees van de Eurosport Player App.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Garmisch-Partenkirchen: schansspringen op nieuwjaarsdagGarmisch-Partenkirchen is beroemd vanwege het traditionele schansspringen (Neujahrsspringen) op nieuwjaarsdag, vanaf de…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Voetbal 2019: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamOp zondag 10 november 2019 spelen AFC Ajax en FC Utrecht tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedst…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Bronnen en referenties
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee_1953
 • http://www.vierschanzentournee.com/
 • http://www.skispringen.com/content,421,weltcup-2014-2015-herren.html
 • http://nl.eurosport.com
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Hills_Tournament
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee

Reageer op het artikel "Schansspringen: Vierschansentournee 2018-2019, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!