Veldrit Lille: Krawatencross 2021, live op tv en livestream

Veldrit Lille: Krawatencross 2021, live op tv en livestream De Krawatencross wordt verreden op zondag 7 februari 2021 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotwedstrijd van de DVV Verzekeringen Trofee veldrijden 2020-2021. Deze veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Krawatencross 2021 online via een livestream volgen. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Krawatencross 2021? Waar is het parcours van de Krawatencross en hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Wie hebben in het verleden de Krawatencross gewonnen?

Geschiedenis Krawatencross

De Krawatencross werd in 1992 voor het eerst georganiseerd. Peter Willemsens zegevierde dat jaar in Lille. Vervolgens heerste Paul Herygers een aantal jaren op het zandparcours in Lille. Hij won de cross drie jaar op rij: in 1993, 1994 en 1995. Ook Erwin Vervecken presteerde vaak goed op dit parcours. Hij won de cross twee keer (in 1996 en 1998) en stond daarnaast nog vier keer op het podium. Niels Albert reed eveneens vaak goed in Lille. Hij won de Krawatencross drie keer: in 2008, 2009 en 2013. De recordhouder qua aantal zeges in Lille is Sven Nys. Deze Kannibaal uit Baal won deze veldrit zeven keer: in 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2010 en 2014.

Van der Poel en de Krawatencross

Adrie van der Poel was in 1997 de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze Vlaamse cross te winnen. De enige andere niet-Belg die deze Belgische topcross heeft gewonnen is zijn zoon Mathieu van der Poel in 2015, 2017, 2018 en 2019.

Krawatencross voor dames

Sinds 2003 bestaat er ook een Krawatencross voor dames. De eerste twee edities werden gewonnen door Anja Nobus. Vervolgens won Reza Hormes-Ravestijn deze cyclocross twee jaar op rij. Daphny van den Brand zegevierde in 2009 in Lille. Sanne Cant won de cross in 2011, 2014, 2015 en 2018. In 2012 en 2013 zegevierde Marianne Vos in Lille. Maud Kaptheijns won in 2017.

BK's in Lille

In 2004 vond het Belgisch Kampioenschap plaats in Lille. Dat was in de glorietijd van Bart Wellens en hij pakte dat jaar dan ook de Belgische titel bij de profs. In 2016 werd het BK wederom verreden op het parcours van de Krawatencross. Dat jaar pakte Wout van Aert de titel bij de profs, voor Laurens Sweeck en Sven Nys.

Lille in Vlaanderen

De Vlaamse plaats Lille moet vooral niet verward worden met de Franse plaats Lille. In Vlaanderen noemt men het Noord-Franse Lille meestal bij de Vlaamse naam: Rijsel. Het Vlaamse Lille is een gemeente in de streek de Kempen. De gemeente ligt in de provincie Antwerpen en heeft ruim 15.000 inwoners. Het Vlaamse Lille is een echte veldritgemeente. Prominente crossers die in deze gemeente wonen of hebben gewoond zijn onder meer ex-wereldkampioen en tv-commentator Paul Herygers, de drievoudige wereldkampioen Erwin Vervecken, de tweevoudige wereldkampioen Wout van Aert en wereldkampioene Sanne Cant. De bijnaam van inwoners van de plaats Lille is van oudsher Krawaten. Vandaar dat men deze cyclocross de Krawatencross heeft genoemd.

DVV Trofee Veldrijden

In 2015 werd de Krawatencross een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2016-2017 is de naam van dat klassement veranderd in de DVV trofee Veldrijden. In 2021 is de Krawatencross wederom een onderdeel van deze wedstrijdreeks. De DVV Trofee is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de andere veldritklassementen). De Krawatencross is in het seizoen 2020-2021 de achtste en laatste wedstrijd die meetelt voor dit klassement.

Parcours en locatie

De Krawatencross vind plaats op het domein de Lilse Bergen. Het adres van dit domein is Strandweg 1 te Lille. In de onmiddellijke omgeving van de Lilse Bergen zullen diverse parkings ingericht worden voor de toeschouwers. 'Wild parkeren' is overigens ten strengste verboden bij dit recreatiedomein. De omloop van de Krawatencross is een zanderig parcours bij een vijver.

Programma (onder voorbehoud) Krawatencross Lille op 7 februari 2021

 • 09u30: Nieuwelingen
 • 10u30: Junioren
 • 11u30: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames elite - live op tv en livestream
 • 15u00: Heren elite - live op tv en livestream

Deelnemers: startlijst

De meeste Belgische en Nederlandse veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en zullen daarom (mits niet geblesseerd) automatisch meedoen aan alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement. Mathieu van der Poel heeft er echter (mede vanwege zijn wegambities) voor gekozen om deze cyclocross niet te rijden. De grote toppers op de deelnemerslijst van deze veldrit zijn waarschijnlijk onder meer Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Toon Aerts. Hier vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers van de Cyclocross Lille 2021.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

Sporza: live op VRT één

De Krawatencross 2021 wordt (net als de andere wedstrijden die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee) live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Het commentaar zal verzorgd worden door Michel Wuyts en Paul Herygers. De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint op zondag 7 februari om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten van deze cyclocross. Het is nog niet bekend hoe laat hun tv-uitzending begint.

Livestream Krawatencross 2021

De Krawatencross Lille is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint op zondag 7 februari om circa 13u30 (net als de live tv-uitzending). Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone live naar de Krawatencross kijken. Het is een geheel gratis livestream. De livestream van Sporza is helaas wel geo-blocked. Dat betekent dat deze livestream van de Krawatencross officieel alleen in België live mag worden bekeken. De gratis livestream van de Krawatencross Lille is op de middag van 8 februari op de website van Sporza onder meer te vinden via het menu 'Nu Live'. Ook vindt men die gratis livestream van deze veldrit op zondagmiddag 7 februari in de rubriek 'wielrennen'. Eveneens is de gratis livestream van deze manche van de DVV Trofee Veldrijden te vinden op de Sporza App.

In tegenstelling tot diverse andere Vlaamse crossen, wordt deze cyclocross in Nederland niet live door Ziggo Sport Totaal uitgezonden en er is bij hun dus ook geen livestream van deze veldrit te vinden voor de Nederlandse kijkers op hun Ziggo Sport Totaal Go App.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan van de Krawatencross Lille. Hun livestream van de damesveldrit in Liille begint om 13u45. Hun livestream van de herencross begint om 15u00. Om hun livestream te kunnen bekijken, moet men een abonnement op de Eurosport Player hebben.

Alternatief voor Nederland: Go App Livestream

Een legaal alternatief voor de officiële livestream is beschikbaar via de Go App (tv online). Zo kunnen Nederlandse veldritfans alsnog online via een legale livestream naar de Krawatencross Lille 2021 kijken. Men kan op de livestream van deze app de uitzending van Sporza bekijken. Deze Ziggo Go app moet niet verward worden met de Ziggo Sport Totaal Go App (waarop de wedstrijden van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal per livestream kunnen worden bekeken.) De livestream-app 'Ziggo Go' is een product van Ziggo. Hiermee mag men per livestream in de gehele EU naar de digitale zenders van het digitale standaard tv-pakket kijken, waaronder ook de Vlaamse zender één waarop de Cyclocross Lille 2021 op de middag van 8 februari live wordt uitgezonden.

Livestream cyclocross Lille via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen deze cyclocross op zondag 7 februari 2021 ook bekijken via een livestream op de iTV-app. Daarmee kan men in de hele EU op een smartphone of tablet per livestream naar tv kijken. Via die app kan men per livestream naar de live tv-uitzending van Eurosport kijken.

Livestream FloBikes

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van de Krawatencross Lille 2021. Hun livestream van de veldrit in het Vlaamse Lille is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst in een beperkt aantal landen: Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. In andere landen is deze livestream van de Krawatencross 'geo-blocked'. Hun livestream van de DVV Trofee-veldritten is altijd zeer 'geo-restricted'. Dit in tegenstelling tot hun livestream bij bijvoorbeeld de Brico Crossen en de Superprestige Cyclocross. Bij die twee wedstrijdseries is de livestream van FloBikes juist in heel veel landen te bekijken. Dikwijls is hun livestream echter ook bij die wedstrijdseries 'geo-blocked' voor kijkers in België.

Voorgaande editie: uitslag Krawatencross Lille 2020

 1. Wout van Aert (Bel) in 57'57"
 2. Quinten Hermans (Bel) op 21 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) +40"
 4. Laurens Sweeck (Bel) +40"
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) +46"
 6. Thomas Pidcock (UK) +48"
 7. Lars van der Haar (Ned) +50"
 8. Daan Soete (Bel) +50"
 9. Tom Meeusen (Bel) +50"
 10. Jens Adams (Bel) +52"

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Waaslandcross Sint-Niklaas 2021, live tv en livestreamWaaslandcross Sint-Niklaas 2021, live tv en livestreamOp zaterdag 20 februari 2021 wordt in de Vlaamse plaats Sint-Niklaas de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parc…
Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestreamOp zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit.…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

Ethias Cross Parkcross Maldegem 2021, live tv en livestreamEthias Cross Parkcross Maldegem 2021, live tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 3 februari 2021 de 'Ethias Cross - Parkcross' verreden. Dit is de veertiende editie van de…
Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Bronnen en referenties
 • http://beheer.krawatencross.be/bestanden/paginas/20112014_Technische%20gids%202015%20.pdf
 • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/lille/
 • http://www.lille.be/
 • http://www.sporza.be
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krawatencross
 • http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/lille.htm

Reageer op het artikel "Veldrit Lille: Krawatencross 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!