InfoNu.nl > Sport > Overige sport > BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream

BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream

BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream Op maandag 12 augustus 2019 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 18 augustus. Deze rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De BinckBank Tour 2019 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men de BinckBank Tour 2019 online per livestream volgen. In het verleden (tot aan 2016) heette deze rittenkoers de Eneco Tour. Hoe is deze rittenkoers door België en Nederland ontstaan? Hoe is de geschiedenis van de Eneco Tour en de BinckBanck Tour verlopen?

Geschiedenis van de Eneco Tour

De voorgeschiedenis van de Eneco Tour is enigszins verwarrend. In het verleden werd de Ronde van Nederland door het energiebedrijf Eneco gesponsord en in de laatste jaren dat die wielerronde nog bestond, droeg die wedstrijd ook al de naam 'Eneco Tour'. Deze koers werd voor het laatst verreden in 2004 en was een minder prestigieuze, Nederlandse etappekoers.
Het bedrijf Eneco en diverse organisatoren hadden grotere, internationale ambities. Toen met ingang van het seizoen 2005 de UCI ProTour zou ontstaan (de nieuwe eredivisie van het internationale profwielrennen), werd duidelijk dat de Ronde van Nederland een te kleine wedstrijd zou zijn en geen onderdeel van die eredivisie zou worden. De UCI gaf echter aan, dat er wel plek zou zijn op de ProTour-kalender voor een grotere, meer ambitieuze rittenkoers, die niet alleen in Nederland maar in de gehele Benelux zou worden verreden.

De organisatoren van de Ronde van Nederland en hun sponsor Eneco, besloten samen met de organisatoren van de Ronde van België, een nieuwe rittenkoers op te richten. Aangezien Eneco de hoofdsponsor werd van deze nieuwe ronde, werd deze koers (die oorspronkelijk de werknaam 'Benelux Tour' had) de Eneco Tour genoemd, wat dus vroeger al de naam was van de Ronde van Nederland. Met de komst van de nieuwe rittenkoers verdween de oude Ronde van Nederland. De Ronde van België bleef wel bestaan, doch bleef een wedstrijd op een lager niveau, namelijk de UCI Europe Tour.

Eneco Tour wordt BinckBank Tour

Na de editie van 2016 kwam er een einde aan het hoofdsponsorcontract tussen Eneco en deze wielerwedstrijd. In de aanloop naar het seizoen 2017 droeg deze wielerkoers in de publiciteit enige tijd de werknaam 'Lowlands Tour'. Ondertussen onderhandelde men met potentiële naamsponsoren voor eeen nieuw hoofdsponsorcontract. Uiteindelijk werd het financiële bedrijf Binck Bank de nieuwe hoofdsponsor en heet de wedstrijd dus sinds 2017 de BinckBank Tour.

Erelijst Eneco Tour en BinckBank Tour

De eerste editie van deze vernieuwde wedstrijd werd in augustus 2005 verreden. De Amerikaan Bobby Julich won het eindklassement, voor de Nederlander Erik Dekker en de Belg Leif Hoste. Drie coureurs zijn de recordhouders qua aantal zeges in de Eneco Tour: José Ivan Gutiérrez (Spanje), Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) en Tim Wellens (België) slaagden er twee keer in om het eindklassement van de Eneco Tour te winnen. Gutierrez won in 2007 en 2008, Boasson Hagen won in 2009 en 2011. Tim Wellens won in 2014 en 2015. Andere eindwinnaars van deze koers zijn Stefan Schumacher (2006), Tony Martin (2010), Lars Boom (2012), Zdeneky Stybar (2013) en Niki Terpstra (2016). In 2017 was Tom Dumoulin de eerste winnaar van deze koers onder de nieuwe naam 'BinckBank Tour'. In 2018 ging de eindzege naar Mohoric.

Parcours en rittenschema

Hoe ziet het parcours van de BinckBank Tour 2019 eruit? De ronde begint op maandag 12 augustus begint in het Belgische Beveren. De openingsrit finisht in het Nederlandse Hulst. Wat zijn in theorie de interessantste etappes in het parcours van deze rittenkoers? Op donderdag 15 augustus staat er een korte, maar venijnige rit door de Ardennen op het programma. De route van die rit gaat onder meer over de Bois des Moines, Saint-Roch en de Côte Achouffe. Op zaterdag 17 augustus wordt er een tijdrit in Den Haag verreden. Op zondag 18 augustus wordt de rittenkoers afgesloten met een prachtige etappe door de Vlaamse Ardennen. De finish van die slotrit ligt op de Muur van Geraardsbergen.

Parcours: etappeschema BinckBank Tour 2019

 • Ma. 12 augustus, rit 1: Beveren-Hulst 167,7 km
 • Di. 13 augustus, rit 2: Blankenberge-Ardooie 167,9 km
 • Wo. 14 augustus, rit 3: Aalter-Aalter 137,8 km
 • Do. 15 augustus, rit 4: Houffalize-Houffalize 96,2 km
 • Vr. 16 augustus, rit 5: Riemst-Venray 184,9 km
 • Za. 17 augustus, rit 6: Den Haag (individuele tijdrit) 8,35 km
 • Zo. 18 augustus, rit 7: Sint Pieters Leeuw-Geraardsbergen 178,6 km

Deelnemers: teams op de startlijst van de BinckBank Tour 2019

De 18 ploegen die in het wielerseizoen 2019 een World Tour-licentie hebben, gaan automatisch van start in de BinckBank Tour 2019. Daarnaast krijgen een aantal teams wildcards, waaronder sowieso Roompot-Charles, Sport Vlaanderen en Wanty Groupe Gobert. Zodra definitief bekend is welke teams op deze deelnemerslijst staan, wordt dat hier gemeld.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze koers? Zodra de startlijst met rugnummers van de BinckBank Tour 2019 bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst.

Live op tv: Sporza, Eurosport, NOS en L1

Op welke zender is de BinckBank Tour 2019 live te zien? Deze wedstrijd wordt in Vlaanderen dagelijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) op de zender één. In Nederland wordt de koers live op tv uitgezonden door de NOS op Nederland 1 (NPO1). Daarnaast wordt de BinckBank Tour 2019 ook live uitgezonden door Eurosport. Ook de Limburgse omroep L1 zendt deze koers weer uit.

Hoe laat live?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van de BinckBank Tour 2019 bij Sporza, Eurosport en de NOS? De uitzendingen beginnen doorgaans om 15u00. Op de zondag (de slotdag) zijn er op sommige zenders mogelijk wat eerder al live beelden van de koers te zien. De live-uitzending van de BinckBank Tour is op die zondagmiddag bij Sporza en de NOS een onderdeel van een schakelprogramma, waarin meerdere sporten te zien zijn. Hoe laat de live-uitzending van de BinckBank Tour dan precies begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die men die middag eveneens live uitzendt.

Uitzendschema BinckBank Tour live bij Sporza en Eurosport (onder voorbehoud):

 • Ma. 12 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Di. 13 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 14 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Do. 15 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 16 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Za. 17 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 18 aug: ca. 14u30 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream

Livestream BinckBank Tour 2019

Livestream Sporza en NOS

De BinckBank Tour 2019 is ook dagelijks online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus op een computer, tablet of smartphone naar de BinckBank Tour kijken. Op de verschillende officiële livestreams van deze koers zitten echter wel beperkingen, in verband met de uitzendrechten. De livestream die beschikbaar wordt gesteld door Sporza (VRT) is geheel gratis. Deze livestream van de BinckBank Tour is echter alleen in België te bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de BinckBank Tour 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van de NOS voor deze BinckBank Tour is ook gratis, maar deze stream is eveneens geo-restricted. Dat houdt dus in dat men deze livestream van de NOS alleen in Nederland mag bekijken.

Livestream Eurosport Player

De livestream van Eurosport is wel in zowel Nederland als België te bekijken, maar deze stream zit op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van de BinckBank Tour 2019 te kunnen bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen BinckBank Tour 2018

De openingsrit van de BinckBank Tour 2018 werd gewonnen door Fabio Jakobsen. Vervolgens won op de tweede dag van deze etappekoers de Zwitser Stefan Küng de individuele tijdrit rondom Venray. De derde rit werd gewonnen door Taco van der Hoorn; Matej Mohoric pakte die dag de leiderstrui. De vierde rit werd gewonnen door Jasper Stuyven. In de vijfde rit zegevierde Magnus Cort Nielsen. De zesde etappe werd gewonnen door Gregor Mülhberger. Op zondag 19 augustus werd de slotrit van de BinckBank Tour 2018 gewonnen door Michael Matthews. Mohoric won het eindklassement van deze rittenkoers.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en…
E3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestreamE3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestreamDe E3 Harelbeke 2019 wordt verreden op vrijdag 29 maart. Dit is de 62e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker. De s…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30436/parcours-eneco-tour-2015-krijgt-vorm.html
 • http://www.enecotour.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco_Tour
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjYwNzM=

Reageer op het artikel "BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!