Ethias Cross Parkcross Maldegem 2021, live tv en livestream

Ethias Cross Parkcross Maldegem 2021, live tv en livestream In Maldegem wordt op woensdag 3 februari 2021 de 'Ethias Cross - Parkcross' verreden. Dit is de veertiende editie van deze cyclocross. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in en rond het Sint-Annapark. De Brico Cross Maldegem 2021 is live op tv te volgen. Ook kan men deze Parkcross via een livestream online bekijken. Welke prominente coureurs staan op de startlijst van deze Vlaamse veldrit? Hoe ziet het programma van de Parkcross Maldegem eruit? Welke veldrijders hebben in de loop der jaren de Parkcross in Maldegem gewonnen?

Geschiedenis Parkcross Maldegem

In het verleden werd er in Maldegem een nationale b-cross georganiseerd. Met ingang van 2007 besloten de organisatoren echter om een veldrit met veel grotere ambities te gaan organiseren: een internationale profcross. Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in de Parkcross van Maldegem. Hij won in 2007 de eerste profeditie van deze veldrit en zou de wedstrijd daarna ook nog in 2009, 2011 en 2014 winnen. Niels Albert zegevierde twee keer in de Parkcross: in 2008 en 2010. In 2012 zegevierde Sven Vanthourenhout in Maldegem. Bart Wellens was in 2013 de winnaar van de Parkcross. Kevin Pauwels won deze wedstrijd in 2015. Michael Vanthourenhout pakte de zege in 2016. Mathieu van der Poel won in 2017 en 2019. Laurens Sweeck won in 2018. Eli Iserbyt zegevierde in 2020.

Herkansingswedstrijd voor het WK

De datum die de Parkcross op de veldritkalender heeft, is een mooie troef voor de organisatie, om haar wedstrijd wat extra allure te geven. Het is namelijk jaarlijks de eerste profcross in België na het WK veldrijden. De organisatoren van de Parkcross in Maldegem presenteren hun wedstrijd dan ook als de grote herkansingswedstrijd van het WK. Voor renners die om de één of andere reden een tegenvallend WK Cyclocross hebben meegemaakt, is dit de eerste kans om sportieve revanche te nemen.

Maldegem

Maldegem ligt in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen, zeer dicht bij de grens met West-Vlaanderen en daarnaast ligt deze gemeente ook aan de grens met Nederland. Van het centrum van Maldegem naar de grens met Nederland is de afstand minder dan vier kilometer. De Nederlandse stad Aardenburg ligt op circa 7,5 kilometer van Maldegem.

De gemeente Maldegem telt circa 23.000 inwoners. Daarvan woont ongeveer de helft in de hoofdplaats Maldegem en de rest in de dorpen Kleit, Donk, Adegem en Middelburg (hetgeen natuurlijk niet verward moet worden met de Nederlandse plaats Middelburg). Tot de bouwkundige bezienswaardigheden van Maldegem van Maldegem behoren het Oud Schepenhuis, de Sint-Barbarakerk en het Sint Annakasteel (een voormalig ziekenhuis dat vernoemd is naar de Heilige Anna).

Augustijn Parkcross?

In het verleden stond deze veldrit jarenlang bekend als de Augustijn Parkcross. Het biermerk Augustijn was indertijd de grote sponsor van dit evenement. Sinds dit niet meer het geval is, is de officiële naam van deze cyclocross veranderd in de Parkcross Maldegem. Bij de editie van 2019 behoorden tot de grote sponsoren van deze veldrit de gemeente Maldegem, Brico, het biermerk Jupiler, De Bree Solutions en de krant Het Laatste Nieuws. In 2021 is Ethias de hoofdsponsor van deze cyclocross.

Brico Cross: Ehtias Cross

Met ingang van het seizoen 2017 werd de Parkcross Maldegem een onderdeel geworden van de wedstrijdserie Brico Crossen. Dit is een reeks van zes wedstrijden (vijf Belgische en één Nederlandse). In de zomer van 2019 werd Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze wedstrijdserie en daarom heet deze serie sindsdien de Ethias Crossen. Al deze crossen worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM (en online via een gratis livestream). Er wordt echter (anders dan bijvoorbeeld bij de DVV Trofee) van de Ethias Crossen geen gezamenlijk klassement opgemaakt. Wel zijn er bij elke Ethias Cross punten te verdienen voor de UCI wereldranglijst veldrijden.

Parcours en locatie van de Cyclocross Maldegem

Het parcours van de Parkcross Maldegem 2021 bevindt zich grotendeels in het Sint Annapark. Dit is een park in Maldegem dat vernoemd is naar de Heilige Anna. De start van het parcours is aan de Gidsenlaan, naast dat park. De finish is op een fietspad in het park. De omloop heeft een lengte van circa 2600 meter.

Programma Parkcross Maldegem op 3 februari 2021

 • 11u00 Masters B & C
 • 12u00 Amateurs en Masters A
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Deelnemers: startlijst Ethias Parkcross Maldegem

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de Parkcross Maldegem 2021? Prominente deelnemers op de startlijst zijn waarschijnlijk onder meer Toon Aerts, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Tom Meeusen. Op de startlijst ontbreken in 2021 waarschijnlijk Mathieu van der Poel en Wout van Aert, mede omdat zij zich in deze periode (na het WK veldrijden) vooral voorbereiden op het wegwielerseizoen. Hieronder vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers van de Parkcross voor heren elite (profs).

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Parkcross Maldegem is een internationale veldrit van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van deze Maldegemse veldrit punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De renner die zegeviert in de Parkcross, verdient daarmee bijvoorbeeld 40 UCI-punten.

Live op tv: Ethias Cross Maldegem, hoe laat en welke zender?

Live op VTM

Op welke zender wordt de Parkcross Maldegem 2021 live uitgezonden? Net als de andere wedstrijden die tot de wedstrijdserie 'Ethias Crossen' behoren, wordt ook de cyclocross van Maldegem live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Hoe laat begint de uitzending? Op woensdag 3 februari 2021 om circa 13u35, na afloop van het één uur journaal begint de live tv-uitzending. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd worden bij deze Ethias Cross live op tv uitgezonden. De dameswedstrijd begint om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00. Helaas is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Gelukkig kunnen Nederlanders echter de Parkcross Maldegem echter wel via een livestream online bekijken (meer info: zie verderop).

Ethias Cyclocross Maldegem op Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross.

Livestream Parkcross Maldegem 2021 (Ethias Cross)

Gratis livestream

De Parkcross Maldegem 2021 is op woensdag 3 februari ook live op het internet te volgen via een livestream. De officiële stream is te vinden op de website van VTM. Om deze livestream van de Brico Cross Maldegem te bekijken, kan men (gratis) een account aan te maken bij de VTM. Ook kan men bij deze website voor de livestream inloggen met een account van Facebook. Wanneer men op deze website ingelogd is, dan is de livestream op de middag van de wedstrijddag te vinden in de programmagids. De livestream begint net als de tv-uitzending omstreeks 13u35. Deze livestream is niet geo-restricted. Dat houdt in dat ook mensen buiten België deze livestream kunnen bekijken. De livestream van zo'n Brico Cross wordt bij de VTM vaak erg druk bezocht. Hierdoor kan de livestream soms enigszins haperen of overbezet zijn. Een truc die daarbij soms helpt, om toch de livestream goed te bekijken, is dat men de officiële stream opzoekt op een ander deel van het VTM-concern. Zo gebeurt het weleens dat men via de programmagids van VTM een haperende livestream heeft, maar dat men van diezelfde cyclocross een perfecte stream live kan bekijken via bijvoorbeeld de nieuwswebsite van VTM.

Livestream ook in Nederland

Dit is een groot voordeel van de cyclocross streams van VTM vergeleken met bijvoorbeeld de livestreams van Sporza. Bij Sporza is men in verband met uitzendrechtenkwesties namelijk vaak genoodzaakt om een livestream te 'geo-blocken'. Bij de Ethiaso Crossen is dit contractueel niet het geval en kan men dus ook buiten België naar de livestream kijken. Via zo'n livestream kan men de Parkcross Maldegem bijvoorbeeld op een smartphone, tablet, laptop of andere computer bekijken. Wat dat betreft is de livestream van deze cyclocross dus niet alleen een uitkomst voor kijkers van buiten België, die geen VTM kunnen ontvangen, maar ook voor veldritfans in België, die op woensdagmiddag 6 februari geen tv binnen hun handbereik hebben en toch graag de Parkcross Maldegem live willen bekijken.

Livestream Ethias Cyclocross via HLN

Er wordt ook een livestream van de cyclocross van Maldegem verzorgd door de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is eveneens een gratis livestream van deze veldrit. Die gratis livestream bevindt zich op de wedstrijddag (3 februari 2021) op de site van dat Vlaamse dagblad. Die gratis livestream van deze cyclocross begint ook om circa 13u35.

Livestream Cyclocross via Eurosport

Het is ook mogelijk om de veldrit van Maldegem via een livestream van Eurosport te bekijken. Die livestream van deze Parkcross bevindt zich op de Eurosport Player. De livestream van de damescross begint om 13u45. Later op de middag kan men bij hen ook de herenwedstrijd van deze cyclocross via de stream bekijken. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben om zo'n livestream te kunnen bekijken. Op die app kan men op die middag ook per livestream naar de wegwedstrijd Ronde van Valencia kijken.

Livestream FloBikes - Ethias Cross Maldegem 2021

De Parkcross Maldegem is op 3 februari 2021 ook online te bekijken via een internationale livestream van FloBikes. Om die specifieke livestream van FloBikes bij de Parkcross te mogen bekijken dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is deze livestream van FloBikes bij de Parkcross van Maldegem overigens wel geo-restricted. Men mag de cyclocross van deze livestream in bijna elk land bekijken, doch niet in België. (VTM heeft namelijk het alleenrecht voor de live tv-uitzending en de livestream voor België bij deze cyclocross en alle andere Ethias Crossen. De livestream van FloBikes is bij deze Ethias Cyclocross voor kijkers vanuit België daarom 'geo-blocked'. Dat is in dit geval natuurlijk geen ramp, aangezien VTM een gratis livestream van deze Ethias Cyclocross verzorgt voor kijkers vanuit België.)

FloBikes is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse FloSports. Dat is een bedrijf dat veel sportevenementen per livestream uitzendt. FloBikes zendt ook heel veel wegwielerwedstrijden uit via een livestream. Voor veel wielerliefhebbers in Nederland en België is het echter geen grote aanrader om een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Een groot aantal van hun uitzendingen per livestream zijn immers officieel zeer 'geo-restricted' (dat geldt voor de wegkoersen nog meer dan de veldritten),. Als gevolg daarvan kan men vaak in de praktijk deze dienst in de lage landen niet kan gebruiken om een specifieke koers per livestream te bekijken.

Livestream via Go App? Livestream via iTV?

Is het ook mogelijk om deze cyclocross op woensdag 3 februari te bekijken via een livestream op de Ziggo Go App? En is er ook een livestream te vinden op de iTV-app (KPN)? Via zo'n livestream op een tv-app kan men inderdaad op die middag naar de uitzending van Eurosport kijken.

Voorgaande editie: uitslag Ethias Parkcross Maldegem 2020

 1. Eli Iserbyt (Bel) 1u01'12"
 2. Michael Vanthourenhout (Bel) op 10 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) 13"
 4. Corné van Kessel (Ned) 13"
 5. Lars van der Haar (Ned) 19"
 6. Tom Meeusen (Bel) 24"
 7. Quinten Hermans (Bel) 32"
 8. Laurens Sweeck (Bel) 42"
 9. David van der Poel (Ned) 48"
 10. Ryan Kamp (Ned) 59"

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Rapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamRapencross: Ethias Cross Lokeren 2020, live tv en livestreamOp 26 september 2020 wordt de Ethias Cross Lokeren verreden worden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross L…
Veldrit Hulst: Vestingcross 2021 live tv en livestreamVeldrit Hulst: Vestingcross 2021 live tv en livestreamOp zondag 3 januari 2021 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de vijfde editie van de Vestingcross verreden. De…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…

Rugspieren trainen, zo doe je dat!De rug is één van de grootste spiergroepen in het lichaam, daarom zijn ze ook belangrijk om goed te trainen. Er zijn mee…
Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Bronnen en referenties
 • http://www.maldegem.be/burgerzaken/Bevolkingscijfers.doc
 • http://www.parkcrossmaldegem.be/
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=10783
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parkcross
 • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/maldegem

Reageer op het artikel "Ethias Cross Parkcross Maldegem 2021, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!