Gent-Wevelgem 2020, live op tv en livestream

Gent-Wevelgem 2020, live op tv en livestream De 82e editie van Gent-Wevelgem zou verreden worden op zondag 29 maart 2020. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Het parcours van deze koers loopt door het westen van Vlaanderen. Vanwege het coronavirus gaat deze koers in 2020 echter niet door, net als de meeste andere profkoersen in het voorjaar. Op de middag van zondag 29 maart 2020 zendt Sporza als troost van de wielerliefhebbers echter wel een oude editie van Gent-Wevelgem uit op tv.

Afgelast wegens coronavirus

Het coronavirus heeft in 2020 de gehele maatschappij ontwricht en dus ook de wielerwereld. Gent-Wevelgem is één van de vele koersen die in het voorjaar van 2020 moest worden afgelast.

Toch een nieuwe datum? 11 oktober

Oorspronkelijk kondigde men aan dat deze koers geen nieuwe datum zou zoeken in 2020. Later heeft de organisatie besloten om alsnog een nieuwe datum aan te vragen. Mogelijk wordt de wedstrijd op 11 oktober 2020 alsnog verreden.

Troost van Sporza retro: windeditie van 2015 op tv en internet

Via de site van Sporza konden wielerliefhebbers stemmen welke editie van Gent-Wevelgem ze nogmaals wilden zien, als troostversie vanwege het annuleren van de koers in 2020. Uiteindelijk heeft men gekozen voor de editie van 2015, die legendarisch werd omdat er op die dag een zeer stormachtige wind was. Deze editie is op de middag van zondagmiddag 29 maart 2020 te zien op de tv-zender VRT één en via een livestream op de site van Sporza (VRT).

Geschiedenis Gent-Wevelgem

In 1934 werd de eerste editie van Gent-Wevelgem verreden. De koers die deze naam droeg, was in die eerste jaren echter nog helemaal niet een topkoers voor profs. Bij de eerste twee edities (in 1934 en 1935) was Gent-Wevelgem een wedstrijd voor junioren. Vervolgens was Gent-Wevelgem van 1936 tot en met 1939 een wedstrijd voor coureurs uit de categorie 'onafhankelijken'. (Dat was een categorie renners die tussen de amateurs en de profs inzat. Qua niveau is die categorie dus enigszins vergelijkbaar met de Continentale Teams in de 21e eeuw).

In de oorlogsjaren werd Gent-Wevelgem niet georganiseerd. Daarna keerde de koers terug op de kalender. Met ingang van de editie van 1945 werd Gent-Wevelgem pas echt een grote koers: voortaan was het een wedstrijd voor profwielrenners. De wedstrijd kreeg toen ook een veel zwaarder parcours, dat voor een belangrijk deel door het Vlaamse Heuvelland ging.

Recordhouders

Zes wielrenners delen samen het record qua aantal zeges in Gent-Wevelgem. Zij wonnen allen drie keer Gent-Wevelgem. Die recordhouders zijn de Belgen Rik van Looy, Eddy Merckx, Robert van Eenaeme en Tom Boonen, de Italiaan Mario Cipollini en de Slowaak Peter Sagan.

Vijf Nederlandse zeges

Van de 80 edities die verreden zijn van de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem, zijn er 49 door Belgische coureurs gewonnen. Italië staat tweede in deze landenranking, met zeven zeges. Nederland staat derde met vijf zeges. Henk Lubberding was in 1980 de eerste Nederlander die erin slaagde om deze Vlaamse voorjaarsklassieker te winnen. Het jaar daarop, in 1981, won er wederom een Nederlander: Jan Raas. Het is aan de erelijst van Gent-Wevelgem goed te merken dat de jaren tachtig een gouden periode was voor het Nederlandse wielrennen, want ook de overige Nederlandse zeges zijn allemaal in de jaren tachtig behaald. Leo van Vliet zegevierde in 1983, Teun van Vliet won in 1987 en Gerrit Solleveld was in 1989 de vijfde (en voorlopige laatste) Nederlander die in Wevelgem winnend over de finish kwam.

Recente winnaars

De Noord Edval Boasson Hagen zegevierde in 2009 in Gent-Wevelgem. In 2010 werd deze koers gewonnen door de Oostenrijker Bernard Eisel. In 2011 en 2012 zegevierde de Belg Tom Boonen. De Slowaak Peter Sagan won in 2013, 2016 en 2018. In 2014 won de Duitser John Degenkolb. Tijdens de zeer stormachtige editie van 2015 pakte de Italiaan Luca Paolini de zege. Olympisch kampioen Greg van Avermaet won deze West-Vlaamse klassieker in 2017. Alexander Kristoff won in 2019.

Gent-Wevelgem voor dames

Sinds 2012 bestaat er ook een dameseditie van Gent-Wevelgem. De eerste editie werd gewonnen door de Britse Elizabeth Armitstead. In 2013 werd deze vrouwenwedstrijd gewonnen door de Nederlandse Kirsten Wild. In 2014 zegevierde de Amerikaanse Lauren Hall voor twee Nederlandse rensters: Janneke Ensing werd tweede en Vera Koedoder werd derde. In 2015 werd deze koers gewonnen door Floortje Mackaij. Dat jaar werd Janneke Ensing wederom tweede. In 2016 pakte Chantal Blaak de zege. De Finse Lepistö won de damesversie van Gent-Wevelgem in 2017. De Italiaanse Marta Bastanelli won in 2018. In 2019 won de Nederlandse Kirsten Wild.

Gent-Wevelgem - In Flanders Fields

Het parcours van Gent-Wevelgem gaat door het westen van Vlaanderen. Als eerbetoon aan de vele soldaten die in deze streek gestorven zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog, is de officiële naam van deze wielerkoers sinds 2016: 'Gent-Wevelgem - In Flanders Fields'. Die naam is een verwijzing naar het beroemde gedicht dat de Canadese arts John McCrae schreef naar aanleiding van de slachtpartijen in de Vlaamse Westhoek. Dat gedicht heeft als beginregel: 'In Flanders Fields the poppies blow'.

Parcours Gent-Wevelgem 2020

In 2020 is de start van deze klassieker weer in Deinze. Het startschot klinkt daar 's ochtends om circa 10u55. Hoewel deze koers puur uit traditie nog altijd Gent-Wevelgem heet, is de start van deze koers al jarenlang meestal in Deinze. De finish ligt nog wel gewoon in Wevelgem. De lengte van het parcours is 256,8 kilometer. De belangrijkste hindernissen op het parcours zijn de beklimmingen en kasseistroken. Ook spectaculair zijn de zogenaamde 'Plugstreets', een aantal onverharde wegen in de omgeving van Ploegsteert, die opgenomen zijn in het parcours van Gent-Wevelgem.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste heuvels die opgenomen waren in het parcours van Gent-Wevelgem 2020. Ze staan hier in de volgorde waarin de renners ze moesten beklimmen. De laatste grote helling die de renners moesten beklimmen was de beruchte Kemmelberg, op circa 34 kilometer van de finish.

Hellingen Gent-Wevelgem 2020

 1. Catsberg
 2. Vert Mont
 3. Zwarte Berg (1)
 4. Zwarte Berg (2)
 5. Banenberg (1)
 6. Kemmelberg (1)
 7. Monteberg
 8. Banenberg (2)
 9. Kemmelberg (2)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

De klassieker Gent-Wevelgem is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. Alle 19 World Tour-teams nemen deel aan Gent-Wevelgem 2020. Daarnaast heeft de organisatie (Flanders Classics) wildcards uitgedeeld aan zes ProContinentale Teams. De wildcards gingen naar vier Belgische ProContinentale teams en twee Franse ProContinentale teams. De Belgische Continentale ploegen op de startlijst zijn Circus-Wanty Gobert, Alpecin-Fenix, Sport Vlaanderen en Bingoal-Wallonie Bruxelles. De Franse ProContinetale ploegen op de deelnemerslijst zijn Total-Direct Energie en B&B Hotels. T.z.t. vindt u hier een link naar de complete startlijst van Gent-Wevelgem 2020.

Voorbeschouwing

Gent-Wevelgem is een koers die vaak eindigt in de sprint van een groep. Toch is dit vaak een beperkte groep (en geen echte massasprint) aangezien er op het selectieve parcours van deze koers heel wat schiftingen worden gevoerd (onder meer tijdens de beklimmingen van de Kemmelberg). Belangrijke kanshebbers voor de zege in de deze wedstrijd zijn dus vaak renners die goed kunnen sprinten, maar die ook beklimmingen zoals de Kemmelberg goed aankunnen.

Live op tv: Gent-Wevelgem 2020

Gent-Wevelgem live bij Sporza - herenwedstrijd en dameswedstrijd

De wielerklassieker Gent-Wevelgem wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden bij deze Vlaamse koers zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live uit op tv. De uitzending van de dameswedstrijd begint al om 12u00 op de Vlaamse zender Canvas.

Vervolgens verhuist de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem omstreeks 13u30 (na afloop van het één uur journaal) naar de Vlaamse zender één. Op die zender is onder meer de ontknoping van dameswedstrijd van Gent-Wevelgem live te zien. Daarna volgt er een voorbeschouwing op de herenwedstrijd van Gent-Wevelgem. Hierna volgt (waarschijnlijk omstreeks 14u45) de live tv-uitzending van die herenwedstrijd.

Live bij Eurosport

Gent-Wevelgem 2020 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Zij zenden deze Vlaamse koers uit op de zender Eurosport 1, na afloop van de slotetappe van de Ronde van Catalonië. De finish van die slotrit is al tamelijk vroeg in de middag, zodat men mogelijk al tussen half drie en kwart voor drie over kan schakelen van die Spaanse rittenkoers naar de live tv-uitzending van Gent-Wevelgem.

Gent-Wevelgem 2020 live op tv bij de NOS? Neen

In het verleden werd Gent-Wevelgem jaarlijks live door het Nederlandse NOS Studio Sport uitgezonden. In 2018 en 2019 zond de NOS deze koers niet live op tv uit. Helaas zenden zij waarschijnlijk ook in 2020 deze koers niet live op tv uit. Wel kan men op de site van de NOS het koersverloop volgen via een liveblog. (Die liveticker is ook te volgen op hun NOS-app.) De NOS zendt in haar avonduitzending op Nederland 1 (die om 18u10 begint) wel een samenvatting uit van Gent-Wevelgem 2020.

Livestream Gent-Wevelgem 2020

Sporza livestream

Gent-Wevelgem 2020 is ook online via een livestream van Sporza(VRT) te volgen. Met zo'n livestream kan men naar Gent-Wevelgem kijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza voor de klassieker Gent-Wevelgem 2020 is echter, in verband met uitzendrechtenkwesties, wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze livestream van Sporza alleen in België mag bekijken. De livestream van Gent-Wevelgem bij Sporza is gratis. Men kan hun gratis livestream van Gent-Wevelgem vinden op hun website. De gratis livestream van deze West-Vlaamse koers bevindt zich daar in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men deze gratis livestream van Gent-Wevelgem bekijken op de Sporza App.

Bij Sporza is zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd per livestream te bekijken. De livestream van de dameswedstrijd begint volgens hun programmering om 12u00. De livestream van de herenkoers begint op de website van Sporza om circa 14u45. Men kan de gratis livestream van Gent-Wevelgem in Vlaanderen ook bekijken op een mobiele telefoon via de gratis Sporza App.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport zendt Gent-Wevelgem live op het internet uit. Hun livestream van Gent-Wevelgem 2020 bevindt zich op de Eurosport Player. Eurosport zendt, net als Sporza, zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit per livestream. De livestream van de dameswedstrijd begint bij Eurosport om 12u40. De livestream van de herenwedstrijd begint bij hen om 14u30. Men dient een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om hun livestream van die West-Vlaamse klassieker te kunnen bekijken.

Eurosport Player livestream: Home of Cycling

Voor wielerliefhebbers die regelmatig een wielerkoers via een livestream op bijvoorbeeld hun smartphone of laptop willen bekijken, is die Eurosport Player het hele seizoen een rijke bron aan streams. Ook nagenoeg alle andere World Tour-wedstrijden zijn per livestream bij hen te bekijken. Zij bieden bij diverse grote koersen, waaronder de Giro d'Italia, zelfs de enige officiële livestream voor Nederland en Vlaanderen aan.

Op de Eurosport Player is sowieso elke koers per livestream te bekijken die Eurosport op tv uitzendt. Daarnaast is er echter ook zeer regelmatig een livestream van een wielerkoers op te vinden waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in hun tv-programmering.

Alternatief: livestream Go App

Het is ook mogelijk om Gent-Wevelgem 2020 te bekijken via een livestream op de Go App (tv online). Met deze app kan men immers live tv kijken via een livestream en kan men bijvoorbeeld naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Zo kan men geheel legaal dus toch per livestream in Nederland naar de live-uitzending van Sporza kijken.

Deze app is een product van Ziggo, voor de klanten met digitale tv bij hen. Men kan deze livestream van deze West-Vlaamse koers niet allen in Nederland, maar in heel de EU bekijken. Vanuit de meeste overige landen is elke livestream op deze streamingdienst (en dus ook de stream van deze wielerwedstrijd) geo-blocked. (Tot de weinige landen buiten de Europese Unie waar men wel per livestream tv kan kijken via die app behoren Groot-Brittannië, Noorwegen, IJsland, Martinique en Frans-Guyana.)

Men kan de live tv-uitzending van deze West-Vlaamse wedstrijd overigens niet alleen per livestream op die dienst bekijken; achteraf kan men (gedurende 7 dagen) de hele uitzending van deze kasseienklassieker via een stream terugkijken.

FloBikes livestream? USA en Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook een livestream aan van deze West-Vlaamse wedstrijd. Hun livestream is echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada. Om die livestream van hen in deze landen te mogen bekijken, dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben. Voor kijkers vanuit Europa is deze livestream dus 'geo-blocked'. (Dat geldt dus ook voor Europese klanten van FloSports die gewend zijn om diverse andere evenementen, zoals veldritten, via de livestream bij hen te bekijken.)

NOS livestream? Neen, niet in 2020

Bij veel voorgaande edities van Gent-Wevelgem was er een gratis livestream beschikbaar voor kijkers in Nederland, via de site van de NPO (NOS). Helaas voor de Nederlandse kijkers was er bij het Nederlandse NOS Studio Sport in 2018 en in 2019 geen livestream beschikbaar van Gent-Wevelgem. In tegenstelling tot veel voorgaande edities, werd Gent-Wevelgem 2018 en 2019 niet live op tv uitgezonden door Studio Sport. De NOS had dus niet de uitzendrechten van deze koers aangekocht en heeft daarom ook niet het recht om een livestream aan te bieden. Helaas zenden zij in 2020 wederom deze koers niet live op tv of via een livestream uit. Nederlanders die alsnog deze koers online via een livestream willen bekijken, moeten dus op zoek naar een alternatief. Klanten van Ziggo kunnen de koers bekijken via een livestream op de Go App. Daarnaast kunnen abonnees van de Eurosport Player deze koers via een livestream op die app bekijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN hebben, net als klanten van Ziggo, ook de mogelijkheid om via een livestream naar tv-zenders te kijken. Zij kunnen op hun smartphone per livestream tv-kijken op de iTV-app. Als ze zo'n livestream op een desktop computer of laptop willen bekijken, kunnen ze daarvoor de site van Interactieve Tv gebruiken. De zenders Sporza en Eurosport1 behoren tot het standaardpakket dat alle klanten van Interactieve Tv bij KPN per livestream kunnen bekijken. Net als bij Ziggo kan men ook bij KPN elke livestream in de hele EU bekijken.

NLziet livestream? Nee

Is Gent-Wevelgem 2020 via een livestream op de NLziet-app te volgen? Nee, de zenders die men via de livestream op die app kan ontvangen, zenden deze wedstrijd niet live uit. Ook kan men op de NPO Start-app geen livestream van deze West-Vlaamsekoers vinden.

Voorgaande editie: Uitslag Gent-Wevelgem 2019

 1. Alexander Kristoff (Noo) UAE - Team Emirates in 5u26:08
 2. John Degenkolb (Dui) Trek Segafredo z.t.
 3. Oliver Naesen (Bel) Ag2R z.t.
 4. Mathieu Van Der Poel (Ned) Corendon Circus z.t.
 5. Danny van Poppel (Ned) Jumbo-Visma z.t.
 6. Adrien Petit (Fra) Direct Energie z.t.
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott z.t.
 8. Rüdiger Selig (Dui) Bora Hansgrohe z.t.
 9. Matej Mohoric (Slv) Bahrain Merida z.t.
 10. Jens Debusschere (Bel) Katusha Alpecin z.t.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusVoetbal 2020: Eupen-Club Brugge, afgelast wegens coronavirusOp zondag 15 maart 2020 zou de wedstrijd KAS Eupen-Club Brugge plaatsvinden. Dit is een duel in de Belgische Jupiler Lea…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou van start gaan op zaterdag 27 juni, maar vanw…

Ballet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningenBallet beautiful methode: slank met simpele balletoefeningenOok jij kunt het mooie gevormde lichaam van een danser krijgen. De Amerikaanse ballerina en personal trainer Mary Helen…
Passo dello StelvioDe Passo dello Stelvio, in het Nederlands de Stelviopas genoemd, is een bergpas in de Italiaanse Alpen. Het is gelegen o…
Bronnen en referenties
 • http://www.gent-wevelgem.be/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gent-Wevelgem
 • http://www.cyclingfever.com

Reageer op het artikel "Gent-Wevelgem 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!