Veldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestream

Veldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestream De Krawatencross wordt verreden op zaterdag 8 februari 2020 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotwedstrijd van de DVV Verzekeringen Trofee veldrijden 2019-2020. Deze veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Krawatencross 2020 online via een livestream volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Krawatencross 2020? Waar is het parcours van de Krawatencross en hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Wie hebben in het verleden de Krawatencross gewonnen?

Geschiedenis Krawatencross

De Krawatencross werd in 1992 voor het eerst georganiseerd. Peter Willemsens zegevierde dat jaar in Lille. Vervolgens heerste Paul Herygers een aantal jaren op het zandparcours in Lille. Hij won de cross drie jaar op rij: in 1993, 1994 en 1995. Ook Erwin Vervecken presteerde vaak goed op dit parcours. Hij won de cross twee keer (in 1996 en 1998) en stond daarnaast nog vier keer op het podium. Niels Albert reed eveneens vaak goed in Lille. Hij won de Krawatencross drie keer: in 2008, 2009 en 2013. De recordhouder qua aantal zeges in Lille is Sven Nys. Deze Kannibaal uit Baal won deze veldrit zeven keer: in 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2010 en 2014.

Van der Poel en de Krawatencross

Adrie van der Poel was in 1997 de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze Vlaamse cross te winnen. De enige andere niet-Belg die deze Belgische topcross heeft gewonnen is zijn zoon Mathieu van der Poel in 2015, 2017, 2018 en 2019.

Krawatencross voor dames

Sinds 2003 bestaat er ook een Krawatencross voor dames. De eerste twee edities werden gewonnen door Anja Nobus. Vervolgens won Reza Hormes-Ravestijn deze cyclocross twee jaar op rij. Daphny van den Brand zegevierde in 2009 in Lille. Sanne Cant won de cross in 2011, 2014, 2015 en 2018. In 2012 en 2013 zegevierde Marianne Vos in Lille. Maud Kaptheijns won in 2017.

BK's in Lille

In 2004 vond het Belgisch Kampioenschap plaats in Lille. Dat was in de glorietijd van Bart Wellens en hij pakte dat jaar dan ook de Belgische titel bij de profs. In 2016 werd het BK wederom verreden op het parcours van de Krawatencross. Dat jaar pakte Wout van Aert de titel bij de profs, voor Laurens Sweeck en Sven Nys.

Lille in Vlaanderen

De Vlaamse plaats Lille moet vooral niet verward worden met de Franse plaats Lille. In Vlaanderen noemt men het Noord-Franse Lille meestal bij de Vlaamse naam: Rijsel. Het Vlaamse Lille is een gemeente in de streek de Kempen. De gemeente ligt in de provincie Antwerpen en heeft ruim 15.000 inwoners. Het Vlaamse Lille is een echte veldritgemeente. Prominente crossers die in deze gemeente wonen of hebben gewoond zijn onder meer ex-wereldkampioen en tv-commentator Paul Herygers, de drievoudige wereldkampioen Erwin Vervecken, de tweevoudige wereldkampioen Wout van Aert en wereldkampioene Sanne Cant. De bijnaam van inwoners van de plaats Lille is van oudsher Krawaten. Vandaar dat men deze cyclocross de Krawatencross heeft genoemd.

DVV Trofee Veldrijden

In 2015 werd de Krawatencross een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2016-2017 is de naam van dat klassement veranderd in de DVV trofee Veldrijden. In 2020 is de Krawatencross wederom een onderdeel van deze wedstrijdreeks. De DVV Trofee is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de andere veldritklassementen). De Krawatencross is in het seizoen 2019-2020 de achtste en laatste wedstrijd die meetelt voor dit klassement.

Parcours en locatie

De Krawatencross vind plaats op het domein de Lilse Bergen. Het adres van dit domein is Strandweg 1 te Lille. In de onmiddellijke omgeving van de Lilse Bergen zullen diverse parkings ingericht worden voor de toeschouwers. 'Wild parkeren' is overigens ten strengste verboden bij dit recreatiedomein. De omloop van de Krawatencross is een zanderig parcours bij een vijver.

Programma Krawatencross Lille op 8 februari 2020

 • 09u30: Nieuwelingen
 • 10u30: Junioren
 • 11u30: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite - live op tv en livestream
 • 15u00: Heren elite - live op tv en livestream

Deelnemers: startlijst

De meeste Belgische en Nederlandse veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en zullen daarom (mits niet geblesseerd) automatisch meedoen aan alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement. Mathieu van der Poel heeft er echter (mede vanwege zijn wegambities) voor gekozen om deze cyclocross niet te rijden.. De grote toppers op de deelnemerslijst van deze veldrit zijn onder meer Wout van Aert, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Toon Aerts. Hieronder vindt u de startlijst van de Cyclocross Lille 2020.

Deelnemers Krawatencross Lille 2020: startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs)
AERTS Toon
ISERBYT Eli
AERT Wout van
SWEECK Laurens
HAAR Lars van der
KESSEL Corné van
VANTHOURENHOUT Michael
ADAMS Jens
HERMANS Quinten
VERMEERSCH Gianni
AERNOUTS Jim
MEEUSEN Tom
MEISEN Marcel
AERTS Thijs
BAESTAENS Vincent
SOETE Daan
CLEPPE Nicolas
KOYEN Niels
COMPERNOLLE Kenneth van
EDHOFER Thomas
MEYER Senne de
GROENEN Klaas
GYS Jens
GOOSEN Wouter
WIT Edwin de
HEYMES Gauthier
ORTS Felipe
PARENTI Nicola
CAROZZO Marco
SMETS Gert
SUAREZ Kevin
WERNER Kerry
TIELEN Dario
UYTDEWILLIGEN Ingmar
ROELANDT Kenny
VANKEIRSBILCK Berne
VERHEYEN Thomas
WOUTERS Sieben
OGER Vincent

Tickets Cyclocross Lille

Op de dag van de wedstrijd kosten toegangskaarten voor de Krawatencross aan de kassa bij het parcours 12 euro. Wie BWB-lid is, betaalt aan de kassa 11 euro voor zijn ticket. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang bij de Krawatencross 2019 in Lille geheel gratis. In de voorverkoop kosten tickets voor de veldrit in Lille 11 euro. De voorverkoop is onder meer in het Café De Crawaett aan het Kerkplein te Lille.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

Sporza: live op VRT één

De Krawatencross 2020 wordt (net als de andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee) live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Het commentaar zal verzorgd worden door Michel Wuyts en Paul Herygers. De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint op zaterdag 8 februari om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Eurosport: dameswedstrijd live, herenwedstrijd pas later

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze cyclocross. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 14u00. De herenwedstrijd zenden zij niet live uit, aangezien ze op die middag de Ronde van Valencia (wegwielrennen) live uitzenden. Een uitgebreide samenvatting van de herenwedstrijd van deze veldrit is na afloop van die wegwedstrijd te zien (vanaf circa 16u30).

Veldrijden live op tv

Naar welke veldritten kan men live op tv (en online via een livestream) kijken in de periode na de Krawatencross Lille? Op zondag 9 februari kan men de Superprestige Cyclocross Merksplas live op tv en via een livestream bekijken. (Die cross is een opvolger van de vroegere Aardbeiencross Hoogstraten.) Op zaterdag 15 februari kan men live op tv en via de livestream kijken naar Noordzeecross Middelkerke. Dat is de slotwedstrijd van de Superprestige Cyclocross. Op de dag daarna, zondag 16 februari 2020, kan men live kijken naar de Ethias Vestingcross Hulst.

Livestream Krawatencross 2020

De Krawatencross Lille is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint op zaterdag 8 februari om circa 13u30 (net als de live tv-uitzending). Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone live naar de Krawatencross kijken. Het is een geheel gratis livestream. De livestream van Sporza is helaas wel geo-blocked. Dat betekent dat deze livestream van de Krawatencross officieel alleen in België live mag worden bekeken. De gratis livestream van de Krawatencross Lille is op de middag van 8 februari op de website van Sporza onder meer te vinden via het menu 'Nu Live'. Ook vindt men die gratis livestream van deze veldrit op zaterdagmiddag 8 februari in de rubriek 'wielrennen'. Eveneens is de gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden te vinden op de Sporza App.

In tegenstelling tot diverse andere Vlaamse crossen, wordt deze cyclocross in Nederland niet live door Ziggo Sport Totaal uitgezonden en er is bij hun dus ook geen livestream van deze veldrit te vinden voor de Nederlandse kijkers op hun Ziggo Sport Totaal Go App.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan van de Krawatencross Lille. Hun livestream van de damesveldrit in Liille begint om 13u45. Hun livestream van de herencross begint om 15u00. Om hun livestream te kunnen bekijken, moet men een abonnement op de Eurosport Player hebben.

Alternatief voor Nederland: Go App Livestream

Een legaal alternatief voor de officiële livestream is beschikbaar via de Go App (tv online). Zo kunnen Nederlandse veldritfans alsnog online via een legale livestream naar de Krawatencross Lille 2020 kijken. Men kan op de livestream van deze app de uitzending van Sporza bekijken. Deze Ziggo Go app moet niet verward worden met de Ziggo Sport Totaal Go App (waarop de wedstrijden van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal per livestream kunnen worden bekeken.) De livestream-app 'Ziggo Go' is een product van Ziggo. Hiermee mag men per livestream in de gehele EU naar de digitale zenders van het digitale standaard tv-pakket kijken, waaronder ook de Vlaamse zender één waarop de Cyclocross Lille 2020 op de middag van 8 februari live wordt uitgezonden.

Livestream cyclocross Lille via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen deze cyclocross op zondag 8 februari 2020 ook bekijken via een livestream op de iTV-app. Daarmee kan men in de hele EU op een smartphone of tablet per livestream naar tv kijken. Via die app kan men per livestream naar de live tv-uitzending van Eurosport kijken.

Livestream FloBikes

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van de Krawatencross Lille 2020. Hun livestream van de veldrit in het Vlaamse Lille is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst in een beperkt aantal landen: Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. In andere landen is deze livestream van de Krawatencross 'geo-blocked'. Hun livestream van de DVV Trofee-veldritten is altijd zeer 'geo-restricted'. Dit in tegenstelling tot hun livestream bij bijvoorbeeld de Brico Crossen en de Superprestige Cyclocross. Bij die twee wedstrijdseries is de livestream van FloBikes juist in heel veel landen te bekijken. Dikwijls is hun livestream echter ook bij die wedstrijdseries 'geo-blocked' voor kijkers in België.

Uitslag Krawatencross Lille 2020

 1. Wout van Aert (Bel) in 57'57"
 2. Quinten Hermans (Bel) op 21 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) +40"
 4. Laurens Sweeck (Bel) +40"
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) +46"
 6. Thomas Pidcock (UK) +48"
 7. Lars van der Haar (Ned) +50"
 8. Daan Soete (Bel) +50"
 9. Tom Meeusen (Bel) +50"
 10. Jens Adams (Bel) +52"

Voorgaande editie: utslag Krawatencross Lille 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. David van der Poel (Ned)
 7. Corné van Kessel (Ned)
 8. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 9. Quinten Hermans (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Ethias Cross Parkcross Maldegem 2020, live tv en livestreamEthias Cross Parkcross Maldegem 2020, live tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 5 februari 2020 de 'Ethias Cross - Parkcross' verreden. Dit is de veertiende editie van de…

Rugspieren trainen, zo doe je dat!De rug is één van de grootste spiergroepen in het lichaam, daarom zijn ze ook belangrijk om goed te trainen. Er zijn mee…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Bronnen en referenties
 • http://beheer.krawatencross.be/bestanden/paginas/20112014_Technische%20gids%202015%20.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/lille/
 • http://www.lille.be/
 • http://www.sporza.be
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krawatencross
 • http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/lille.htm

Reageer op het artikel "Veldrit Lille: Krawatencross 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!