Darts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestream

Darts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestream De achtste editie van The Ladbrokes Masters vindt in 2020 plaats in Milton Keynes. Het toernooi begint op vrijdag 31 januari 2020. De slotdag is zondag 2 februari 2020. Het is het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallend WK hebben gespeeld, gelden The Masters als een groot 'herkansingstoernooi', dat hun een kans geeft om 'revanche' te nemen op zichzelf. Het toernooi is live op tv te zien en is daarnaast online via een livestream te volgen. Wie zijn de deelnemers aan The Masters van de dartbond PDC? Wat is het prijzengeld bij The Masters of Darts? Hoe zien het programma en het speelschema van dit toernooi eruit? Hoe is de geschiedenis van The Masters of Darts verlopen?

Historie van The Masters (Darts)

Ontstaan dankzij ITV

The Masters zijn ontstaan dankzij de Britse zender ITV. Doorgaans worden in Groot Brittannië de meeste grote toernooien van de dartbond PDC live op tv uitgezonden door SkySports. Een andere commerciële Britse zender, ITV, zond echter met succes ook enkele toernooien uit en gaf bij de PDC aan dat zij in de toekomst meer darts wilden uitzenden. Bij de onderhandelingen voor een nieuw tv-contract tussen de PDC en ITV, werd daarom besloten om met ingang van 2013 een nieuw toptoernooi in het leven te roepen: The Masters.

The Masters of Darts van 2013

Van 1 tot en met 3 november 2013 werd in het Royal Highland Centre, in de Schotse plaats Edinburgh, de eerste editie georganiseerd van dit toernooi. Aan dit evenement deden de zestien beste spelers mee van de 'PDC Order of Merit' (de wereldranglijst van de PDC). Hiertoe behoorden twee Nederlanders (Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld) en één Belg (Kim Huybrechts). Huybrechts werd reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door Adrian Lewis. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld ontmoetten elkaar in de tweede ronde. In dit Nederlandse duel bleek Van Barneveld met 8-6 de sterkste te zijn. Vervolgens moest Van Barneveld in de halve finale tegen Adrian Lewis. Die wedstrijd verloor hij met 9-10. De eerste editie van The Masters werd gewonnen door Phil Taylor, die in de finale met verbluffend gemak Adrian Lewis versloeg: 10-1. De hoofdsponsor van de eerste editie van dit toernooi was Coral en de officiële naam van het evenement was dan ook 'The Coral Masters'.

The Masters of Darts van 2014

De tweede editie van dit toernooi werd op 1 en 2 november 2014 wederom in het Royal Highland Centre te Edinburgh gehouden. Ook bij die tweede editie waren Van Barneveld, Van Gerwen en Kim Huybrechts de drie deelnemers uit de lage landen. De Belg Huybrechts had in de eerste ronde een déjà vu: opnieuw werd hij in die ronde uitgeschakeld door Adrian Lewis. Van Barneveld en Van Gerwen kwamen elkaar tijdens dit toernooi ook weer tegen, maar ditmaal vond hun duel reeds plaats in de eerste ronde. Van Gerwen won met 10-9. In de tweede ronde won Van Gerwen met 10-7 van Dave Chisnall. In de halve finale vond Van Gerwen zijn Waterloo: hij verloor met 9-11 van Mervyn King. Uiteindelijk won James Wade dit toernooi, door in de finale King met 11-10 te verslaan. De hoofdsponsor van de tweede editie van The Masters was Unibet en de officiële naam van het evenement luidde dan ook: The Unibet Masters. Dit was tot en met de editie van 2019 de officiële naam van dit toernooi. In 2020 is Ladbrokes de hoofdsponsor.

Dubbele verhuizing

In 2015 beleefde dit toernooi een dubbele verhuizing: The Masters verhuisden qua locatie en qua datum. De nieuwe locatie bevond zich in de Engelse stad Milton Keynes. De nieuwe datum was aan het begin van het jaar, in plaats van het einde van het jaar. Die nieuwe datum heeft zeker wel een voordeel: het toernooi vindt nu minder dan een maand na de ontknoping van het PDC WK Darts plaats. Hierdoor worden The Masters wel een prestigieus herkansingstoernooi: topspelers die een tegenvallend WK hebben gespeeld, zullen The Masters aangrijpen om te proberen om zich te revancheren.

Uitslagen 2015

Hoe verliepen dit evenement in 2015? Dat jaar was het een buitengewoon succesvol toernooi voor de twee Nederlandse deelnemers. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen behaalden beiden op glanrsijke wijze de finale. Van Gerwen won de eindstrijd van dit toernooi met 11-6.

Uitslagen 2016

In 2016 waren er vier Nederlandse deelnemers aan dit toernooi: Van Gerwen, Van der Voort, Van Barneveld en Klaasen. In de eerste ronde werden Van Barneveld en Klaasen uitgeschakeld. Van de Voort werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Michael van Gerwen was wederom de eindwinnaar van dit toernooi. Hij won in de finale met 11-6 van Chisnall.

Uitslagen 2017

In 2017 deden de volgende Nederlanders mee: Van Gerwen, Van de Pas, Klaasen, en Van Barneveld. In de eerste ronde werden Benito van de Pas en Jelle Klaasen uitgeschakeld. In de kwartfinale werd Raymond van Barneveld uitgeschakeld door Gary Anderson. Michael van Gerwen haalde wederom de finale van dit toernooie. Daarin versloeg hij Gary Anderson met 11-7. Dit was dus al zijn derde eindzege op rij in dit toernooi.

Uitslagen 2018

In 2018 deden er drie Nederlanders mee aan dit toernooi: Benito van de Pas, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Van de Pas werd reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Voor de ander twee Nederlanders was het een zeer succesvol toernooi. Ze haalden beiden de finale. Daarin won Van Gerwen met 11-9 van Van Barneveld. Dit was dus al de vierde eindzege van Van Gerwen op The Darts Masters.

Uitslagen 2019

In 2019 werd dit toernooi voor de vijfde keer gewonnen door Michael van Gerwen. In de halve finale won hij met 11-7 van Dave Chisnall. In de finale won Van Gerwen met 11-5 van James Wade.

Locatie: Milton Keynes

Milton Keynes is een ambitieuze stad die ongeveer midden tussen Oxford en Cambridge ligt. Tot de jaren zestig van de twintigste eeuw was Milton Keynes nog slechts een dorp. De overheid koos de ruimte rondom dat dorp indertijd echter als een goede locatie voor een reeks ambitieuze grootstedelijke bouwplannen. Dit leidde ertoe dat het voormalige dorp anno 2014 reeds ruim 200.000 inwoners heeft. In deze plaats bevindt zich onder meer het hoofdkantoor van Red Bull F1 Racing (het Formule 1-team van de beroemde energiedrankfabrikant).

Milton Keynes Dons FC

De plaats Milton Keynes heeft sinds 2003 ook een bekende profvoetbalclub binnen zijn stadsgrenzen: officieel heet deze vereniging Milton Keynes Dons FC, maar doorgaans wordt deze club MK Dons genoemd. Deze club is een doorstart van de oude Londense voetbalclub Wimbledon FC. Die club had 'The Dons' als bijnaam. De verhuizing van dit voetbalteam van Londen naar Milton Keynes heeft indertijd veel kwaad bloed gezet bij Londense voetballiefhebbers. Supporters die het niet met de verhuizing eens waren, hebben toen een alternatieve vereniging opgezet, AFC Wimbledon, die door de meeste Britse voetballiefhebbers als de ware erfgenaam van het vroegere Wimbledon FC wordt beschouwd.

ArenaMK

The PDC Ladbrokes Masters of Darts 2020 worden gehouden in een complex genaamd de ArenaMK. Dit is een gloednieuw multifunctioneel evenementencomplex, dat zich bevindt bij het stadion van de voetbalclub Milton Keynes Dons FC.

Prijzengeld The Masters (Darts)

Wat is het prijzengeld van dit evenement? Het complete prijzengeld van dit toernooi is 200.000 pond. De winnaar krijgt daarvan 60.000 Britse ponden. De verliezend finalist ontvangt 25.000 pond.

Deelnemers The Masters (Darts)

De 16 beste spelers op de PDC Order of Merit (de worldranking van de Professional Darts Corperation) zullen deelnemen aan dit toernooi. Daartoe behoren natuurlijk grootheden als Michael van Gerwen, Michael Smith en Peter Wright. Voor deelname aan dit toernooi geldt de stand op de wereldranglijst na afloop van het WK darts 2020.

Deelnemerslijst:

 • Michael van Gerwen
 • Gerwyn Price
 • Peter Wright
 • Rob Cross
 • Michael Smith
 • Gary Anderson
 • Daryl Gurney
 • Nathan Aspinall
 • James Wade
 • Dave Chisnall
 • Ian White
 • Mensur Suljović
 • Adrian Lewis
 • Simon Whitlock
 • Joe Cullen
 • Jonny Clayton

Speelschema, programma en uitslagen The Masters 2020 (Darts)

Hoe zien het programma en het speelschema van dit toernooi eruit? Dit toernooi wordt geheel volgens het knock-out principe gespeeld. Er zijn 16 deelnemers. Het speelschema van de eerste ronde wordt niet via loting ingevuld, maar volledig via de plekken van de deelnemers op de plaatsingslijst. De nummer één van de wereldranglijst speelt in de eerste ronde tegen de nummer 16, de nummer twee tegen de nummer vijftien, de nummer drie tegen de nummer veertien, enzovoort. De eerste ronde wordt gespeeld op vrijdag en zaterdag. De kwartfinales worden op zondagmiddag gespeeld. De halve finales en de finale staan op zondagavond op het programma.

Programma vrijdag 31 januari 2020 (1e ronde)

 • Michael Smith - Mensur Suljovic 10-6
 • Nathan Aspinall - James Wade 10-4
 • Michael van Gerwen (Ned) - Jonny Clayton 6-10
 • Rob Cross - Adrian Lewis 5-10

Programma zaterdag 1 februari 2020 (1e ronde)

 • Daryl Gurney - Dave Chisnall 8-10
 • Gary Anderson - Ian White 10-8
 • Peter Wright - Joe Cullen 10-7
 • Gerwyn Price - Simon Whitlock 10-9

Programma middagsessie zondag 2 februari 2020 (kwartfinales)

 • Adrian Lewis - Michael Smith 6-10
 • Jonny Clayton - Nathan Aspinall 8-10
 • Gerwyn Price - Gary Anderson 2-10
 • Peter Wright - Dave Chisnall 10-0

Programma avondsessie zondag 2 februari 2020

 • Halve finale: Michael Smith - Nathan Aspinall 11-10
 • Halve finale: Gary Anderson - Peter Wright 7-11
 • Finale: Peter Wright - Michael Smith 11-10

Live darts op tv: RTL7, uitzendschema

The Darts Masters van 2020 worden live op tv worden uitgezonden door de Britse commerciële omroep ITV (op de zender ITV4) en door de Nederlandse zender RTL7. Hieronder vindt u het uitzendschema van het Nederlandse RTL. Het eerstvolgende dartstoernooi dat men hierna live op tv uitzendt is de eerste ronde van de Premier League of Darts 2020 (6 februari).

Uitzendschema tv: Darts Masters 2020

 • Vr. 31 januari: om 20u00 live op RTL7
 • Za. 1 feb: om 20u00 live op RTL7
 • Zo. 2 feb: om 18u55 op RTL7 (samenvatting middagsessie met de kwartfinales)
 • Zo. 2 feb: om 20u00 op RTL7 (live halve finales + finale)

Livestream The Masters Darts 2020

Livestream RTL7

De Unibet Darts Masters 2020 zijn ook online te bekijken via een livestream. Via de livestream kan men op bijvoorbeeld een laptop of smartphone naar dit toernooi kijken. Is dit een gratis livestream? Om de officiële livestream van RTL7 te bekijken bij de Darts Masters 2019, dient men een abonnement te hebben op Videoland. Op de stream worden ook de sessies live uitgezonden, die niet live op tv te zien zijn, zoals de middagsessie van de zondag. De livestream van RTL7 bij dit toernooi is geo-restricted. Dit houdt in dat men hun officiële livestream van The Masters alleen mag bekijken in Nederland.

Uitzendschema livestream Masters Darts 2020

 • Vrijdag 31 januari: livestream vanaf 20u00
 • Zaterdag 1 februari: livestream vanaf 20u00
 • Zondag 2 februari (middagsessie): livestream vanaf 13u45 (kwartfinales)
 • Zondag 2 februari (avondsessie): livestream vanaf 20u00 (halve finales en finale)

Alternatief: livestream van darts via Go App

Het is echter ook mogelijk om dit toernooi grotendeels live te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Dit is een geheel legaal alternatief voor de officiële livestream. Met deze livestream kan men echter alleen de live tv-uitzendingen van RTL7 en RTL-Z online bekijken. Men kan met deze livestream dus niet de middagsessie van zondag bekijken. (Via deze livestream kan men dus niet de kwartfinale bekijken.) De Ziggo Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo. Zij hoeven niets bij te betalen om via deze service per livestream naar televisie te kunnen kijken op hun smartphone of computer. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream. Elke livestream op die app (dus ook deze stream van RTL7) kan men in elk land van de EU bekijken, indien men klant is van Ziggo Tv.

Livestream van darts via iTV-app

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van dit evenement van PDC Darts via een livestream te bekijken op de iTV-app. Om zo'n livestream op die dienst te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben. Net als op de Go App, kan men ook op de iTV-app alleen de live tv-uitzendingen per livestream bekijken. De wedstrijden die alleen op de RTL Darts-livestream te zien zijn (en niet op RTL7-tv), kan men dus niet op die app bekijken. Via zo'n livestream op de iTV-app kan men dus niet naar de kwartfinales kijken (op zondagmiddag), maar wel de overige rondes. Net als bij de Go App van Ziggo, geldt echter ook bij de iTV-app dat men hierop elke livestream in de hele EU kan gebruiken.

Livestream van darts via NLziet

Het is eveneens mogelijk om de tv-uitzending van dit evenement van PDC Darts te bekijken op de NLziet-app. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om hierop per livestream naar RTL7 te kunnen kijken. De livestream van NLziet kan men in de hele EU bekijken. Hierbij echter ook weer, dat men hierop niet via de livestream naar de kwartfinale op zondag 2 februari kan kijken. Daarvoor heeft men een livestream van RTL7 Darts (via Videoland) nodig.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
The Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters is een jaarlijks terugkerend snookertoernooi waar alleen de beste zestien spelers van de wereldranglijst voo…
World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Darts: World Series Finals 2020, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2020, live op tv en livestreamDe zesde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 18 september tot en met zondag 20 septemb…

Kasteelcross Zonnebeke 2020 - afgelastKasteelcross Zonnebeke 2020 - afgelastOp woensdag 23 december 2020 stond de Kasteelcross Zonnebeke op de kalender. Deze cyclocross zou plaatsvinden in de Belg…
Tour Down Under 2020 - live op tv en livestreamTour Down Under 2020 - live op tv en livestreamIn januari 2020 wordt de 22e editie verreden van de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel van…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc.tv/news/article/b0pb2i1l367117glhwgdwhs31/title/2015-pdc-calendar-amendments
 • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Masters_(darts)
 • http://www.rtl7darts.nl
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Keynes

Reageer op het artikel "Darts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!