Tour Down Under 2020 - live op tv en livestream

Tour Down Under 2020 - live op tv en livestream In januari 2020 wordt de 22e editie verreden van de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. Op de startlijst van de Tour Down Under 2020 staan veel prominente deelnemers, waaronder Peter Sagan en Geraint Thomas. De Tour Down Under 2020 is internationaal bij diverse omroepen live op tv of via een livestream te volgen. In 2020 is deze Australische koers echter niet in Nederland bij Ziggo Sport op tv of via een livestream te bekijken. Ook het Belgische Telenet Play Sports zendt deze Australische rittenkoers in 2020 niet live uit op tv of via een livestream.

Erelijst Tour Down Under

In 1999 werd de eerste editie van deze Australische rittenkoers verreden. De Australiër Stuart O'Grady pakte dat jaar de eindzege. Hij zou deze rittenkoers in 2001 voor de tweede keer winnen. Andere eindwinnaars uit de beginperiode van de Tour Down Under waren de Fransman Gilles Maignan (2000), de Australiër Michael Rogers (2002) en de Spanjaard Mikel Astarloza (2003).

Patrick Jonker

In 2004 had de Tour Down Under een opvallende winnaar: Patrick Jonker. Voor deze in Nederland geboren Australische wielrenner was die Tour Down Under de allerlaatste wedstrijd die hij als profwielrenner zou rijden. Zijn afscheidswedstrijd werd uiteindelijk één van de grote sportieve hoogtepunten uit zijn wielercarrière. In de derde etappe pakte hij de leiderstrui en hij zou die de rest van deze rittenkoers behouden.

In 2005 werd de Tour Down Under gewonnen door de toen pas 21-jarige Spanjaard Luis Leon Sanchez. In 2006 won de Australiër Simon Gerrans voor het eerst het eindklassement van de Tour Down Under. Hij zou het eindklassement ook in 2012 en 2014 winnen. Met die drie overwinningen is hij de recordhouders qua aantal eindzeges in deze Australische rittenkoers. In 2007 werd de Tour Down Under gewonnen door de Zwitser Martin Elminger.

UCI ProTour en World Tour

Met ingang van 2008 werd de Tour Down Under een onderdeel van de UCI ProTour. Deze Australische wedstrijd was daarmee de eerste niet-Europese wedstrijd die opgenomen werd in deze eredivisie van het internationale profwielrennen. De UCI ProTour werd later vervangen door de UCI World Tour en ook in die nieuwe wedstrijdserie kreeg de Tour Down Under een plek.

Armstrong

In 2008 werd de Tour Down Under gewonnen door de Duitser André Greipel. Hij zou uitgroeien tot één van de succesvolste coureurs uit de historie van deze koers. Ook in 2010 won hij het eindklassement van de Tour Down Under, doch hij maakte vooral indruk door in de loop der jaren maar liefst 15 etappes in deze Australische rittenkoers te winnen. In 2009 was de Tour Down Under mondiaal in het nieuws doordat de Amerikaan Lance Armstrong in deze koers zijn comeback maakte als profwielrenner. Dat jaar pakte de Australiër Allan Davis de zege in het eindklassement van deze rittenkoers.

Tom-Jelte Slagter

In 2011 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Cameron Meyer. Voorheen had hij vooral faam gemaakt als baanwielrenner, maar in deze Tour Down Under demonstreerde hij zijn talent om ook als wegrenner mogelijk een wereldtopper te worden. In 2013 beleefde een Nederlander zijn internationale doorbraak tijdens de Tour Down Under: Tom-Jelte Slagter won dat jaar het eindklassement en één etappe. In 2014 en 2016 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Simon Gerrans.

Afscheidstournee van Cadel Evans

In 2015 won Rohan Dennis deze Australische rittenkoers. De Tour Down Under van 2015 stond voor een belangrijk deel in het teken staan van de afscheidstournee van Cadel Evans, de eerste Australische winnaar van de Tour de France. De Tour Down Under 2015 was overigens niet zijn officiële afscheidswedstrijd. Evans reed na de Tour Down Under nog één wedstrijd, die ook naar hem genoemd was: hij hing definitief zijn fiets aan de wilgen op 1 februari 2015, na afloop van de 'Cadel Evans Great Ocean Road Race' in Geelong.

Tour Down Under 2017

In 2017 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Richie Porte. Hij pakte de leiderstrui in de tweede etappe en gaf hem niet meer af. Twee Nederlanders eindigden in de top tien van het eindklassement: Robert Gesink werd achtste en Wilco Kelderman werd negende. De grote rittenkaper in de Tour Down Under 2017 was Caleb Ewan. Hij won vier etappes. De Tour Down Under 2017 bestond in totaal uit zes etappes. De enige renner die naast Ewan ook nog etappes won was eindwinnaar Richie Porte, die twee ritten won.

Uitslagen Tour Down Under 2018

Het eindklassement van de Tour Down Under 2018 werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Hij zegevierde nipt voor Richie Porte. Op de derde plek eindigde de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Op de tiende plek in het algemeen klassement eindigde Robert Gesink. Wie wonnen de etappes in de Tour Down Under 2018? André Greipel won de eerste en de laatste (zesde) etappe. Caleb Ewan won de tweede rit. Elia Viviani won de derde rit. Peter Sagan pakte de dagzege in de vierde etappe. De vijfde rit, de koninginnenrit met de finish op Wilunga Hill, werd gewonnen door Richie Porte.

Voorgaande editie: uitslagen Tour Down Under 2019

Op 15 januari werd de openingsrit van de Tour Down Under 2019 gewonnen door Elia Viviani. De tweede rit werd gewonnen door Patrick Bevin. In de derde etappe ging de zege naar Peter Sagan. Daryl Impey won de vierde etappe. In de vijfde etappe kwam Caleb Ewan als eerste over de finish, maar hij werd gediskwalificeerd wegens een kopstoot, met als gevolg dat de etappezege ging naar de Belg Jasper Philipsen. Op 20 januari ging de zege van de slotrit naar Richie Porte.

In het algemeen klassement pakte Viviani op de openingsdag de leiderstrui. Op de tweede dag pakte Bevin de leiderstrui. Deze Nieuw-Zeelander behield deze trui tot aan de laatste dag, maartoen nam Daryl Impey de leiding in het algemeen klassement over en pakte dus de eindzege in de rittenkoers. Richie Porte eindigde als tweede in het algemeen klassement, Wout Poels werd derde in het eindklassement.

Parcours en rittenschema: Tour Down Under 2020

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour Down Under 2020. Voorafgaand aan de Tour Down Under rijden de profrenners die daar aanwezig zijn een soort criterium, dat door dezelfde organisatie wordt georganiseerd als de Tour Down Under. Die wedstrijd heet de Schwalbe Classic (in het verleden heette die eendagskoers de People's Choice Classic). Deze koers wordt verreden op 19 januari en telt dus qua klassement niet mee voor de Tour Down Under.

Etappeschema Tour Down Under 2020:

 • 21 januari, etappe 1: Tanunda - Tanunda (vlak)
 • 22 januari, etappe 2: Woodside - Stirling (vlak)
 • 23 januari, etappe 3: Unley - Paracombe (heuvelrit)
 • 24 januari, etappe 4: Norwood - Murray Bridge (heuvelrit)
 • 25 januari, etappe 5: Glenelg - Victor Harbor (vlak)
 • 26 januari, etappe 6: McLaren Vale - Willunga Hill (finish bergop)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Tour Down Under 2020

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Tour Down Under 2020? Grote namen op de deelnemerslijst van deze Australische World Tour-wedstrijd zijn onder meer Simon Yates, Caleb Ewan, Rohan Dennis, Romain Bardet, Richie Porte, Elia Viviani en Mads Pedersen.

Live op tv: Schwalbe Classic (People's Choice Classic) en Tour Down Under

Australië: live op Seven

Door welke zender wordt de Tour Down Under in Australië live op tv uitgezonden? Deze Australische rittenkoers is Down Under live te zien op de zender Seven.

Live op tv in Nederland? Neen, in 2020 niet op Ziggo Sport Totaal

In 2020 wordt de Tour Down Under helaas niet live op tv (of via een livestream) uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In 2019 zond Ziggo Sport Totaal deze koers wel live uit op tv en per livestream. Lange tijd gingen veel wielerliefhebbers er vanuit dat dit in 2020 wederom het geval was; de Australische rittenkoers stond ook lange tijd nog vermeld in promotieteksten van Ziggo Sport Totaal, waarin men aan potentiële abonnees meldde welke evenementen zij live op tv en per livestream zouden gaan uitzenden. Helaas heeft men uiteindelijk toch een ander besluit genomen en zendt deze Nederlandse sportomroepn in 2020 deze Australische wielerwedstrijd niet live uit op tv of via een livestream.

België: niet live op tv bij Telenet Play Sports

In België werd de Tour Down Under jarenlang live op tv en online per livestream uitgezonden door de betaalzenders van Telenet Play Sports. Sinds 2019 zendt Telenet Play Sports deze Australische koers echter niet live op tv of online per livestream uit. Ook in 2020 zenden zij deze koers dus niet live uit.

Overige landen: Tour Down Under live

Wat zijn overige zenders die deze koers in 2020 internationaal live op tv uitzenden? In Frankrijk is het waarschijnlijk live te zien via de zender van L'Equipe. In Noorwegen en Denemarken kan men waarschijnlijk weer de Tour Down Under live bekijken via de zender TV2. In Amerika is het live te zien bij NBC Sports Gold. In Colombia kan men deze koers live bekijken via de zender Senal Colombia.

Wegwielrennen live op tv

Hoe ziet de wegwielerkalender eruit in de beginfase van het seizoen 2020? De eerstvolgende wegwielerwedstrijd die wel in Nederland en België live te zien is, is de Tour de San Juan (Argentinië), die vanaf 26 februari live te zien is bij Eurosport. Vervolgens kan men vanaf 5 februari bij Eurosport live genieten van de Ronde van Valencia 2020. In de lage landen begint het profwegwielerseizoen pas echt op 29 februari met de Omloop het Nieuwsblad 2020.

Livestream Tour Down Under 2020

Geen livestream bij Play Sports of Ziggo Sport

In 2020 hebben het Nederlandse Ziggo Sport en het Vlaamse Telenet Play Sports niet de uitzendrechten van de Tour Down Under. Zij bieden dus helaas ook niet een livestream aan bij deze editie van de Australische rittenkoers koers.

Livestream GCN Racing (Global Cycling Network)

Het mondiale wielerplatform GCN Racing (Global Cycling Network) biedt wel een livestream aan van deze rittenkoers. Hun livestream bevindt zich op hun YouTube-channel. Bij etappe 1 tot en met 4 begint de livestream om circa 3u30 (Nederlandse en Belgische tijd). Bij de vijfde etappe (op zaterdag 25 januari) begint de livestream om circa 3u00. Tijdens de zesde etappe (op zondag 26 januari) begint de livestream om circa 2u30.

GCN: eveneens een livestream v.d. Schwalbe Classic (19 januari)

Ook de Schwalbe Classic wordt door hen via een livestream uitgezonden. Hun livestream van die Schwalbe Classic begint op zondag 19 januari 2020 's ochtends om 9u00.

Livestream Eurosport? UK only

Eurosport UK heeft ook de online uitzendrechten van de Australische rittenkoers. Zij zenden de etappes via een livestream uit. Die livestream is echter alleen beschikbaar op de Eurosport Player van de abonnees uit de UK. Voor overige klanten van de Eurosport Player is deze livestream niet beschikbaar.

Livestream NBC Sports? USA only

Deze Australische wielerwedstrijd wordt ook per livestream uitgezonden door NBC Sports. Hun livestream bevindt zich op de NBC Sports Streaming App. Die livestream is echter alleen te bekijken door Amerikaanse abonnees van die dienst.

Livestream FloBikes? Only Canada

Flobikes biedt een livestream aan van deze Australische rittenkoers. Deze livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van hen uit Canada. Voor kijkers uit andere landen is hun livestream bij deze rittenkoers 'geo-blocked'.

Livestream Australië: Seven

Elke etappe van deze rittenkoers is in Australië te zien via een livestream van de omroep Seven, die deze koers ook live op tv uitzendt. De livestream begint dagelijks tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Livestream dameswedstrijd in 2020

In 2020 is voor het eerst ook de dameswedstrijd (Santos Women's Tour Down Under) live te volgen. Elke etappe wordt per livestream uitgezonden via een livestream op de social media-platforms van Seven West Media. Deze livestream wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Santos. Dit is een geheel gratis livestream.

Dameswedstrijd livestream GCN in Nederland en België

De dameseditie van de Tour Down Under is ook in Nederland en België live te volgen bij het GCN (Gloy Cycling Network). Zij bieden van elke etappe een livestream aan op hun YouTube-channel. Bij de eerste drie etappes (van 16 tot en met 18 januari) begint de livestream om circa 2u00 's nachts (Nederlandse en Belgische tijd). Bij de slotrit (op 19 januari) is de slotrit om 7u00 's ochtends te zien.

Uitslagen Tour Dow Under 2020 (herenwedstrijd)

Op 19 januari werd de Schwalbe Classic gewonnen door Caleb Ewan. Vervolgens begon de officiële rittenkoers op 21 januari. De eerste etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Sam Bennett. Ook de twee rit eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Caleb Ewan. De heuvelrit van 23 januari werd gewonnen door Richie Porte. Hij won solo met 6 seconden voorsprong op de nummer twee (Impey van Mitchelton) en negen seconden op de nummer drie (Power van Sunweb). De etappe van 24 januari eindigde in een massasprint; hierin pakte Caleb Ewan wederom de ritzege. Op zaterdag eindigde de rit weer in een massasprint; die etappe werd door Giacomo Nizzolo gewonnen. De slotrit op zondag (met de finish bovenop Willunga Hill) werd gewonnen door Matthew Holmes. Het eindklassement werd gewonnen door Richie Porte.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamVoetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamOp zondag 20 september 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. De Engelse…
Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Club Brugge-KV Mechelen, live op tv en livestream (2020)Op zaterdag 31 oktober 2020 wordt het duel tussen Club Brugge en KV Mechelen gespeeld. Dit is een wedstrijd in de Belgis…
Formule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP Vietnam 2020, live op tv en livestreamOp zondag 5 april 2020 wordt de F1 Esports Virtual Vietnam Grand Prix verreden. Dit is een virtuele race, die men mondia…
Voetbal 2020: PAOK Saloniki-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2020: PAOK Saloniki-PSV, live tv en livestreamOp donderdag 5 november 2020 wordt de wedstrijd PAOK Saloniki-PSV gespeeld. Dit is een wedstrijd in de groepsfase van de…

Darts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestreamDarts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestreamDe achtste editie van The Ladbrokes Masters vindt in 2020 plaats in Milton Keynes. Het toernooi begint op vrijdag 31 jan…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2022, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2022, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt in januari 2022 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De veldrit in Ot…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdownunder.com.au
 • http://www.smh.com.au/sport/cycling/for-cadel-evans-the-final-tour-begins-20141029-11dt1p.html
 • http://autobus.cyclingnews.com/road/2004/jan04/tdu04/?id=results/stage3
 • http://www.touretappe.nl/tour-down-under-2015/
 • http://www.procyclingstats.com/race/Santos_Tour_Down_Under_2015-Startlist

Reageer op het artikel "Tour Down Under 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!