InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestream

Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestream

Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestream Op zondag 4 maart 2018 wordt de tweede editie verreden van de wielerwedstrijd Dwars door West-Vlaanderen. Deze eendagskoers is de opvolger van de vroegere rittenkoers Driedaagse van West-Vlaanderen – Johan Museeuw Classics’. Dwars door West-Vlaanderen wordt live op tv uitgezonden. Ook is Dwars door West-Vlaanderen online via een livestream te volgen. Hoe zien het parcours van deze Vlaamse wielerwedstrijd eruit? Hoe is de voorgeschiedenis van deze West-Vlaamse koers verlopen?

Geschiedenis Driedaagse van West-Vlaanderen

Omloop der Vlaamse Ardennen-Ichtegem

De Driedaagse van West-Vlaanderen had een lange en rijke voorgeschiedenis. Deze West-Vlaamse rittenkoers is namelijk voortgekomen uit de eendagswedstrijd 'Omloop der Vlaamse Ardennen-Ichtegem'. Die eendagskoers werd in 1945 voor het eerst verreden. Die eerste editie werd gewonnen door de legendarische Belgische coureur Marcel Kint. Andere grootheden op de erelijst van deze koers zijn onder meer Raymond Impanis (1948), Noël Foré (1957), Eric de Vlaeminck (1969), Eric Leman (1971), Frans Verbeeck (1973), Patrick Sercu (1974 en 1975) en Johan Museeuw (1995). In 1998 werd de laatste editie van de Omloop der Vlaamse Ardennen als eendagswedstrijd gewonnen door Jesper Skibby.

Guldensporentweedaagse

Met ingang van 1999 werd de organisatie van de Omloop der Vlaamse Ardennen een onderdeel van een nieuwe tweedaagse rittenkoers: de Guldensporentweedaagse. Onder deze nieuwe naam zou de koers vier jaar bestaan. De eerste editie van de Guldensporentweedaagse (in 1999) werd gewonnen door de Belg Wilfried Peeters. Opvallend genoeg werden de overige drie edities van deze Vlaamse rittenkoers gewonnen door Nederlanders: Servais Knaven zegevierde in 2000 en Erik Dekker zegevierde zowel in 2001 als in 2002.

Driedaagse van West-Vlaanderen

Met ingang van 2003 werd deze koers uitgebreid met één extra wedstrijddag en kreeg de wedstrijd ook een nieuwe naam: de Driedaagse van West-Vlaanderen. Later werd, als eerbetoon aan de West-Vlaamse klassiekerkoning Johan Museeuw, de naam van deze wedstrijd nog uitgebreid, zodat de complete wedstrijdnaam werd: de Driedaagse van West-Vlaanderen-Johan Museeuw Classics. Een opvallend detail bij deze rittenkoers was overigens, dat de slotrit (die op zondag plaatsvond) officieel door de organisatie nog altijd de 'Omloop der Vlaamse Ardennen-Ichtegem' werd genoemd. Het parcours leek in grote lijnen vaak ook nog op het vroegere parcours van die koers en de finish is nog altijd in Ichtegem.

Erelijst Driedaags van West-Vlaanderen

Jaan Kirsipuu uit Estland won in 2003 de eerste Driedaagse van West-Vlaanderen. In 2014 werd deze rittenkoers wederom door een Est gewonnen: Gert Joeaar. Op de erelijst van deze rittenkoers staan diverse befaamde tijdrijders, zoals de Duitser Robert Bartko (2004), de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent (2011) en de Belg Kristof Vandewalle (2013). De Belg Niko Eeckhout, alias de fietsende Rambo, zegevierde in 2006. In 2007 werd de koers gewonnen door de Franse sprinter Jimmy Casper. Twee maal won een Nederlander het eindklassement van deze driedaagse: Bobbie Traksel (2008) en Johnny Hoogerland (2009). De Belg Jens Keukeleire won in 2010. Zijn landgenoot Julien Vermote zegevierde in 2012. Ook in 2015 won een Belg deze wedstrijd: Yves Lampaert (Etixx-QuickStep). In 2016 ging de zege wederom naar een Belg: Sean de Bie. In 2005 werd deze wedstrijd afgelast wegens te heftige sneeuwval.

Handzame Classic

Uit de Driedaagse van West-Vlaanderen is overigens in 2011 al een nieuwe eendagswedstrijd voortgekomen. Jarenlang lag de finish van de zaterdagetappe van de driedaagse in Handzame. In 2011 besloten de organisatoren van die finish in Handzame, om onafhankelijk van de driedaagse voortaan een eigen eendagswedstrijd te gaan organiseren. Dit werd de Handzame Classic.

Dwars door West-Vlaanderen

Als gevolg van diverse organisatorische problemen heeft de organisatie van de Driedaagse van West-Vlaanderen moeten besluiten om met ingang van 2017 geen driedaagse wielerkoers te organiseren, maar in plaats daarvan een eendagswedstrijd. Deze nieuwe eendagswedstrijd lijkt qua parcours in grote lijnen op de vroegere eendagswedstrijd 'Omloop der Vlaamse Ardennen-Ichtegem', waaruit ooit de driedaagse voort is gekomen. Toch heeft men besloten om niet deze oude naam weer nieuw leven in te blazen, maar de wedstrijd een nieuwe naam te geven: Dwars door West-Vlaanderen. Deze wedstrijd is een onderdeel van de wedstrijdserie Napoleon Games Cycling Cup.

Dwars door West-Vlaanderen versus Dwars door Vlaanderen

Deze nieuwe wedstrijd moet overigens niet verward worden met de reeds bestaande koers Dwars door Vlaanderen. Dwars door West-Vlaanderen is een wedstrijd van categorie 1.1 in de Europe Tour en focust zich qua parcours op de provincie West-Vlaanderen (waaronder vooral het Heuvelland rondom de Kemmelberg). Dwars door Vlaanderen is anno 2018 een wedstrijd in de UCI World Tour, deze koers richt zich qua parcours meer op een ander heuvelgebied, namelijk de Vlaamse Ardennen.

Parcours Dwars door West-Vlaanderen 2018

De route van Dwars door West-Vlaanderen heeft een lengte van 198,3 kilometer. De start is om 12u15 bij het Kaaiplein Vismijn in Nieuwpoort. Van daaruit rijden de renners via Middelkerke naar Gistel (de woonplaats van Johan Museeuw, die de 'peetvader' van deze koers is). Vervolgens rijden de renners via Ichtegem en Diksmuide naar het Vlaamse Heuvelland. Daar moeten de renners onder meer de Rodeberg en Kemmelberg beklimmen. De finish ligt in Ichtegem. In de finale moeten de renners nog 4 ronden van 13 kilometer rijden, in en rondom Ichtegem. In die ronde zijn twee beklimmingen opgenomen (Keiberg en Catteberg) en daarnaast ook twee kasseistroken (Lookhuisstraat en Fonteinstraat).

Deelnemers: startlijst

Welke teams staan op de deelnemerslijst van deze Vlaamse koers? Op de startlijst staan onder meer QuickStep, Lotto Soudal Sport Vlaanderen, Wanty Groupe Gobert, Veranda's Willems-Crelan, United Healthcare en Tarteletto - Isorex.

Live op tv: VTM

In het verleden werd deze koers live uitgezonden door de Vlaamse regionale zenders Focus & WTV. Ook zond in die periode Sporza vaak een uitgebreide samenvatting van de rittenkoers uit. Sinds 2017 wordt Dwars door West-Vlaanderen echter live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Ook in 2018 zendt VTM deze koers live op tv uit. De uitzending van VTM begint om 15u25. Helaas is VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen.

Livestream

Dwars door West-Vlaanderen is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er is onder meer een livestream beschikbaar zijn op de website van VTM. Om deze livestream van Dwars door West-Vlaanderen te bekijken, dient men een (gratis) account aan te maken op de website van VTM. Deze livestream is vervolgens op de middag van zondag 4 maart te vinden in de programmagids op de site van VTM. De livestream van de VTM begint tegelijk met de live tv-uitzending (om 15u25).

Livestream Eurosport

Daarnaast is er ook een stream te vinden zijn via de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport begint om 15u40. Om die livestream van Eurosport te bekijken, dient men een abonnement op de Eurosport Player te hebben. De wedstrijd Dwars door West-Vlaanderen is een onderdeel van de wedstrijdserie Napoleon Games Cycling Cup. VTM en Eurosport hebben beiden de uitzendrechtenpakket gekocht van al deze wedstrijden. Veel van deze wedstrijden zendt Eurosport live op tv uit. Vanwege de drukke programmering (onder meer Parijs-Nice en het WK baanwielrennen) kan Eurosport Dwars door West-Vlaanderen in 2018 niet live op tv uitzenden, maar dus wel online per livestream.

Uitslag Dwars door West-Vlaanderen 2018

 1. Remi Cavagna (Fra) Quick-Step 4:28:29
 2. Florian Senechal (Fra) Quick-Step op 3 sec.
 3. Frederik Frison (Bel) Lotto - Soudal op 10 sec.
 4. Fabio Jakobsen (Ned) Quick-Step op 55 sec.
 5. Anthony Turgis (Fra) Cofidis z.t.
 6. Guillaume van Keirsbulck (Bel) Wanty-Groupe Gobert z.t.
 7. Jhonatan Narvaez (Ecu) Quick-Step z.t.
 8. Christophe Noppe (Bel) Sport Vlaanderen op 59 sec.
 9. Michael Goolaerts (Bel) Veranda's Willems-Crelan z.t.
 10. Jimmy Duquennoy (Bel) WB Aqua Protect z.t.

Voorgaande editie: uitslag Dwars door West-Vlaanderen 2017

 1. Jos van Emden (TEAMLottoNL - Jumbo)
 2. Silvan Dillier (BMC)
 3. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport)
 4. Jasper de Buyst (Lotto Soudal)
 5. Guillaume van Keirsbulck (Wanty - Groupe Gobert)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_van_West-Vlaanderen
 • http://www.devlaamsepijl.be/
 • http://www.3dwvl.be/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/222311/dwars-door-west-vlaanderen-nieuwkomer-in-napoleon-games-cycling-cup.html

Reageer op het artikel "Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!