InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Brico Cross Grote Prijs Stad Eeklo 2017, live op tv

Veldrit: Brico Cross Grote Prijs Stad Eeklo 2017, live op tv

Veldrit: Brico Cross Grote Prijs Stad Eeklo 2017, live op tv De 22e editie van de Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo vindt plaats op zondag 10 september 2017. Deze veldrit is een onderdeel van de wedstrijdreeks 'Brico Crossen'. De GP Eeklo wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Oost-Vlaamse cyclocross via een livestream op het internet te bekijken. Waar bevindt zich het parcours van de GP Stad Eeklo? Hoe ziet het programma van de Brico Cross Eeklo eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Eeklo op de startlijst? Welke renners hebben in het verleden deze Vlaamse veldrit gewonnen?

Geschiedenis GP Stad Eeklo

In 1996 vond voor het eerst deze veldrit plaats. De enigszins verrassende winnaar was dat jaar Mario Lammens. Hij versloeg in Eeklo twee befaamde profs: ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers werd tweede en Peter van den Abeele werd derde. De tweede editie van de GP Stad Eeklo, in 1997, werd gewonnen door Arne Daelmans. Paul Herygers werd wederom tweede. De derde plek ging dat jaar naar een piepjong supertalent: de pas 18-jarige Bart Wellens. In 1998 zou de toen 19-jarige Wellens de zege pakken in Eeklo. Het was de eerste overwinning van in totaal vier zeges die Wellens in de loop der jaren in Eeklo zou boeken. Behalve in 1998, won hij ook in 2001, 2003 en 2010.

Recordhouder: Sven Nys

Bij de eerste zege van Wellens, in 1998, werd een ander toptalent tweede in Eeklo: Sven Nys. Hij zou in 1999 voor het eerst zegevieren in de Grote Prijs van de stad Eeklo. Nys zou uitgroeien tot de recordhouder qua aantal zeges in deze cross. De 'Kannibaal van Baal' zegevierde zes keer in Eeklo: in 1999, 2004, 2006, 2007, 2012 en 2013.

Overige winnaars

Behalve Nys en Wellens zijn er nog twee coureurs die erin slaagden om meermaals de GP Stad Eeklo te winnen. Zowel Mario de Clercq als Klaas Vantornout pakten twee keer de zege in deze Oost-Vlaamse cyclocross. De Clercq won in 2000 en 2002. Vantornout zegevierde in 2008 en 2011. Eenmalige winnaars van deze cross waren, behalve de reeds genoemde Mario Lammens (1996) en Arne Daelmans (1997), ook Sven Vanthourenhout (2005), Niels Albert (2009), Tom Meeusen (2014) en Wout van Aert.

Prestaties van niet-Belgische crossers in Eeklo

Hoewel de cross in Eeklo een internationale cross is, is nog nooit een niet-Belg erin geslaagd om deze veldrit te winnen. De twee niet-Belgische veldrijders die het best in deze cross presteerden waren de Tsjech Zdenek Stybar en de Duitser Marcel Meisen. Stybar werd in Eeklo tweede in 2011 en Meisen werd tweede in 2013.

Naam van de wedstrijd

In het verleden droeg deze wedstrijd enige jaren de naam 'de GP Eecloonaar'. Indertijd was 'de Eecloonaar' de hoofdsponsor van dit evenement. 'De Eecloonaar' was het 'weekblad voor het Meetjesland'. (Zowel de drukkerij en de uitgeverij van dit weekblad droegen indertijd eveneens de naam 'de Eecloonaar'.) Het weekblad is inmiddels ter ziele gegaan. Daarna was jarenlang het biermerk Augustijn reeds enige jaren de hoofdsponsor van de veldrit in Eeklo. De complete naam van dit evenement was daarom officieel: 'Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo - Ereprijs Augustijn'. Met ingang van 2017 is Brico een grote sponsor geworden en noemt men deze wedstrijd de Brico Cross Eeklo.

Brico Cross - openingswedstrijd seizoen

De veldrit in Eeklo was doorgaans een onafhankelijke veldrit, een zogenaamde 'losse cross', die niet bij een vaste wedstrijdserie hoorde (zoals de Superprestige, BPost of Wereldbeker). Daar is met ingang van 2107 verandering in gekomen: het is een onderdeel geworden van de wedstrijdserie Brico Crossen. Deze wedstrijden worden allemaal gesponsord door het bedrijf Brico en komen allemaal live op tv op de Vlaamse commerciële zender VTM. Een ander voorbeeld van een Brico Cross is de Berencross Meulebeke, die op 7 oktober 2017 wordt verreden. In totaal worden er elk seizoen zes Brico Crossen verreden.

Afwisselend met Geraardsbergen

Het is de bedoeling dat de veldrit in Eeklo voortaan slechts eens in de twee jaar wordt verreden. De cross zal telkens worden afgewisseld met de veldrit van Geraardsbergen. Om de beurt zal één van deze twee koersen de openingswedstrijd van het Vlaamse profveldritseizoen zijn. In 2016 was de Brico Cross Geraardsbergen de openingscross, in 2017 is dat Eeklo. Het is de bedoeling dat in 2018 dus weer Geraardsbergen de openingscross is en dat de Brico Cross Eeklo pas weer in 2019 wordt verreden.

Eeklo

De stad Eeklo is het centrum van de regio het Meetjesland. Deze regio ligt net ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen en ten noorden van Gent. De stad Eeklo telt ruim 20.000 inwoners. Deze plaats heeft stadsrechten sinds het jaar 1240. In de wielerwereld is Eeklo vooral befaamd als de plaats waar twee legendarische broers vandaan komen: Eric de Vlaeminck en Roger de Vlaeminck. Eric de Vlaeminck is volgens velen de beste veldrijder aller tijden. Hij won zeven maal de wereldtitel veldrijden. Roger de Vlaeminck focuste zich meer op het wegwielrennen en werd één van de grootste klassiekercoureurs aller tijden. Daarnaast was hij echter ook een buitengewoon goede veldrijder. In 1968 werd Roger de Vlaeminck wereldkampioen veldrijden bij de amateurs en in 1975 pakte hij de wereldtitel veldrijden bij de profs. Ook pakte hij één Belgische veldrittitel bij de amateurs en drie Belgische veldrittitels bij de profs.

Locatie en parcours

De start en de finish van deze cross zijn aan de Burgemeester Lionel Van Dammelaan te Eeklo, bij het kruispunt met de Zonnebloemstraat. Het parcours van de Brico Cross Eeklo loopt grotendeels rondom (en op) de sportterreinen. Dit parcours heeft een lengte van circa 2500 meter. Deze veldrit wordt dus op een andere locatie verreden dan bij de voorgaande edities. Het parcours van de Brico Cross GP Stad Eeklo 2017 bevindt zich aan de oostkant van deze stad, terwijl in het verleden deze cyclocross vaak bij de industriegebieden aan de zuidwestkant van Eeklo werd verreden.

Tickets

De voorverkoop van de tickets voor de Brico Cross Eeklo vindt op diverse plekken in de stad Eeklo plaats, waaronder de Delhaize aan de Brugsesteenweg, de kledingwinkel Verstraete en Sportcomplex Eeklo. Daarnaast kan men ook tickets kopen bij de Kringwinkels te Eeklo, Assenede, Aalter, Zomergem-Beke en Maldegem. Verder kan men ook tickets in de voorverkoop
online kopen via de website van Ticketmaster. Toegangskaarten kosten in de voorverkoop 10 euro.

Programma GP Stad Eeklo 2017

 • 10u00: Nieuwelingen
 • 11u00: Junioren
 • 12u00: Gentlemenwedstrijd (de Brico 'Doe-het-zelf-Cross')
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst veldrit Eeklo

De veldritten die door Brico worden gesponsord, hebben vaak een sterk deelnemersveld. De Brico Cross van Eeklo is de officiële openingswedstrijd van het Vlaamse veldritseizoen 2017-2018. De twee absolute toppers van de veldritwereld, de Nederlander Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert, zijn de twee grote publiekstrekkers op de startlijst van de Cyclocross Eeklo. Deze openingswedstrijd van het veldritseizoen wordt dus ook meteen de eerste grote titanenstrijd tussen deze twee eeuwige concurrenten. Ook veel prominente subtoppers behoren tot de deelnemers aan deze eerste cross van het Europese veldritseizoen, zoals Toon Aerts, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van de wedstrijd van de heren elite (profs). Ook de dameswedstrijd in Eeklo heeft een sterke deelnemerslijst. De prominentste naam op de startlijst van de damescross is wereldkampioene Sanne Cant. Verder staan er op die deelnemerslijst onder meer Maud Kaptheijns, Helen Wyman, Sophie de Boer, Nikki Brammeier, Loes Sels en Joyce Vanderbeken. Jolien Verschueren stond oorspronkelijk ook op de startlijst, maar wegens blessureleed (sleutelbeenbreuk) kan zij niet van start gaan.

Deelnemers: Startlijst met rugnummers, Brico Cross - GP Stad Eeklo 2017, heren elite
1 AERT Wout van (Bel)
2 POEL David van der (Ned)
3 PAUWELS Kevin (Bel)
4 SWEECK Laurens (Bel)
5 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
6 VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
7 ALDERWEIRELD Robin (Bel)
8 AERTS Toon (Bel)
9 VANTORNOUT Klaas (Bel)
10 WALSLEBEN Philipp (Dui)
11 MEEUSEN Tom (Bel)
12 ISERBYT Eli (Bel)
13 KESSEL Corné van (Ned)
14 VERMEERSCH Gianni (Bel)
15 AERNOUTS Jim (Bel)
16 ADAMS Jens (Bel)
17 SOETE Daan (Bel)
18 JAECQUES Simon (Bel)
19 DE WIT Edwin (Bel)
20 SCHUERMANS Jelle (Bel)
21 DEVOET Jonas (Bel)
23 POEL Mathieu van der (Ned)
24 DRIESEN Jarne (Bel)
26 HUMBERT Valentin (Fra)
27 CALUWÉ Stijn (Bel)
28 RIETVELD Joery (Bel)
29 MEISEN Marcel (Dui)
30 OGER Vincent (Bel)
31 MERLIER Tim (Bel)
32 HERMANS Quinten (Bel)
33 LOOCKX Lander (Bel)
34 BOROS Michael (Bel)
35 JASPERS Jappe (Bel)
36 KERCKHOVE Nick van de (Bel)
37 VANDEBOSCH Victor (Bel)
38 VANDENBROUCKE Niels (Bel)
39 MEYER Senne de (Bel)
40 BAESTAENS Vincent (Bel)
41 TIELEN Dario (Bel)
42 BAUTERS Reno (Bel)
43 GODRIE Stan (Bel)
44 AERTS Thijs (Bel)
45 CLEPPE Nicolas (Bel)
46 ADAMS Joeri (Bel)
47 MERLIER Braam (Bel)
48 JACOBS Johan (Zwi)
49 VANDEKINDEREN Jens (Bel)
50 WILLEMYNS Mathieu (Bel)
51 BEKAERT Seppe (Bel)

UCI: tweede categorie

De Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo is een cross die op de kalender van de UCI vermeld staat als een internationale cross van de tweede categorie. Dit betekent dat bij deze wedstrijd de eerste tien renners in de uitslag punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Wie zegeviert in Eeklo krijgt veertig punten.

Live op tv: VTM

Jarenlang was deze Oost-Vlaamse veldrit één van de weinige Belgische profcrossen, die niet live op tv werd uitgezonden. Niet door Sporza (VRT), niet door Play Sports Telenet en niet door Vier. Maar met ingang van 2017 is hier eindelijk verandering in gekomen. De wedstrijd wordt (net als alle andere Brico Crossen) live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM.

Hoe laat begint de uitzending van de Brico Cross Eeklo op VTM? In het seizoen 2017-2018 zendt men bij de Brico Crossen niet alleen de herenwedstrijden live op tv (zoals in 2016-2017 het geval was), maar ook de dameswedstrijden. De uitzending van de veldrit in Eeklo begint daarom reeds om circa 13u40 op de zender VTM (na afloop van het VTM Journaal en Weer). De start van de dameswedstrijd in Eeklo is om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

VTM is in België een zeer populaire commerciële zender, maar in Nederland is deze zender helaas door veruit de meeste tv-kijkers niet te ontvangen. Een goed alternatief voor de Nederlandse kijkers is de livestream.

Livestream Brico Cross Eeklo

De Brico Cross Eeklo 2017 is namelijk ook live via een stream op het internet te volgen. Er zal een livestream van de uitzending beschikbaar zijn op de website van de commerciële omroep VTM. Aangezien deze livestream niet geo-restricted is, kunnen hierdoor ook de Nederlandse fans deze veldrit live volgen. Daarnaast is de livestream natuurlijk ook een goed alternatief voor Belgische fans, die op deze middag niet in de buurt van een tv zijn, maar de wedstrijd via deze stream op hun smartphone of laptop willen bekijken. De officiële livestream is te vinden in de tv-gids van de website van VTM. Om deze livestream te bekijken dient men een (gratis) account aan te maken op deze website. Ook de overige Brico Crossen zullen via een livestream bij VTM te zien zijn.

Volgende crossen: wereldbeker in Amerika

In de dagen na de veldrit van Eeklo reizen veel veldrittoppers naar de Verenigde Staten. Daar zullen ze diverse veldritten rijden, waaronder twee wereldbekercrossen die ook live te volgen zijn: de Jingle Cross Iowa City op 17 september en de Trek CX World Cup Waterloo op 24 september. Daarna keren de profveldrijders weer terug naar Europa, onder meer voor de GP Neerpelt Soudal Cyclocross op 30 september.

Uitslag Brico Cross Eeklo 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Michael Vanthourenhout (Bel)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Kevin Pauwels (Bel)

Voorgaande editie: uitslag GP Stad Eeklo 2016

 1. Wout van Aert (Bel) in 59'37"
 2. Toon Aerts (Bel) op 4"
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) 17"
 4. Radomir Simunek jr. (Tsj) 21"
 5. Klaas Vantornout (Bel) 23"
 6. Tim Merlier (Bel) 37
 7. Sven Nys (Bel) 42"
 8. Dieter Vanthourenhout (Bel) 57"
 9. Jim Aernouts (Bel) 1'14"
 10. Quinten Hermans (Bel) 1'22"

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrijden: Grote Prijs Stad EekloOp zondag 12 februari 2012 wordt de veldrit 'Grote Prijs Stad Eeklo' verreden. In het verleden stond deze wedstrijd beke…
Veldrit Eeklo 2013Op zondag 17 februari 2013 vindt de Grote Prijs Stad Eeklo plaats. Dit is een internationale veldrit van de tweede categ…
Veldrit: Grote Prijs Stad Eeklo 2014 - deelnemers, programmaOp zondag 16 februari 2014 wordt de 19e editie verreden van de 'Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo - Ereprijs Augustijn'.…
Berencross - Brico Cross Meulebeke 2017, live op tvBerencross - Brico Cross Meulebeke 2017, live op tvOp zaterdag 7 oktober 2017 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…
Poldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tvPoldercross Kruibeke (Bazel) 2017, Brico Cross - live op tvDe vijfde editie van de Poldercross wordt verreden op zaterdag 14 oktober 2017. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Bronnen en referenties
 • http://www.eeklo.be/Eeklo_leeft/evenementen/veldrit_Grote_Prijs_stad_Eeklo
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eecloonaar_(weekblad)
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Veldrijden/Kalender/CYCLO-CROSSKALENDER_2014-2015.pdf
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150116_01477900
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-eeklo/verjonging-bij-sportvrienden-a2585361/

Reageer op het artikel "Veldrit: Brico Cross Grote Prijs Stad Eeklo 2017, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!