InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream

Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream

Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream Op woensdag 10 april 2019 vindt de 107e editie plaats van de Scheldeprijs. De start van het parcours is in Terneuzen (Nederland). De finish ligt in Schoten (België), bij Antwerpen. De Scheldeprijs 2019 is live op tv te volgen en ook online via een livestream. Veel prominente sprinters behoren tot deelnemers aan deze koers. De Scheldeprijs is een wedstrijd met een lange historie. Hoe is deze wielerkoers eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis van de Scheldeprijs

Ontstaan

De Scheldeprijs behoort tot de oudste nog bestaande Belgische profwedstrijden. In 1907 werd de eerste editie verreden, waarmee deze klassieker dus bijvoorbeeld nog zes jaar ouder is dan de Ronde van Vlaanderen. Die eerste editie van de Scheldeprijs werd in 1907 georganiseerd als onderdeel van de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan Belgische wielerbond. De organisator van die eerste editie van de Scheldeprijs was Alfred Martougin. Een Franstalig sportblad uit Antwerpen, La Chronique Sportive, ondersteunde de organisatie van deze nieuwe koers. Opvallend genoeg werd in die begintijd de koers dan ook vooral bij zijn Franse naam genoemd 'Grand Prix de l’Escaut', al had deze wedstrijd indertijd ook al een Vlaamse naam: ‘de Groote Scheldeprijs’.

Het parcours van de eerste Scheldeprijs was slechts 100 kilometer lang. De start en de finish waren in Antwerpen (locatie: wielerbaan Zurgenberg). De renners reden onder meer Mechelen, Leuven en Lier. Indertijd was de Scheldeprijs nog geen voorjaarswedstrijd. De wedstrijd werd middenin de zomer verreden, op zondag 28 juli 1907. De winnaar was dat jaar de Fransman Maurice Leturgie.

Erelijst

De Scheldeprijs is in de loop der jaren vaak in een massasprint geëindigd. Op de erelijst van deze koers staan dan ook erg veel befaamde sprinters, waaronder Jean-Paul van Poppel (1986 en 1988), Mario Cipollini (1991 en 1993), Jeroen Blijlevens (1999), Robbie McEwen (2002), Tom Boonen (2004 en 2006), Alessandro Petacchi (2009), Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011) en Alexander Kristoff (2015). De recordhouder qua aantal zeges is de Duitse topsprinter Marcel Kittel, die vijf keer deze semiklassieker won (in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017).

Nederlandse successen

Van de 106 verreden edities van de Scheldeprijs werden er 76 gewonnen door Belgen. Nederland staat tweede in de landenranking, met tien zeges. In 1953 was Hans Dekkers de eerste Nederlander die erin slaagde om deze koers te winnen. In 1981 zegevierde Ad Wijnands in de Scheldeprijs. Adrie van der Poel won in 1985. Jean-Paul van Poppel (de vader van Boy en Danny van Poppel) won in 1986 en 1988. John Talen zegevierde in 1990. Servais Knaven won in 1998. Jeroen Blijlevens pakte in 1999 de zege in deze koers.

In 2005 was Thorwald Veneberg de winnaar van deze koers. Die zege van Veneberg was opvallend. Veneberg was nochtans prof geworden omdat hij beschouwd werd als een klimtalent, maar hij pakte op die dag in het voorjaar van 2005 zijn eerst en enige grote zege, tijdens één van de allervlakste topkoersen. In een prachtige sprint-a-deux versloeg hij Tomas Vaitkus, die vooraf door velen als een veel betere sprinter werd beschouwd. In 2018 werd de Scheldeprijs voor de tiende keer gewonnen door een Nederlander. Dat jaar ging de zege naar het sprinttalent Fabio Jakobsen.

Namen van de Scheldeprijs

Oorspronkelijk had de Scheldeprijs dus zowel een Franse naam, 'Grand Prix de l’Escaut', als een Vlaamse naam, 'de Groote Scheldeprijs'. In de loop der jaren zijn er diverse kleine wijzigingen aangebracht in de officiële naam van deze Vlaamse koers. Zo heette de wedstrijd onder meer 'de Scheldeprijs Schoten', 'de Grote Scheldeprijs' en 'de Scheldeprijs Vlaanderen'. Op den duur zijn al die toevoegingen aan de naam echter verdwenen. Anno 2016 heet de koers 'de Scheldeprijs'. Deze wedstrijd wordt overigens georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau organiseert onder meer ook de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Parcours Scheldeprijs 2019 - start in Terneuzen (Zeeland)

Jarenlang was de start van deze koers in het centrum van Antwerpen. Sinds 2018 heeft deze wedstrijd echter een nieuwe startplaats en als gevolg daarvan ook een nieuwe route. Het is niet meer puur een Vlaamse koers, meer dan de helft van het vernieuwde parcours gaat door Nederland.

Parcours: circa 150 kilometer door Nederland

Hoe ziet het parcours van de Scheldeprijs 2019 eruit? De officieuze start is om 12u15 in het Nederlandse Terneuzen. De deelnemers rijden vervolgens door de Westerscheldetunnel naar Borsele, waar om 12u43 de officiële start volgt. Daarna rijden de deelnemers langs bekende Zeeuwse plaatsen zoals Vlissingen, Middelburg, Veere en Goes. Vervolgens rijdt men via het Noord-Brabantse Woensdrecht naar België. In totaal gaat bijna 150 kilometer van de route van de Scheldeprijs over Nederlands grondgebied.

Slotfase van het parcours: plaatselijke rondes in en rond Schoten

De deelnemers komen in België via de grensplaats Putte-Kapellen. Daarna rijdt men via Stabroek naar Antwerpen. Vervolgens komt men aan in Schoten. Daar rijden de deelnemers nog een paar plaatselijke rondes. De finish van de koers is om circa 17u15 in Schoten. De lengte van het parcours van de Scheldeprijs 2019 is 202,3 kilometer.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Scheldeprijs 2019? Met name voor veel sprinters is deze koers één van de belangrijke doelen in het voorjaar. Op de deelnemerslijst staan onder meer de sprinters Kittel, Jakobsen, Ackermann, Greipel, Halvorsen, Walscheid, Modolo, Philipsen, Bonifazio, Ferrari, Jans, Dehaes, Theuns, Dupont en Gibbons.

Afwezig op de startlijst: Groenewegen

Helaas ontbreekt de Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen op de startlijst van de Scheldeprijs. Zijn ploeg Jumbo-Visma staat überhaupt niet op de deelnemerslijst deze koers, wat volgens heel wat wielerfans erg jammerlijk is, aangezien dat een Nederlandse topploeg is en de Scheldeprijs één van de weinige topkoersen is waarvan het parcours deels door Nederland loopt.

Voorbeschouwing: favorieten

Welke deelnemers op de startlijst van deze koers zijn de favorieten van deze koers? Door het parcours dat deze wedstrijd anno 2019 heeft, bestaat de kans dat deze koers een ander wedstrijdverhaal krijgt, dan men in het verleden (voor 2018) gewend was bij de Scheldeprijs. De eerste helft van de route gaat immers door Zeeland. De sterke wind in die kuststreek kan voor waaiervorming zorgen. Toch is de kans nog steeds groot dat de Scheldeprijs in 2019 weer eindigt met de sprint van een grote groep. De topsprinters op de startlijst, zoals Jakobsen, Kittel en Ackermann, moeten daarom ook in 2019 weer gerekend worden tot de favorieten voor de zege.

Scheldeprijs live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op Sporza

De Scheldeprijs 2019 wordt live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op welke zender wordt deze wedstrijd uitgezonden en hoe laat begint de live-uitzending? De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één. Hun live-uitzending begint op woensdag 10 april 2019 om 15u20.

Live op Eurosport 2

Daarnaast wordt de Scheldeprijs 2019 ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Die uitzending vindt echter plaats op de zender Eurosport 2. Deze zender zit bij de meeste Nederlandse en Belgische kijkers niet in het standaardpakket. (Op het hoofdnet, Eurosport 1, zendt men in deze periode namelijk de World Tour-rittenkoers Ronde van het Baskenland elke middag live uit.) De live tv-uitzending van deze koers begint om 15u30 op de zender Eurosport 2.

Live bij de NOS of Omroep Zeeland? Neen

Hoewel het vernieuwde parcours van de Scheldeprijs in 2019 voor een heel groot deel door Nederland loopt, wordt deze koers niet live op tv uitgezonden door een Nederlandse tv-zender (bijvoorbeeld de NOS of Omroep Zeeland).

Wielrennen live op tv

April is een drukke maand qua topevenementen op de wielerkalender. Enkele dagen na de Scheldeprijs kunnen wielerliefhebbers live op tv en online via de livestream genieten van Parijs-Roubaix (14 april). Op woensdag 17 april wordt live de Brabantse Pijl uitgezonden. In die week is ook live op tv en online per livestream de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts te zien. Vervolgens kan men op zondag 21 april live genieten van de Amstel Gold Race.

Livestream Scheldeprijs 2019

Livestream Sporza

Er wordt een livestream van de Scheldeprijs verzorgd door Sporza. De Scheldeprijs 2019 is via die Vlaamse livestream online te volgen op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream van de Scheldeprijs is gratis bij Sporza. Men kan deze livestream op de middag van 10 april 2019 onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Daarnaast is deze gratis livestream van deze Nederlands-Vlaamse koers op de middag van 10 april ook te vinden in de rubriek 'Wielrennen' van hun site. Ook vindt men deze gratis livestream op de Sporza App. Hun livestream is officieel helaas wel alleen maar beschikbaar voor kijkers uit België. (Deze livestream is 'geo-restricted'.) Voor kijkers uit andere landen is de livestream van Sporza bij deze Nederlands-Vlaamse wielerwedstrijd officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Scheldeprijs op de Eurosport Player

Eurosport zendt deze koers ook online per livestream uit. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Zodra bekend is hoe laat deze livestream begint, dan wordt die info hier geplaatst. Eurosport presenteert zichzelf vaak als 'The Home of Cycling' en dat maken ze onder meer op die Eurosport Player zeker waar: tijdens het wegwielerseizoen zijn er bijna elke week wel meerdere wielerkoersen per livestream bij hen te bekijken. Ook bieden zij bijvoorbeeld voor Nederland en Vlaanderen een exclusieve livestream aan bij de Giro d'Italia 2019.

Go App: livestream

Men kan deze koers ook online bekijken via een livestream op de Go App (online tv). De zender VRT één behoort immers tot de zenders uit het standaardpakket van Ziggo die men per livestream via die app kan bekijken. Op die manier kan men als klant van Ziggo dus de Ziggo Go App gebruiken, om in Nederland alsnog geheel legaal de Vlaamse uitzending van Sporza via een livestream te bekijken. Is deze livestream geo-restricted? Ja, elke livestream op de Ziggo Go App is geo-restricted, maar deze livestreams zijn wel veel minder geo-restricted dan de streams op de websites van de reguliere tv-omroepen. Elke livestream op de Ziggo Go App mag men namelijk in de hele EU kijken. (Ter vergelijking: de livestream op de Sporza App kan men alleen in België bekijken.) In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream van de Ziggo Go App wel 'geo-blocked'.

Scheldeprijs livestream bij Flobikes: alleen USA en Canada

De Scheldeprijs 2019 wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Hun livestream van deze Nederlands-Vlaamse semiklassieker is echter geo-restricted. Alleen abonnees in Canada en de Verenigde Staten mogen op woensdag 10 april 2019 deze livestream bekijken. In overige landen is de livestream van deze sprinterskoers 'geo-blocked'.

Livestream NLziet? Livestream NOS? Neen

Kan men de Scheldeprijs 2019 ook bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, er is op woensdag 10 april niet een livestream beschikbaar op die app. De Scheldeprijs wordt namelijk niet live uitgezonden door de zenders die te zien zijn op die app. Hoewel deze koers voor een belangrijk deel door Nederland gaat, wordt hij niet per livestream uitgezonden door de NOS. Er is dus ook geen livestream van deze wedstrijd te vinden op NPO Start. Er is ook niet een livestream van deze grotendeels Zeeuwse koers te vinden bij Omroep Zeeland.

Het is met name erg jammer voor Nederlandse wielerliefhebbers dat deze koers niet door de NOS wordt uitgezonden. Deze omroep biedt immers van elke wielerkoers die zij live op tv uitzenden, ook online een gratis livestream aan. Aangezien zij niet de uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van deze semiklassieker, is dat bij deze koers dus niet het geval.

Uitslag Scheldeprijs 2019

 1. Fabio Jakobsen (Ned) Deceuninck QuickStep in 4u26:45
 2. Maximilian Walscheid (Dui) Sunweb z.t.
 3. Christopher Lawless (UK) Sky z.t.
 4. Hugo Hofstetter (Fra) Cofidis z.t.
 5. Roy Jans (Bel) Corendon Circus z.t.
 6. Kris Boeckmans (Bel) Vital Concept z.t.
 7. Marco Haller (Oos) Katusha Alpecin z.t.
 8. Emils Liepins (Let) Wallonie-Bruxelles z.t.
 9. Jasper Philipsen (Bel) UAE - Team Emirates z.t.
 10. Matteo Moschetti (Ita) Trek Segafredo z.t.

Voorgaande editie: uitslag Scheldeprijs 2018

 1. Fabio Jakobsen (Ned) QuickStep
 2. Pascal Ackermann (Dui) Bora Hansgrohe
 3. Chris Lawless (UK) Sky
 4. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal
 5. Jeremy Lecroq (Fra) Vital
 6. Max Walscheid (Dui) Sunweb-Giant
 7. Timothy Dupont (Bel) Wanty Groupe Gobert
 8. Jonas Rickaert (Bel) Sport Vlaanderen
 9. Bram Welten (Ned) Fortuneo
 10. Marco Haller (Oos) Katusha-Alpecin

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bronnen en referenties
 • http://www.scheldeprijs.be/nl/elite-men/history/hall-of-fame
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164360&c=3
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/142710/scheldeprijs-komt-met-wijzigingen-voor-een-veiligere-koers.html

Reageer op het artikel "Scheldeprijs 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!