Ronde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestream

Ronde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestream De 60e editie van de Ronde van het Baskenland zou van start gaan op maandag 6 april 2020. Vanwege het coronavirus is deze Baskische rittenkoers echter uitgesteld. Er wordt gezocht naar een nieuwe datum in het seizoen 2020. Deze 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2020' is een onderdeel van de UCI World Tour.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus worden in het voorjaar van 2020 veel wielerwedstrijden afgelast, waaronder dus deze Baskische wedstrijd. Voor sommige topkoersen, waaronder deze Ronde van het Baskenland, gaat men echter op zoek naar een nieuwe datum. Indien de nieuwe datum bekend is, wordt die hier geplaatst.

Geschiedenis: erelijst

De Fransman Francis Pélisier was in 1924 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van het Baskenland. De Spanjaarden José Antonio González en Alberto Contador zijn de renners met de meeste eindzeges in deze rittenkoers. Zij pakten beiden vier keer de eindzege. Gonzalez zegevierde in 1972, 1975, 1977 en 1978. Contador won in 2008, 2009, 2014 en 2016. Twee renners slaagden er drie keer in om deze koers te winnen: de Ier Sean Kelly en de Zwitser Tony Rominger.

Van de 57 verreden edities van de Ronde van het Baskenland werden er 26 gewonnen door Spaanse wielrenners. Nummer twee in de landenranking staat Italië met zeven eindzeges. België staat zesde in de landenranking, met drie eindzeges. Al die Belgische zeges werden geboekt in de oertijd van de Ronde van het Baskenland: Auguste Verduyk won de wedstrijd in 1925 en Maurice de Waele won de koers zowel in 1928 als in 1929. Nederland staat op de landenranking op een gedeelde achtste plek met slechts één zege: Erik Breukink zegevierde in 1988 in de Ronde van het Baskenland.

Ronde van het Baskenland: status

De Ronde van het Baskenland is een rittenkoers die al decennialang een behoorlijk grote prestige heeft binnen de wielerwereld. De koers is een vast onderdeel van de UCI World Tour. Velen beschouwen het ook als één van de mooiste en zwaarste rittenkoersen in het voorjaar. De wedstrijd is doorgaans qua deelnemersveld ook zeer sterk bezet. Toch is het doel waarmee toprenners in deze koers starten wel zeer verschillend. Voor veel Spaanse renners behoort de Ronde van het Baskenland tot hun hoofddoelen in het voorjaar. Voor veel buitenlandse toprenners is de Ronde van het Baskenland echter vooral een mooie voorbereidingswedstrijd, bijvoorbeeld voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik) die kort daarna plaatsvinden.

De officiële Spaanse benaming van de Ronde van het Baskenland is de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Dit is ook de benaming die doorgaans internationaal voor deze koers wordt gebruikt. De officiële Baskische benaming van de Ronde van het Baskenland is echter de Euskal Herriko txirrindulari itzulia.

Parcours en rittenschema Ronde van het Baskenland 2020

Hoe ziet in 2020 het etappeschema van deze Baskische rittenkoers eruit? Hieronder vindt u het rittenschema. Bij de eerste drie etappes ligt de finish bovenop een klim. Ook in de daaropvolgende twee etappes bevindt er zich een beklimming in de finale (maar dan ligt de finish niet op de top). De beslissing in het klassement valt op zaterdag 11 april in de individuele tijdrit in en om Bilbao.

Parcours: Rittenschema Ronde van Baskenland 2020

 • Ma. 6 april, rit 1: Eibar – Arrate 160,2 km (bergop finish)
 • Di. 7 april, rit 2: Amurrio – Laudio 162,8 km (bergop finish)
 • Wo. 8 april, rit 3: Gasteiz – Ibardin 198 km (bergop finish)
 • Do. 9 april, rit 4: Bera – Errenteria 175,8 km
 • Vr. 10 april, rit 5: Errenteria – Sestao 180 km
 • Za. 11 april, rit 6: Bilbao (tijdrit) 21,1 km

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van het Baskenland 2020? T.z.t. vindt u hier een link naar de definitieve deelnemerslijst met rugnummers van deze Baskische rittenkoers.

Live op tv: Eurosport

De Ronde van het Baskenland wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzendingen van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2020' zijn in principe op de meeste dagen gepland om 15u30 op de zender Eurosport1. Mede vanwege de vele live-evenementen die Eurosport dagelijks uitzendt, zijn de uitzendtijden in de programmering van deze zender sowieso altijd enigszins 'onder voorbehoud'. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv en de livestream voor deze Vuelta Ciclista al Pais Vasco.

Uitzendschema (onder voorbehoud): Ronde van het Baskenland 2020 live op tv en per livestream

 1. maandag 6 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en op de livestream (Eurosport Player)
 2. dinsdag 7 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en op de livestream
 3. woensdag 8 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 4. donderdag 9 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 5. vrijdag 10 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 6. zaterdag 11 april: om 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream

Live op tv bij Sporza of de NOS? Nee

Kan men deze Spaanse World Tour-wedstrijd ook live op tv bekijken bij de Vlaamse en Nederlandse publieke omroepen, respectievelijk de VRT (Sporza) en de NPO (NOS Studio Sport)? Neen, die hebben niet de uitzendrechten om de Ronde van het Baskenland live op tv uit te zenden.

Livestream Ronde van het Baskenland 2020

Livestream Eurosport

De etappes van de Ronde van het Baskenland zijn allemaal via een livestream van Eurosport te bekijken. Met zo'n stream ziet u de etappes van deze koers op een smartphone of computer. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op Eurosport Player App. Is dit een gratis livestream? Om bij deze officiële livestream van de 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco 2020' te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die Eurosport Player te hebben, dus neen, die stream is niet gratis. Via die dienst kan men per livestream dagelijks naar sportevenementen kijken op bijvoorbeeld de smartphone, laptop of tablet. Eurosport presenteert zich als 'The Home of Cycling' en er zijn daarom ook veel wielerwedstrijden per livestream op die Eurosport Player te bekijken. Niet alleen kan men via die livestream naar de koersen kijken die Eurosport live op tv uitzendt, maar daarnaast zijn er op die stream ook diverse andere wielerkoersen live te bekijken, waarvoor men geen plek had in de live tv-programmering van de tv-zenders van Eurosport.

Alternatief: livestream Go App

De ritten van de Ronde van het Baskenland zijn ook per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Daarop kan men immers online (via de livestream) naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Dit is een geheel legaal alternatief dat gebruikt kan worden door sportliefhebbers die geen abonnement hebben op de livestream van de Eurosport Player App en toch live via een stream naar deze Baskische rittenkoers willen kijken. De Go App is echter wel verbonden aan Ziggo Go: klanten van VodafoneZiggo kunnen via die app per livestream naar tv kijken. Wie een abonnement voor digitale tv heeft, hoeft niets bij te betalen om via deze app per livestream naar tv te kijken. Veel klanten van Ziggo kijken al vaak televisie via deze app; voor hen is dit dus in de praktijk een eigenlijk een geheel legale gratis livestream van de Ronde van het Baskenland.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland online te bekijken via een livestream aan Sporza of de NOS? Neen, deze omroepen bieden een gratis livestream aan bij heel wat koersen waarvan zij de uitzendrechten hebben, maar van deze rittenkoers hebben zij de live-uitzendrechten niet en ze kunnen dus ook geen stream aanbieden van de Ronde van het Baskenland.

Livestream 'Itzulia Basque Country' bij FloBikes? 'USA only'

De bekende streamingdienst FloBikes biedt ook een livestream aan van deze Baskische rittenkoers. Hun livestream van de Ronde van het Baskenland is echter zeer geo-retricted; alleen abonnees in de Verenigde Staten mogen die stream live bekijken.

Livestream NLziet? Nee

Is het mogelijk om de Ronde van het Baskenland via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Nee, de Ronde van het Baskenland 2020 wordt niet live uitgezonden op een zender die op deze app te vinden is. Er is ook geen livestream van deze Spaanse rittenkoers te vinden op NPO Start.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van het Baskenland 2019

De openingstijdrit werd op maandag 8 april gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann. Hij zegevierde met een voorsprong van negen seconden op Daniel Martinez en tien seconden op Michal Kwiatkowski. De tweede etappe werd gewonnen door Julian Alaphilippe. De Fransman zegevierde in de sprint van een uitgedund peloton. De derde rit werd ontsierd door een grote valpartij in de finale, waarvan diverse prominente renners het slachtoffer waren (waaronder Alaphilippe en Kwiatkowski). De etappe werd uiteindelijk door Schachmann gewonnen; hij won de sprint van het uitgedunde peloton. Ook de vierde rit werd gewonnen door Schachmann, ditmaal pakte hij de ritzege door de sprint te winnen van een kopgroep van vier renners, die weg waren gereden in de heuvelachtige finale. Op vrijdag werd de vijfde etappe op indrukwekkende wijze gewonnen door de Duitser Emanuel Buchmann; hij kwam solo zegevierend over de finish. Op zaterdag ging de etappezege naar Adam Yates. De eindzege in deze editie van Ronde van het Baskenland ging naar Ion Izagirre.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Catalonië 2020 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2020 gaat van start op maandag 23 maart. De slotrit van deze wielerkoers vindt plaats op zondag 2…
Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestreamOp vrijdag 14 augustus 2020 wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden. De openingsrit van de…
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…

Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Fitness op de trilplaat: doen of niet doen?Tijdens je fitnessoefeningen zal je meer dan waarschijnlijk al in contact gekomen zijn met een trilplaat. Of je hebt hie…
Noordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 15 februari 2020 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=149886&c=3
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_het_Baskenland_2014
 • http://www.touretappe.nl/ronde-van-het-baskenland-2015/
 • http://nl.eurosport.com
 • http://www.2cycle.be/forum/showthread.php?s=fb505a0612c5ea0557b63db4811042ab&postid=657436#post657436
 • https://da.wikipedia.org/wiki/Baskerlandet_Rundt_2017
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171014&c=3

Reageer op het artikel "Ronde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

C. Oomen, 08-04-2016 17:19 #1
Wie is de vrouwelijke comentator naast Michael bogerd? Op eurosport bij de rond van baskenland Reactie infoteur, 09-04-2016
Dat is José Been:
https://twitter.com/tourdejose

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!