InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream De 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 13 april. Deze 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Ronde van het Baskenland 2019 via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Baskische wielerkoers verlopen?

Geschiedenis: erelijst

De Fransman Francis Pélisier was in 1924 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van het Baskenland. De Spanjaarden José Antonio González en Alberto Contador zijn de renners met de meeste eindzeges in deze rittenkoers. Zij pakten beiden vier keer de eindzege. Gonzalez zegevierde in 1972, 1975, 1977 en 1978. Contador won in 2008, 2009, 2014 en 2016. Twee renners slaagden er drie keer in om deze koers te winnen: de Ier Sean Kelly en de Zwitser Tony Rominger.

Van de 57 verreden edities van de Ronde van het Baskenland werden er 26 gewonnen door Spaanse wielrenners. Nummer twee in de landenranking staat Italië met zeven eindzeges. België staat zesde in de landenranking, met drie eindzeges. Al die Belgische zeges werden geboekt in de oertijd van de Ronde van het Baskenland: Auguste Verduyk won de wedstrijd in 1925 en Maurice de Waele won de koers zowel in 1928 als in 1929. Nederland staat op de landenranking op een gedeelde achtste plek met slechts één zege: Erik Breukink zegevierde in 1988 in de Ronde van het Baskenland.

Ronde van het Baskenland: status

De Ronde van het Baskenland is een rittenkoers die al decennialang een behoorlijk grote prestige heeft binnen de wielerwereld. De koers is een vast onderdeel van de UCI World Tour. Velen beschouwen het ook als één van de mooiste en zwaarste rittenkoersen in het voorjaar. De wedstrijd is doorgaans qua deelnemersveld ook zeer sterk bezet. Toch is het doel waarmee toprenners in deze koers starten wel zeer verschillend. Voor veel Spaanse renners behoort de Ronde van het Baskenland tot hun hoofddoelen in het voorjaar. Voor veel buitenlandse toprenners is de Ronde van het Baskenland echter vooral een mooie voorbereidingswedstrijd, bijvoorbeeld voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik) die kort daarna plaatsvinden.

De officiële Spaanse benaming van de Ronde van het Baskenland is de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Dit is ook de benaming die doorgaans internationaal voor deze koers wordt gebruikt. De officiële Baskische benaming van de Ronde van het Baskenland is echter de Euskal Herriko txirrindulari itzulia.

Parcours en rittenschema Ronde van het Baskenland 2019

Parcours openingstijdrit

Hoe ziet het parcours van de Ronde van het Baskenland 2019 eruit? Hieronder vindt u het rittenschema. In het parcours van de openingstijdrit zit een steile klim. Deze beklimming heeft een lengte van 2,3 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage is iets minder dan 10 procent, maar er zitten ook steile stukken in van ruim 20 procent.

Parcours overige etappes: veel heuvels en middengebergte

De etappe op dinsdag gaat over een heuvelachtig parcours. De finish van die rit ligt bovenop een heuvel. Ook de etappe van woensdag finisht bovenop een heuvel. Bij de rit van donderdag zit er wel een heuvel in de finale, maar volgt er daarna nog een afdaling richting de finish. De rit van vrijdag heeft een zware finale, met diverse serieuze beklimmingen. De top van de hoogste klim van de dag ligt op ruim twee kilometer voor de finish; vanaf die top rijden de renners via een afdaling naar de eindstreep. Ook de etappe van zaterdag heeft een serieus parcours, met onder meer twee beklimmingen van de eerste categorie en één van de tweede categorie. De top van de laatste grote klim ligt op circa 15 kilometer van de finish. Daarna rijden de renners via afdalingen en via een paar kleine klimmetjes naar de eindstreep van deze slotrit.

Etappeschema: Ronde van het Baskenland 2019

 1. Ma. 8 april: Zumarraga Zumarraga 11,3 km (tijdrit - met klim)
 2. Di. 9 april: Zumarraga Gorraiz 149,5 km (heuvelrit)
 3. Wo. 10 april: Sarriguren Santuario de Estibaliz 191,4 km (heuvelrit)
 4. Do. 11 april: Vitoria-Gasteiz Arrigorriaga 164,1 km (heuvelrit)
 5. Vr. 12 april: Arrigorriaga Santuario de Arrate 149,8 km (bergrit)
 6. Za. 13 april: Eibar Eibar 118,2 km (bergrit)

Deelnemers: 23 teams op de startlijst

Welke ploegen staan op de deelnemerslijst van de Ronde van het Baskenland 2019? Alle 18 World Tour Teams staan bij deze Baskische rittenkoers op de startlijst. Daarnaast hebben vijf ProContinentale Teams een wildcard gekregen: Cofidis, Caja Rural, Euskadi Basque Counry-Murias, Burgos-BH en Manzano Postobon. Er staan in totaal dus 23 ploegen op de startlijst van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019'. Elke ploeg mag in deze Spaanse rittenkoers van start gaan met 7 deelnemers.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van het Baskenland 2019? Interessante namen op de deelnemerslijst van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco zijn onder meer Adam Yates, Julian Alaphilippe, Mikel Landa, Daniel Felipe Martinez, Ion Izagirre, Maximilian Schachmann, Enric Mas, Michal Kwiatkowski, George Bennett, Jakob Fuglsang, Rohan Dennis. Prominente Nederlandse deelnemers op de startlijst zijn onder meer Bauke Mollema en Sam Oomen. Prominente Belgische deelnemers op de startlijst zijn onder meer Dylan Teuns, Jelle Vanendert, Dries Devenyns en Serge Pauwels.

Live op tv: Eurosport

De Ronde van het Baskenland wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzendingen van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' zijn in principe op de meeste dagen gepland om 15u30 op de zender Eurosport1. Mede vanwege de vele live-evenementen die Eurosport dagelijks uitzendt, zijn de uitzendtijden in de programmering van deze zender sowieso altijd enigszins 'onder voorbehoud'. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv en de livestream voor deze Vuelta Ciclista al Pais Vasco.

Let op: slotrit niet op Eurosport 1, wel op Eurosport 2 en de livestream

Helaas wordt op zaterdag 13 april de slotrit van de Ronde van het Baskenland 2019 niet live uitgezonden op de zender Eurosport 1. Dat komt doordat men op die zender op die dag een drukke programmering heeft qua gemotoriseerde sporten, waaronder het WK Superbike in Assen en de MotoGP in Austin (USA). De slotrit van de Ronde van het Baskenland wordt echter wel live uitgezonden op de zender Eurosport 2 en is ook te bekijken via de livestream op de Eurosport Player. In de nacht van zaterdag 13 april op zondag 14 april zendt men op Eurosport 1 wel een uitgebreide samenvatting uit van de slotrit van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019'.

Uitzendschema (onder voorbehoud): Ronde van het Baskenland 2019 live op tv en per livestream

 1. maandag 8 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en op de livestream (Eurosport Player)
 2. dinsdag 9 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en op de livestream
 3. woensdag 10 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 4. donderdag 11 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 5. vrijdag 12 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 6. zaterdag 13 april: om 15u30 live op Eurosport 2 (tv) en livestream

Live op tv bij Sporza of de NOS? Nee

Kan men deze Spaanse World Tour-wedstrijd ook live op tv bekijken bij de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen, respectievelijk de VRT (Sporza) en de NPO (NOS Studio Sport)? Neen, die hebben niet de uitzendrechten om de Ronde van het Baskenland live op tv uit te zenden.

Wielrennen live op tv

Welke overige topwielerwedstrijden zijn in deze periode live op televisie te zien? Op woensdag 10 april wordt de Scheldeprijs live uitgezonden. Op zondag 14 april staat één van de hoogtepunten van het klassieke voorjaar op de kalender: de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Van dinsdag 16 april tot en met zondag 21 april kan men live op tv en online via de livestream kijken naar de Ronde van Turkije. In die periode kan men ook live kijken naar de werelduurrecordpoging Victor Campenaerts. Op woensdag 17 april 2019 wordt live de Brabantse Pijl uitgezonden op tv en per livestream. Op zondag 21 april wordt Limburg de grootste klassieker van Nederland verreden: de Amstel Gold Race (Ned).

Livestream Ronde van het Baskenland 2019

De etappes van de Ronde van het Baskenland zijn allemaal via een livestream van Eurosport te bekijken. Met zo'n stream ziet u de etappes van deze koers op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op Eurosport Player App. Is dit een gratis livestream? Om bij deze officiële livestream van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die Eurosport Player te hebben, dus neen, die stream is niet gratis. Via die dienst kan men per livestream dagelijks naar sportevenementen kijken op bijvoorbeeld de smartphone, laptop of tablet. Eurosport presenteert zich als 'The Home of Cycling' en er zijn daarom ook veel wielerwedstrijden per livestream op die Eurosport Player te bekijken. Niet alleen kan men via die livestream naar de koersen kijken die Eurosport live op tv uitzendt, maar daarnaast zijn er op die stream ook diverse andere wielerkoersen live te bekijken, waarvoor men geen plek had in de live tv-programmering van de tv-zenders van Eurosport.

Alternatief: livestream Go App

De ritten van de Ronde van het Baskenland zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Daarop kan men immers online (via de livestream) naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Dit is een geheel legaal alternatief dat gebruikt kan worden door sportliefhebbers die geen abonnement hebben op de livestream van de Eurosport Player App en toch live via een stream naar deze Baskische rittenkoers willen kijken. De Go App is echter wel verbonden aan Ziggo Go: klanten van VodafoneZiggo kunnen via die app per livestream naar tv kijken. Wie een abonnement voor digitale tv heeft, hoeft niets bij te betalen om via deze app per livestream naar tv te kijken. Veel klanten van Ziggo kijken al vaak televisie via deze app; voor hen is dit dus in de praktijk een eigenlijk een geheel legale gratis livestream van de Ronde van het Baskenland.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland online te bekijken via een livestream aan Sporza of de NOS? Neen, deze omroepen bieden een gratis livestream aan bij heel wat koersen waarvan zij de uitzendrechten hebben, maar van deze rittenkoers hebben zij de live-uitzendrechten niet en ze kunnen dus ook geen stream aanbieden van de Ronde van het Baskenland.

Livestream 'Itzulia Basque Country' bij FloBikes? 'USA only'

De bekende streamingdienst FloBikes biedt ook een livestream aan van deze Baskische rittenkoers. Hun livestream van de Ronde van het Baskenland is echter zeer geo-retricted; alleen abonnees in de Verenigde Staten mogen die stream live bekijken.

Livestream NLziet? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Nee, de Ronde van het Baskenland 2019 wordt niet live uitgezonden op een zender die op deze app te vinden is. Er is ook geen livestream van deze Spaanse rittenkoers te vinden op NPO Start.

Uitslagen Ronde van het Baskenland 2019

De openingstijdrit werd op maandag 8 april gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann. Hij zegevierde met een voorsprong van negen seconden op Daniel Martinez en tien seconden op Michal Kwiatkowski. De tweede etappe werd gewonnen door Julian Alaphilippe. De Fransman zegevierde in de sprint van een uitgedund peloton. De derde rit werd ontsierd door een grote valpartij in de finale, waarvan diverse prominente renners het slachtoffer waren (waaronder Alaphilippe en Kwiatkowski). De etappe werd uiteindelijk door Schachmann gewonnen; hij won de sprint van het uitgedunde peloton. Ook de vierde rit werd gewonnen door Schachmann, ditmaal pakte hij de ritzege door de sprint te winnen van een kopgroep van vier renners, die weg waren gereden in de heuvelachtige finale. Op vrijdag werd de vijfde etappe op indrukwekkende wijze gewonnen door de Duitser Emanuel Buchmann; hij kwam solo zegevierend over de finish. Op zaterdag ging de etappezege naar Adam Yates. De eindzege in deze editie van Ronde van het Baskenland ging naar Ion Izagirre.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van het Baskenland 2018

De openingsrit werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. In de eindsprint won hij van zijn vluchtmakker Primoz Roglic. 23 seconden achter hen werd de Spanjaard Bilbao derde in de daguitslag. Hij won de sprint van een groep waarin de meeste overige klassementsrenners zaten (waaronder Bardet, Quintana en Mollema). Alaphilippe won ook de tweede etappe. Wederom klopte hij Roglic in de sprint. Bij deze rit finishten echter ook Gorka Izagirre en Mikel Landa in dezelfde tijd als de ritwinnaar. Op 15 seconden daarachter finishte een groep met overige klassementsrijders.

De derde etappe eindigde in een massasprint en werd gewonnen door de Australiër Jay McCarthy, de Fransman Alaphilippe behield die dag de leiding in het algemeen klassement. Op donderdag sloeg Roglic een dubbelslag: hij won de tijdrit (de vierde etappe) en pakte de leiderstrui. De vierde rit werd gewonnen door Omar Fraile. Roglic werd tweede in die etappe en behield de leiderstrui. De slotrit werd gewonnen door de Spanjaard Mas (Quikstep), die solo zegevierend over de finish kwam. Roglic won het eindklassement.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Clásica San Sebastián 2019, live op tv en livestreamClásica San Sebastián 2019, live op tv en livestreamDe Clásica Ciclista San Sebastián 2019 wordt verreden op zaterdag 3 augustus. Dit is de enige Spaanse eendagswedstrijd d…
Ronde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 6 februari 2019 gaat de 70e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149886&c=3
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_het_Baskenland_2014
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-het-baskenland-2015/
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.2cycle.be/forum/showthread.php?s=fb505a0612c5ea0557b63db4811042ab&postid=657436#post657436
 • https://da.wikipedia.org/wiki/Baskerlandet_Rundt_2017
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171014&c=3

Reageer op het artikel "Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

C. Oomen, 08-04-2016 17:19 #1
Wie is de vrouwelijke comentator naast Michael bogerd? Op eurosport bij de rond van baskenland Reactie infoteur, 09-04-2016
Dat is José Been:
https://twitter.com/tourdejose

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!