Scheldeprijs 2020 - live op tv en livestream

Scheldeprijs 2020 - live op tv en livestream Op woensdag 14 oktober 2020 wordt de 108e editie gehouden van de Scheldeprijs. Deze koers begint in Terneuzen (Nederland) en finisht in Schoten (België). Deze sprinterkoers is live op tv en via een livestream te bekijken. De Scheldeprijs is een wedstrijd met een lange historie. Hoe is deze wielerkoers eigenlijk ontstaan?

Coronavirus: nieuwe datum Scheldeprijs 2020

Net als bijna alle andere wielerkoersen in het voorjaar van 2020 is ook de Scheldeprijs afgelast vanwege het coronavirus. Bij diverse topwedstrijden bestaat de hoop dat men deze koersen in het najaar van 2020 nog kan inhalen. Bij de Scheldeprijs leek die kans echter zeer klein. Uiteindelijk kregen ze echter alsnog die kans, toen een andere Belgische koers (Dwars door Vlaanderen) een datum op de herziene kalender had gekregen, maar de organisatoren van die koers vervolgens besloten om er alsnog van af te zien om die koers in 2020 nog te organiseren. Daarop kwam die datum vrij: 14 oktober. Vervolgens is die datum aan de Scheldeprijs gegeven.

Geschiedenis van de Scheldeprijs

Ontstaan

De Scheldeprijs behoort tot de oudste nog bestaande Belgische profwedstrijden. In 1907 werd de eerste editie verreden, waarmee deze klassieker dus bijvoorbeeld nog zes jaar ouder is dan de Ronde van Vlaanderen. Die eerste editie van de Scheldeprijs werd in 1907 georganiseerd als onderdeel van de festiviteiten rondom het 25-jarig bestaan Belgische wielerbond. De organisator van die eerste editie van de Scheldeprijs was Alfred Martougin. Een Franstalig sportblad uit Antwerpen, La Chronique Sportive, ondersteunde de organisatie van deze nieuwe koers. Opvallend genoeg werd in die begintijd de koers dan ook vooral bij zijn Franse naam genoemd 'Grand Prix de l’Escaut', al had deze wedstrijd indertijd ook al een Vlaamse naam: ‘de Groote Scheldeprijs’.

Het parcours van de eerste Scheldeprijs was slechts 100 kilometer lang. De start en de finish waren in Antwerpen (locatie: wielerbaan Zurgenberg). De renners reden onder meer Mechelen, Leuven en Lier. Indertijd was de Scheldeprijs nog geen voorjaarswedstrijd. De wedstrijd werd middenin de zomer verreden, op zondag 28 juli 1907. De winnaar was dat jaar de Fransman Maurice Leturgie.

Erelijst

De Scheldeprijs is in de loop der jaren vaak in een massasprint geëindigd. Op de erelijst van deze koers staan dan ook erg veel befaamde sprinters, waaronder Jean-Paul van Poppel (1986 en 1988), Mario Cipollini (1991 en 1993), Jeroen Blijlevens (1999), Robbie McEwen (2002), Tom Boonen (2004 en 2006), Alessandro Petacchi (2009), Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011) en Alexander Kristoff (2015). De recordhouder qua aantal zeges is de Duitse topsprinter Marcel Kittel, die vijf keer deze semiklassieker won (in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017).

Nederlandse successen

Van de 107 verreden edities van de Scheldeprijs werden er 77 gewonnen door Belgen. Nederland staat tweede in de landenranking, met elfd zeges. In 1953 was Hans Dekkers de eerste Nederlander die erin slaagde om deze koers te winnen. In 1981 zegevierde Ad Wijnands in de Scheldeprijs. Adrie van der Poel won in 1985. Jean-Paul van Poppel (de vader van Boy en Danny van Poppel) won in 1986 en 1988. John Talen zegevierde in 1990. Servais Knaven won in 1998. Jeroen Blijlevens pakte in 1999 de zege in deze koers.

In 2005 was Thorwald Veneberg de winnaar van deze koers. Die zege van Veneberg was opvallend. Veneberg was nochtans prof geworden omdat hij beschouwd werd als een klimtalent, maar hij pakte op die dag in het voorjaar van 2005 zijn eerst en enige grote zege, tijdens één van de allervlakste topkoersen. In een prachtige sprint-a-deux versloeg hij Tomas Vaitkus, die vooraf door velen als een veel betere sprinter werd beschouwd. In 2018 werd de Scheldeprijs voor de tiende keer gewonnen door een Nederlander. Dat jaar ging de zege naar het sprinttalent Fabio Jakobsen. Ook in 2019 won hij deze koers.

Namen van de Scheldeprijs

Oorspronkelijk had de Scheldeprijs dus zowel een Franse naam, 'Grand Prix de l’Escaut', als een Vlaamse naam, 'de Groote Scheldeprijs'. In de loop der jaren zijn er diverse kleine wijzigingen aangebracht in de officiële naam van deze Vlaamse koers. Zo heette de wedstrijd onder meer 'de Scheldeprijs Schoten', 'de Grote Scheldeprijs' en 'de Scheldeprijs Vlaanderen'. Op den duur zijn al die toevoegingen aan de naam echter verdwenen. Anno 2016 heet de koers 'de Scheldeprijs'. Deze wedstrijd wordt overigens georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau organiseert onder meer ook de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Parcours Scheldeprijs 2020 - start in Terneuzen (Zeeland)

Jarenlang was de start van deze koers in het centrum van Antwerpen. Sinds 2018 heeft deze wedstrijd echter een nieuwe startplaats en als gevolg daarvan ook een nieuwe route. Het is niet meer puur een Vlaamse koers, meer dan de helft van het vernieuwde parcours gaat door Nederland.

Parcours: circa 100 kilometer door Nederland

Hoe ziet het parcours van de Scheldeprijs 2020 eruit? De officieuze start is om 12u15 in het Nederlandse Terneuzen. De deelnemers rijden vervolgens door de Westerscheldetunnel naar Borsele, waar om 12u43 de officiële start volgt. Daarna rijden de deelnemers langs bekende Zeeuwse plaatsen zoals Goes en Yerseke. Vervolgens rijdt men via het Noord-Brabantse Woensdrecht naar België. In totaal gaat circa 100 kilometer van de route van de Scheldeprijs over Nederlands grondgebied.

Slotfase van het parcours: plaatselijke rondes in en rond Schoten

De deelnemers komen in België via de grensplaats Putte-Kapellen. Daarna rijdt men richting Antwerpen. Vervolgens komt men aan in Schoten. Daar rijden de deelnemers nog een paar plaatselijke rondes. De finish van de koers is om circa 17u15 in Schoten. De lengte van het parcours van de Scheldeprijs 2020 is circa 200 kilometer.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers en teams staan op de starlijst van de Scheldeprijs 2020? Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van deze wedstrijd bekend is, wordt hier een link geplaatst naar die deelnemerslijst. Hieronder vindt u een overzicht van alle ploegen op de voorlopige deelnemerslijst.

WorldTour Teams:

 • Deceuninck QuickStep
 • EF Education First
 • Bahrain McLaren
 • Sunweb
 • BORA-hansgrohe
 • Lotto Soudal
 • NTT
 • Cofidis
 • Trek-Segafredo
 • UAE - Team Emirates
 • Israel Start-Up Nation

ProContintale Teams:

 • Alpecin - Fenix
 • Circus Wanty Groupe Gobert
 • B&B Hotels - Vital Concept
 • Riwal Readynez
 • Sport Vlaanderen-Baloise
 • Arkea Samsic
 • Bardiani-CSF
 • Bingoal Wallonie Bruxelles
 • Gazprom Rusvelo

Continentaal Team:

 • Tarteletto - Isorex

Scheldeprijs live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op Sporza

De Scheldeprijs 2020 wordt live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op welke zender wordt deze wedstrijd uitgezonden en hoe laat begint de live-uitzending? De live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één. Hun live-uitzending begint om 15u20.

Live op Eurosport 2

Daarnaast wordt de Scheldeprijs 2020 ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Die uitzending vindt waarschijnlijk echter plaats op de zender Eurosport 2. Deze zender zit bij de meeste Nederlandse en Belgische kijkers niet in het standaardpakket.

Live bij de NOS of Omroep Zeeland? Neen

Hoewel het vernieuwde parcours van de Scheldeprijs sinds 2018 voor een heel groot deel door Nederland loopt, wordt deze koers niet live op tv uitgezonden door een Nederlandse tv-zender (bijvoorbeeld de NOS of Omroep Zeeland).

Livestream Scheldeprijs 2020

Livestream Sporza

Er wordt een livestream van de Scheldeprijs verzorgd door Sporza. De Scheldeprijs 2020 is via die Vlaamse livestream online te volgen op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream van de Scheldeprijs is gratis bij Sporza. Men kan deze livestream onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Daarnaast is deze gratis livestream van deze Nederlands-Vlaamse koers ook te vinden in de rubriek 'Wielrennen' van hun site. Ook vindt men deze gratis livestream op de Sporza App. Hun livestream is officieel helaas wel alleen maar beschikbaar voor kijkers uit België. (Deze livestream is 'geo-restricted'.) Voor kijkers uit andere landen is de livestream van Sporza bij deze Nederlands-Vlaamse wielerwedstrijd officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Scheldeprijs op de Eurosport Player

Eurosport zendt deze koers ook online per livestream uit. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om de livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Zodra bekend is hoe laat deze livestream begint, dan wordt die info hier geplaatst. Eurosport presenteert zichzelf vaak als 'The Home of Cycling' en dat maken ze onder meer op die Eurosport Player zeker waar: tijdens het wegwielerseizoen zijn er bijna elke week wel meerdere wielerkoersen per livestream bij hen te bekijken. Ook bieden zij bijvoorbeeld voor Nederland en Vlaanderen een exclusieve livestream aan bij de Giro d'Italia 2020.

Go App: livestream

Men kan deze koers ook online bekijken via een livestream op de Go App (online tv). De zender VRT één behoort immers tot de zenders uit het standaardpakket van Ziggo die men per livestream via die app kan bekijken. Op die manier kan men als klant van Ziggo dus de Ziggo Go App gebruiken, om in Nederland alsnog geheel legaal de Vlaamse uitzending van Sporza via een livestream te bekijken. Is deze livestream geo-restricted? Ja, elke livestream op de Ziggo Go App is geo-restricted, maar deze livestreams zijn wel veel minder geo-restricted dan de streams op de websites van de reguliere tv-omroepen. Elke livestream op de Ziggo Go App mag men namelijk in de hele EU kijken. (Ter vergelijking: de livestream op de Sporza App kan men alleen in België bekijken.) In de meeste landen buiten de Europese Unie is de livestream van de Ziggo Go App wel 'geo-blocked'.

Scheldeprijs livestream bij Flobikes: alleen USA en Canada

De Scheldeprijs 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Hun livestream van deze Nederlands-Vlaamse semiklassieker is echter geo-restricted. Alleen abonnees in Canada en de Verenigde Staten mogen deze livestream bekijken. In overige landen is de livestream van deze sprinterskoers 'geo-blocked'.

Livestream NLziet? Livestream NOS? Neen

Kan men de Scheldeprijs 2020 ook bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, er is niet een livestream beschikbaar op die app. De Scheldeprijs wordt namelijk niet live uitgezonden door de zenders die te zien zijn op die app. Hoewel deze koers voor een belangrijk deel door Nederland gaat, wordt hij niet per livestream uitgezonden door de NOS. Er is dus ook geen livestream van deze wedstrijd te vinden op NPO Start. Er is ook niet een livestream van deze grotendeels Zeeuwse koers te vinden bij Omroep Zeeland.

Het is met name erg jammer voor Nederlandse wielerliefhebbers dat deze koers niet door de NOS wordt uitgezonden. Deze omroep biedt immers van elke wielerkoers die zij live op tv uitzenden, ook online een gratis livestream aan. Aangezien zij niet de uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van deze semiklassieker, is dat bij deze koers dus niet het geval.

Voorgaande editie: uitslag Scheldeprijs 2019

 1. Fabio Jakobsen (Ned) Deceuninck QuickStep in 4u26:45
 2. Maximilian Walscheid (Dui) Sunweb z.t.
 3. Christopher Lawless (UK) Sky z.t.
 4. Hugo Hofstetter (Fra) Cofidis z.t.
 5. Roy Jans (Bel) Corendon Circus z.t.
 6. Kris Boeckmans (Bel) Vital Concept z.t.
 7. Marco Haller (Oos) Katusha Alpecin z.t.
 8. Emils Liepins (Let) Wallonie-Bruxelles z.t.
 9. Jasper Philipsen (Bel) UAE - Team Emirates z.t.
 10. Matteo Moschetti (Ita) Trek Segafredo z.t.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
BK tijdrijden 2020 in Koksijde, live tv en livestreamBK tijdrijden 2020 in Koksijde, live tv en livestreamOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…

Hardlopen: trainen met hartslagzonesHardlopen: trainen met hartslagzonesJe hart vertelt je veel over de inspanning die je levert tijdens het hardlopen. Het meten van je hartslag is dan ook een…
Dwars door Vlaanderen 2021, live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen 2021, live op tv en livestreamDe 75e editie van Dwars door Vlaanderen wordt verreden in het voorjaar van 2021. Deze wielerwedstrijd is sinds 2017 een…
Bronnen en referenties
 • http://www.scheldeprijs.be/nl/elite-men/history/hall-of-fame
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldeprijs
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164360&c=3
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/142710/scheldeprijs-komt-met-wijzigingen-voor-een-veiligere-koers.html

Reageer op het artikel "Scheldeprijs 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!