Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemers

Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemers Op zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bij deze veldrit is gratis. Het parcours bevindt zich bij Sportcentrum de Vijfsprong. Hoe ziet het programma van deze Brabantse cross eruit? Welke prominente deelnemers staan in Rucphen op de startlijst? Welke renners en rensters hebben de vorige edities van de Internationale Cyclocross van Rucphen gewonnen?

Geschiedenis veldrit Rucphen

De eerste editie van de internationale veldrit van Rucphen vond plaats op 21 januari 2012. Dat jaar won de Belg Bart Aernouts de wedstrijd bij de mannen en Marianne Vos won de cross bij de dames. Bij die eerste editie was deze Nederlandse veldrit op het internet live te volgen via een gratis livestream. Die livestream van de veldrit werd geproduceerd door de organisatie van dit evenement. Die eigen livestream was een interessant experiment. Meestal wordt zo'n livestream bij veldritten in de lage landen alleen maar geproduceerd wanneer er ook een live tv-uitzending is. In Rucphen produceerde men daarentegen als organisatie zelf zo'n livestream, zonder dat er een televisiemaatschappij aan te pas kwam.

Uitslagen edities 2014 en 2015

Op 19 januari 2013 werd de tweede editie verreden van deze veldrit. Dat jaar won de Nederlander Lars van der Haar de wedstrijd bij de heren en Marianne Vos won wederom bij de dames. Op 18 januari 2014 vond de derde editie plaats. De Duitser Philipp Walsleben won bij de heren en Marianne Vos won voor het derde jaar op rij de cross bij de dames.

Editie 2015

De Nederlandse wereldtopper Lars van der Haar won in 2015 de Cyclocross Rucphen voor heren elite (profs) na een indrukwekkende solo. Hij won met één minuut en één seconde voorsprong op de Belg Baestaens. Derde werd de Belg Jens Vanderkinderen, met een achterstand van meer dan een minuut op winnaar Van der Haar.De wedstrijd bij de dames werd overtuigend gewonnen door Nikki Harris. Op ruim een minuut achterstand werd de Belgische Ellen van Loy tweede. De Tsjechische Pavla Havlikova werd derde met een achterstand van anderhalve minuut op de winnares.

Editie 2016

In 2016 werd de herenwedstrijd in Rucphen gewonnen door de Belgische topper Tom Meeusen. Hij zegevierde voor zijn landgenoot Jim Aernouts. Op de derde plek eindigde dat jaar de Tsjech Radomir Simunek jr. De dameswedstrijd van de Cyclocross Rucphen 2016 werd gewonnen door de Britse Helen Wyman. Tweede werd haar landgenote Nikki Harris. Op de derde plaats finishte de Nederlandse Sanne van Paassen.

Editie 2017

De Nederlandse wereldtopper Lars van der Haar won in 2017 voor de derde keer de Cyclocross Rucphen. Hij zegevierde in deze veldrit voor de Belg Jim Aernouts en de Nederlander Stan Godrie. De dameswedstrijd in Rucphen werd in 2017 gewonnen door het Belgische toptalent Laura Verdonschot. Op de tweede plaats finishte de Britse Nikki Harris - Brammeier. Derde werd de Nederlandse Maud Kaptheijns.

Editie 2018

In 2018 werd de veldrit van Rucphen bij de heren elite (profs) gewonnen door David van der Poel (de ouder broer van Mathieu van der Poel). Op de tweede plek eindigde de Belg Jim Aernouts, voor diens landgenoot Dieter Vanthourenhout. Bij de dames ging in 2018 de zege naar de Belgische Laura Verdonschot.

Sponsor

Bij de eerste editie van deze wedstrijd (in 2012) was het Skidome van Rucphen de hoofdsponsor en de officiële naam van de cross was daarom dat jaar de 'GP Skidôme Rucphen Cyclocross'. Later werd de hoofdsponsor de M.J. Oomen Groep, een civieltechnische bedrijf. De wedstrijd heette daarom sindsdien enige jaren officieel de GP M.J. Oomen Groep. Met ingang van 2019 is de nieuwe hoofdsponsor van deze veldrit: Van de Luijtgaarden

Rucphen

Rucphen ligt in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Van oudsher is de streek rond Rucphen een echte wielerstreek. Nabij Rucphen ligt Sint Willebrord, wat door velen als het ultieme wielerdorp van Nederland wordt beschouwd. Uit Sint Willebrord (dat overigens behoort tot de gemeente Rucphen) kwamen veel befaamde profwielrenners, zoals Marinus Valentijn, Wim van Est, Wout Wagtmans en Rini Wagtmans.

Naast de internationale veldrit van Rucphen, wordt er ook jaarlijkse een internationale wegwielerkoers in deze plaats verreden: de Dorpenomloop van Rucphen. Er zijn in Rucphen ook grootse plannen voor een groot wielercentrum genaamd 'Wielerwereld', met onder meer een museum over de wielerhistorie.

Programma Internationale Cyclocross Rucphen 2019 (26 januari)

 • 09u30: Masters (Veteranen 40+)
 • 10u30: Amateurs/Sportklasse
 • 11u30: Junioren
 • 11u32: Nieuwelingen
 • 12u30: ID-renners
 • 13u30: Dames (elite, beloften en amateurs)
 • 13u30: Junior-dames
 • 13u32: Nieuweling-Meisjes
 • 15u00: Heren Elite en Beloften (U23)

Parcours en locatie

Net als de voorgaande jaren bevindt het parcours van de cross in 2019 zich bij de M.J. Oomen-vijver, op het Rucphense sportcentrum De Vijfsprong (aan 'de Baanvelden'), nabij Skidome Rucphen.Toeschouwers die op 26 januari 2019 per auto komen, kunnen het parcours bereiken via de straat 'Kozijnenhoek'. Parkeren bij het parcours is gratis.

Toegang is gratis

In tegenstelling tot veruit de meeste internationale profcrossen, hoeft er voor deze veldrit in Rucphen op 26 januari 2019 geen toegangskaart gekocht te worden. De toegang bij de Internationale Cyclocross Rucphen 2019 is geheel gratis.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Cyclocross van Rucphen is door de internationale wielerunie (UCI) ingedeeld in categorie twee. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van deze Brabantse cross punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. (Deze ranglijst is onder meer belangrijk voor de renners, aangezien zij zich via die lijst kunnen plaatsen voor deelname aan wereldbekerwedstrijden.) De winnaar van de internationale veldrit in Rucphen krijgt 40 punten voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Rucphen 2019

Deelnemers heren elite

Welke prominente deelnemers staan op zaterdag 26 januari 2019 bij de veldrit van Rucphen op de startlijst? De belangrijkste publiekstrekker op de deelnemerslijst is de Nederlandse wereldtopper Lars van der Haar. Op de startlijst staan ook diverse sterke subtoppers zoals de zeer getalenteerde Nederlander Joris Nieuwenhuis en eveneens zeer getalenteerde Belg Thijs Aerts (broer van Belgisch kampioen Toon Aerts). Andere prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer de Amerikaanse kampioen Stephen Hyde, de Belgische subtopper Jim Aernouts en het Nederlandse talent Stan Godrie. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite in Rucphen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers heren elite, Cyclocross Rucphen 2019
1. Lars van der Haar
2. Joris Nieuwenhuis
3. Jim Aernouts
4. Curtis White
5. Stephen Hyde
6. Stan Godrie
7. Kevin Suarez
8. Marek Konwa
9. Javier Ruiz
10. Hijiri Oda
12. Kelvin Bakx
13. Arno v.d. Broeck
14. Koen van Dijke
15. Marco Ehlert
16. Mika van Gestel
17. Klaas Groenen
18. Ryan Kamp
19. Jeroen Meijers
20. Martin Mijnten
21. Seppe Rombouts
22. Marvin Runhaar
23. Julian Siemons
24. Yu Takenouchi
25. Lenn Verdijck
26. Maarten van Staeyen
27. Koen van Helvoirt
28. Niels Verbruggen
29. Maarten Clauwaert
30. Senne de Meyer
31. Victor Vandebosch
32. Thijs Aerts
33. Mart Muskens
34. Wim Thijs
35. Vincent Oger
36. Toon Vandenbosch
37. Mathijs Wuyts
38. Max Judelson
39. Andrew Juiliano
40. Pieter Jan Vliegen
41. Jelle Camps
42. Bas v.d. Kooij

Startlijst dames elite

Op de startlijst van de dameswedstrijd van de Cyclocross Rucphen staan onder meer de Britse wereldtopper Helen Wyman, de Canadees kampioene Magalie Rochette en diverse Nederlandse subtoppers, zoals Manon Bakker en Inge van der Heijden.

Live? Tv? Internet? Livestream?

Wordt de veldrit van Rucphen in 2019 live op tv uitgezonden? Is de Cyclocross Rucphen online via een livestream te volgen op de middag van 26 januari 2019? Dat zijn twee vragen die veel Nederlandse veldritliefhebbers bezighouden. De wedstrijd in het Noord-Brabantse Rucphen wordt in 2019 helaas niet live op tv uitgezonden. Er is bij deze editie ook niet een livestream beschikbaar. In het verleden (in 2012) was er wel een livestream waardoor deze wedstrijd indertijd live op het internet te volgen was. Dit was een gratis livestream die door de organisatie werd geproduceerd. In 2019 is er helaas bij deze Brabantse veldrit niet zo'n livestream beschikbaar. Wie deze veldrit live wil bekijken, zal er dus live bij aanwezig moeten zijn.

Veldrijden live op tv en livestream

Op zaterdag 26 januari is er overigens wel een veldrit live op tv en online via de livestream uitgezonden. In Vlaanderen wordt de Kasteelcross Zonnebeke 2019 verreden, die live wordt uitgezonden op tv en via een livestream. De eerstvolgende veldrit die men daarna live op tv en per livestream kan volgen, is op zondag 27 januari de GP Adrie van der Poel (Hoogerheide).

In het daaropvolgende weekend van 2 en 3 februari is er ook volop veldrijden live op tv en online per livestream te bekijken, aangezien dan het WK veldrijden 2019 wordt gehouden, dat plaatsvindt in Bogense (Denemarken). De eerste cross die na het WK live op tv en online via een livestream wordt uitgezonden is op woensdag 6 februari de Brico Parkcross Maldegem 2019.

Uitslag Cyclocross Rucphen 2019

 1. Lars van der Haar
 2. Joris Nieuwenhuis
 3. Thijs Aerts
 4. Jim Aernouts
 5. Stan Godrie
 6. Toon Vandebosch
 7. Stephen Hyde
 8. Jeroen Meijers
 9. Julian Siemons
 10. Arno Van den Broeck

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Rucphen 2018

 1. David van der Poel (Ned)
 2. Jim Aernouts (Bel)
 3. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 4. Gianni Vermeersch (Bel)
 5. Braam Merlier (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…

Veldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestreamDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 8 februari 2020 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotweds…
Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Bronnen en referenties
 • http://www.wvcycling.com/nl/plaats/5281/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/16713/volg-hier-de-internationale-cyclocross-van-rucphen.html
 • http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/rucphen-neemt-tijd-voor-wielerwereld-1.4183174
 • https://nl-nl.facebook.com/internationalecyclocrossrucphen
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender/evenement/109020
 • http://www.mjoomen.nl/nl/over-ons/over-ons
 • http://www.cyclocrossrucphen.nl/

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!