InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream

Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream

Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream Op woensdag 10 april 2019 vindt de 107e editie plaats van de Scheldeprijs. De start van het parcours is in Terneuzen (Nederland). De finish ligt in Schoten (België), bij Antwerpen. De Scheldeprijs 2019 is live op tv te volgen en ook online via een livestream. Veel prominente sprinters behoren tot deelnemers aan deze koers. De Scheldeprijs is een wedstrijd met een lange historie. Hoe is deze wielerkoers eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis van de Scheldeprijs

Ontstaan

De Scheldeprijs behoort tot de oudste nog bestaande Belgische profwedstrijden. In 1907 werd de eerste editie verreden, waarmee deze klassieker dus bijvoorbeeld nog zes jaar ouder is dan de Ronde van Vlaanderen. Die eerste editie van de Scheldeprijs werd in 1907 georganiseerd als onderdeel van de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan Belgische wielerbond. De organisator van die eerste editie van de Scheldeprijs was Alfred Martougin. Een Franstalig sportblad uit Antwerpen, La Chronique Sportive, ondersteunde de organisatie van deze nieuwe koers. Opvallend genoeg werd in die begintijd de koers dan ook vooral bij zijn Franse naam genoemd 'Grand Prix de l’Escaut', al had deze wedstrijd indertijd ook al een Vlaamse naam: ‘de Groote Scheldeprijs’.

Het parcours van de eerste Scheldeprijs was slechts 100 kilometer lang. De start en de finish waren in Antwerpen (locatie: wielerbaan Zurgenberg). De renners reden onder meer Mechelen, Leuven en Lier. Indertijd was de Scheldeprijs nog geen voorjaarswedstrijd. De wedstrijd werd middenin de zomer verreden, op zondag 28 juli 1907. De winnaar was dat jaar de Fransman Maurice Leturgie.

Erelijst

De Scheldeprijs is in de loop der jaren vaak in een massasprint geëindigd. Op de erelijst van deze koers staan dan ook erg veel befaamde sprinters, waaronder Jean-Paul van Poppel (1986 en 1988), Mario Cipollini (1991 en 1993), Jeroen Blijlevens (1999), Robbie McEwen (2002), Tom Boonen (2004 en 2006), Alessandro Petacchi (2009), Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011) en Alexander Kristoff (2015). De recordhouder qua aantal zeges is de Duitse topsprinter Marcel Kittel, die vijf keer deze semiklassieker won (in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017).

Nederlandse successen

Van de 105 verreden edities van de Scheldeprijs werden er 76 gewonnen door Belgen. Nederland staat tweede in de landenranking, met tien zeges. In 1953 was Hans Dekkers de eerste Nederlander die erin slaagde om deze koers te winnen. In 1981 zegevierde Ad Wijnands in de Scheldeprijs. Adrie van der Poel won in 1985. Jean-Paul van Poppel (de vader van Boy en Danny van Poppel) won in 1986 en 1988. John Talen zegevierde in 1990. Servais Knaven won in 1998. Jeroen Blijlevens pakte in 1999 de zege in deze koers.

In 2005 was Thorwald Veneberg de winnaar van deze koers. Die zege van Veneberg was opvallend. Veneberg was nochtans prof geworden omdat hij beschouwd werd als een klimtalent, maar hij pakte op die dag in het voorjaar van 2005 zijn eerst en enige grote zege, tijdens één van de allervlakste topkoersen. In een prachtige sprint-a-deux versloeg hij Tomas Vaitkus, die vooraf door velen als een veel betere sprinter werd beschouwd. In 2018 werd de Scheldeprijs voor de tiende keer gewonnen door een Nederlander. Dat jaar ging de zege naar het sprinttalent Fabio Jakobsen.

Namen van de Scheldeprijs

Oorspronkelijk had de Scheldeprijs dus zowel een Franse naam, 'Grand Prix de l’Escaut', als een Vlaamse naam, 'de Groote Scheldeprijs'. In de loop der jaren zijn er diverse kleine wijzigingen aangebracht in de officiële naam van deze Vlaamse koers. Zo heette de wedstrijd onder meer 'de Scheldeprijs Schoten', 'de Grote Scheldeprijs' en 'de Scheldeprijs Vlaanderen'. Op den duur zijn al die toevoegingen aan de naam echter verdwenen. Anno 2016 heet de koers 'de Scheldeprijs'. Deze wedstrijd wordt overigens georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau organiseert onder meer ook de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Parcours Scheldeprijs 2019 - start in Terneuzen (Zeeland)

Jarenlang was de start van deze koers in het centrum van Antwerpen. Sinds 2018 heeft deze wedstrijd echter een nieuwe startplaats en als gevolg daarvan ook een nieuwe route. Het is niet meer puur een Vlaamse koers, meer dan de helft van het vernieuwde parcours gaat door Nederland. De start is voortaan in de Nederlandse plaats Terneuzen. Vervolgens rijden de renners door de Westerscheldetunnel. In totaal rijden de renners circa 150 kilometer over Nederlands grondgebied. Uiteindelijk rijdt het peloton België binnen via de grens bij Putte-Kappellen. De finish van deze koers ligt in het Vlaamse Schoten.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op startlijst van de Scheldeprijs 2019? Met name voor veel sprinters is deze koers één van de belangrijke doelen in het voorjaar. Op de voorlopige deelnemerslijst staan onder meer de topsprinters Kittel, Groenewegen en Demare. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst.

Voorbeschouwing: favorieten

Door het veranderde parcours bestaat de kans dat deze koers een ander wedstrijdverhaal krijgt, dan men in het verleden gewend was bij de Scheldeprijs. De eerste helft van de route gaat immers door Zeeland. De sterke wind in die kuststreek kan voor waaiervorming zorgen. Toch is de kans nog steeds groot dat de Scheldeprijs in 2019 weer eindigt met de sprint van een grote groep. De topsprinters op de startlijst, zoals Groenewegen, Jakobsen, Kittel en Demare, moeten daarom ook in 2019 weer gerekend worden tot de favorieten voor de zege.

Live op tv

Scheldeprijs live op Sporza

De Scheldeprijs 2019 wordt live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één. Hun live-uitzending begint om 15u20.

Live op Eurosport 2

Daarnaast wordt de Scheldeprijs 2019 ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Die uitzending vindt echter plaats op de zender Eurosport 2. Deze zender zit bij de meeste Nederlandse en Belgische kijkers niet in het standaardpakket. (Op het hoofdnet, Eurosport 1, zendt men in deze periode namelijk de World Tour-rittenkoers Ronde van het Baskenland 's middags live uit.)

Hoewel het vernieuwde parcours van de Scheldeprijs in 2019 voor een heel groot deel door Nederland loopt, wordt deze koers niet live op tv uitgezonden door een Nederlandse tv-zender (bijvoorbeeld de NOS of Omroep Zeeland).

Livestream Scheldeprijs 2019

Sporza: livestream voor België
De Scheldeprijs 2019 is ook via een livestream online te volgen op een smartphone, tablet, laptop of andere computer. Er wordt een officiële Vlaamse livestream verzorgd door Sporza. De livestream begint tegekertijd met de live tv-uitzending. De livestream van de Scheldeprijs is gratis bij Sporza. Men kan deze livestream op de midddag van 10 april 2019 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Ook vindt men deze gratis livestream op de Sporza App. Hun livestream is officieel helaas wel alleen maar beschikbaar voor kijkers uit België. (Deze livestream is 'geo-restricted'.)

Livestream op de Eurosport Player
Eurosport zendt deze koers ook online per livestream uit. Deze livestream bevindt zich echter op de Eurosport Player. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Zodra bekend is hoe laat deze livestream begint, dan wordt die info hier geplaatst. Eurosport presenteert zichzelf vaak als 'The Home of Cycling' en dat maken ze onder meer op die Eurosport Player zeker waar: tijdens het wegwielerseizoen zijn er bijna elke week wel meerdere wielerkoersen per livestream bij hen te bekijken.

Go App: livestream

Men kan deze koers ook online bekijken via een livestream op de Go App (online tv). De zender VRT één behoort immers tot de zenders uit het standaardpakket van Ziggo die men per livestream via die app kan bekijken. Op die manier kan men als klant van Ziggo dus de Ziggo Go App gebruiken, om in Nederland alsnog geheel legaal de Vlaamse uitzending van Sporza via een livestream te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Scheldeprijs 2018

 1. Fabio Jakobsen (Ned) QuickStep
 2. Pascal Ackermann (Dui) Bora Hansgrohe
 3. Chris Lawless (UK) Sky
 4. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
 5. Jeremy Lecroq (Fra) Vital
 6. Max Walscheid (Dui) Sunweb-Giant
 7. Timothy Dupont (Bel) Wanty Groupe Gobert
 8. Jonas Rickaert (Bel) Sport Vlaanderen
 9. Bram Welten (Ned) Fortuneo
 10. Marco Haller (Oos) Katusha-Alpecin
© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland – Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt gehouden van woensdag 7…
Bronnen en referenties
 • http://www.scheldeprijs.be/nl/elite-men/history/hall-of-fame
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164360&c=3
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/142710/scheldeprijs-komt-met-wijzigingen-voor-een-veiligere-koers.html

Reageer op het artikel "Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!