InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Hoogstraten 2015 Aardbeiencross (Superprestige)

Veldrit Hoogstraten 2015 Aardbeiencross (Superprestige)

In de Vlaamse plaats Hoogstraten wordt op zondag 8 februari 2015 de Aardbeiencross verreden. Deze wedstrijd telt mee voor de Superprestige Veldrijden 2014-2015. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Aardbeiencross 2015? Wie zijn de favorieten om deze cyclocross in Hoogstraten te winnen? Hoe ziet het programma van de Vlaamse Aardbeiencross 2015 eruit? Waar bevindt zich het parcours van de Aardbeiencross? Door welke zender wordt deze cyclocross live op tv uitgezonden?

Geschiedenis: Cyclocross Hoogstraten

De eerste editie van deze veldrit vond plaats in 1987. In de eerste jaren was de cross van Hoogstraten nog slechts een tamelijk kleine, nationale cross. Daar kwam in 1993 verandering in. Met ingang van dat jaar werd de veldrit van Hoogstraten een onderdeel van de GVA Trofee (de voorloper van de Bpost Bank Trofee). In 1997 was het parcours in Hoogstraten het decor van het Belgisch kampioenschap veldrijden.

In die periode kwam er een einde aan de samenwerking tussen de cross in Hoogstraten en de GVA Trofee. Met ingang van 1998 behoorde de veldrit in Hoogstraten tot een concurrerend veldritklassement: de Superprestige Cyclocross. Sindsdien is deze Vlaamse Aardbeiencross in Hoogstraten altijd een onderdeel van de Superprestige gebleven. De recordhouder qua aantal zeges in de Aardbeiencross is Sven Nys. Deze 'Kannibaal van Baal' zegevierde maar liefst acht keer in de veldrit van Hoogstraten.

Superprestige veldrijden 2014-2015

De Vlaamse Aardbeiencross 2014 is de voorlaatste wedstrijd die meetelt voor het klassement van de Superprestige Veldrijden 2014-2015. In totaal tellen er acht wedstrijden mee voor dit klassement. De openingswedstrijd was op 5 oktober 2014 in het Nederlandse Gieten (dat is overigens de enige niet-Belgische wedstrijd die meetelt voor de Superprestige 2014-2015). De slotwedstrijd van de Superprestige is op 14 februari 2015 in Middelkerke.

Parcours en locatie

In 2014 verhuisde het parcours van de Vlaamse Aardbeienveldrit naar een nieuwe locatie: de veilinghallen aan de Loenhoutseweg 59 te Hoogstraten. In 2015 zal daar wederom deze cross plaatsvinden, op een omloop die mede ontworpen is door ex-wereldkampioen Paul Herygers. Voor de toeschouwers van deze cyclocross zijn er diverse parkings voorzien, onder meer bij de Veilinghallen, maar ook op het voetbalplein en in het centrum van Hoogstraten. Op de dag van de wedstrijd zullen middels wegwijzers duidelijk de wegen richting de parkings en richting het parcours aan zijn gegeven.

Programma Aardbeiencross 2015

  • 10u00 Nieuwelingen
  • 11u15 Junioren
  • 12u30 Dames elite
  • 14u00 Beloften (U23/espoirs)
  • 15u30 Heren elite (profs)

UCI Wereldranglijst Cyclocross

Bij de Vlaamse Aardbeiencross in Hoogstraten zijn niet alleen punten te verdienen voor het klassement van de Superprestige, maar daarnaast ook voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De UCI heeft de cross in Hoogstraten gecategoriseerd als een internationale veldrit van de eerste categorie, hetgeen inhoudt dat de eerste 15 renners in de uitslag van de profcross punten krijgen voor de wereldranglijst. De winnaar in Hoogstraten krijgt 80 punten, de nummer twee 60 punten en de nummer drie 30 punten. De nummer tien krijgt bijvoorbeeld nog 10 punten en de nummer vijftien krijgt nog één punt. Het belang van deze UCI-punten is met ingang van het seizoen 2014-2015 duidelijk gestegen. Via de wereldranglijst kunnen renners namelijk deelname afdwingen aan wereldbekerwedstrijden: elke renner die in de top 50 van de wereldranglijst staat, mag automatisch van start gaan in een wereldbekercross. Voorheen waren veldrijders afhankelijk van nationale bondscoaches die de selecties voor de wereldbekerwedstrijden bepaalden.

Tickets

Op de dag van de Vlaamse Aardbeiencross in Hoogstraten kosten de toegangskaarten voor deze cross aan de kassa 12 euro, behalve voor leden van de wielerbond KBWB, want die hoeven voor hun ticket maar elf euro te betalen (op vertoon van hun lidmaatschapskaart).

Deelnemers: startlijst

De meeste Vlaamse en Nederlandse topveldrijders hebben een vast contract voor de Superprestige en doen dus in principe mee aan alle crossen die meetellen voor dit klassement. Voor jonge toprenners, die ervoor kiezen om een relatief beperkt programma te rijden, geldt dit niet helemaal. Het Nederlandse toptalent Mathieu van der Poel heeft wel gekozen voor een vast contract bij de Superprestige en speelt ook mee om de zege in dat klassement (hij heeft er daarentegen niet voor gekozen om een vast contract te tekenen bij de Bpost Bank Trofee). Het Belgische supertalent Wout van Aert heeft daarentegen geen vast contract bij de Superprestige (hij heeft ervoor gekozen om zich te focussen op de Bpost Bank Trofee). Toch heeft hij uiteindelijk wel om de Aardbeiencross 2015 te rijden.

Voorlopige startlijstAardbeiencross 2015
Sven Nys
Kevin Pauwels
Klaas Vantornout
Rob Peeters
Tom Meeusen
Wout Van Aert
Lars Van der Haar (Ned)
Mathieu Van Der Poel (Ned)
Bart Wellens
Bart Aernouts
Marcel Meisen
Radomir Simunek jr.
Philip Walsleben
Juliën Taramarcaz
Thijs Van Amerongen (Ned)
Jim Aernouts
Joeri Adams
Gianni Vermeersch
Tim Merlier
Niels Wubben (Ned)
Wietse Bosmans
Micky Van Empel (Ned)
Martin Bina
Twan van den Brand (Ned)
Corné Van Kessel (Ned)
Sven Vanthourenhout
Dieter Vanthourenhout
Lubomir Petrus
Jan Denuwelaere
Patrick Van Leeuwen (Ned)
Jens Adams
Gert Jan Bosman (Ned)
Niels Koyen
Nicolas Le Besq
Ben Berden
Luke Gray
Dave De Cleyn
---
Stijn Huys
Tom van den Bosh
Hendrik Sweeck
Kenneth Van Compernolle
Arne Tureluren
James Spragg
Vinnie Braedt
Aitor Hernandes
Bart Hofman
Patrick Gaudy
Mariusz Gil
Camille Dubois
Kevin Cant
Edwin De Wit
Vincent Bastaens
Yoann Corbihan
Javiar Ruiz de Larrinaga
Ivan Gonzales Esibalez
Mario Matijevic
Jon Gomez Elorriage
Inigo Gomez Elorriaga
Clément L'Hottellerie

Favorieten

De twee Rising Stars van de hedendaagse veldritwereld, de Belg Wout van Aert en de Nederlandse wereldkampioen Mathieu van der Poel, zijn de twee grote favorieten voor de zege in deze veldrit.

Live op tv

Net als alle andere crossen die meetellen voor de Superprestige Cyclocross 2014-2015 wordt ook de Vlaamse Aardbeiencross live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VIER. De Aardbeiencross is ook live te volgen via een livestream op de website van VIER. De uitzending begint om 14u45. De wedstrijd van de heren elite (profs) begint om 15u30.

Voorgaande editie: uitslag Vlaamse Aardbeiencross 2014

In 2014 werd de cyclocross van Hoogstraten gewonnen door Sven Nys. Dit was al zijn achtste zege in deze veldrit. Klaas Vantornout werd op ruim een halve minuut tweede. Niels Albert vervolledigde het podium. De Nederlander Thijs van Amerongen werd vierde. Tom Meeusen finishte als vijfde, met precies één minuut achterstand op Nys.
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 10 februari 2019 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Veldrit Hoogstraten 2013 - Vlaamse Aardbeiencross - (SP)De 26e editie van de Vlaamse Aardbeiencross wordt verreden op zondag 10 februari 2013. Dit is de voorlaatste wedstrijd v…
Veldrit: Asper-Gavere 2014 - programma en deelnemersDe cyclocross van Gavere wordt verreden op zondag 16 november 2014. Deze veldrit is een onderdeel van de Superprestige V…
Superprestige Veldrijden 2014-2015 kalender en standIn de winter van 2014-2015 wordt de 33e editie van de Superprestige Cyclocross verreden. Welke veldritten behoren tot di…
Veldrit Heerlen: Boels Classic 2015Op zaterdag 21 februari 2015 vindt de Boels Classic Internationale Cyclocross Heerlen plaats. Welke deelnemers staan op…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=196350#first
  • http://www.cyclocrosshoogstraten.be
  • http://www.superprestigecyclocross.com
  • http://www.vier.be

Reageer op het artikel "Veldrit Hoogstraten 2015 Aardbeiencross (Superprestige)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!