Brabantse Pijl 2020 - live op tv en livestream

Brabantse Pijl 2020 - live op tv en livestream De 60e editie van de Brabantse Pij wordt verreden op woensdag 7 oktober 2020. Deze Belgische koers wordt georganiseerd door Flanders Classics. De Brabantse Pijl is live op tv en online via een livestream te volgen. Welke coureurs hebben in de loop der jaren deze Belgische wielerwedstrijd gewonnen? Hoe is de geschiedenis van de Brabantse Pijl verlopen?

Brabantse Pijl 2020 nieuwe datum: vanwege het coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn in het voorjaar van 2020 na Parijs-Nice alle profkoersen in de wielerwereld afgelast. Bij sommige topkoersen (zoals de Giro en Milaan-San Remo) had men al snel het hoopvolle plan om deze koersen later in het seizoen alsnog te kunnen laten verrijden. Bij de Brabantse Pijl leek dat oorspronkelijk niet te lukken. Uiteindelijk heeft de wedstrijd echter alsnog een nieuwe datum op de tijdelijke kalender gekregen: 7 oktober 2020.

Geschiedenis van de Brabantse Pijl

Karakterisering van de Brabantse Pijl

De eerste editie van de Brabantse Pijl werd verreden in 1961. Deze Vlaamse wielerkoers heeft in de loop der jaren een prachtige erelijst opgebouwd. Het parcours van de Brabantse Pijl is diverse malen grondig gewijzigd, maar de aard van het parcours is meestal ongeveer hetzelfde gebleven: het is een koers met veel korte beklimmingen, waarop vaak zowel de specialisten van Vlaamse klassiekers als de specialisten van Waalse klassiekers konden uitblinken.

Op de erelijst staan dan ook grootheden uit de Ronde van Vlaanderen, zoals Edwig van Hooydonk en Johan Museeuw, maar ook specialisten in de Ardennenklassiekers, zoals Michael Boogerd. Op den duur is de Brabantse Pijl echter meer en meer een koers geworden die men gebruikt als voorbereiding op de Waalse klassiekers en is het minder een koers geworden voor specialisten in de Vlaamse koersen. De mooie parcoursen, die de organisatoren van de Brabantse Pijl in de loop der jaren hebben uitgestippeld, met de vele korte beklimmingen, hebben ervoor gezorgd dat deze koers vaak een zeer boeiend wedstrijdverhaal biedt. De Franstalige benaming van deze koers is 'La Flèche Brabançonne'.

Meeste zeges

Edwig van Hooydonck heeft het vaakst de Brabantse Pijl gewonnen. Hij zegevierde vier keer in deze Vlaamse semi-klassieker: in 1987, 1991, 1993 en 1995. Op de gedeelde tweede plek van de ranglijst van renners met de meeste zeges in deze Brabantse wedstrijd staan drie coureurs: Johan Capiot, Johan Museeuw en Oscar Freire. Zij wonnen allen drie keer de Brabantse Pijl.

Nederlandse successen

De Brabantse Pijl is 38 keer gewonnen door een Belg. Tweede in de landenranking staat Nederland, met zeven zeges. Jan Janssen was de eerste Nederlander die de Brabantse Pijl won. Hij zegevierde in 1966. In 1985 werd deze koers gewonnen door Adrie van der Poel. Johan van der Velde zegevierde in 1986. Frans Maassen won in 1990. Michael Boogerd won de Brabantse Pijl in 2001 en 2003. Mathieu van der Poel won in 2019.

Recente winnaars

Philippe Gilbert is typisch een coureur voor wie het parcours van de Brabantse Pijl, met zijn vele korte hellingen, ideaal is. Deze Waalse coureur won deze wedstrijd in 2011 en 2014. De Fransman Thomas Voeckler won deze koers in 2012. Peter Sagan won de Brabantse Pijl in 2013. De Belg Ben Hermans zegevierde in 2015. De Tsjech Petr Vakoc zegevierde in 2016. De Italiaan Sonny Colbrelli won deze wedstrijd in 2017. De Belg Tim Wellens pakte de zege in 2018. Mathieu van der Poel pakte de zege in 2019.

Flanders Classics

Sinds 2010 wordt de Brabantse Pijl georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau van Wouter Vandenhaute organiseert onder meer ook de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Omloop het Nieuwsblad. Flanders Classics heeft ervoor gekozen om de Brabantse Pijl met ingang van 2010 een nieuwe datum op de wielerkalender te geven. Tot 2010 werd deze Vlaams-Brabantse semiklassieker verreden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Sinds 2010 wordt deze koers verreden op de woensdag voor de Amstel Gold Race. Deze kalenderwijziging heeft ervoor gezorgd dat de Brabantse Pijl, nog meer dan voorheen, overduidelijk een voorbereidingswedstrijd werd voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik).

Parcours Brabantse Pijl 2020

Parcours in 2020 officieel geheim vanwege het coronavirus

Hoe ziet het parcours van deze koers eruit in 2020? Vanwege het coronavirus heeft men besloten om het parcours niet officieel openbaar te maken. Dit is om te voorkomen dat veel mensen als toeschouwers naar de koers komen. Men hoopt dat iedereen de koers live op tv of per livestream volgt. Qua karakter is het parcours van deze koers in 2020 echter wel grotendeels hetzelfde als de voorgaande jaren. Het 'geheime parcours' heeft een lengte van 184 kilometer. Er zijn 26 beklimmingen opgenomen in het 'geheime parcours'.

Tijdschema 2020

De start van de herenwedstrijd is om 13u00.

Parcours voorgaande editie:

Hieronder vindt u een overzicht van de beklimmingen die in 2019 opgenomen zijn in het parcours van de Brabantse Pijl 2019. Achter elke naam van een helling staat vermeld, hoeveel kilometer de renners vanaf de top van die heuvel nog moesten rijden naar de finish. De top van de laatste heuvel (de Schavei) ligt op slechts 200 meter voor de finish.

Parcours: hellingen Brabantse Pijl 2019

 1. Smeysberg, op 181,9 km van de finish
 2. Chaussé d'Alsemberg, op 153,9 km
 3. Alsemberg, op 149,8 km
 4. Bruineput, op 143,5 km
 5. Menisberg, op 139,7 km
 6. Lotsetraat, op 135,1 km
 7. Bruine Put, op 127,6 km
 8. Menisberg, op 123,8 km
 9. Lotsestraat, op 119,2 km
 10. Eigenbrakelsesteenweg, op 110,8 km
 11. Rue Pierre Flamand, op 106,1 km
 12. Rue Francois Dubois, op 92,8
 13. Hertstraat, op 87 km
 14. Holstheide, op 80,4 km
 15. IJskelderlaan, op 74,4 km
 16. Schavei, op 70,3 km
 17. Hagaard, op 67,4 km
 18. Hertstraat, op 63,3 km
 19. Holstheide, op 57 km
 20. IJskelderlaan, op 51 km
 21. Schavei, op 47 km
 22. Hagaard, op 44 km
 23. Hertstraat, op 40,3 km
 24. Holstheide, op 33,6 km
 25. IJskelderlaan, 27,6 km
 26. Schavei, op 23,6 km
 27. Hagaard, op 20,7 km
 28. Hertstraat, op 16,9 km
 29. Holstheide, op 10,3 km
 30. IJskelderlaan, op 4,3 km
 31. Schavei, op 0,2 km van de finish

Deelnemers: startlijst Brabantse Pijl 2020

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van deze Belgische koers? Op de deelnemerlijst staan onder meer Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Michael Kwiatkowski, Lennard Kämna, Sonny Colbrelli, Tim Wellens, Matteo Trentin, Dylan Teuns, Bryan Coquard, Dries de Bondt, Michael Valgren, Jan Bakelants, Luka Mezgec en Mauri Vansevenant.

Live op tv: Brabantse Pijl 2020: hoe laat en welk zender?

Live op tv bij Sporza

De Brabantse Pijl wordt op woensdag 7 oktober live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Hoe laat begint hun live tv-uitzending van de Brabantse Pijl en op welke zender is deze uitzending te zien? Deze live tv-uitzending vindt plaats op de zender één en begint om 15u30.

Live op tv bij Eurosport

Daarnaast word de Brabantse Pijl ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending begint om circa 16u30 op de zender Eurosport 1, na afloop van de live tv-uitzending van de etappe de Giro d'Italia. (Daardoor begint de live tv-uitzending van deze Belgische wedstrijd bij die sportzender dus wat later dan het geval is bij Sporza.)

Dameswedstrijd live? Niet op tv (wel via de stream)

De herenwedstrijd is dus live op tv te zien vanaf 15u30 bij Sporza en (wat later) bij Eurosport. Is de dameswedstrijd ook live op tv te zien? Neen, die wordt niet live op tv uitgezonden door Sporza en Eurosport. Wel biedt Eurosport een livestream aan van die wedstrijd (meer info: zie verderop).

Live op tv bij NOS? Neen

Is deze wielerwedstrijd in 2020 live op tv te zien bij de NOS? Neen, de Brabantse Pijl is in 2020 niet live op tv of per livestream uitgezonden door NOS Studio Sport. In het verleden (tot 2010) toen de Brabantse Pijl nog op een zondag werd verreden, zond de NOS deze wedstrijd wel live op tv en online per livestream uit. Sinds de koers echter naar de woensdag is verhuisd, zenden zij de wielerwedstrijd niet meer live uit op tv (noch per livestream)

Livestream Brabantse Pijl 2020 (7 oktober)

Sporza: livestream voor België

De Brabantse Pijl is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met deze livestream van de Brabantse Pijl kunnen kijkers in België deze koers live online bekijken op een computer (of op een smartphone). Dit is een gratis livestream die beschikbaar is op de website van Sporza. Voor kijkers van buiten België is die officiële livestream echter geo-blocked (in verband met de online live-uitzendrechten die Sporza van deze koers alleen in België heeft). De livestream van de Brabantse Pijl begint bij Sporza tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat de stream om 15u30 begint. De stream van de live tv-uitzending is ook te bekijken via de Sporza app.

Livestream Brabantse Pijl bij Eurosport

Er is ook een officiële livestream van de Brabantse Pijl 2020 voor België en Nederland beschikbaar bij Eurosport. Die livestream is op de middag van deze koers te vinden op de Eurosport Player. Om de Brabantse Pijl live via die stream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. Deze livestream van de Brabantse Pijl (herenwedstrijd) begint op de Eurosport Player om 15u30. (Die livestream begint bij deze sportomroep dus eerder dan hun live tv-uitzending.) Via de livestream van de Eurosport Player zijn tijdens het wegwielerseizoen heel veel wedstrijden per livestream te bekijken. Eurosport heeft als reclameslogan daarom ook 'Europort - The Home of Cycling'. Eurosport heeft in 2020 bijvoorbeeld ook weer de exclusieve officiële livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Ook heeft deze sportzender de enige livestream in de lage landen waarop elke etappe van de Tour de France integraal (van start tot en met finish) wordt uitgezonden.

Go App: livestream alternatief

Ook via een livestream op de Go App is het mogelijk om de Brabantse Pijl 2020 te bekijken. Met deze dienst kan men online live tv kijken via een livestream. Zo kan men dus naar de live-uitzending van bijvoorbeeld Sporza kijken op een stream van de Ziggo Go App. Ook kan men op die app per livestream kijken naar de live tv-uitzending van Eurosport. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. De livestream is in de hele EU te bekijken. Als klant van Ziggo kan men deze livestream dus niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Duitsland en België bekijken. In de meeste landen buien de Europese Unie is daarentegen elke livestream die men op deze app kan vinden 'geo-blocked'.

Het mooie aan die app is, dat men hiermee in Nederland dus ook gewoon geheel legaal via een livestream naar de Sporza-uitzending kan kijken. Dat kan men vanuit Nederland immers niet op de Sporza-website of de Sporza-app, aangezien daarop de livestream voor bezoekers vanuit andere landen dan België geblokkeerd is.

Livestream dameswedstrijd Brabantse Pijl 2020

Er wordt een livestream door Eurosport aangeboden van de dameswedstrijd. Die is op de ochtend van 7 oktober. Hoe laat begint de stream van de dameskoers van de Brabantse Pijl? Die begint om 10u45. Deze stream van de dameswedstrijd is alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player.

Livestream Brabantse Pijl bij FloBikes: alleen Verenigde Staten en Canada

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van deze Belgische wielerwedstrijd. Net als veel andere Europese wegkoersen mag men deze Vlaams-Brabantse echter vanuit Europa niet via de livestream van FloBikes bekijken. Hun livestream van 'La Fleche Brabançonne 2020' is alleen bedoeld voor hun abonnees in Canada en de Verenigde Staten. Veel veldritten en andere evenementen zijn bij FloBikes wel vanuit diverse Europese landen per livestream te bekijken. Bij veel wegkoersen hebben zij echter alleen de uitzendrechten om de koers per livestream in Noord-Amerika uit te zenden.

Livestream via iTV-app

Klanten van KPN kunnen deze wielerkoers via een livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men via de livestream kijken naar twee zenders die deze koers live uitzenden: Eurosport1 en VRT één. Men dient wel een abonnement op interactieve tv bij KPN te hebben, om via die app per livestream online live naar tv te kunnen kijken. Met die app is de stream van zo'n live tv-uitzending in de hele EU te bekijken.

Livestream NOS? Neen

Toen deze koers nog op woensdag werd verreden, was deze wedstrijd via een gratis livestream bij de NOS te bekijken. Anno 2020 is dat echter niet meer het geval. De NOS heeft niet meer de live-uitzendrechten (tv en livestream). De NOS focust zich qua koersen die zij uitzenden vooral op de weekends. Zij hebben bijvoorbeeld wel een gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen. Ook bij Parijs-Roubaix bieden zij een gratis livestream aan.

NPO Start? Neen

Is de Brabantse Pijl 2020 ook via een livestream te volgen op de NPO Start-app? Neen, er is op die app voor online tv geen livestream te vinden van deze Belgische wedstrijd. Aangezien de NOS de live-uitzendrechten niet heeft, is er geen livestream van deze koers te vinden op de NPO Start-app.

Livestream NLziet? Neen

Is er een livestream van deze Belgische koers te vinden op de tv-app NLziet? Neen, er is ook geen livestream beschikbaar op de NLziet-app. Eurosport en Sporza doen niet mee met het mediaplatforum NLziet en hun live-uitzendingen zijn dus ook niet online live per livestream op die app te bekijken. Op NLziet kan men alleen per livestream kijken naar uitzendingen van Kijk (Talpa/SBS Broadcasting), RTL XL (RTL Nederland) en de NPO. Deze zenders zenden deze Belgische wielerwedstrijd niet live op tv uit en logischerwijs is er dus ook geen livestream van die koers te zien op deze app.

Uitslag Brabantse Pijl 2020

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep
 2. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix
 3. Benoit Cosnefroy (Fra) AG2R
 4. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain
 5. Warren Barguil (Fra) Arkea-Samsic
 6. Michal Kwiatkowski (Pol) Team Ineos
 7. Andrea Bagioli (Ita) Deceuninck-QuickStep
 8. Anthony Turgis (Fra) Direct Energie - Total
 9. Alessandro Covi (Ita) Team UAE
 10. Dries Devenyns (Bel) Deceuninck QuickStep

Voorgaande editie: uitslag Brabantse Pijl 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) Corendon - Circus
 2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck - QuickStep
 3. Tim Wellens (Bel) Lotto - Soudal
 4. Michael Matthews (Aus) Sunweb
 5. Bjorg Lambrecht (Bel) Lotto - Soudal
 6. Alberto Bettiol (Ita) Education First
 7. Enrico Gasparotto (Ita) Dimension Data
 8. Alexander Kamp (Den) Riwal Readynez
 9. Pieter Serry (Bel) Deceuninck - QuickStep
 10. Maurits Lammertink (Ned) Team Roompot - Charles

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Gouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2021 - live op tv en livestreamIn augustus 2021 wordt de Gouden Pijl van Emmen verreden. Het is de 43e editie van dit criterium. Het parcours van deze…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

Krachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bentKrachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bentKrachttraining is een bijzonder leuke sport die je niet enkel gezond maakt, maar die ook je uitstraling en bijhorende ze…
Darts: UK Open 2020 live op tv en livestreamDarts: UK Open 2020 live op tv en livestreamVan vrijdag 6 maart tot en met zondag 8 maart 2020 wordt het PDC Ladbrokes UK Open georganiseerd. Dit is de zeventiende…
Bronnen en referenties
 • http://bp.pro.p.assets.flandersclassics.be/files/1029/original/overview.pdf?1422882015
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=150193&c=3
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantse_Pijl
 • http://www.cyclingnews.com
 • http://www.cyclingfever.com

Reageer op het artikel "Brabantse Pijl 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!