BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream

BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream Op maandag 12 augustus 2019 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 18 augustus. Deze rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De BinckBank Tour 2019 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men de BinckBank Tour 2019 online per livestream volgen. In het verleden (tot aan 2016) heette deze rittenkoers de Eneco Tour. Hoe is deze rittenkoers door België en Nederland ontstaan? Hoe is de geschiedenis van de Eneco Tour en de BinckBanck Tour verlopen?

Geschiedenis van de Eneco Tour

De voorgeschiedenis van de Eneco Tour is enigszins verwarrend. In het verleden werd de Ronde van Nederland door het energiebedrijf Eneco gesponsord en in de laatste jaren dat die wielerronde nog bestond, droeg die wedstrijd ook al de naam 'Eneco Tour'. Deze koers werd voor het laatst verreden in 2004 en was een minder prestigieuze, Nederlandse etappekoers.
Het bedrijf Eneco en diverse organisatoren hadden grotere, internationale ambities. Toen met ingang van het seizoen 2005 de UCI ProTour zou ontstaan (de nieuwe eredivisie van het internationale profwielrennen), werd duidelijk dat de Ronde van Nederland een te kleine wedstrijd zou zijn en geen onderdeel van die eredivisie zou worden. De UCI gaf echter aan, dat er wel plek zou zijn op de ProTour-kalender voor een grotere, meer ambitieuze rittenkoers, die niet alleen in Nederland maar in de gehele Benelux zou worden verreden.

De organisatoren van de Ronde van Nederland en hun sponsor Eneco, besloten samen met de organisatoren van de Ronde van België, een nieuwe rittenkoers op te richten. Aangezien Eneco de hoofdsponsor werd van deze nieuwe ronde, werd deze koers (die oorspronkelijk de werknaam 'Benelux Tour' had) de Eneco Tour genoemd, wat dus vroeger al de naam was van de Ronde van Nederland. Met de komst van de nieuwe rittenkoers verdween de oude Ronde van Nederland. De Ronde van België bleef wel bestaan, doch bleef een wedstrijd op een lager niveau, namelijk de UCI Europe Tour.

Eneco Tour wordt BinckBank Tour

Na de editie van 2016 kwam er een einde aan het hoofdsponsorcontract tussen Eneco en deze wielerwedstrijd. In de aanloop naar het seizoen 2017 droeg deze wielerkoers in de publiciteit enige tijd de werknaam 'Lowlands Tour'. Ondertussen onderhandelde men met potentiële naamsponsoren voor eeen nieuw hoofdsponsorcontract. Uiteindelijk werd het financiële bedrijf Binck Bank de nieuwe hoofdsponsor en heet de wedstrijd dus sinds 2017 de BinckBank Tour.

BinckBank

Het financiële bedrijf Binck bestaat sinds 2000. In 2004 fuseerde Binck met AOT en ontstond de BinckBank. De BinckBank richt zich vooral op online particuliere beleggers. Anno 2019 wordt de BinckBank overgenomen door het Deense Saxo Bank (dat overigens ook een groot verleden heeft als wielersponsor). Na die overname door Saxo blijft de naam BinckBank overigens in Nederland en België wel in gebruik als merknaam van dit financiële bedrijf.

Erelijst Eneco Tour en BinckBank Tour

De eerste editie van deze vernieuwde wedstrijd werd in augustus 2005 verreden. De Amerikaan Bobby Julich won het eindklassement, voor de Nederlander Erik Dekker en de Belg Leif Hoste. Drie coureurs zijn de recordhouders qua aantal zeges in de Eneco Tour: José Ivan Gutiérrez (Spanje), Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) en Tim Wellens (België) slaagden er twee keer in om het eindklassement van de Eneco Tour te winnen. Gutierrez won in 2007 en 2008, Boasson Hagen won in 2009 en 2011. Tim Wellens won in 2014 en 2015. Andere eindwinnaars van deze koers zijn Stefan Schumacher (2006), Tony Martin (2010), Lars Boom (2012), Zdeneky Stybar (2013) en Niki Terpstra (2016). In 2017 was Tom Dumoulin de eerste winnaar van deze koers onder de nieuwe naam 'BinckBank Tour'. In 2018 ging de eindzege naar Mohoric.

Parcours en rittenschema

Hoe ziet het parcours van de BinckBank Tour 2019 eruit? De ronde begint op maandag 12 augustus begint in het Belgische Beveren. De openingsrit finisht in het Nederlandse Hulst. Wat zijn in theorie de interessantste etappes in het parcours van deze rittenkoers? Op donderdag 15 augustus staat er een korte, maar venijnige rit door de Ardennen op het programma. Voor een Ardennenrit is dit parcours in theorie niet extreem zwaar, maar toch zijn er wel een aantal interessante hellingen in deze route opgenomen. Het parcours van die rit gaat op deze donderdag onder meer over de Bois des Moines, Saint-Roch en de Côte Achouffe. Op zaterdag 17 augustus wordt er een tijdrit in Den Haag verreden. Op zondag 18 augustus wordt de rittenkoers afgesloten met een prachtige etappe door de Vlaamse Ardennen. De finish van die slotrit ligt op de Muur van Geraardsbergen.

Parcours: etappeschema BinckBank Tour 2019

 • Ma. 12 augustus, rit 1: Beveren-Hulst 167,7 km
 • Di. 13 augustus, rit 2: Blankenberge-Ardooie 167,9 km
 • Wo. 14 augustus, rit 3: Aalter-Aalter 137,8 km
 • Do. 15 augustus, rit 4: Houffalize-Houffalize 96,2 km (Ardennen)
 • Vr. 16 augustus, rit 5: Riemst-Venray 184,9 km
 • Za. 17 augustus, rit 6: Den Haag (individuele tijdrit) 8,35 km
 • Zo. 18 augustus, rit 7: Sint Pieters Leeuw-Geraardsbergen 178,6 km (Vlaamse Ardennen)

Deelnemers: teams op de startlijst van de BinckBank Tour 2019

De 18 ploegen die in het wielerseizoen 2019 een World Tour-licentie hebben, gaan automatisch van start in de BinckBank Tour 2019. Daarnaast hebben vijf teams wildcards gekregen. Dat zijn het Nederlandse Team Roompot-Charles, de Belgische ploegen Sport Vlaanderen, Wallonië-Bruxelles en Wanty Groupe Gobert, en het Franse Total-Direct Energie. In totaal staan er dus 25 ploegen op de deelnemerslijst van deze wedstrijd.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke befaamde deelnemers staan op startlijst met rugnummers van deze koers? Prominente deelnemers op de deelnemerslijst van deze koers zijn onder meer Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Zdenek Stybar, Dylan Groenewegen, Laurens de Plus, Tim Wellens, Oliver Naesen, Dylan van Baarle, Mike Teunissen, Arnaud Démare, Sep Vanmarcke en Sam Bennett.

Live op tv: Sporza, Eurosport en NOS

BinckBank Tour live op tv: welke zenders:

Op welke zenders is de BinckBank Tour 2019 live te zien? Deze wedstrijd wordt in Vlaanderen dagelijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) op de zender één. In Nederland wordt de koers live op tv uitgezonden door de NOS op Nederland 1 (NPO1). Daarnaast wordt de BinckBank Tour 2019 ook live uitgezonden door Eurosport.

Ook live bij Eurosport: Arctic Race of Norway en Tour of Utah

Op de zender Eurosport1 wordt overigens van donderdag 15 augustus tot en met 18 augustus elke namiddag ook een andere wielerwedstrijd live uitgezonden: de Arctic Race of Norway. Die live tv-uitzendingen van deze Noorse race beginnen dagelijks na afloop van de live-uitzendingen van de BinckBank Tour (rond 17u00). Daarnaast kan men bij Eurosport van 12 tot en met 18 augustus live op tv en via de livestream kijken naar de Tour of Utah. De live-uitzendingen van die Amerikaanse rittenkoers vinden 's avonds plaats. De openingsrit van die Amerikaanse koers is op maandag 12 augustus vanaf 21u00 live te zien.

Hoe laat is de Binck Bank Tour live te zien?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van de BinckBank Tour 2019 bij Sporza, Eurosport en de NOS? De uitzendingen beginnen doorgaans om 15u00. Op de zondag (de slotdag) zijn er op sommige zenders mogelijk wat eerder al live beelden van de koers te zien. De live-uitzending van de BinckBank Tour is op die zondagmiddag bij Sporza en de NOS een onderdeel van een schakelprogramma, waarin meerdere sporten te zien zijn. Hoe laat de live-uitzending van de BinckBank Tour dan precies begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die men die middag eveneens live uitzendt. Op zaterdag is de live-uitzending van de tijdrit bij de NOS een onderdeel van een schakelprogramma op NPO1, samen met het EK hockey 2019. Dat programma begint om 15u30; hockey is het hoofdonderdeel van de live-uitzending.

Uitzendschema BinckBank Tour live bij Sporza en Eurosport:

 • Ma. 12 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Di. 13 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Wo. 14 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Do. 15 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 16 aug: 15u00 op VRT één, NPO1, Eurosport 1 en livestream
 • Za. 17 aug: 15u00 op VRT één, Eurosport 1 en livestream
 • Zo. 18 aug: 14u30 op VRT één, NPO1 en livestream, 15u00 op Eurosport 1

Livestream BinckBank Tour 2019

Livestream

De BinckBank Tour 2019 is ook dagelijks online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus op een computer, tablet of smartphone naar de BinckBank Tour kijken. Op de verschillende officiële livestreams van deze koers zitten echter wel beperkingen, in verband met de uitzendrechten.

Livestream Sporza

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld door het Vlaamse Sporza (VRT). Die livestream is van deze rittenkoers geheel gratis. Men vindt die gratis livestream van deze koers door de lage landen op elke middag van 12 tot en met 18 augustus in de rubriek 'Nu Live' van hun website. Ook vindt men deze livestream op de gratis Sporza App. Hun gratis livestream van deze wielerkoers begint doorgaans rond 15u00. Deze livestream van de BinckBank Tour is echter alleen in België te bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de BinckBank Tour 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream NPO

Ook de Nederlandse publieke omroep (NPO) biedt een gratis livestream aan. De livestream van de NOS voor deze BinckBank Tour is eveneens geo-restricted. Dat houdt dus in dat men deze livestream van de NOS alleen in Nederland mag bekijken. Hun gratis livestream bevindt zich in de rubriek 'Sport' op de site van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream van deze Nederlandse-Belgische rittenkoers bekijken via de NOS-app.

Livestream Eurosport Player

De livestream van Eurosport is wel in zowel Nederland als België te bekijken. Deze livestream zit op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van de BinckBank Tour 2019 te kunnen bekijken. Op die app kan men behalve deze Nederlands-Belgische koers in die week ook de Noorse Arctic Race per livestream bekijken. Die livestream is doorgaans in de namiddag te zien. Eveneens kan men per livestream naar Tour of Utah kijken. Die livestream is 's avonds bij hen te zien.

Livestream BinckBank via Go App

Het is ook mogelijk om de BinckBank Tour 2019 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken van Sporza, Eurosport en de NOS. Deze app is een dienst van Ziggo. Klanten van digitale tv bij hen kunnen via die app in de hele EU (en verschillende andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland) via de livestream naar tv kijken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook Nederlandse vakantiegangers vanaf hun vakantielocatie in de EU per livestream naar deze Nederlands-Belgische rittenkoers kijken.

Livestream via NPO Start

Het is ook mogelijk om de BinckBank Tour 2019 via een livestream bij NPO Start te bekijken. Daarop kan men per livestream echter alleen naar de live tv-uitzending van de NOS bekijken op het kanaal NPO1. Dit is een gratis livestream van de Nederlandse publieke omroep. Deze gratis livestream is echter alleen in Nederland te bekijken. Buiten Nederland is die gratis livestream (net als de stream op de site van NOS Studio Sport) geo-blocked.

Livestream NLziet

Ook bij de tv-app NLziet kan men per livestream naar de BinckBank Tour 2019 kijken. Dit is overigens geen gratis livestream, in tegenstelling tot de streams van de NPO. Men dient een abonnement op die NLziet-app te hebben om hun livestream van de live-uitzending van deze BinckBank-rittenkeors te kunnen bekijken. Daarnaast geldt ook bij hen dat hierop alleen de live-uitzendingen van de NOS (op Nederland 1) per livestream kunnen worden bekeken. Sporza en Eurosport zijn op die streaming-app immers niet beschikbaar.

iTV: livestream van de KPN

Men kan de BinckBank Tour 2019 ook via een livestream op de iTV-app bekijken. Dit is een dienst waarmee klanten van Interactieve Tv bij de KPN via een livestream tv kunnen bekijken op hun smartphone of tablet. Men kan daarbij kiezen uit livestreams van de live tv-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS. Het is mogelijk om in de hele EU via deze diensten van de KPN per livestream de tv-zenders (en dus naar deze wieleruitzendingen) te kijken.

Livestream op FloBikes?

Is het ook mogelijk om de BinckBank Tour live een livestream bij FloBikes te bekijken? Ja, er is livestream beschikbaar, maar die kan men alleen gebruiken indien men een betaald abonnement heeft op FloSports.

Uitslagen BinckBank Tour 2019

De openingsrit van deze etappekoers eindigde op 12 augustus in een massasprint. Daarin ging de zege naar Sam Bennett. Op 13 augustus won Bennett ook de tweede in een massasprint. Op 14 augustus sprintte hij ook naar de zege in de derde rit. Op 15 augustus won Tim Wellens de Ardennenrit. Hij pakte die dag ook de leiding in het algemeen klassement. De vijfde etappe (op 16 augustus) werd in de massasprint gewonnen door de Colombiaan Alvaro Hodeg. De tijdrit op zaterdag 17 augustus werd gewonnen door de Italiaan Ganna. Op zondag 18 augustus won Oliver Naesen de laatste etappe in Geraardsbergen. Laurens de Plus werd derde in die slotrit en won het eindklassement van de BinckBank Tour 2019.

Voorgaande editie: uitslagen BinckBank Tour 2018

De openingsrit van de BinckBank Tour 2018 werd gewonnen door Fabio Jakobsen. Vervolgens won op de tweede dag van deze etappekoers de Zwitser Stefan Küng de individuele tijdrit rondom Venray. De derde rit werd gewonnen door Taco van der Hoorn; Matej Mohoric pakte die dag de leiderstrui. De vierde rit werd gewonnen door Jasper Stuyven. In de vijfde rit zegevierde Magnus Cort Nielsen. De zesde etappe werd gewonnen door Gregor Mülhberger. Op zondag 19 augustus werd de slotrit van de BinckBank Tour 2018 gewonnen door Michael Matthews. Mohoric won het eindklassement van deze door de BinckBank gesponsorde rittenkoers.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
E3 Harelbeke 2020 - live op tv en livestreamE3 Harelbeke 2020 - live op tv en livestreamDe E3 Harelbeke 2020 zou verreden worden op vrijdag 27 maart. Dit zou de 63e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…

Thialf ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereldThialf ijsstadion in Heerenveen, schaatshart van de wereldIJsstadion Thialf in Heerenveen wordt geroemd om zijn publiek, dweilorkesten en sfeer én natuurlijk om de records die er…
Zes smoezen om niet te gaan hardlopen ontkrachtZes smoezen om niet te gaan hardlopen ontkrachtDat hardlopen gezond is, weet bijna iedereen. Maar net zoals voor veel dingen in het leven geldt ook hiervoor: je houdt…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30436/parcours-eneco-tour-2015-krijgt-vorm.html
 • http://www.enecotour.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco_Tour
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjYwNzM=

Reageer op het artikel "BinckBank Tour 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Augustus 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!