InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle 2020 live tv en livestream

Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle 2020 live tv en livestream

Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle 2020 live tv en livestream De Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2020 vindt plaats op zondag 23 februari. Dit is de 26e editie van deze Vlaamse cyclocross. De Internationale Sluitingsprijs Oostmalle is live op tv te bekijken. Ook kan men de Sluitingprijs Oostmalle 2020 online per livestream volgen. Welke deelnemers staan bij deze Sluitingsprijs op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van deze Vlaamse veldrit? Hoe is de geschiedenis verlopen van de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle?

Geschiedenis Internationale Sluitingsprijs Oostmalle

Erelijst Sluitingsprijs Heren

De Internationale Sluitingsprijs van Oostmalle wordt verreden sinds 1995. De eerste drie edities van deze cross werden gewonnen door Paul Herygers. De wedstrijd werd ook drie keer gewonnen door Arne Daelmans Hij zegevierde in 1998, 2000 en 2002. Ook Sven Nys zegevierde drie keer in de Sluitingsprijs: in 1999, 2005 en 2009. Daarnaast won Nys ook nog een keer op het parcours te Oostmalle, toen daar begin 2005 het Belgisch kampioenschap veldrijden werd verreden.

De Sluitingsprijs in Oostmalle voor heren elite (profs) werd twee keer door een Nederlandse veldrijder gewonnen. Richard Groenendaal zegevierde in 2004. Gerben de Knegt won deze cross in 2006. De recordhouder qua aantal zeges in de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle is de Belg Niels Albert. Zes keer zegevierde hij in deze internationale slotcross: in 2007, 2008, 2011, 2012, 2013 en 2014. Achteraf gezien bleek de Sluitingscross die hij in 2014 reed en won, helaas de allerlaatste veldrit te zijn die hij ooit heeft gereden. Later in 2014 moest hij zijn sportcarrière beëindigen wegens hartproblemen.

Sluitingsprijs 2015

In 2015 werd de Cyclocross Oostmalle gewonnen door de Belg Wout van Aert. Hij won deze veldrit met een voorsprong van 23 seconden op de nummer twee, zijn landgenoot Kevin Pauwels. Ook de nummer drie was een Belg: Laurens Sweeck. Hij finishte in dezelfde tijd als Kevin Pauwels. De Nederlander Lars van der Haar finishte als vierde, met een achterstand van 33 seconden op de winnaar.

Sluitingsprijs 2016

In 2016 won Kevin Pauwels de Sluitingsprijs, voor Wout van Aert en Tom Meeusen. Het grote nieuws van die dag was echter, dat Sven Nys toen zijn laatste officiële internationale veldrit reed. Deze 'Kannibaal uit Baal' deed in 2016 in Oostmalle niet mee om de topklasseringen. Sven Nys wachtte in de slotronde op zijn vriend en ploeggenoot Sven Vanthourenhout, die eveneens zijn veldritcarrière beëindigt. Hand in hand reden zij over de finish.

Cyclocross Oostmalle 2017

Wout van Aert won in 2017 de veldrit in Oostmalle, voor Mathieu van der Poel en Tom Meeusen. In 2017 was de Cyclocross Oostmalle in de praktijk niet de echte afsluiter van het veldritseizoen. Een week later werd er dat jaar nog een andere cross in Vlaanderen gereden: de Kleicross Lebbeke. Door kalendertechnische problemen (een overvolle veldritkalender) zag de wielerbond zich genoodzaakt om de Kleicross zo'n late datum te geven.

Veldrit Oostmalle 2018: Sluitingsprijs

In 2018 waren er niet dergelijke problemen als in 2017 en was de Cyclocross Oostmalle weer 'gewoon' de Internationale Sluitingsprijs. De zege ging in 2018 naar Mathieu van der Poel. Hij won de Sluitingsprijs 2018 voor Laurens Sweeck en David van der Poel. Wout van Aert ontbrak in 2018 op de startlijst omdat hij reeds druk in de voorbereiding zat op het wegseizoen.

Veldrit Oostmalle 2019

In 2019 was deze cyclocross wederom de officiële Internationale Sluitingsprijs. Mathieu van der Poel en Wout van Aert ontbraken op de startlijst aangezien zij zich focusten op het wegseizoen. Kevin Pauwels pakte de zege in deze laatste veldrit van het sezoen, wat meteen ook de laatste wedstrijd van zijn veldritcarrière was. Pauwels beëindigde op die dag namelijk zijn succesvolle carrière.

Erelijst Sluitingsprijs Dames

In Oostmalle organiseert men sinds 2001 ook een Internationale Sluitingsprijs voor dames. De recordhouder qua aantal zeges in deze vrouwenwedstrijd is de Nederlandse Daphny van den Brand. Zij won deze cross zes keer; in 2001, 2003, 2004, 2006, 2011 en 2012. De Belgische Sanne Cant zegevierden vijf keer in Oostmalle: 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. De Nederlandse Marianne Vos won twee keer: in 2007 en 2009. De Duitse Hanka Kupfernagel won één keer deze slotcross voor de dames: in 2005. Loes Sels won deze cross in 2018.

Geen Bpost, DVV of GVA-cross meer

Jarenlang was de Sluitingsprijs van Oostmalle de slotwedstrijd van de Bpost Bank Trofee (en vroeger de slotwedstrijd van de voorloper van die wedstrijdserie, de GVA Trofee). Sinds het seizoen 2014-2015 is dit niet meer het geval. De organisatie van de Bpost Bank Trofee en de organisatie van de Sluitingsprijs zijn toen in goed overleg uit elkaar gegaan. Een belangrijke officiële reden is, dat een veldritklassement slechts uit acht crossen mag bestaan. De Bpost Bank Trofee bestond reeds uit acht wedstrijden, maar wilde graag de vernieuwde Flandriencross Hamme (ex-Bollekescross) opnemen in haar klassement. Om hiervoor een plaats te regelen, moest dus één van de acht bestaande Bpost Bank Trofee-wedstrijden uit dit klassement verdwijnen. Dat uiteindelijk de Sluitingsprijs uit de Bpost Bank Trofee verdween, heeft mede juist te maken met de sterke positie die de veldrit van Oostmalle in de veldritwereld heeft. Ook als deze cross niet tot een apart klassement behoort, dan heeft deze veldrit nog steeds veel prestige, aangezien de cross het predicaat van Internationale Sluitingsprijs heeft.

Programma Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2020 (onder voorbehoud)

Hieronder vindt u het voorlopige programma van deze veldrit. Op zondag 23 februari 2020 vinden in Oostmalle de internationale topcrossen plaats voor onder meer de heren elite (profs) en dames elite. Op de dag daarvoor (22 februari) worden er enkele breedtesportevenementen gehouden op het parcours van de Sluitingsprijs:

Programma zaterdag 22 februari 2020 (onder voorbehoud)

 • 13u00 Jeugdinitiatie (breedtesport)
 • 14u00 Grote Prijs Malle voor niet-inwoners van Malle (breedtesport)
 • 15u00 Grote Prijs Malle voor inwoners van Malle (breedtesport)

Programma zondag 23 februari 2020 (onder voorbehoud)

 • 9u00 Nieuwelingen, 1e jaars
 • 9u40 Nieuwelingen, 2e jaars
 • 10u30 Junioren
 • 11u30 Beloften (U23/espoirs)
 • 12u45 G-cross
 • 13u45 Dames
 • 15u00 Elite (profs)

Parcours en locatie Cyclocross Oostmalle 2020

Deze cross vindt plaats bij het Nato-reservevliegveld 'Zoersel-Oostmalle'. Dit bevindt zich tussen de Vlaamse plaatsen Zoersel (die plaats ligt aan de westkant van het parcours) en Lille (dat ligt aan de oostkant). Het parcours en de parkings zijn te bereiken door vanaf de N153 de bewegwijzering voor de cyclocross te volgen, die op de dag van de wedstrijd daar te vinden zal zijn.

Deelnemers: startlijst veldrit Oostmalle 2020

Afwezig: Van Aert en Van der Poel

Doorgaans staan nagenoeg alle Belgische en Nederlandse toppers op de startlijst van de Cyclocross Oostmalle. In 2020 zijn hier echter twee belangrijke uitzonderingen op: Mathieu van der Poel en Wout van Aert staan niet op de deelnemerslijst van deze cross, aangezien ze zich in die periode focussen op het wegwielerseizoen.

Overzicht prominente deelnemers

Welke deelnemers staan in de 2020 op de startlijst van de veldrit van Oostmalle? Op de deelnemerslijst staan onder meer Toon Aerts, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Tom Meeusen, Daan Soete, Tim Merlier, Laurens Sweeck, Corné van Kessel, Gianni Vermeersch, Eli Iserbyt en Jens Adams.

Tickets Sluitingsprijs

Toegangskaarten voor de Internationale Sluitingsprijs kosten op de zondag aan de kassa bij het parcours 12 euro. Voor een lid van de BWB kost een ticket dan 11 euro (op vertoon van de lidmaatschapskaart). In de voorverkoop kosten de tickets voor iedereen 11 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij de Sluitingsprijs echter gratis.

Telenet

Er is een sterke band tussen de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle en het bedrijf Telenet. In 2015 was de Sluitingsprijs Oostmalle namelijk de eerste veldrit die Telenet live op tv en online per livestream uitzond. Dit was een groot succes. Mede als gevolg daarvan besloot Telenet toen om zich in de toekomst veel meer te richten op het uitzenden van veldrijden op tv en per livestream.

Live op tv: Telenet Play Sports

Door welke zender wordt deze veldrit live uitgezonden en hoe laat begint de uitzending? De Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2020 wordt live op tv uitgezonden worden door Telenet Play Sports (om deze zenders te ontvangen dient men een Telenet Play Sports-abonnement te hebben of een dagpas voor Play Sports). De live tv-uitzending van de wedstrijd van de vrouwen begint om 13u35. De live-uitzending van de herenwedstrijd begint op diezelfde zender om circa 14u45 (de start van die cross is om 15u00).

Samenvatting op tv bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt de Cyclocross Oostmalle in 2020 niet live uit. Bij veel voorgaande edities zonden zij de cross wel live op tv uit en hadden zij bij deze veldrit ook een gratis livestream op de website. De laatste editie die door Sporza live werd uitgezonden was in 2014, daarna nam Telenet de live-uitzendrechten over (tv en livestream). Sporza zendt in 2020 in de namiddag van de wedstrijddag (zondag 23 februari) nog wel een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross uit op de zender één. Deze samenvatting van de Sluitingsprijs is te zien in het programma Sporza op Zondag.

Enige tijd ging ook het gerucht dat de veldrit van Oostmalle mogelijk in Nederland live op tv zou worden uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij zijn namelijk bezig met het uitbreiden van hun aanbod aan veldritten en wielerwedstrijden. Zo verzamelden ze de uitzendrechten van diverse Vlaamse veldritten en van wegwedstrijden zoals de Tour Down Under. Uiteindelijk is echter gebleken dat zij de Sluitingsprijs Oostmalle 2020 niet live op tv uitzenden.

Livestream Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2020

Livestream Telenet Play Sports

De officiële livestream van de Cyclocross Oostmalle wordt door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Met deze livestream kan men de Internationale Sluitingprijs Oostmalle 2020 op het internet bekijken via een smartphone of computer. De livestream van de veldrit van Oostmalle 2020 begint bij Telenet Play Sports tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt dus in dat de livestream van de dameswedstrijd bij deze slotcross van het seizoen om 13u35 begint. De livestream van de herenwedstrijd van deze slotwedstrijd van het veldritseizoen begint om circa 14u45 (de start is om 15u00). De stream van de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle bevindt zich voor tv-abonnees op de website van Play Sports. Om die livestream van de Sluitingsprijs te bekijken, dient men een abonnement op Telenet Play Sports te hebben. Men kan dan inloggen op die site en de livestream bekijken.

Livestream Play Sport Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Play Sports Go App op zaterdag 23 februari 2020 naar deze veldrit te kijken. Met die app kan men overigens niet alleen in België, maar in alle landen van de Europese Unie naar deze veldrit kijken. Deze app is geoptimaliseerd voor het bekijken van de live tv-uitzendingen via een livestream op een smartphone of tablet. De app is geïntroduceerd voor mensen die geen abonnement op tv hebben bij Telenet Play Sports, maar toch graag via een livestream naar de live tv-uitzendingen van die sportomroep willen kijken. Deze app bestaat sinds 2018. Via die app kan men een geheel digitaal abonnement op die dienst nemen (waarmee men dus alles via de livestream kan bekijken), zonder daarbij een tv-abonnement van Telenet nodig is.

Ook op de Play Sports App begint de livestream tegelijkertijd met de live tv-uitzending (om circa 13u35). Het is niet mogelijk om de livestream van Play Sports via 'PPV' (Pay Per View) te verkrijgen. Wel is het mogelijk om anno 2020 een dagpas of weekendpas van de Telenet Play Sports Go App te kopen. Die kan men onder meer verkrijgen via de website van Play Sports. Met zo'n pas kan men respectievelijk één etmaal of één weekend elke livestream bekijken die door Telenet Play Sports wordt uitgezonden. Daaronder is dus ook de livestream van de cyclocross op 23 februari 2020. Op die manier kan men dus toch geheel legaal deze livestream van de Sluitingsprijs bekijken, wanneer men geen vast abonnement op Telenet Play Sports heeft. Behalve veel veldrijden, is er bij hen op de livestream ook veel voetbal, Formule 1 en MXGP te zien.

FloBikes livestream? Neen, niet in 2020

Is er bij de Cyclocross Oostmalle ook een livestream van FloBikes beschikbaar? Nee, deze streamingsdienst biedt aan z'n abonnees geen stream aan van deze veldrit. Heel veel Vlaamse veldritten worden in de winter van 2019-2020 wel per livestream uitgezonden door FloBikes. Zij zonden onder meer alle Brico Crossen, de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross, de DVV Trofee Veldrijden en de Wereldbeker Veldrijden live uit via een livestream. FloBikes is een Noord-Amerikaanse livestream-dienst. Het is een onderdeel van het bedrijf FloSPorts dat allerlei sportevenementen online via een livestream uitzendt. De Sluitingsprijs Oostmalle 2020 behoort echter tot de weinige Vlaamse crossen die in deze winter niet via een livestream door FloBikes worden uitgezonden. Deze streamingdienst is overigens niet erg bruikbaar voor Vlaamse veldritfans: veel livestreams van hen zijn 'geo-restricted', men heeft dan slechts de uitzendrechten voor een bepaald aantal landen en vaak hoort België daar niet bij, zodat de stream voor de Vlaamse fans dan officieel 'geo-blocked' is. Ook voor Nederlandse kijkers geldt vaak dat een livestream van FloBikes voor hen geo-blocked is. Toch kan men bij het veldrijden wel duidelijk vaker vanuit Nederland dan vanuit België naar een livestream van hen kijken. FloBikes zendt ook veel wegwielrennen uit via een livestream. Daarbij geldt echter nog veel sterker dan bij de veldritten, dat deze livestream vaak zeer 'geo-restricted' is. Bij heel wat Europese topwegwedstrijden heeft FloBikes voor zijn livestream zelfs alleen maar de uitzendrechten voor Canada.

Livestream Ziggo? Neen, niet bij Ziggo Sport Totaal en niet op de Go App

Indien Ziggo Sport in Nederland deze wedstrijd live op tv had uitgezonden, dan hadden zij deze cross ook online via een livestream op hun Ziggo Sport Totaal Go App uitgezonden. (Elke wedstrijd die zij live op tv uitzenden, wordt automatisch ook via een livestream op hun Ziggo Sport Totaal Go App uitgezonden.) Helaas zendt Ziggo Sport Totaal deze Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2019 niet live op tv uit en als gevolg daarvan is er ook niet een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App beschikbaar. Ook op hun reguliere 'Go App' is er niet een livestream van deze cross beschikbaar. Met die app kan men per livestream naar zenders uit het digitale tv-pakketten van Nederlandse Ziggo-klanten kijken (ook kan men per stream de uitzendingen op die app terugkijken). De Belgische Play Sports-zenders zitten niet in die pakketten en zijn dus logischerwijs niet via deze app per livestream te bekijken.

Livestream Eurosport? Neen

Wordt de Cyclocross Oostmalle 2020 via een livestream uitgezonden op de Eurosport Player? Neen, Eurosport heeft niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze Sluitingsprijs en die is dus niet via een stream bij hen te zien.

Livestream iTV-app of NLZiet? Neen

Ook via andere populaire Nederlandse tv-apps, zoals de iTV-app en NLziet, kan men niet per livestream naar deze cyclocross kijken. Op die apps zijn immers eveneens de Play Sports-zenders niet per livestream te bekijken.

Voorgaand editie: uitslag Sluitingsprijs Oostmalle 2019

 1. Kevin Pauwels (Bel)
 2. Toon Aert (Bel)
 3. Tom Meeusen (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 22 februari 2020 wordt de Rectavit Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in…
Noordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 15 februari 2020 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
EK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamEK voetbal 2020: Nederland op 22 juni, live tv en livestreamNederland speelt op 22 juni 2020 haar derde poulewedstrijd op het EK voetbal 2020. Het is echter nog niet bekend wie de…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Sluitingsprijs_2014
 • http://www.cyclocross-oostmalle.be/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/

Reageer op het artikel "Veldrit: Sluitingsprijs Oostmalle 2020 live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Patrick, 21-02-2016 15:27 #3
Sven Nys zijn laatste rit enkel voor Telenet Klanten uitzenden is een blamage voor deze sport gewoon wansmakelijk, het gaat hier niet om de sport maar om de centen. Sven bedankt voor al de jaren entertainment van de bovenste plank.

Walter Vdb, 21-02-2016 10:39 #2
Het is inderdaad schandalig dat spelletje dat telenet speelt, pure commerce, het kan enkel maar ten nadele van deze sport zijn! moeten wij binnenkort twee abonnementen gaan betalen, + daarbovenop ook nog betaal abonnement?

Pontaut Nadia, 20-02-2016 19:48 #1
Bij deze wil ik u melden dat ik en waarschijnlijk nog vele andere liefhebbers van het veldrijden het schandalig vinden dat deze rit enkel voor telenet sport klanten is.
Waarom deze laatste en speciale rit van Sven Nijs nu niet uitzenden voor iedereen?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Schrijf mee!