InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream De 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 13 april. Deze 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Ronde van het Baskenland 2019 via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van deze Baskische wielerkoers verlopen?

Geschiedenis: erelijst

De Fransman Francis Pélisier was in 1924 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van het Baskenland. De Spanjaarden José Antonio González en Alberto Contador zijn de renners met de meeste eindzeges in deze rittenkoers. Zij pakten beiden vier keer de eindzege. Gonzalez zegevierde in 1972, 1975, 1977 en 1978. Contador won in 2008, 2009, 2014 en 2016. Twee renners slaagden er drie keer in om deze koers te winnen: de Ier Sean Kelly en de Zwitser Tony Rominger.

Van de 57 verreden edities van de Ronde van het Baskenland werden er 26 gewonnen door Spaanse wielrenners. Nummer twee in de landenranking staat Italië met zeven eindzeges. België staat zesde in de landenranking, met drie eindzeges. Al die Belgische zeges werden geboekt in de oertijd van de Ronde van het Baskenland: Auguste Verduyk won de wedstrijd in 1925 en Maurice de Waele won de koers zowel in 1928 als in 1929. Nederland staat op de landenranking op een gedeelde achtste plek met slechts één zege: Erik Breukink zegevierde in 1988 in de Ronde van het Baskenland.

Ronde van het Baskenland: status

De Ronde van het Baskenland is een rittenkoers die al decennialang een behoorlijk grote prestige heeft binnen de wielerwereld. De koers is een vast onderdeel van de UCI World Tour. Velen beschouwen het ook als één van de mooiste en zwaarste rittenkoersen in het voorjaar. De wedstrijd is doorgaans qua deelnemersveld ook zeer sterk bezet. Toch is het doel waarmee toprenners in deze koers starten wel zeer verschillend. Voor veel Spaanse renners behoort de Ronde van het Baskenland tot hun hoofddoelen in het voorjaar. Voor veel buitenlandse toprenners is de Ronde van het Baskenland echter vooral een mooie voorbereidingswedstrijd, bijvoorbeeld voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik) die kort daarna plaatsvinden.

De officiële Spaanse benaming van de Ronde van het Baskenland is de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Dit is ook de benaming die doorgaans internationaal voor deze koers wordt gebruikt. De officiële Baskische benaming van de Ronde van het Baskenland is echter de Euskal Herriko txirrindulari itzulia.

Parcours en rittenschema Ronde van het Baskenland 2019

Hoe ziet het parcours van de Ronde van het Baskenland 2019 eruit? De organisatie heeft nog geen officieel parcours gepresenteerd voor de editie van 2019. Zodra het etappeschema van deze editie van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco bekend is, wordt dat schema hier geplaatst.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van het Baskenland 2019? Interesante namen op de voorlopige deelnemerslijst van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco zijn onder meer Geraint Thomas, Nairo Quintana, Mikel Landa, Rohan Dennis, Enric Mas, Michal Kwiatkowski, George Bennett en Sam Oomen. Zodra de complete startlijst met rugnumemrs van deze Ronde van het Baskenland bekend is, wordt hier een link geplaatst naar die lijst.

Live op tv: Eurosport

De Ronde van het Baskenland wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzendingen van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' zijn in principe op de meeste dagen gepland om 15u30 op de zender Eurosport1. Mede vanwege de vele live-evenementen die Eurosport dagelijks uitzendt, zijn de uitzendtijden in de programmering van deze zender sowieso altijd enigszins 'onder voorbehoud'. Verderop vindt u het uitzendschema van de tv en de livestream voor deze Vuelta Ciclista al Pais Vasco.

Livestream Ronde van het Baskenland 2019

De etappes van de Ronde van het Baskenland zijn allemaal via een livestream van Eurosport te bekijken. Met zo'n stream ziet u de etappes van deze koers op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op Eurosport Player App. Is dit een gratis lviestream? Om bij deze officiële livestream van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2019' te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die Eurosport Player te hebben, dus neen, die stream is niet gratis. Via die dienst kan men, tegen betaling van circa 30 euro per jaar, per livestream dagelijks naar sportevenementen kijken op bijvoorbeeld de smartphone, laptop of tablet. Eurosport presenteert zich als 'The Home of Cycling' en er zijn daarom ook veel wielerwedstrijden per livestream op die Eurosport Player te bekijken. Niet alleen kan men via die livestream naar de koersen kijken die Eurosport live op tv uitzendt, maar daarnaast zijn er op die stream ook diverse andere wielerkoersen live te bekijken, waarvoor men geen plek had in de live tv-programmering van de tv-zenders van Eurosport.

Uitzendschema (onder voorbehoud): Ronde van het Baskenland 2019 live op tv en per livestream

 1. maandag 8 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream
 2. dinsdag 9 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream
 3. woensdag 10 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream
 4. donderdag 11 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream
 5. vrijdag 12 april: om 15u45 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream
 6. zaterdag 13 april: om 15u45 live op Eurosport 1 (tv) en de livestream

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van het Baskenland 2018

De openingsrit werd gewonnen door de Fransman Julian Alaphilippe. In de eindsprint won hij van zijn vluchtmakker Primoz Roglic. 23 seconden achter hen werd de Spanjaard Bilbao derde in de daguitslag. Hij won de sprint van een groep waarin de meeste overige klassementsrenners zaten (waaronder Bardet, Quintana en Mollema). Alaphilippe won ook de tweede etappe. Wederom klopte hij Roglic in de sprint. Bij deze rit finishten echter ook Gorka Izagirre en Mikel Landa in dezelfde tijd als de ritwinnaar. Op 15 seconden daarachter finishte een groep met overige klassementsrijders.

De derde etappe eindigde in een massasprint en werd gewonnen door de Australiër Jay McCarthy, de Fransman Alaphilippe behield die dag de leiding in het algemeen klassement. Op donderdag sloeg Roglic een dubbelslag: hij won de tijdrit (de vierde etappe) en pakte de leiderstrui. De vierde rit werd gewonnen door Omar Fraile. Roglic werd tweede in die etappe en behield de leiderstrui. De slotrit werd gewonnen door de Spanjaard Mas (Quikstep), die solo zegevierend over de finish kwam. Roglic won het eindklassement.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ronde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 6 februari 2019 gaat de 70e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149886&c=3
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_het_Baskenland_2014
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-het-baskenland-2015/
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.2cycle.be/forum/showthread.php?s=fb505a0612c5ea0557b63db4811042ab&postid=657436#post657436
 • https://da.wikipedia.org/wiki/Baskerlandet_Rundt_2017
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171014&c=3

Reageer op het artikel "Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

C. Oomen, 08-04-2016 17:19 #1
Wie is de vrouwelijke comentator naast Michael bogerd? Op eurosport bij de rond van baskenland Reactie infoteur, 09-04-2016
Dat is José Been:
https://twitter.com/tourdejose

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!